Da li ste svesni da mi non stop putujemo

Naravno da putujemo. Zemlja se kreće oko Sunca brzinom od oko 30 km u sekundi, i svi mi s njom. A tu je, što reče Nina, još i kretanje galaksije i ko zna koja još tu pomeranja postoje, sa stanovišta fizike.

A o našem položaju u svemiru ne razmišljam... mi smo samo jedna mala, beznačajna čestica u beskraju vasione i to je to.

Naravno da putujemo. Zemlja se kreće oko Sunca brzinom od oko 30 km u sekundi, i svi mi s njom. A tu je, što reče Nina, još i kretanje galaksije i ko zna koja još tu pomeranja postoje, sa stanovišta fizike.

A o našem položaju u svemiru ne razmišljam... mi smo samo jedna mala, beznačajna čestica u beskraju vasione i to je to.
Putujemo, nego da li nekada razmišljaš o tome?

Ima jedan što je stabvio kameru na liticu i snimao celu noć nebo. Tačno se vidi kako se vrtimo (putujemo) sve vreme.
Da li vam pada na pamet naš položaj u svemiru?

Pogledajte prilog 1597893

https://www.facebook.com/reel/7677297425651550
Ma pusti što putujemo, zašto starimo? Da li bi recimo brže starili recimo na Merkuru koji se brže okreće oko svoje ose gde dan traje kraće ili to nije bitno?! Jer je bilo priča da kada bi blizanca poslali u svemir na par decenija, njegov brat na zemlji bi bio dosta stariji u odnosu na njega
Da li se starenje dešava zbog gravitacije?

Tek sad mi nista nije jasno.
Ipak mi stojimo a sve oko nas se krece.
Da li ti u vozu koji se kreće konstantnom brzinom pravolinijski imaš osećaj da se krećeš? Bez prozora ne bi imao nikakav osećaj. Isto tako i planeta i Sunčev sistem se kreću konstantnom brzinom kroz svemir i mi zajedno sa njima činimo inercijalni sistem. I nemamo osećaj da se krećemo. Da planeta kojim slučajem ubrza ili uspori itekako bi imao osećaj 😁 Tj. leteo bi sa nje. Kao voz koji ubrzava ili koči.

Da li ti u vozu koji se kreće konstantnom brzinom pravolinijski imaš osećaj da se krećeš? Bez prozora ne bi imao nikakav osećaj. Isto tako i planeta i Sunčev sistem se kreću konstantnom brzinom kroz svemir i mi zajedno sa njima činimo inercijalni sistem. I nemamo osećaj da se krećemo. Da planeta kojim slučajem ubrza ili uspori itekako bi imao osećaj 😁 Tj. leteo bi sa nje. Kao voz koji ubrzava ili koči.
I ljudi stvarno veruju u ovakva naucna objasnjenja?

🤨

Srednja. Ali u suštini, nešto što i osnovci razumeju, osim ako im roditelji nisu od onih "Zemlja je ravna, gravitacija ne postoji, nauka je vera" degenerika.

Osnovci ne znaju kako izgledaju Dositej i Andric,ovo je njih "spansko selo".
.......
Poznanik zavrsio prirodno matematicki i to bas fiziku i tako cesto kroz razgovor objasnjava mi kako i njemu mnoge stvari nisu jasne do kraja kako funkcionisu,ali je zato svakom prolazniku na ulici jasno da je zemlja tepsija,kruska ili kugla....
Valjda sto ti je znanje vece,vise i sumnjas.

Osnovci ne znaju kako izgledaju Dositej i Andric,ovo je njih "spansko selo".
Ne umeju da definišu i objasne inercijalni sistem koristeći odgovarajuću terminologiju, ali sigurno bi većina njih bila u stanju da napravi poređenje s prevoznim sredstvom kakvo je napravio @manem78
Barem oni koji su iskusili čari prevoznih sredstava.

.......
Poznanik zavrsio prirodno matematicki i to bas fiziku i tako cesto kroz razgovor objasnjava mi kako i njemu mnoge stvari nisu jasne do kraja kako funkcionisu,ali je zato svakom prolazniku na ulici jasno da je zemlja tepsija,kruska ili kugla....
Valjda sto ti je znanje vece,vise i sumnjas.
Jedno je ne razumeti neke stvari, a sasvim drugo tvrditi nešto protivno dobro poznatim činjenicama kao što je geoidni oblik Zemlje. Sumnja je poželjna ali ne moze se sumnjati u nedogled i ne preduzimati ništa da se otkloni, jer to onda nije potraga za znanjem nego samo prazna sumnja.

Back