Da li ste srećne?

Kada bi ste morale da kažete jednom rečju rekle bi ste?

• Da, srećna sam

• Ne, nisam srećna

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Trenutno nisam srecna jer, iako imam sve ono sto je sasvim dovoljno za licnu srecu, nedostaje mi mudrost da to shvatim i prihvatim da sam sitan faktor za menjanje sistemskih drustvenih nepravilnosti.
Ne treba tu mnogo mudrosti, Jeko. Za pocetak bice dovoljna tvoja svest da (makar) nesto treba menjati,
(ocigledno je da ona postoji, jer te ista sprecava da budes srecna, iako je vecina preduslova zadovoljeno)
da treba konacno izvaditi glave iz peska, hrabrosti suociti se sa zalosnom istinom da u tvojoj (nasoj) neposrednoj
blizini egzistira, na samoj granici opstanka, puno tvojih zemljaka kojima treba pomoci (i koji je od tebe, nas iscekuju
kao ozeb'o sunce), kao i cvrste resenosti da im pomognes/mo.

Osecam potrebu da kazem i sledece: da se ne bi koji(n)im slucajem ponovio slucaj "Smoki", i da na se na kraju nekoj od vas ne rodi u vuglici suluda ideja
da predlozi akciju prikupljanja hunanitarne pomoci za vaseg Cuvara, reci cu vam da sam svojim ostvarenim rezultatima u zivotu
vise nego zadovoljan, da sam uspeo da od zarade kupim onaj visak slobodnog vremena o kome sam govorio i da ga koristim
na iste one delatnosti koje sam pominjao objasnjavajuci ulogu i mesto novca u svom kojotskom zivotu. Dakle, ponovicu Jecine
reci (nadam se da se ona nece nelagodno osecati zbog toga sto koristim njenih ruku delo): iako imam sve ono sto bi prosecnom
coveku trebalo da bude dovoljno za licnu srecu, nedostaje mi (odavde nastavljam svojim recima, hvala i cao, Jecika) sreca vise od
polovine mojih sugradjana i zemljaka. I da ovo ne bi licilo na politicku tribinu i licnu promociju Cuvara secera (neki ce se pozaliti na
pateticnost mojih reci, ali, mogli biste da me izaberete, na primer, za vaseg dozivotnog cuvara), stavicu tacku na svoje ucesce u ovom
topicu... pardon, reci cu jos jednom: ne, nisam srecan (i ne verujem da je iko od vas istinski srecan).

Cuvar secera nije nimalo srecan zbog svojih secera.
Razocarale ste me i kao kojota i kao cuvara.

Ova Kockica gorkog šečera ti kaže "Aj ne tupi Kojatkine!".
U toj istoj buđavoj državi u kojoj živiš ti, u kojoj živim i ja, gde je prosečna plata taman dovoljna da umreš od gladi, zdravstvena zaštita toliko "dobra" da će ti lečiti rak kad imaš kijavicu i obratno, gde nemaš novca ni filadendron da zalivaš i gajiš a kamoli dete, bogat si čovek, i to zaista bogat, ako možeš pomoći bližnjima...da dotiraš koju kintu roditeljima koji žive od penzije-crkavice, pozajmiš novac prijatelju kad je u stisci (za poklanjanje si već Rokfeler), nahraniš psa lutalicu, udomiš promrzlo mače, i svakog prvog kupiš slatkiše komšijinim klincima (jer znaš da njihovi roditelji žive na rubu egzistencije).
Kada bih svaki dan svoj život gledala širom otvorenih očiju, bez da zažmurim ili zvirkam kroz poluspuštene kapke, kada bih ga videla u realnim stvarnim bojama, onakav kakav je, otišla bih da se obesim o prvi orah. Ja i još 90% sunarodnika.
I misliš da mi ne znamo kakav je svet oko nas? Misliš da ne konstatujem bedu, glad i očaj? I da me ne boli (i mnoge ovde) što ne mogu pomoći više? I da mi je potreban Kojatkin Prosvetitelj da mi kaže kako sam sebična i ohola jer, o greha li, želim da verujem u iluziju da je sreća sad i ovde a ne sutra ili za dva meseca. Jer možda za dva meseca budem mrtva ili teško bolesna pa će mi ovo sada delovati kao Raj.
Blago tebi što si dovoljno plemenit i bogat da možeš biti human.
Ja nisam.

U potpisu Još Jedna Nesrećnica U Nizu

Poslednja izmena:
Cekaj, i ko sad lupa: jedna (navodno srecna) nesrecnica, ili jedan kojot koji kaze "ne, nisam srecan"?

