Да ли старите прерано или нормално? Ево шта дерматолози сматрају

Sensei

Master
Moderator
Poruka
83.981
Mагазин Хелти је обавио консултације са стручњацима, дерматолозима о ономе што спада у нормалне, очекиване знаке старења и о знацима који указују на то да кожа заправо прерано стари и да би требало да поведете мало више рачуна о својој нези.

„Толико фактора утиче на то како кожа стари”, рекла је др Диан Мраз Робинсон, дерматолог, која сматра да генетика игра важну улогу, али стил живота је главни фактор, јер на знаке старења веома утичу незаштићено излагање сунцу, пушење, излагање стресу, лоша исхрана, много алкохола, генетски поремећаји, конзумирање опијата.

Јесте ли читали о томе?

Има свуда по интернету, чак и на српском
1733169778912.png

Poslednja izmena:

Очекивани знаци старења у 20-им годинама

У двадесетим годинама кожа успорава производњу хијалуронске киселине, колагена и еластина, а др Никол Рут, дерматолог наводи да зато кожа постаје дехидрирана, јављају се пеге од сунца и УВ оштећења. До средине двадесетих, могу да се примете и фине боре.

Неочекивано у овом периоду су дубоке боре, сувоћа, пеге од сунца и опуштена кожа.

Решење: Ласерски третмани су одлична ствар када почнете да губите колаген. Антиоксиданси, као што је витамин Ц, такође могу бити од помоћи да успорите процес старења.

Очекивани знаци старења у 30-им годинама

Нормални знаци старења почињу након 30. године и могу бити променљиве природе.

Дерматолог др Џастин Парк каже да се тада јављају проблеми са пигментацијом, фине боре и акне код одраслих. Губитак волумена такође може почети у овој деценији и карактеришу га истакнута удубљења испод очију и мање дебељушкасти образи.

Решење: У овој фази прпеоручљиви су антиејџинг производи.

Очекивани знаци старења у вашим 40-им

У 40-им промене на кожи постају још убрзаније.

„Наша кожа заиста почиње да показује ефекте стварног губитка колагена и еластина са појавом дубљих бора и променом текстуре коже”, рекла је др Парк која саветује да је важно препознати јасније знаке да је кожи потребна додатна нега.

Очекује се да ће се током ових година десити већа промена боје и губитак запремине и наставиће да се дешава током деценија.

„Колико год ово било нормално, то није нешто што су многи људи спремни да прихвате“, рекла је др Парк.

Решење: Најбоља одбрана од старења коже је заштита од сунца. Тражите хлад и избегавајте највеће сунце од 10 до 14 часова. Носите наочаре за сунце, шешире и одећу која вас може заштитити од сунчевих зрака. Додајте ретиноиде у своју рутину.

„Наша кожа заиста почиње да показује ефекте стварног губитка колагена и еластина са појавом дубљих бора и променом текстуре коже”, рекла је др Парк која саветује да је важно препознати јасније знаке да је кожи потребна додатна нега.

Очекује се да ће се током ових година десити већа промена боје и губитак запремине и наставиће да се дешава током деценија.

„Колико год ово било нормално, то није нешто што су многи људи спремни да прихвате“, рекла је др Парк.

Решење: Најбоља одбрана од старења коже је заштита од сунца. Тражите хлад и избегавајте највеће сунце од 10 до 14 часова. Носите наочаре за сунце, шешире и одећу која вас може заштитити од сунчевих зрака. Додајте ретиноиде у своју рутину.
ebi ga, moram da arbajtujem...

Ovi u 50-im, 60-im, 70-im su otpisani? Ne mogu da izgledaju mlađe od svojih godina? :D Šalim se, Sensi....mogla bih mnogo stvari da nabrojim, ali reći ću tri ....genetika, vedar i jak duh, zaštita od sunca.....najveći neprijatelj ženske kože je sunce, ako se nepravilno izlažemo....

Predobro u odnosu na pusace ,alkose i zderace,a pre svega neradu
Ne znam ko je smislio tu zvaku da je sunce lose,realno sve leci
To sa suncem jeste malo diskutabilno. Ja generalno provodim dosta vremena u godini na suncu i to otkad znam za sebe. Budem posteno crn pola godine. Evo jos uvek sam crn od mora. A izgledam dosta mladoliko za moje godine (46). Uglavnom se ljudi iznenade jer mi daju cak i 26, 27 godina. Sto bi mi rekla jedna turkinja(27) sto sam se spandjao sa njom pre dve godine, "What are you?! A highlander?" :D Tako da mi je stvarno nejasno to oko sunca.:think:

Ovi u 50-im, 60-im, 70-im su otpisani?
:)
Ne mogu da izgledaju mlađe od svojih godina? :D Šalim se, Sensi....mogla bih mnogo stvari da nabrojim, ali reći ću tri ....genetika, vedar i jak duh, zaštita od sunca.....najveći neprijatelj ženske kože je sunce, ako se nepravilno izlažemo....
to sa suncem je kvaka21 - stari kožu ali daje zdravlje.

