Da li ste ikada bili u Zadru?

IMG_20241213_022618.jpg

Prozor razreda u kojem sam proveo četiri godine srednje škole... i onih 50% degenerika od razrednih kolega, koji su tamo samnom proveli te godine.

🥰

Grad je lijep, građani nisu baš gostoljubivi, druželjubivi niti toplog srca. Zanima ih samo lova, kao i u većini Hr gradova na moru.
Primorci su svuda slični, iste su mi impresije i o lokalnom stanovništvu na CG primorju. Ja sam živela jedno duže vreme , bilo mi je ok, ljudi su bili ljubazni stvarno . Najviše volim morske orgulje :) mnogo lepo.

Hvala Bogu da je SFRJ propala. Bila mi je draga i danas je, ali je i bila neprirodna zajednica. Slovenija nije imala ništa zajedničko sa ostatkom države (balkanskom divljinom, hajdučijom). Isto tako i katolička Hrvatska je drugi svet u odnosu na ostatak Jugoslavije. Urednost, kultura, persiranje. Dođeš u Sarajevo ili Prištinu trgovac ti kaže ti, bokali u WC-u, čučavci, tragovi od usranih prstiju po zidovima. Kulturna srednja Evropa u Ljubljani i Zagrebu i plemena na Kosmetu i u Makedoniji. U Srbiji i Beogradu uvek se udaralo sve na neozbiljnost, komedijašenje. Čitava srpska politička scena kad se pogleda izgleda kao jedna velika komedija, loša pozorišna predstava. Ovako svako ima svoje. Pa neka se razvija kako hoće u kojem pravcu.

Још ти то ниси савладао,
још имаш потребу да пљујеш, објашњаваш ...

Најгори су Хрватијанци
они све више уче децу да мрзе Србе, да је Балкан пропаст ...

Да је то стварно тако,
не би морали да их убеђују у то, зар не ?

Sve je reklama to samo,na Balkanu jedini gradovi koji imaju prave stvari su Atina i Beograd.Hrvatski gradovi su provincije kao i gradovi Bosne, Crne Gore,Makedonije

Ne govorim to zbog velicine bio sam npr u Sofiji i Bukurestu koji su veliki gradovi ali i dalje provincije samo velike provincije

Hrvatski gradovi su jeftina kopija italijanskih gradova.Najljepsi grad im je Split jako je lijep al narod i duh grada je provincijalan, lijepa provincija ali i dalje provincija

Ljubljana je provincija uredan i ekoloski grad ali nema duh metropole a ne pricam opet o velicini jer npr mnogi gradovi Bliskog Istoka imaju 15 miliona ljudi pa su teske provincije

Grad je lep. Odmaramo tamo. Nikakvih problema nismo imali. Jedan auto nam je na srpskim tablicama. Više je tamo, nego u Srbiji. Prvo sam kupio stan, pa sam tek posle upoznao komšije, od kojih je većina iz Srbije. Kažem im da smo kupili izlaz na more za Srbiju.

Bio u Pirovcu kao osnovac gde smo svake godine išli sa školom, poslednji put '89. kad su lokalci upali u hotel i odmah smo se spakovali i vratili nazad. I pre toga bilo je neprijatnosti, psovanja od meštana ili nekih drugih nemam pojma. Meni kao klincu ništa nije bilo jasno zašto nas mrze. Danas razumem da je to gomila retarda.

Bio par godina na sluzbi tamo, divan grad (iako sam se lomio dosta po terenima okolo, sve sam kamenjar (nin, ninski stanovi, sepurine..)
Ali narod (vecina) su mrzili uniforme. Cak i komsija s kim smo u civilki zajedno popili po koju ili popricali, kad bi me video u gradu u uniformi bi okrenuo glavu da me ne pozdravi (verovatno da ga drugi ne bi videli da se znamo)

Bila sam kao klinka 1990. u nezgodno vreme...

Tada su neki dobaivali vidi srpčići nam došli u posetu... to je bilo kraj mora, pa smo brže bolje pobegli odatle.

