Da li ste pitali roditelje, ili babe i dede, kako su preživeli vreme komunizma u Srbiji?

Eee, 75-te ja na Knez nisam isao ili bez mame ili bez tate. Ali sam zato sa drustvom iz osnovne isao na Marakanu, hmm, mozda od sledece godine.
Ja se ne secam kaldrme na Knezu, znam da je bila asfaltirana od mog najranijeg secanja, bilo je dozvoljeno parkiranje na njoj uz placanje na parking satovima.
Bio je dozvoljen i prevoz,do,mislim 18 casova uvece.Posle je pocinjalo setaliste.Asfaltirana je ukratko pose,a zatim je ukinut saobracaj,pa je bilo poplocano prvi put,a kasnije su radjene one mermerne ploce.

То би ти било као сада да неки нови ауто кошта 4-5 хиљада евра, ако узмемо да је просечна плата 700-800 евра.
Ne brabonjaj to ne postoji a sns se postarao da ako imaš 500 evra oplatu samo za hranu ti treba 1000 evra.

Bombe po beogradskim biskopima? Ubijeni ambasador u BGD?
Srusili su i JAT-ov aviJon bombom, ali on je krenuo iz SveCke. Ubacili su i grupu od 30-40 terorista, mesecima su ih lovili po Bosni, poginulo je ko zna koliko "specijalaca" iz JNA, civila i slucajnih prolaznika dok ih nisu likvidirali.

Jbt, vi ste u toj provinciji zesce iskljuceno ziveli, ah da, tad su filtrirali vesti na TV Beograd i u Borbi.
Za avion znam, ali moji roditelji se nisu bavili politikom u tolikoj meri. Zašto nipodaštavanje, ako se neko bavio onime što ga interesuje i bio minimalno uključen u politička zbivanja tih godina? Moji su putovali, družili se i imali neki ok život. Na osnovu toga, ja ne mogu reći da je sve bilo loše. Za pradedu znam da je psovao komuniste, uzeli su mu neki mlin, nikada se nije pomirio sa time, ali se ponovo obogatio svojim radom bez obzira što su svi u selu znali da je ''antiprotivan'' :mrgreen:

Za avion znam, ali moji roditelji se nisu bavili politikom u tolikoj meri. Zašto nipodaštavanje, ako se neko bavio onime što ga interesuje i bio minimalno uključen u politička zbivanja tih godina? Moji su putovali, družili se i imali neki ok život. Na osnovu toga, ja ne mogu reći da je sve bilo loše. Za pradedu znam da je psovao komuniste, uzeli su mu neki mlin, nikada se nije pomirio sa time, ali se ponovo obogatio svojim radom bez obzira što su svi u selu znali da je ''antiprotivan'' :mrgreen:
Pa svi, apsolutno svi koji su ziveli u to vreme su znali za podmetnutu bombu u bisokopu, teroriste u Bosni, turskog ambasadora, sruseni avion, ubijenog YU ambasadora Rolovica... nisi morao da se bavis politikom, svi su za to znali jer nije moglo da se sakrije. A opet iskorisceno je u propagandne svrhe, bratstvo-jedinstvo, neprijatelji samoupravnog socijalsitickog naroda itajrad.Znali su za to od Triglava do Djevdjelije ama bas svi.

No, nas su u BGD plasili sa "nemoj tamo, tamo je bila postavljena bomba" (kao da ce opet da je stave bas tu), "tamo su upucali Turcina" (kao da ce ponovo da upucaju nekog drugog Turcina i da tebe ubiju kao kolateral) itd

03c00zj1yws01.jpg

To nije moguće.Ja sam mislio da su stanove dobivali samo Crnogorci,Bosanci i Krajišnici.
E pa nije tako bilo. Cela moja zgrada na Lionu ima stanove koje su podeljeni radnicima. Moja baba je radila u Centropromu, komsija u Trudbeniku i tako dalje. Zgrada do nas su uglavnom SUP-ovci. I vecinom su svi Srbi.

Da li ste pitali roditelje, ili babe i dede, kako su preživeli vreme komunizma u Srbiji?
Trajalo je preko 50 godina, dve i po generacije.
Код мене бабе кажу било супер и живјело се добро, а мајка каже живјело се скромно и људи били сиротиња, али нису ни знали за боље. То је по мени доста исправна оцјена ситуације у СФРЈ.

Bombe po beogradskim biskopima? Ubijeni ambasador u BGD?
Srusili su i JAT-ov aviJon bombom, ali on je krenuo iz SveCke. Ubacili su i grupu od 30-40 terorista, mesecima su ih lovili po Bosni, poginulo je ko zna koliko "specijalaca" iz JNA, civila i slucajnih prolaznika dok ih nisu likvidirali.
То су два случаја у скоро пола века.Неупоредиво са капиталистичком Србијом, у којој се дешавају масовна убиства сваких неколико година.У Великој Иванчи је убијено 13 људи 2013 године, у Јабуковцу 2007 године 9 људи, у Лесковцу 2002 године 7 људи, а у мају 2023 године је страдало око 20 људи у школи и Дубони.

Povodom price o bezbednim 70-80-tim i muzikom (dva muve jednim udarcem) iz toga doba setih se par stihova moga nekadasnjeg komsije Bajage:
"Umoran idem ulicom praznom,
gledam svice dan,
neko vice:
"Cupavac, stani!"
Licnu kartu, cupavac, stani!
Jeli cupavac jesi li normalan?
Znas li koje je doba?
Ko te pusta sa takvom kosom?"

Ma, pustite me, druze.

I jeste, tacno tako je bilo.
Јадан Бајага, страшно се напатио у социјализму.Терали га да држи онолике концерте и да издаје онолике плоче у ПГП РТС.

Povodom price o bezbednim 70-80-tim i muzikom (dva muve jednim udarcem) iz toga doba setih se par stihova moga nekadasnjeg komsije Bajage:
"Umoran idem ulicom praznom,
gledam svice dan,
neko vice:
"Cupavac, stani!"
Licnu kartu, cupavac, stani!
Jeli cupavac jesi li normalan?
Znas li koje je doba?
Ko te pusta sa takvom kosom?"

Ma, pustite me, druze.

I jeste, tacno tako je bilo.

Back