To sa suncem jeste malo diskutabilno. Ja generalno provodim dosta vremena u godini na suncu i to otkad znam za sebe. Budem posteno crn pola godine. Evo jos uvek sam crn od mora. A izgledam dosta mladoliko za moje godine (46). Uglavnom se ljudi iznenade jer mi daju cak i 26, 27 godina. Sto bi mi rekla jedna turkinja(27) sto sam se spandjao sa njom pre dve godine, "What are you?! A highlander?" :D Tako da mi je stvarno nejasno to oko sunca.:think:
Muškarci sa nekom borom ne gube privlačnost. Ženama se računa svaka bora i sa svakom dobija epitet starije....posebno žene sa tankom i nežnom kožom moraju da se čuvaju sunca....

Muškarci sa nekom borom ne gube privlačnost. Ženama se računa svaka bora i sa svakom dobija epitet starije....posebno žene sa tankom i nežnom kožom moraju da se čuvaju sunca....
Žene koje su u zdravoj vezi (braku) nemaju čega da se plaše jer ih njihovi partneri (muževi) vole iz mnogo razloga, a bore nisu na tom spisku.

Ma nemam bore. Tj, imam iste od 20 godine. Ne znam u cemu je fora sa tim suncem. Isto sam se prosle godine spandjao sa zenom 52 godine i rekla mi da imam kozu 20-godisnjaka. A ja ceo zivot na suncu. Dobro, u moju odbranu bavim se taichijem 23 godine. A jedan od ciljeva TC-ja i chi gonga je teorijski dostizanje besmrtnosti :D Who knows...

:)

to sa suncem je kvaka21 - stari kožu ali daje zdravlje.
Na sunce se ide ujutru do 10 i pred zalazak. 20 minuta sunca je dovoljno za vitamin D. A ne okretati se kao na ražnju, uništavati kožu da bi bio preplanuo. Pa u hladovini će svako dobiti super boju.

Valjda sa borama ide i neko iskustvo...ja sam zena izuzetno tanke koze. I tanke i svetle kao mladi kravlji sir.
I suve. I osetljive.
Imam ocekivani broj bora i ocekivani broj sedih.
I ne smetaju mi.
Toliko mi ne smetaju da ne koristim ni kremu za bore, ni boju za kosu.

Pokusavam da budem u skladu sa godinom proizvodnje.
Uz tu godinu ide i odredjeno ponasanje. Kada se to dovede u balans, nova iskustva se lepse prihvataju.
Da vidim da izgledaju bolje one koje se vise trude, ne znam, mozda bih promenila misljenje.
Ovako mi deluje da je to mnogo napora za rezultat koji nije sjajan.
Kozu valja cuvati, ali zbog zdravlja, kako ja to vidim.

Na sunce se ide ujutru do 10 i pred zalazak. 20 minuta sunca je dovoljno za vitamin D. A ne okretati se kao na ražnju, uništavati kožu da bi bio preplanuo. Pa u hladovini će svako dobiti super boju.
Ne znam. Evo ovo leto sam bio dva meseca na moru i plus jos 3-4 meseca na plazi na Dunavu. Ne suncam se aktivno, tj. ne volim da se przim, ali sam na suncu. Setnja, plivanje, zezanje... Jako pocrnim. Nikad ne gorim. I ne vidim da mi je koza nesto starija. Jbm li ga, valjda se i ona obnavlja. Ne ostaju stare celije zauvek. Ne znam...

Ne znam. Evo ovo leto sam bio dva meseca na moru i plus jos 3-4 meseca na plazi na Dunavu. Ne suncam se aktivno, tj. ne volim da se przim, ali sam na suncu. Setnja, plivanje, zezanje... Jako pocrnim. Nikad ne gorim. I ne vidim da mi je koza nesto starija. Jbm li ga, valjda se i ona obnavlja. Ne ostaju stare celije zauvek. Ne znam...
Znači da imaš kožu koja voli sunce i sunce voli tebe.Oni koji imaju tanku, suvu, bledu kožu, moraju da paze više nego ostali. Bitno je samo znati i postaviti granice....ne ideš u borbu gde si unapred gubitnik....

Slažem se. Nema potrebe da se preterano pržiš, ali nema potrebe ni da se stalno mažeš nekim faktorom, nosiš duge rukave i velike naoočare

Back