Da li smo toliko zaostala ( primitivna ) nacija?

Evo eksperimenta za vas.
Zamislite pojedinca koji nema nista.
Da li je psiholoski isto ako ima socialnu zastitu od par stotina funti ili dolara ili kao kod nas kad nema nista. A kod nas nema nista.Da bi slucajno dobio onih 5000dinara kod nas, treba da bude osvedoceni nesposoban slucaj,znaci ili duze vreme totalno bolestan ili umobolan na neki nacin.Covek sa samopostovanjem da ne gladuje 10 od 30 dana nece dobiti nista od socijalne sluzbe Srbije.

E sad pomislite kako to utice na poduzetnicki duh i na ponasanje u drustvu u svakodnevnim ekonomskim transakcijama.
Malo ili mnogo?
Socioloski ili sociopatoloski?
Cak i kod lecenja koje je kao besplatno hoce li psihologika i doslednost povuci kod odgovornosti, kad zbog nejela ta odgovornost jasno rusi iznutra ceo sistem odgovornosti, sto navedoh na pocetku kao umobolnost u smislu nepostovanja sebe kao bioloske jedinke.

Suprotno od primitivnog po meni nije kulturno, jer svako je drustvo kulturno, zar ne, po ovoj vasoj definiciji sasvim sigurno svako je kulturno.
Medjutim suprotno od primitivnog je civilizovano, civilizacija.
E sad sto kod nas mnogi i ne znaju sta je civilizacija i civilizovano drustvo, poistovecujuci ga sa terminom civil, sto je gradjanin.
Medjutim i u engleskom govornom podrucju civilizacija i civilizacijsko dostojanstvo je nesto sasvim drugo od gradjanskog drustva.

бавиш се последицама, узрок си проблема.
решавам узрок, последице не постоје.

Da da,nemozes ni ti :) jer citam tvoje izlaganje ovde,pametno pises dotle da nesto pocinjem da sumnjam da i ti sam na kraju neshvatas sta si hteo nam OBJASNITI! U stvari,tvoje je da budes uvek u pravu,mislim,to ti je fobija izgleda :) A moje je to sto vidis i neumes da procitas jer suvise se zadubljujes U SVOJE,samo svoje,verujuci da zemlja je jos uvek centar svemira. Sovim zavrsavam ovde izlaganje medju izdajicama,jer Demokratija je dotle dobra dok nepodjes da ubijas drugog,bilo cim,bilo kako,na bilo koji nacin,dok nepodjes svesrdno da ga oblikujes da veruje u ono usta ti verujes,a to je da je zemlja centar svemira! TACKA

SRBIJA NIJE JADNA I ZAOSTALA NAZALOST SVIJU KOJI JE MRZE I NEVIDE NISTA LEPO U NJOJ

Poslednja izmena:
da čujemo šta vi mislite...

Ne radi se o zaostalosti ili primitivnosti već o neadekvatnom porodičnom odgoju ili vaspitavanju mladih a onda o neadekvatnom rešavanju problema na društvenom nivou.

Bilo bi najbolje porazgovarati o tome, "Kako promeniti odnos prema životu i radu u ovoj zemlji da bi život sebe podigao na uzvišeniji i zavidniji nivo?"

Prvo bi trebalo još maloj deci staviti do znanja da život ima svoj smisao i cilj i da nije svejedno kako ćemo se ponašati kroz život i šta ćemo činiti i to ne zbog okoline već zbog nas samih.
Istovremeno sa druge strane treba doneti društvene regulative (zakone) koji neće biti tu zarad formalnosti već da bi se doslovce poštovali. Ovde bi pre svega odraslima trebalo objasniti zašto je neophodno doslovce poštovati zakone, opet ne zbog i zarad društva već zbog samog pojedinca.

Čovek izuzetno teško ili nikako ne shvata da sve što se odvija i kako se odvija u njegovom životu ima uticaja na razvoj njegove svesti (njegov duhovni razvitak) zbog čega i postoji život ovde na planeti, a nikako da je duhovni razvitak nešto čime treba uposliti svoju dokolicu.

