Da li ste srećne?

Kada bi ste morale da kažete jednom rečju rekle bi ste?

• Da, srećna sam

• Ne, nisam srećna

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
,,Хало, Којо, тренутно сам веома срећна! Мој драги муж припрема вечеру, старији син свира и уживамо у музици, млађи се смеје са нама у соби, а ја се дописујем са тобом! Има ли веће среће?'' :)

ma kakva sreca???....ako ne trpis kolektivnu bol ti si prosta dusa koja se utapa u svojoj prosecnosti.....:D.....salu na stanu, ako se ne zna uzivati u malim stvarima onda je sve uzaludno...svaciji zivot vredi, bio on znacajan za drustvo ili beznacajan.....:)....i uvek bi pre odabrala miran zivot u skladnoj porodici nego da me pamte kroz vekove.....nisam ja Ahil breeeeeee :D.....

ja sam srecna zena
najvise zbog toga sto sam prema zivotu i ljudima promenila stav, nausila da ne jurim, ne ocekujem previse, ne ispravljam krive drine, ne rasipam energiju
samim tim su se stvari u mom zivotu postavile na pravo mesto
nakon toga sam shvatila vrednost svega sto imam, i zahvalna sam Bogu na tome

najvaznija lekcija koju sam shvatila je da se uvek nadje resenje, da uvek postoji izbor, da zivot pruza mogucnosti, da se svaki problem da resiti
zdrav odnos prema svemu mi je doprineo da moj osecaj zadovoljstva potice ne samo od toga sto sam uredila sebi zivot, vec i od toga sto uzivam u malim stvarima, situacije prilagodjavam sebi, ispunjavam odredjene ciljeve sa mnogo manje zrtve nego nekada
naucila sam da povucem rucnu, da postavim granicu, da kazem ne
e i od tada sam mnogo srecnija

ja sam srecna zena
najvise zbog toga sto sam prema zivotu i ljudima promenila stav, naucila da ne jurim, ne ocekujem previse, ne ispravljam krive drine, ne rasipam energiju
samim tim su se stvari u mom zivotu postavile na pravo mesto
nakon toga sam shvatila vrednost svega sto imam, i zahvalna sam Bogu na tome

najvaznija lekcija koju sam shvatila je da se uvek nadje resenje, da uvek postoji izbor, da zivot pruza mogucnosti, da se svaki problem da resiti
zdrav odnos prema svemu mi je doprineo da moj osecaj zadovoljstva potice ne samo od toga sto sam uredila sebi zivot, vec i od toga sto uzivam u malim stvarima, situacije prilagodjavam sebi, ispunjavam odredjene ciljeve sa mnogo manje zrtve nego nekada
naucila sam da povucem rucnu, da postavim granicu, da kazem ne
e i od tada sam mnogo srecnija

:klap:

sujbektivni odnos prema sopstvenom osecanju srece i ispunjenosti dakako i jeste dinamicka kategorija; veoma cenim osobe koje su do ovog poimanja dosle radom na sebi :ok:

Heh... Srećne i zadovoljne žene u zemlji u kojoj je trećina stanovništva nezaposlena,
prosečna plata oko 300 evra, prosečna potrošačka korpa oko 500, prosečan penis 13cm...
Srećne ste i zadovoljne zbog prosečnosti?

Da, znam. Većina vas će reći da sreća ne leži u novcu, već u količini (prosečnosti).

srecna sam, jer mi izgleda nije zapadao taj prosek :mrgreen:
sreca ne lezi u novcu..znam one koji ga imaju vise od mene i hronicno su nezadovoljni i znam one koji ga imaju manje od mene i deluju mi srecniji..
srecna sam sto sam ovde gde sam i imam ovo sto imam..ne pricam samo o materijalnom..
srecna sam sto imam zdravo, pametno, razumno i srecno dete..srecna sam sto imam exm, oca mog deteta koji mi je najbolji prijatelj..srecna sam sto imam prijatelje, sestru i njenu porodicu i majku ciju ljubav osecam svaki dan..

nesrecna sam sto sam zauvek izgubila osobu koja mi je bila oslonac u zivotu..i sto cu je mozda sresti tek u nekom sledecem..
zbog toga moj osecaj srece nikad vise ne moze da bude potpun..

od. cilj prirode čovjeka nije sreća, ona je sastavni dio, baš kao i nesreća težnje i ostvarenja prirodnih ljudskih zahtjeva ...
Endorfini i hormoni sreće nisu nepresušan izvor... Potrebno je vrijeme za sintezu, izlučivanje, reuptake ... sam konstantno visok nivo endorfina bi izazvao prekid njihovog lučenja ...