Nije poenta u mom materijalnom bogatstvu, vec u siromastvu tvog duha. (Ne treba ti tvoj licni novac da zapocnes
bilo kakvu, makar i malu-malecnu humanitarnu akcijicu.) Elem, da li ce biti dovoljno da nadjes posao, izrodis decu
(zivu i zdravu ko dren, jasta!) sa nekim lepotanom i (da te boole doope za sve) budes srecna (ti, egoisticna piletino!)?

Cekaj, i ko sad lupa: jedna (navodno srecna) nesrecnica, ili jedan kojot koji kaze "ne, nisam srecan"?

Nije poenta u mom materijalnom bogatstvu, vec u siromastvu tvog duha. (Ne treba ti tvoj licni novac da zapocnes
bilo kakvu, makar i malu-malecnu humanitarnu akcijicu.) Elem, da li ce biti dovoljno da nadjes posao, izrodis decu
(zivu i zdravu ko dren, jasta!) sa nekim lepotanom i (da te boole doope za sve) budes srecna (ti, egoisticna piletino!)?

Uf, uf, uf, lako je filozofirati ovde na forumu, gde te niko i ne poznaje, o nesebični Kojatkine.
Mogu i ja da se pohvalim kako imam svoju fondaciju za sirimašnu deci i da sam poklonila ne znam koliko novca u humanitarne svrhe. Mogu, jer niko ne zna da li lažem ili govorim istinu.
Kao što ne znam, niti me zanima da li si ti istinski dobrotvor ili mi ovde prodaješ testise umesto pohovanog ovčijeg mozga.

I da, potrebno je ostvariti ličnu sreću da bi uočio tuđu nesreću.
Ti si, sam to kažeš, postigao ono što si želeo: da imaš dovoljno novca da se baviš svojim malim zadovoljstvima (čitanjem knjiga, pisanjem, i humanitarnim radom).
Ali ovde obitavaju i ljudi koji to nisu uspeli. Neki nikada i neće.

Možda je moj duh siromašan, možda ja i jesam egoista, ne sporim, ali kako se zove čovek koji traži da svi drugi svet posmatraju kroz njegove naočare? I kome je samo njegovo lično poimanje (ne)sreće merodavno?

P.S. Nisam rekla da sam srećna. Nisam rekla ni da sam nesrećna. A to što si nabrojao; muž, posao, sitna deca...nije svakome ideal kojem teže. Tako da, uzaludno si bio zloban.

Jooj i QQ..

Elem, da li ce biti dovoljno da nadjes posao, izrodis decu

El vi , kanda živite na MArsu? Posla NEMA ,sem ako nisi srećnik i radiš u javnoj kući (opština, sud...državne firme)..i to ako si zakorenio..jer NOVA ciljna grupa je od 21-28g (brojem 5 , brusa i redovnom proverom podobnosti.)..i to preko veze.

ŠEĆER: novi poredak ne podrazumeva srecu
KOJOTE: ja sam se obezbedio šećerom iz robnih rezervi
ŠECER: pazi na merku...ume da (za)gorči.

Poslednja izmena:
a jel moze slucaj smoki da predlozi humanitarnu akciju prikupljanja pomoci za jedne lepe nove cizmice doticnoj?
unapred zahvalna.....
Koliko se secam, ti i ja nosimo isti broj? Hoces moje, Smoki? :lol::malav:

Uf, uf, uf, lako je filozofirati ovde na forumu, gde te niko i ne poznaje, o nesebični Kojatkine.
Mogu i ja da se pohvalim kako imam svoju fondaciju za sirimašnu deci i da sam poklonila ne znam koliko novca u humanitarne svrhe. Mogu, jer niko ne zna da li lažem ili govorim istinu.
Kao što ne znam, niti me zanima da li si ti istinski dobrotvor ili mi ovde prodaješ testise umesto pohovanog ovčijeg mozga.

I da, potrebno je ostvariti ličnu sreću da bi uočio tuđu nesreću.
Ti si, sam to kažeš, postigao ono što si želeo: da imaš dovoljno novca da se baviš svojim malim zadovoljstvima (čitanjem knjiga, pisanjem, i humanitarnim radom).
Ali ovde obitavaju i ljudi koji to nisu uspeli. Neki nikada i neće.

Možda je moj duh siromašan, možda ja i jesam egoista, ne sporim, ali kako se zove čovek koji traži da svi drugi svet posmatraju kroz njegove naočare? I kome je samo njegovo lično poimanje (ne)sreće merodavno?