Religija u svom izvornom smislu bi trebala da ponese najveći teret u ovom pravcu, pod uslovom da se shvati pravi zadatak religije, a on i jeste taj da pouči ljude ispravnom i pravilnom načinu rešavanja životnih problema i pravilnom pristupu životu...

Osnovno i u svim prilikama što bi pojedinac trebao imati na umu je; "Ceo svet može činiti najgora dela ali ja na to nemam prava - moja obaveza je da činim samo ono čemu će se radovati moje srce." Pre ili kasnije će svako otkriti da se samo dela činjena sa takvim motivima isplate.

Poslednja izmena:
U jednoj zemlji koja beše u ratu, vladao je strašan i okrutan kralj.
...
S ratnim zarobljenicima postupao je ovako:
Zatvorio bi ih u jednu veliku prostoriju u kojoj je na jednoj strani bila četa strelaca,a na drugoj vrata prekrivena prikazima mrtvih i okrvavljenih zatvorenika.

Postavio bi zatvorenike u krug i rekao im:
“Možete birati: umreti izbodeni strelama mojih ratnika ili proći kroz ova vrata i tamo ostati zatvoreni zauvek.“

Uvek su svi izabirali umreti od strela.

Kad je rat završio jedan vojnik koji je dugo služio kralja upita svog vladara:
Šta je iza ovih strašnih vrata?
“Otvori, i pogledaj!” odgovorio je kralj.

Vojnik je skupio hrabrost.
Teškom mukom otvorio je vrata, a tada ga je obasjala zraka Sunca i zabljesnula mu oči.
Kad ih je uspeo otvoriti posve iznenađen uveri se da su vrata vodila u SLOBODU!!!
Vojnik, ne verujući, pogleda kralja i reče:
“Uvek ste zarobljenicima ostavljali mogućnost izbora, ali oni su više voleli umreti nego rizikovati da otvore ova vrata!”

Konformno verovanje je bitan faktor u odrzanju primitivizma.
A sam primitivizam donosi svoje zatupljenje sam po sebi.

Onda imate ideju kod vecine ljudi da je bitna prikupljena vecina i njihova volja, sto vide kao tacno kod dogovora o obaranju drveta, komsijskih svadja i slicno,pa misle i za sve vazi.
Narocito u demokratskim kapitalistickim sistemima vazi prodor iznutra, tj nista se ne menja spolja , vec kroz kompetitivnu razliku u odnosu na konkurenciju.
E sad sto kompetitivna razlika ne donosi dobro uvek ili cesto to je pripisano slucajnostima ili neuspehu,a nije.

Srbija ulazi u period zestoke borbe za poziciju srednjih pozicija.Krupne su podeljene.Kod srednjih se bore obicno nekvalitetni ali drski i nabusiti ljudi sto je skoro pa slicno slikama primitivaca u vasim glavama.
Njabitnija posledica se vec vidi.
To je totalno nametanje i iskljucivost koja je opsta.Takodje ce izgledati da je tvrdoglav i nametljiv i onaj koji samo bezi od tudjeg nametanja stiteci sebe.Osokoljeni misevi, obicno zovem tako tu fazu.
Kamo srece da su hrabri.
Nego su i dalje teske kukavice samo su osetili da sistem forsira metod glasanja i javljanja pa da i oni puste ciku.
Nisu veliki profiti ali je bitnije da se tako zavrsava ciklus formiranja nedodirive hijararhije, i posle toga je ozakonjeno sve pokradeno , sve ilegalno i sve nakaradno sto se u medjuvremenu pozicioniralo visoko ekonomskim i politickim krugovima.

Posle tog perioda se svima stavlja na znanje da se krece od dna.
Otprilike za 2 godine ce biti zavrsena ta faza.mozda se malo jogune neki pa u stilu korak napred dva nazad bude produzeno za godinu ali ne vise.

Ne radi se o zaostalosti ili primitivnosti već o neadekvatnom porodičnom odgoju ili vaspitavanju mladih a onda o neadekvatnom rešavanju problema na društvenom nivou.

Bilo bi najbolje porazgovarati o tome, "Kako promeniti odnos prema životu i radu u ovoj zemlji da bi život sebe podigao na uzvišeniji i zavidniji nivo?"