• Podržavam
Reactions: Tol
Jesam :)
A zasto bih uslovljavala sopstvenu srecu? Ljudi koji skoro nikad nisu srecni, uvek cekaju na neki spoljni faktor da ih usreci..
dakle, od onih velikih - kad dobijem ovaj posao - bicu srecan/srecna, kad zasnujem porodicu bicu srecan/srecna, do onih banalnih - kad kupim ovaj dzemper bicu srecna, kad smrsam par kg bicu srecan/srecna

A srecna sam jer sam ziva, zdrava, volim, voljena sam, imam prijatelje, roditelje, sestru, rodbinu, ok sam finansijski, poslovno me niko ne ugnjetava i td..
To ne znaci da nemam zute minute i dane kad sam loseg raspolozenja..
Sama sebi skačeš u usta, Saly. U prvom delu svog teksta kritična si prema ljudima koji "uvek cekaju na neki spoljni faktor da ih usreci",
da bi već u sledećoj sebe ladno svrstala među iste te ljude, ne shvatajući da gotovo svi razlozi za tvoju sreću ("voljena sam, imam prijatelje, roditelje, sestru, rodbinu, ok sam finansijski, poslovno me niko ne ugnjetava i td"), osim sopstvenog zdravlja, ustvari pripadaju spoljnim faktorima. Jedan slavni klinički psiholog tvrdi da se ljudi koji su orjentisani "prema imanju", kako on kaže "radije oslanjaju na štake nego na sopstvene noge". Metafora koju koristi je veoma dopadljiva i u tvom slučaju (i ne samo tvom - gotovo sve žene koje su učestvovale u ovom topicu razloge za svoju ličnu sreću vide u spoljnim faktorima) očigledna.
Boldovano je tacno. Ako nisi zadovoljan sobom i svojim zivotom ne mozes ni biti srecan. Oscilacija ima, posle sunca dolazi kisa, ali i posle kise sunce... Ne mozemo cekati da nas neko drugi usreci ako sami na to nismo sposobni. Spoljni stimulans je kratkog efekta i ako unutrasnji ne postoji onda svakiput trazimo sve jaci spoljni stimulans...
Terotski veoma lepo zvuči tvoja tvrdnja, još samo ostaje da iz kategorije "spoljnjih stimulansa" odstraniš faktore kojima tu nije mesto i raskrčiš put samoosvešćivanju.
Јесам. Живим живот какав сам желела да живим. И кад нисам срећна, нисам несрећна.
Задовољна сам својим животом, мислим да је срећа тренутно осећање, а задовољство је стање.
Pročitaj prethodni komentar, dušo.

Naravno.
Srecna sam zbog....toga sto sam uopste ziva (pre koju godinu, malo je falilo...)
Srecna sam zbog....dobrog zdravlja (usko vezano za prethodnu stavku)
Srecna sam zbog....dobrog zdravlja mog deteta
Srecna sam zbog....toga sto imam svoj mir, tesko stecen, ali mir
Srecna sam zbog.....plate koja mi je malo veca od prosecne (nisam nezaposlena, jel te)

Jos neke stavke su vece od proseka, al da ne duzim.....:lol:

Malo li je?
Nije malo, ali je nedovoljno za istinsku sreću. Pitanje sreće nije da li neko nešto ima ili nema, nego koliko ono što ima ili nema prima k srcu.

ma ko da je bitno kako to neko vidi....samo mi znamo sta nam je u dusi....samo mi se ne svidja da mi neko soli sto sam sretna zbog nekih stvari koje su meni velike i bitne a mozda deluju kao sitnice....e pa meni je najbitnije da je moj sin srecan.....
Tvoja spoljašnjost ukrašena je impozantnim oblinama, malo toga joj nedostaje i to zaista lepo izgleda.
Tvoja unutrašnja stvarnost prilično je siromašna. Primetan je nedostatak samosvesti i humanosti.

Ccc..da, zene, otkud vam pravo da budete srecne sa sobom i svojim malim i nebitnim zivotima, kad toliko ljudi u Srbiji nesrecno?
Gde vam je kolektivna svest...aj sad lepo sve da ste nesrecne da bi saosecale sa nesrecnicima!