P.S. Nisam rekla da sam srećna. Nisam rekla ni da sam nesrećna. A to što si nabrojao; muž, posao, sitna deca...nije svakome ideal kojem teže. Tako da, uzaludno si bio zloban.
Ludaco, kolko vidim jos uvek se nisi zvanicno izjasnila jesi li srecna ili nisi!
Insistiram da se prvo izjasnis, i to isticem kao preduslov za nastavak (naseg stupidnog) razgovora.

Jooj i QQ..

El vi , kanda živite na MArsu? Posla NEMA ,sem ako nisi srećnik i radiš u javnoj kući (opština, sud...državne firme)..i to ako si zakorenio..jer NOVA ciljna grupa je od 21-28g (brojem 5 , brusa i redovnom proverom podobnosti.)..i to preko veze.

ŠEĆER: novi poredak ne podrazumeva srecu
KOJOTE: ja sam se obezbedio šećerom iz robnih rezervi
ŠECER: pazi na merku...ume da (za)gorči.
Ti si se izjasnila kao "ne, nisam srecna" i nema potrebe da dalje polemisemo.
Mene interesu ove druge, frajle koje se u ovom paklu osecaju srecne i zadovoljne.
Svecano obecavam da se necu smiriti dok ih sve ne preobratim u Nasu Svetu Veru Nezadovoljnika :lol:
i dok se sve do jedne ne izjasne kao "ne, nisam srecna", zato sto (zato i zato)... Tacka.

Poslednja izmena:
Ha, ma ko bre sme da kaže da je srećan? z:shock:
Sramota! Zar u ovim (neprekidno) teškim vremenima iko može biti srećan?z:shock:
Biti srećan zvuči tako kičasto, sebično, neljudski...
Eto, ja sam početkom devedesetih, u vreme ratova na prostorima ex-Yu i (stidim se što ću ovo priznati) bila jako srećna kad sam rodila dete. Zauvek sam isključila prvi program RTS kako bih mogla da uživam u svojoj sreći – maloj za čovečanstvo, velikoj za mene.
Sreća se, doduše (ako se dobro sećam), intenzivnije doživljava dok smo deca, pa nemamo pojma o činjenicama koje su dovele do tog čudnog i, nažalost, efemernog osećaja. Recimo, kao deca smo srećni dok se brčkamo u moru, a ko zna koliko su se naši roditelji napatili i čega se sve odricali da nam priušte letovanje. Srećni smo i kad nas voli osoba koju mi volimo, i ne pada nam na pamet pomisao da smo usput pokosili nama manje važne ljubavi, zbog kojih smo druge unesrećili. Eventualno nas žacne kajanje, ali i njega odagnamo – da nam ne kvari sreću.
Mislim da, u ime humanosti, treba da se odreknemo i seksa, jer – dok mi uživamo, neko drugi nema seks uopšte ili – ako ga ima – nema orgazam. Kako se najlakše odreći tog greha? – Dovoljno je samo pomisliti da vas pogađaju beskrajni orgazmi i da ste besmrtni. Užas! z:cry:

Šalu na stranu, sreća je vrlo intimna i sebična stvar. I nije isto što i zadovoljstvo. Zadovoljstvo je prilično banalna, ali za preživljavanje neophodna sitnica; sreća je duhovna kategorija, i nema veze sa prethodno spomenutim malim stvarima, koje život znače.

Ali, ja, u stvari, nemam pojma o sreći.
Svi pisci su očajni i nesrećni, pa zato i pišu. Tako leče svoje frustracije. z:mrgreen:

Pojam srece je individualan.i svako je od nas dozivljava na svoj nacin..nekome je sreca biti zdrav..nekome da ima puno novca..
nekome da ne radi nista..nekome da krade a da ne bude otkriven.nekome da ima ljubav..decu..posao. Ima kada me uhvate bubice
i tada mislim da nisam srecna ..a onda opet pomislim da ja jesam srecna osoba...svako jutro kada se probudim..kazem sebi
dobar dan zivote..ja srecu ne vezujem za materijalne stvari vec za ono sto sam ja i ono sto je u meni..sve sto znam i mogu da pruzim i uradim..
ucinim sebe srecnom samim tim i druge..nekada vise nekada manje..niko od nas ne moze da bude sam srecan..
sreca je najlepsa kada se sa nekim podeli

Po mom misljenju zivot je ciklicna stvar, retke su osobe koje neprestano prati fortuna pa je zato umece i blagoslov zagrliti srecu dok leprsa oko nas...ko za tako nesto nije sposoban tesko da ce ikada pronaci srecu na ovom svetu jer je u svakom momentu neko gladan, napusten, daleko bilo bolestan...a vredi biti srecan cak i kada nam nije zivot bas naklonjen...mislim da je to veciti sukob pesimizma i optimizma...potrebno je i znati kako biti srecan, uvek postoji razlog za nesrecu pa zavisi od nas da li cemo bas uvek uroniti u nju...apsolut kao apsolut ne postoji svakako, kada govorim o sreci imam na umu nacelnu kategoriju...