Prvo bi trebalo još maloj deci staviti do znanja da život ima svoj smisao i cilj i da nije svejedno kako ćemo se ponašati kroz život i šta ćemo činiti i to ne zbog okoline već zbog nas samih.
Istovremeno sa druge strane treba doneti društvene regulative (zakone) koji neće biti tu zarad formalnosti već da bi se doslovce poštovali. Ovde bi pre svega odraslima trebalo objasniti zašto je neophodno doslovce poštovati zakone, opet ne zbog i zarad društva već zbog samog pojedinca.

Čovek izuzetno teško ili nikako ne shvata da sve što se odvija i kako se odvija u njegovom životu ima uticaja na razvoj njegove svesti (njegov duhovni razvitak) zbog čega i postoji život ovde na planeti, a nikako da je duhovni razvitak nešto čime treba uposliti svoju dokolicu.

Religija u svom izvornom smislu bi trebala da ponese najveći teret u ovom pravcu, pod uslovom da se shvati pravi zadatak religije, a on i jeste taj da pouči ljude ispravnom i pravilnom načinu rešavanja životnih problema i pravilnom pristupu životu...

Osnovno i u svim prilikama što bi pojedinac trebao imati na umu je; "Ceo svet može činiti najgora dela ali ja na to nemam prava - moja obaveza je da činim samo ono čemu će se radovati moje srce." Pre ili kasnije će svako otkriti da se samo dela činjena sa takvim motivima isplate.

BAS LEPO NAPISANO :) :) :)

Evo da objasnim neke stvari programiranim forumasima. Kao prvo, nacija ne postoji. . Sutra ce se opet ''praviti'' neka nova nacija samo zbog lakse manipulacije nista vise. To pod 1. Pod 2: Treba da se okarakterise ta grupa koja je pravila ta sranja a ne ceo narod se optuzuje - glupost. Pod 3: Ja sebe ne gledam kao primitivnog coveka,mene nikad nije neki evropski mediji intervjuisao da pogleda kakav sam ja covek,nego mediji uzmu malu grupu izgrednika i stave u opstu sliku nacije (dal to namerno rade il ne,ja ne znam)

Primitivan = priprost, nekulturan, neuglađen (kaže "Prosvetin" rečnik)
Prema tome, primitivizam je antipod kulturi.
Kultura je pojam koji obuhvata materijalno i duhovno, i predstavlja istorijsku i dinamičku kategoriju, što znači da je kultura skup svih onih procesa, promena i tvorevina materijalne i duhovne intervencije u društvu - ali pozitivno kvalifikovane sa stanovišta društva u celini.

Postoje ljudi koji idu i na Egzit i na Guču. Oni su prevazišli podelu na tradicionalno i moderno, povodeći se isključivo za sopstvenim muzičkim ukusom. Isključivost jednog ili drugog (tradicionalnog ili modernog) krnji kulturu uopšte, jer kultura, kao dinamički proces, podrazumeva očuvanje starog (baštine) i prihvatanje novog - opet pod uslovom da su i staro i novo pozitivno kvalifikovane sa stanovišta društva u celini.
Poenta postojanja muzičkih festivala/koncerata je da se na njima okupe ljubitelji muzike, u cilju slušanja muzike. Ukoliko se prisustvo na festivalu/koncertu doživljava kao prilika za napijanje, drogiranje ili ždranje, onda je muzički festival izgubio svoju primarnu svrhu, i više nema epitet "kulturnog" događaja.

kao prvo i egzit i guca su kulturne manifestacije ma sta mi mislili o njima... uvek se setim dalija kad je poceo da slika one nadrealisticke stvari i kriticari kao svi sto su oma ga stavili na stub srama kako ne ume da slika "normalno" kako ne ume da naslika portre ili mrtvu prirodu ne znajuci za njegovu katolicku fazu gde je upravo radio takve stvari...

poenta je u tome da umetnicko delo moze da bude izlozeno na ulici da ga gaze i pljuju ili u tejtu de ce mu se svi klanjati.... to je umetnicko delo.. to sto u muzeju mnogi cesu dupe ili kopaju po nosu ne umanjuje njegovu vrednost kao sto ni narkosi na egzitu ne umanjuju dobar mjuz ako ga ima.... guca je posebna prica jer guca objedinjuje etnomuzikolsku tradiciju povezanu sa modernim zbog koje dolaze muzicari iz celog sveta da se dive svirci na njoj.. a ako nesto i poedu, napiju se i poebu nista im ne fali.. ako niste znali sto je neko veci umetnik veci je hedonista.