Sramota..biti srecna a ziveti u Srbiji..cccc
Ako zelis da budes srecna sprska zeno, idi negde preko grane gde je nezaposlenost manja a prosecna plata veca!
:lol:

P.S. Pukim saosecanjem sa drugima im necemo pomoci, nesrecnima se moze pomoci na drugi nacin, ali to uopste nema veze sa ovom temom
Nisam ni govorio o "pukom saosećanju", već o pomanjkanju karakternih osobina od krucijalne važnosti. Nije teško zaključiti da je neophodna
celovita humanizacija prosečne krstarovske žene, preokret od življenja usmerenog ka spoljnim faktorima ka onom usmerenom na aktivnost,
od sebičnosti i egotizma ka solidarnosti i altruizmu.

ma kakva sreca???....ako ne trpis kolektivnu bol ti si prosta dusa koja se utapa u svojoj prosecnosti.....:D.....salu na stanu, ako se ne zna uzivati u malim stvarima onda je sve uzaludno...svaciji zivot vredi, bio on znacajan za drustvo ili beznacajan.....:)....i uvek bi pre odabrala miran zivot u skladnoj porodici nego da me pamte kroz vekove.....nisam ja Ahil breeeeeee :D.....
Niko ne očekuje od tebe da trpiš tuđu bol, još manje da se spdaš sa njom i zatvaraš oči pred njenim postojanjem.
Ahil nije istorijska ličnost, on je književna fikcija i mitološki lik; ali si zato ti stvarna, i pretpostavljam
savremena žena. Osnovni postulati savremenog života, kojima bi svaka savremena žena trebalo da teži su
prvenstveno okrenuti ka budućnosti i njenoj celovitoj humanizaciji, a ne bekstvu u mitologiju i prošlost.
Dakle, da ne bi ostalo nejasno, od tebe savremeno društvo očekuje aktivnosti usmerene na prevladavanje
očiglednog sebičluka, očekuje da budeš malo više solidarna, malo ljubavi prema široj društvenoj zajednici
od koje si toliko toga dobila, a kako joj vraćaš? Tako što voliš svoj mali svet i oko njega podižeš kineski zid?!
:klap:

sujbektivni odnos prema sopstvenom osecanju srece i ispunjenosti dakako i jeste dinamicka kategorija; veoma cenim osobe koje su do ovog poimanja dosle radom na sebi :ok:
Cenim i ja osobe koje rade na sebi, dakako, ali od njih očekujem da budu malo manje subjektivne "prema sopstvenim osećanjima" (smeh), i da teže objektivnosti.

srecna sam, jer mi izgleda nije zapadao taj prosek :mrgreen:
sreca ne lezi u novcu..znam one koji ga imaju vise od mene i hronicno su nezadovoljni i znam one koji ga imaju manje od mene i deluju mi srecniji..
srecna sam sto sam ovde gde sam i imam ovo sto imam..ne pricam samo o materijalnom..
srecna sam sto imam zdravo, pametno, razumno i srecno dete..srecna sam sto imam exm, oca mog deteta koji mi je najbolji prijatelj..srecna sam sto imam prijatelje, sestru i njenu porodicu i majku ciju ljubav osecam svaki dan..

nesrecna sam sto sam zauvek izgubila osobu koja mi je bila oslonac u zivotu..i sto cu je mozda sresti tek u nekom sledecem..
zbog toga moj osecaj srece nikad vise ne moze da bude potpun..
Sve je toliko slično da je gotovo isto. Rečenice se nižu jedna za drugom, stranice topica se gomilaju
a vi, jedna za drugom, izgovarate "srećna sam, srećna sam zbog onog mog" ili "tužna sam zbog onog mog..."
Iskreno žalim zbog tvog ličnog gubitka, i pitam... ne, neću ništa da pitam. Ispričaću vam nešto.

Jedan prefigani i jedan glupak sede u bioskopu.
- Da se kladimo u deset evra da će kauboj koji
jaše belog konja pasti - reče prefigani.
- Važi - prihvati glupak.
Pet minuta kasnije, kauboj zaista pade.
- Vrlo dobro! - zaključi glupak - Zaradio si deset evra.
- Već sam jednom gledao film - priznaje mu prefigani.
- I ja sam, ali nikada ne bih pomislio da će kauboj i
ovog puta pasti.