...

Šalu na stranu, sreća je vrlo intimna i sebična stvar. I nije isto što i zadovoljstvo. Zadovoljstvo je prilično banalna, ali za preživljavanje neophodna sitnica;
sreća je duhovna kategorija, i nema veze sa prethodno spomenutim malim stvarima, koje život znače.

Ali, ja, u stvari, nemam pojma o sreći.
Svi pisci su očajni i nesrećni, pa zato i pišu. Tako leče svoje frustracije. z:mrgreen:
Kolezinice, insistiram da se zvanisno izjasnis kao "ne, nisam srecna",
pa da nastavimo sa lecenjem nasih, kako kolektivnih tako i, je li, pojedinacnih frustracija. :mrgreen:

znači, sreća je stanje duše? ..ne podrazumeva zadovoljstvo? ;)

Zezajte se vi kolikogod..no Sreća-zadovoljstvo(i umno i duhovno i telesno) je umeti iskamčiti osmeh i radost kada
ni pod razno do toga nije...podariti nekome sebe bez kukavičluka i kukanja bez licemerstva i naplate..i blah..blah sranja
u tom stilingu. i pri tom naći prostora za dangubu i razbibrigu. a za to je potrebna LOVA...
e jes, BAŠ LOVA!!! a Kojititj je sebi TO omogućio i prema tome nema prava da tupi kako nije srecan
(ne mislim posesivan, mada i to ume da podari sreću u jednom smeru)

znači, sreća je stanje duše? ..ne podrazumeva zadovoljstvo? ;)

Zezajte se vi kolikogod..no Sreća-zadovoljstvo(i umno i duhovno i telesno) je umeti iskamčiti osmeh i radost kada
ni pod razno do toga nije...podariti nekome sebe bez kukavičluka i kukanja bez licemerstva i naplate..i blah..blah sranja
u tom stilingu. i pri tom naći prostora za dangubu i razbibrigu. a za to je potrebna LOVA...
e jes, BAŠ LOVA!!! a Kojititj je sebi TO omogućio i prema tome nema prava da tupi kako nije srecan
(ne mislim posesivan, mada i to ume da podari sreću u jednom smeru)

Zbir mnogooo, mnogooo zadovoljstava je možda, i samo možda - sreća.
Uslov za to: da su zadovoljstva neprekidna (stvar je našeg ličnog nahođenja o kojim vrstama zadovoljstava je reč).
A lova ... Jako sam srećna kad je imam, i nezadovoljna kad je nemam. Dakle, reč je, barem u mom slučaju (imanja para), o kratkotrajnom osećanju. z:mrgreen:
Zato ja ne bih o lovi; i kad dođe, traje tek koliko da mi sklizne kroz prste. Da je ima više, možda bih sebe doživotno učinila srećnom tako što bih druge usrećila.
Ali znaš one momente kad nemaš love, i imaš sve razloge da budeš nezadovoljna/zabrinuta (neplaćeni računi, prazan frižider itd), a ti ih deliš sa nekim bliskim, nekim koga voliš, i ko te voli ... Tada se nezadovoljstvo nakratko povuče i ustupi mesto sreći. Ta sreća se ne može ničim meriti. Stanje duše, ili srca - svejedno. Posebna kategorija.

ebi ga, i za srecu ti treba talenat.. kako je her zika iz zikine dinastije bio nepokolebljivo srecan.. nista ga nije moglo shebati ko ni teta bandu.. kad je sve krenulo po кurcu, kad je krenulo ono ratmo vreme inflacije i nemastine, on je pevo:" mnogo volim kad godina izda, sve poskupi, pojeftini *****.."

Pre nego što krenete da tražite sreću, proverite – možda ste već srećni.
Sreća je mala, obična i neupadljiva i mnogi ne umeju da je vide.

Duško Radović

da mi nije čika Duleta i njegove utopije..ja ne bih mogla da prepoznam sreću

MA...sreca je u novcu..sa njim možeš sve..(sad će da me zajašu paćenici:aaa ne može ljubav!)
može i ljubav, taman koliko treba da traje..pa tako u kontinuitetu..."dok ima para ima i muzike",
zdravog života i zdravlja.