Ajmo ovako.

Da li je nasa politicka scena vrlo primitizovana?
I po ponasanju i po govoru i po razmisljanju?

Da li je nasa medijska slika primitivizovana?
Neke televizije cak to podizu do nivoa nacionalnog humora.

Vratimo se na politicare koji kreiraju uzor maloj deci i tinejdzerima preko mnogo posrednih ali nijednog direktnog uticaja.
Oni kreiraju i medijsku sliku precesto, ja ne znam zasto ih mediji pustaju da laprdaju toliko, osim ako i narod nije zeljan tog merenja ciji je duzi, sto je ocigledan dokaz primitivizma u glavi.
Imate ministarstva koja teze uniformnosti , tj standardima kao da bi podigli nivo.
Verujte ni u jednoj grani gde su nametali standarde ovi na vlasti i prethodne vlasti , ja video nisam poboljsanje.Ni u jednoj.
Jedina stvar koja je poboljsana je ekonomska disciplina i to zacudo ne zbog pritiska iz evrope , iako je postojao jasan pritisak eu.

I to onaj deo prema drzavi , a ostalo ko sisa...

Dakle imamo primitivizam kod politicara, imamo primitivizam u medijima, a nemamo primitivan narod?????
Zanimljivo.

E pa dragi gradjani imate moju temu o primitivizmu, koja bas analizira ovo sto je malopre receno i to cak uzima kao definiciju primitivizma.
Primitivizam ne moze elokventno da analizira sebe.
Primitivizam i nema pomisao o sebi kao primitivizmu.
Onog trenutka kad ima ideju da je primitivizam, postaje nasilnistvo i nekultura.
I upravo ovo sto je naveo qm3, primitivizam zahteva da to njegovo bude ispostovano bez ikakvih argumenata ili kompromisa.Kompromis koji se napravi kod primitivizma se prima kao danas nismo prosli sutra cemo , a ne kao ok ovo su granice izmedju prihvatljivog i neprihvatljivog.Ustanovljavanje korektnog prema drustvenoj zajednici.

Apsurd da cela drustvena zajednica ne bude korektna prema drustvenoj zajednici , da li je to moguce?

Pa uzmite ovaj narod pa gledajte da li je korektan prema svojim pripadnicima , a i prema drustvenoj zajednici uopsteno.
Na svakom mestu imate vrcenje i urusavanje radi licne koristi , ako je to moguce....I mi pricamo o nekom pljuvanju, tj svodjenju svega na licni ponos i sujetu.Primarna vaznost koju te dve stvari imaju i odlikuje primitivizam....hu ,ha....

pa sta mislis patak da ja ne delim u velikoj meri tvoj i borkin stav?