Priča govori o ciklusima koji se ponavljaju. Često se na Krsti susrećemo sa situacijama kao što je ova. Tipična Krstarovka izjavljuje:
- Srećna sam zbog moje dece, srećna sam zbog mm, zbog mame, tate, babe i dede, usrećuju me kuce, mace, mede, zeke, moj ljubavnik, posao koji obavljam ovako ili onako i zbog koga ponekad štrajkujem...
Prihvatam ponuđenu opkladu u deset evra da će sledeća izjaviti nešto u stilu: "Srećna sam što mi je dete/deca živo i zdravo, što moj muž zna da zgotivi večeru, srećna sam što imam posao i primam platu iznad republičkog proseka..."

Шта је за кога срећа?
За пешака - бицикл. За бициклисту - ауто. За болесног - здравље. За незапосленог - посао. За непливача - појас за спасавање. За голог - одело. За голу - онај голи тип, пре него што набави одело...
За црнку - да постане плавуша. :)
Ебига, Којо, различити су разлози за срећу...

Pa bas zato i kazem da smo svi zdravi ali se plasuci za zdravlje prvo na to pozivamo kad je sreca u pitanju..dakle niko nije bolestan pa je ozdravio od neke neizlecive bolesti kad kaze srecan sam jer sam zdrav

Cuvar secera nije nimalo srecan zbog svojih secera.
Razocarale ste me i kao kojota i kao cuvara.

pre par godina dozivela sam veliko razocaranje..
j6g, idealista..voli da vidi lepsu stranu sveta..i tada mi se to razbilo o glavu..
posledice razocaranja, odnosno onoga sto je ta osoba posle toga radila (nerazmisljajuci ili namerno - vise nije bitno) kostale su me materijalnog..toliko - da sam se zaglavila..do nosa..
noci nesanice..na gudima mi je svakodnevno sedeo slon od 2 tone..posledica toga - cvoric na stitnoj..
i tako jednog dana nervozna ko kolibri, spustim se ade i sednem sama da popijem kafu dok gledam u vodu jer nikoga u svojoj blizini nisam mogla da trpim..(zbog gorepomenute nervoze)..
i vidim majku, kako u kolicima gura svog sina..
u invalidskim kolicima..
decak u pubertetu..14 godina..
cerebralna paraliza..normalna trudnoca..sin jedinac, jedva cekali da ga dobiju..
povreda na rodjenju..
i kazem sebi - `ebote dive!!!
koliko ono, za sta bi neko dao svo bogatstvo, ne umemmo da cenimo i shvatamo zdravo za gotovo!
neko bi dao sve sto ima da moze da napravi korak..
neko bi dao sve sto ima da moze da ne ide na dijalizu..
neko bi dao sve sto ima da moze da pojede kolac i ne meri insulin svaki cas..

smarali su me kao dete kad su mi rodjendan i novu godinu cestitali sa - srecan...i da si zdrava, srecna i vesela!
mora da sam omatorila mnogo cim sam postala svesna da su mi TE stvari mnogo bitne..

nikad vise necu osetiti potpunu srecu jer sam izgubila osobu koja mi je bila mnogo bitna u zivotu..
deo mog srca je zauvek slomljeno..a to mogu da znaju samo oni koji su to proziveli..

ali drugi deo je srecan upravo zbog svega onoga sto jesam uspela da uradim..kad na zdravo dodas pametno, lepo i srecno dete - sta vise da trazim od zivota uopste? meni dosta..
a usput cu se boriti da zaradim parice da mogu da putujem sa prijateljima kao do sada, da zaronim gde god mi se ucini da bi bilo lepo..da provodim ispod vode sto vise vremena..
neko ima pun ormar cipela, ja imam pun ormar ronilacke opereme..
to je ono sto mene cini srecnom.

Poslednja izmena:
Nisam srećna iako pokušavam da se isfoliram trenutkom..
pa kao ja nešto uživam, šijemigadjura..samo pokušavam da se pomerim u stranu i ne zakeram...
***, ni to mi ne ide od ruke...
a ŠTA je sreća?
da jedem..ebem..pijem...kupujem...ludujem..drndam vudu o trivijali?...

kao neko malo zadovoljstvo? sreća u malom? to priznajem samo u biranom zalogaju,
kvalitetnom muškarcu, reči..umstvovanju...muzici..bez demagogije i foliranja..
da li to naglašava razlog za sreću?
Šta je sreća?

Poslednja izmena:

Back