Od tada nisam bila, pretpostavljam da je grad sad mnogo lepši i da je dosta ulagano.

Sve je reklama to samo,na Balkanu jedini gradovi koji imaju prave stvari su Atina i Beograd.Hrvatski gradovi su provincije kao i gradovi Bosne, Crne Gore,Makedonije

Ne govorim to zbog velicine bio sam npr u Sofiji i Bukurestu koji su veliki gradovi ali i dalje provincije samo velike provincije

Hrvatski gradovi su jeftina kopija italijanskih gradova.Najljepsi grad im je Split jako je lijep al narod i duh grada je provincijalan, lijepa provincija ali i dalje provincija

Ljubljana je provincija uredan i ekoloski grad ali nema duh metropole a ne pricam opet o velicini jer npr mnogi gradovi Bliskog Istoka imaju 15 miliona ljudi pa su teske provincije
Samo mi daj recimo detalj po kojem je Bukurešt provincija u odnosu na Beograd?
Sofija manje više...hajde da se složim.

Što se tiče Atine, ako se izuzme istorija ja prljaviji i neuređeniji grad nisam posetio u Evropi. Ako je tebi ta "divljina" i haos pravi duh grada onda jbg, mislim da imamo različite kriterijume. Atina jeste metropola ali...veliko ali.

Po tvojim kriterijumima gde je Budimpešta recimo?

Samo mi daj recimo detalj po kojem je Bukurešt provincija u odnosu na Beograd?
Sofija manje više...hajde da se složim.

Što se tiče Atine, ako se izuzme istorija ja prljaviji i neuređeniji grad nisam posetio u Evropi. Ako je tebi ta "divljina" i haos pravi duh grada onda jbg, mislim da imamo različite kriterijume. Atina jeste metropola ali...veliko ali.

Po tvojim kriterijumima gde je Budimpešta recimo?

Provincija kao i Bec a to ne znaci da nemaju kulturu pa ako iko ima kulturu ima Bec npr al to grad ne cini metropolom nego ljudi i duh koji ima i sirina da primi sve.Bec je npr evropska konzervativna provincija sa lijepom arhitketurom i tradicijom ima i Pariz tradiciju pa je metropola.Beograd je spoj kultura bio je na granici 2 uticaja a nekada i vise njih i to je izgradilo duh metropole.

U Spaniji je samo Barselona metropola a Madrid je konzevativno provincijalni grad sa lijepom arhitekturom ja licno Madrid vise volim od Barselone zbog nekih drugih stvari ali realno Barselona je metropola za Madrid kao sto je i Rio za Sao Paolo ili Tokio za Peking

Sarajevo,Zagreb,Split,Skopje,Podgorica itd su provincije,a inace ako gledas izgled grada pa malo koji grad je ljepsi od Splita ali Splicani ne daju gradu duh metropole

Pa bili Madjari koji zive u Rumuniji a ne vole ih zbog istorije mogli da pricaju o Rumunima u sred Bukuresta sve i svasta kao sto bi mogli Titogorci i Hrvati po sred Beograda naravno da ne bise.Jer Beograd je tolika metropola da ti daje slobodu i da pljujes kao stranac po njemu tako nesto ti daje Pariz,Tokio zato su metropole ljudi,duh,sirina a neki gradovi ti to ne dozivljavaju kao Sarajevo,Zagreb a da ne pricam Zadar ili Bec da ti javno Austrijancima kao stranac na njihovoj televiziji ili na nekim javnim okupljanjima solis pamet o njihovoj istoriji samo bi dobio status nepozeljne osobe

Beograd ima probleme druge vrste tacno i ne fale ali to je metropola samo takva ja sam putovao po mnogim gradovima

Poslednja izmena:
Los Andjeles je prelijep grad, klima najbolja, ekonomija najbolja na svijetu ali je seljacki - trac grad to je velika provincija za Njujork a ja licno bi prije zivio u Los Andjelesu da mogu iz opet nekih drugih razloga,jer je bolji za taj hedonizam klasicni ali to je provincija ali ima i to svojih cari

Back