stvar je principa postovanja svoje nacije ma kaka bila jer veruj najlakse je pljunuti a ja sam majstor u tome kao retko ko... ali navedi mi jednu zemlju na svetu a fala bogu ima ih primitivnih da ne verujes pricah davno o americkoj provinciji za koju je nasa juzna srbija sangaj.... navedi jednu zemlju gde ce ljudi da otvoreno pljuju pa nacionu kao bastionu nekulture ili primitivizma... farme velika braca i slicne nebuloze koje se pustaju gde jadan polusvet u siromastvu bleji i identifikuje svoj mozda promasen zivot sa tim dilejama i gde nalazi neki uvrnuti odbrambeni mehanizam za svoju ogranicenost naravno podsvesno... to patak ne postoji kod nas samo... uzmi italijansku ili spansku televiziju pa ces videti isto ili slicno....uzmi britansku zutu stampu pa ces videti ogavstine da paparazi kopaju po djubretu slavnih i slikaju tampone neke zvezde i na toj fotqi grade uvrnutu pricu koja ima svoje sledbenike u pracenju... nekulture i primitivizma imas svuda... sto je zemlja i zajednica "finija" stepen ogavstine je veci bas zato sto je licemerno sakriven... kod nas to nije problem i zato mi vise volimo npr. teksas no kaliforniju...problem srbije je taj da se u ovoj zemlji svesno jos od broza forsira neukus da bi se populacija lakse kontrolisala... dolaskom vrle "demokratije" taj postulat komunisticke doktrine je doziveo preobrazaj u jos crnjem vidu i veruj mi patak da je ovo pocetak dna nekulture o kojoj pricamo a za koju nisu zasluzni ni pojedinci iz vlasti ni pojedinci iz crkve ni pojedinci iz gej i ostalih lobija vec strogo kontrolisano ispiranje mozga direktno pod kontrolom vasingtona i ostalih centara moci cije naloge ovi ovde dosledno ispunjavaju... na zapadu je mas kontrola preko neta, kredita, ekonomske zavisnosti kupovanjem bezvrednih stvari koje otplacujes dok krvaris i naravno preko duhovnog cedjenja ljudi od 9 do 5...za nas balkance vecina ovoga ne pali bas kao ni za mediterance i pribegava se drugacijoj prici... mis' mozda ovo tebi i ostalima lici na neki trip ludaka i sto bi brando reko steaming pile of horseshit al' veruj da je na delu svetska zavera gde treba po svaku cenu unistiti mozda jedini preostali neiskvaren duh, duh slovenskih naroda... a vidimo kako to efikasno uspevaju... i uspevace jos bolje dokle god imamo kvislinsku vlast kojoj se ebe za sve osim licne vlasti i licnog ali bas enormnog bogacenja.

Poslednja izmena od moderatora:
Vidis zato postoji istorija i citanje knjiga.
Kod nas se zatvaraju oci i svako izvadi svoga i ciji je duzi.
Dobro sad scena gde ljudi stoje sa zatvorenim ocima , drze svog u ruci i mere , izgleda kao neka aktivnost, a moze slobodno da se i zove kao ta aktivnost.

Medjutim postoje zemlje gde se promene ipak gledaju i javno osudjuju.
Ali to je kontstruktivno tamo, cak iako su ogrezli u mnogo vecem kapitalu od nas, a kapital kupuje provokatore, podmetace, ljigavce , zene koje su tu da samo skernu paznju na trenutne potrepstine i slicno.

Neces cuti kritiku o juzno korejskom drustvu , istoriju razvoja, neces cuti ni Malasia probleme.
I onda se postavis ti tu kao prava mera uctivosti koja upravo zatucava ovakvo stanje dokle god moze ekser da udje u glavu.

Pogledaj samo reakcije na temu primitvizam na balkanu, tj zasto mora sve preko tuce.
Pa onda nekoliko mojih virtuelnih i nekoliko realnih reality show eksperimenata.
Svi pokazuju potpuno svesno forsiranje primitivizma od strane onih naprednijih i potpuno nesvesno urodjeno primitivno ponasanje od onih nazadnijih.
Kriterijum uspesnosti se prilicno tacno moze definisati preko kriterijuma primitivizma koje osoba poseduje, naravno nazvacemo ga prodornost , ostro, ili zaebano ponasanje.

Primer , mozda smesan, ali tacan.
Voznja autom u bg.
Imao sam izuzetno loseg instruktora i istovremeno izuzetno dobro instruktora.
Los je bio zato sto je ocekivao da mu svaki djak dodje sa znanjem voznje automobila, znaci tehnickim znanjem, a ja to nisam posedovao. Nisam imao tatin automobil,niti bilo kakav dodir sa autom.
Ne ume da te nauci tehnicku stranu voznje.
Medjutim covek je maher za beogradski stil voznje.
Sve fore kako da budes drzak a da nikad ne ispadnes kriv uslucaju sudara ili policije, me je naucio.
Bukvalni saveti su : sta ce pesak na asfaltu i da naglo menja pravac ili krece, gazi.
Ako otvara vrata a ne gleda da li mu neko ide od pozadi, daj blago gas, ocepi mu vrata.
Nikad ne spustaj nos zbog nekog probisveta iz sporedne ulice.
Repase na kruznom toku dodirni s boka branikom, napravices im dugu liniju a tebi nece biti nista.
Turiraj kad na pesackom pesaci prelaze na crveno i prete da te blokiraju u raskrsnici.
I jos puno drskih saveta, ali ni kod jednog sta god da se desi necu biti kriv.
A pomazu zato sto ne strada nevin.
Kao sto je moj burazer da bi izbegao tipusa koji se u velikoj brzini zakucao u nekog ko je izlazio iz parkiranja , kao da nema nikog u ulici i automatski zaustavio u mestu onog koji ga je zakucao, moj burazer koceci malo prede u suprotnu traku i izbegne lancani ali ga zato ocese auto iz suprotnog pravca koga je bolelo uvo ili ima uzasno spore reflekse ili sta vec.
I ta dva slucaja postaju saobracajno razdvojena i dva krivca su covek koji se isparkiravao i moj burazer.

