Da li ste pravili pelinkovac? Ako niste, evo zašto treba

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.508
Pelinkovac je liker sa pelinom (Artemisia), gorkom biljkom za koju se tradicionalno zna da je dobra za stomačne probleme.

Ali tu nije kraj, danas čitam:
  • Ekstrakti iz Artemisia annua pokazali su antivirusnu aktivnost protiv SARS-CoV-2 u laboratorijskim studijama i sada su u kliničkim ispitivanjima na ljudima za testiranje na COVID-19

• Ekstrakti iz Artemizije su proučavani kao tretman za HIV infekcije, gojaznost, alergije na polen, intoleranciju na glukozu i lečenje nekih karcinoma; već 30 godina je lek za malariju

• Biljka ima visok nivo cinka, galijuma i selena, od kojih svi imaju poznata antivirusna i antiinflamatorna svojstva. Ekstrakti iz Artemizije su takođe testirani 2003. nakon izbijanja SARS-a sa pozitivnim ishodom u laboratoriji

• U avgustu 2021., SZO je uključila derivat pod nazivom artesunat u sledeću fazu Solidarnosti ispitivanja lekova protiv COVID-19, ali do danas nema definitivnih dokaza da su proizvodi iz Artemizije efikasni protiv COVID-19.

Ozbiljno se razmišljam da napravim prirodni Pelinkovac jer mi se čini da je to najefikasniji i meni najatraktivniji način da konzumiram peilin ;)
Da li je neko pravio sam? Alternativno, da li je neko pravio čaj od pelina?

artemesia.jpg

Artemisia annua (пелин)

ili ovo...

Protiv raka

Artemisia Annua sadrži jedinjenja saponina, terpenoide, flavonoide i antioksidante koji se mogu boriti protiv različitih vrsta raka, kao što su rak dojke, rak želuca i rak jetre. Artemisia Annua ima visoku antikancerogenu aktivnost zbog interakcije sa kompleksom gvožđa u krvi.

U stvari, ova biljka je korišćena kao lek u Kini i sposobna je da ubije 98 odsto ćelija raka dojke za manje od jednog dana. Lečenje kancera može se učiniti konzumiranjem čorbe od listova Artemisia Annua što je češće moguće, ali pored konzumacije ovog, potrebno je i da pijete dovoljno vode kako bi se supstance pravilno prenosile krvlju.

Ojačava slabo srce

Artemisia Annua sadrži supstance antioksidante i flavonoide koji igraju ulogu u obnavljanju oštećenih ćelija. Ako se nalaze u predelu srca, ova flavonoidna jedinjenja će biti korisna za ujednačavanje protoka krvi jačanjem srčanog mišića i krvnih sudova za odvod krvi. Tako će ojačati srčane mišiće i srce će takođe biti zdravije.

Sadržaj saponina i kvercetina u Artemisia Annua pomaže u održavanju stabilnosti otkucaja srca i snage srčane pumpe. Drugi antioksidansi će pomoći u održavanju regeneracije srčanih ćelija, održavanju srčane kondicije i pomoći u podizanju naslaga holesterola, toksina i ostataka u krvnim sudovima koji će ometati cirkulaciju krvi i kardiovaskularnu funkciju.

Ali što više čitam o pelinu sve sam više impresioniran.

Recimo, da li ste znali da pelin, odnosno jedinjenja polifenola sadržana u njemu, mogu izlečiti zauške?

Kako se koristi?
Izgnječite listove dok ne postanu glatki. Zatim dodajte sirće u odnosu 1:1. Na kraju, nanesite ga na deo koji je zahvaćen zauškama 3 puta dnevno.
To ce da smeksa samo otok,kao i slaninica,koju su nam nase bake stavljale i vezivale marame da je drze...:lol:

Back