- Poruka
- 91.508
Pelinkovac je liker sa pelinom (Artemisia), gorkom biljkom za koju se tradicionalno zna da je dobra za stomačne probleme.
Ali tu nije kraj, danas čitam:
Ozbiljno se razmišljam da napravim prirodni Pelinkovac jer mi se čini da je to najefikasniji i meni najatraktivniji način da konzumiram peilin
Da li je neko pravio sam? Alternativno, da li je neko pravio čaj od pelina?
Artemisia annua (пелин)
Ali tu nije kraj, danas čitam:
- Ekstrakti iz Artemisia annua pokazali su antivirusnu aktivnost protiv SARS-CoV-2 u laboratorijskim studijama i sada su u kliničkim ispitivanjima na ljudima za testiranje na COVID-19
- Ekstrakti iz Artemizije su proučavani kao tretman za HIV infekcije, gojaznost, alergije na polen, intoleranciju na glukozu i lečenje nekih karcinoma; već 30 godina je lek za malariju
- Biljka ima visok nivo cinka, galijuma i selena, od kojih svi imaju poznata antivirusna i antiinflamatorna svojstva. Ekstrakti iz Artemizije su takođe testirani 2003. nakon izbijanja SARS-a sa pozitivnim ishodom u laboratoriji
- U avgustu 2021., SZO je uključila derivat pod nazivom artesunat u sledeću fazu Solidarnosti ispitivanja lekova protiv COVID-19, ali do danas nema definitivnih dokaza da su proizvodi iz Artemizije efikasni protiv COVID-19.
Ozbiljno se razmišljam da napravim prirodni Pelinkovac jer mi se čini da je to najefikasniji i meni najatraktivniji način da konzumiram peilin

Da li je neko pravio sam? Alternativno, da li je neko pravio čaj od pelina?
Artemisia annua (пелин)