Sa druge strane ako drzite propisno rastojanje za ovakve slucajeve u bg, napravicete sudar sto posto jer ce svi da vam se ubacuju tu gde ste i pre ili kasnije cete ocesati nekog padobranca.

Znaci to je ono sto zovem integirsani primitivizam cak i na primeru saobracaja gde je sve precizno i rigorozno.
Jos gore je u unutrasnjosti za neke druge stvari. Tamo se i ne ocekuje da covek pogleda pozadi pre otvaranja vrata.Ali se stvarno ne ocekuje.

Primera za primitivizam ima koliko hoces, samo deo njih je nekultura ostalo je primitivizam.

Navar, pa to... svugde ima primitivizma...

Da, alzem se. Ali. . zasto se svi mediji po svetu (mislim na glavne) bave Srbijom u ruznom svetlu kada se desi nesto. I to toliko. . da iskreno deluje mi patolosko. Ja znam, kad neko pogresi ili napravi stetu kaze mu se lepo da je pogresio. A ovo mi izgleda sistematski,vesti uz vesti veliki naslovi,na prvoj stranici. . srbi su onakvi srbi ovakvi. . .itd To mi smeta, jer necu ja ,koji postujem ljude i nepravim nerede da neko sutra kad odem u EU ima predrasude o meni da sam los. Nadam se da shvatate.

Tu imas dva prinicipa.
Ko se prvi doseti njegovo je.
I drugi princip ko je prvi ili cesce uocljiv da je primitivan i los.

Prvi princip je kad francuzi nemaju posla onda pocnu da primecuju crnce iz angole a ne iz alzira.
Ali to ne radi kvalifikovana vecina, obrati paznju na rec kvalifikovana.

Drugi princip je gori po nas, jer nasi lopovi i seljaci po svetu em su seljaci,em grubijani em se duvaju da se lako primete.
Secam se jedne skrivene kamere, gde izazovu red da se ceka ispred prodavnice da bi u susednom izlogu naga lutka pocela da mrda,jer je ustvari devojka.
I sasvim slucajno eto ti dva grmalja stali pored, pa pogledaju i cujes srpski i krecu preko reda,odmah na vrata.
Red je oko 10 15 ljudi.
I posto red nije namesten,ljudi stvarno cekaju ali ih prodavacica namesta zbog komsijskog izloga, oni reaguju.I cujes odgovor dva dripca kus, mrs,ko vas ebe kad ste glupi.Naravno stranci to nece razumeti ali ce shvatiti.

U poslednje vreme vaspitavaju se vrlo nekvalitetni ljudi u srbiji i svako normalan ne ocekuje da ga napolju tretiraju isto kao nekadasnjeg jugoslovena koji je bio gospodin.

Ja se tu ne bih tako nikad izrazio, verovatno se i ne slazem sa tim.
Jer moja misao je kad glupom kazes da je glup on ce da se uvredi, a kad inteligentnom kazes da je glup on ce da porazmisli zasto si mu to rekao.

To znaci da je mnogo veca sansa da svi primitivci misle da su u pravu i to i opravdava njihovu agresiju koju oni ne vide kao agresiju prema drugima nego borbu za svoje ispoljenje ili kako to oni zovu za slobodu.
Ta njihova sloboda ide nekad do tog nivoa da prelazi u njihovu teznju da oblikuju najbolji put i drugima (namerno koristim oblikovanje koje slici mom ponasanju) potpuno ignorisuci ikakvu drugu viziju ili razmisljanje u smislu "porazmisli o".

