Da li ste bili ružno pače ili omiljeno dete u vašoj porodici?

Jesam bila starije i omiljeno dete ali se od mene uvek očekivalo da ja budem odgovorna, savesna i ''normalna'' za razliku od sestre :D Mislim da sam na taj način izgradila određenu dozu samopouzdanja i sigurnosti u sebe. Nisam primetila neke negativne posledice, i dalje sam savesna i odgovorna samo što ponekad i nisam baš ''normalna'' :D
da, ali neki smo bili samo omiljeni i nista se nije ocekivalo od nas, kao neka bozanstva smo bili, OBOZAVANI, pa je recimo moja mladja sestra vise skole zavrsila od mene, doktorat i sta ti ja znam, SVE ONO STO SE OCEKIVALO OD MENE

znaci, ona je morala da se dokaze, a ja ne, cak naprotiv... sad je pitanje da li sam ja ispao uobrazen i egoista ili sam se zapitao zato sam im bio bozanstvo. nisam li nesto drugo duzan?

ti kada pomenu da si uciteljica isto se secam da je mene moja bas izdvojila od svih u razredu kada smo se oprastali,. a zasto? ja tada uopste nisam mislio da sam vise vredan, znaci da sam vise bio duzan, jer po bibliji, kome je mnogo dano, mnogo ce se od njega i traziti, ostali ce se nikada nece ni upustiti u ono u sta sam se ja upustio, nece ni smeti ni hteti... ja sam bio mozda zamisljen, ali kada smislim, nema sile da me spreci i na kraj sveta, a kamoli da me ikada zanimalo da se ukalupim po necijem tudjem sablonu

lago, ta moja uciteljica je rekla za svako dete kako ga vidi u buducnosti, za sve je znala, ili imala bar neku ideju, a za mene nije znala, a bio sam medju najboljima, par njih da kazem

Poslednja izmena:
U porodicama sa dvoje ili više dece, neko dete je omiljeno mamino i tatino dete, a neko drugo može da bude "ružno pače".

Ove uloge u porodici oblikuju našu ličnost, samopouzdanje i način na koji kasnije gradimo odnose. Omiljenom detetu se poklanja veća pažnja, a sa druge strane "ružno pače" može razviti osećaj nepripadanja, ali i unutrašnju snagu i samostalnost.

Kada deca odrastu, da li nekadašnje omiljeno dete postaje razmaženo ili se ono menja? Da li "ružno pače" nužno postaje samostalno i psihički snažno?

Kako biste opisali svoju ulogu u porodici, da li ste se osećali kao omiljeno dete ili kao ružno pače?

Da li „omiljeno dete“ zaista ima lakši put u životu ili nosi drugačije terete?

Ukoliko ste bili "ružno pače" da li je osećaj nepripadanja porodici i danas prisutno?
Razocarenje roditeljima a od mene se ocekivalo vise mnogo vise

Back