(mala digresija, setih se vica kada Mujica polemiše sa Hasom da li je *****.Pa
pita Hasu da li bi se podao za 100 hijada eura
ovaj kaže: ma ne dolazi u obzir! i Tako Muja licitira..i kod miliončeta se Haso zamisli..
a tek će Muja: Jel vidiš bolan da pedera ima....ali nema PARA! :hahaha:

Poslednja izmena:
Generalno, da li ste srećne svojim životom?
Zašto da, zašto ne?

Generalno da. (Ali, i generalno lakse "guram" kroz zivot shaleci se, (h)umorom ... "Dovoljan je osmeh, ne treba ti kez.. Sa njim sve se moze,ali ne moze bez.." :) )

U nijansama-red DA, red NE...balansiram. :)
Srecna mogu/znam da budem na momente (malte ne bezrazlozno), onako kratko i sebicno i euforicno bez mnogo "mozga"...zadovoljna da, kad osjetim da sam ispunila neki cilj, i taj osjecaj duze traje... zahvalna, to mi je najrealnije da kazem kad koristim metod poredjenja, i uvidim da sam ipak-srecna iako se trenutno ne osjecam tako, sasvim ...

...ali, isto tako...
"Ko smisao zivota nije trazio, taj nije ziveo, ali ako ga je trazio, nikad nije bio dovoljno srecan." ... (Iliti-Blago onom ko rano poludi, pa mu zivot u veselju prodje... :lol:)

Sama sebi skačeš u usta, Saly. U prvom delu svog teksta kritična si prema ljudima koji "uvek cekaju na neki spoljni faktor da ih usreci",
da bi već u sledećoj sebe ladno svrstala među iste te ljude, ne shvatajući da gotovo svi razlozi za tvoju sreću ("voljena sam, imam prijatelje, roditelje, sestru, rodbinu, ok sam finansijski, poslovno me niko ne ugnjetava i td"), osim sopstvenog zdravlja, ustvari pripadaju spoljnim faktorima. Jedan slavni klinički psiholog tvrdi da se ljudi koji su orjentisani "prema imanju", kako on kaže "radije oslanjaju na štake nego na sopstvene noge". Metafora koju koristi je veoma dopadljiva i u tvom slučaju (i ne samo tvom - gotovo sve žene koje su učestvovale u ovom topicu razloge za svoju ličnu sreću vide u spoljnim faktorima) očigledna.

Nisam ni govorio o "pukom saosećanju", već o pomanjkanju karakternih osobina od krucijalne važnosti. Nije teško zaključiti da je neophodna
celovita humanizacija prosečne krstarovske žene, preokret od življenja usmerenog ka spoljnim faktorima ka onom usmerenom na aktivnost,
od sebičnosti i egotizma ka solidarnosti i altruizmu.

Koji je ovaj kojot smarach, nisam ni znala :eek:
Jelen je u anketi trazio da se navedu razlozi, sto ne znaci da ne bih bila sretna i da mi manjka koji od njih.
Dakle i da ne radim posao koji radim i zaradjujem dobro, da nemam osobu koju volim i koja mene voli, bila bih srecna i onda, da...
Ali da nisam zdrava, nemam ljubavi u svom zivotu, nemam prijatelje, partnera, normalne uslove za zivot i td, i td onda priznajem, ne bih mogla da budem srecna.. Ali pokusala bih.

A pricati o solidarnosti i altruizmu nekog koga ne poznajes, stvarno? :confused:

E pa i duhovno mi fali da se bavim yogom i da se ne nerviram zbog nebuloza

Da se ne nerviram zbog nebulaza sam davno naucila, na zalost na tezi nacin, ali sada sam mirna i nista tog tipa me ne tangira. Stavri koje su van moje moci da na njih uticem jednostavno ih prihvatim takve kakve jesu. Malo se nerviram, ali me prodje i ne ostavlja apsolutno nikakve posledice...

Za stavri koje mogu da uticem skupim dovoljno snage da istrajem do kraja ako ne bude onako kako sam planirla, bude mi tesko, pustim i po koju suzu, pa prezivim...

Ali nisam nesrecna jer moj duhovni mir je moje najvece bogatstvo....

Yeah, I'm sad! My girlfriend left me. But at the same time I'm really happy that something can make me feel that sad. It's like--it makes me feel alive, y'know? It makes me feel human. The only way I could feel this sad now, is if I felt somethin' really good before, so I have to take the bad with the good. So I guess what I'm feelin' is, like a beautiful sadness.

Back