Danasnjica je uspela da demokratski glupake ucini ravnopravnima pa oni zadrzavaju oblik ponasanja da i dalje ne razmisljaju zasto im je neko rekao da su glupi, niti o porazmisli o.
Oni razmisljaju samo o proslo je ili nije proslo ono sto zele.I sto im pada na pamet.

Tako kreiraju i strah.
Npr glupacima je neshvatljivo da znas kako da opljackas banku a da ne budes otkriven nikada, a da to ne zelis da ucinis.
Moral malo drugacije shvataju.A ako pogledate po srbiji glupaka ima i 95%.
Cak su neki i vajni moralisti po medijima i emisijama.
Medjutim ja svakog ko svoj moral temelji na tome da li je to za osudu javnog mnjenja ili nije, tj uporedjuje sa prolaznoscu postupka ako bude otkriven, i ne racunam u moralne.
Praksa je pokazala da su vrlo lako skloni prikrivanju i licemerju i pred takvima ne treba ostavljati kolac na tacni , nestace, bas kao sto malo dete mazne kolac i onda vam izmislja pricu da je dosa zeka iz price o crvenkapi i pojeo ga, a dete ga branilo ali nije uspelo.
To sto je plod decije maste a detetu se cini uverljivom lazi, cesto vidjam i kod odraslih, samo na psiholoskom planu.Covek vas laze ili zena je jos bolji primer, jer zena uklapa vise pa je lakse za primetiti.
Umesto da posto vise uklapa to bude skrivenije, bas zbog ubacivanja zeca iz crvenkape (a tamo i nema zeca) vrlo lako se mogu otkriti lazni iskazi, kao i fitovanja u ponasanju.
Fitovanje u ponasanju ti je kad neko pokusava da vas prevari ili da proda robu pa umesto da ne pocinje da hvali ono mesto gde ce isplivati defekt robe on sam sebe dovodi u protivrecnost.

Cesto u unutrasnjosti ili na selu vidjate kako covek pokusava da vas prozirno laze.
Ovde samo pokazujem da svako ima svoj iskljucivo svoj svet . Tako da ko je u pravu je cisto projekcija na taj svet, njegov svet i to je idealno za opravdanje primitivizma.
Pa srbija danas , bas danas je prepuna primitivizma koji je ocekivan i zabrinjavajuci.Ocekivan po nekim analizama i teorijama da ne pominjem, nisu postojece u sociologiji, a zabrinjavajuci jer je radikalizam i dogmatizam.
Mozda ima veze sa temom, ali sve su manje razlike izmedju shizofrenicara i obicnih zitelja srbije.
Shizofrenicar usled slabljenja mentalnih funkcija pocinje da bude sebican na neki nacin, tvrdoglav i narocito u polju sopsvenih fobija i blokada (blokada je i ogromna frustracija ali i ubijenost inicijative usled suprotnosti koje kreira oblikovanje , autoritet i hrabrost i iskustvo i trenutna situacija.
Neverovatno je kako se vrlo brzo kod coveka mogu razviti simptomi koji su tako slicni shizofrenicarima sa raspadom licnosti sto je najteza dijagnoza,iako ne potpada pod shizofrenike.
Dovoljno je baciti ga u ucmalost i blokirati inicijativu , ostavljati mu nelagodnost nerazresenu dok ne prece u opsesiju , nesto nalik fobiji , ali ne mora da dodje do tog nivoa.Drndanje mozga, tj zahtevanje inicijative i odgovornosti a pri tom blokiranje svakog izlaza i sprecavanje aktivnosti zabranama ili suprostavljanjem je narocito ubitacno.Apaticnost koja se tada javlja i neaktivnost skoro sigurno polako vode u shizo stanje.Indukovano poremeceno dusevno stanje dovodi do funkcionalnih promena.
To znaci da bukvalno nije nemoguce celu naciju uciniti shizofrenom, ne samo primitivnom.
Problem je sto ce meni ovde oci da se vade i kad kazem da je moguce naciju uciniti primitivnom , a kamoli da je moguce uciniti je shizofrenom, ne shvatajuci da cela nacija moze da se ucini i sidaskom i sifilicarskom i hepatiticnom i koksakicnom.

Back