Da li smatrate da je rat Izraela u Gazi genocid?

Da li smatrate da je rat Izraela u Gazi genocid?

• Ukupno glasova
    22
brt šta ti ovde ispisa :D
palestina je geografski pojam, cela teritorija današnjeg izraela i mnogo šire. u ono vreme razni narodi su živeli kao i danas ali pod drugim nazivom. uglavnom tu teritoriju su naseljavali današnji palestinci a ranije su nazivani filistejci.

Cale, Palestina je rimski naziv koji su okupatori Rimljani nametnuli drzavi Izraelu kada su ga porobili.

Palestinci nemaju ama bas nikakve veze sa Filistejcima koji su nesteli pre skoro 3000 godina. Termin Palestinac u smislu pripadnika odredjenog narod poceo se primanjivati tek pre nesto vise od 50 godina. U Egiptu zive arapi po nacionalnoj pripadnosti ili Egipcani po teritorijalnoj pripadnosti. Ukrako Egipcani su Arapi koji zive u Egiptu, Jordanci su Arapi koji zive u Jordanu, Palestinci su Arapi koji zive u Palestini... Dakle Palestinski narod ni ne postoji vec je to izmisljotina za poloiticke potrebe. Ili pogledaj to ovako: Koja je razlika izmedju Jordanca i Palestinca? Da li ima razlike u religiji, kulturi, veri, pravopisu... itd. Nema bas nikakve razlike. Opste je poznato da se svuda na bliskom istoku istice kako je sve to jedna arapska nacija. Samo to ne vazi za Palestince!
Pricas napamet tj samo siris izraeslku propagandu u koju cak ni izraelci ne vjeruju.Evo tebi malo da citas naucne radove koji direktno kazu da su palestinci u genetskoj vezi sa drugim narodima koji vjekovima zive na toj teritoriji .

The closest genetic neighbors to most Jewish groups were the Palestinians, Israeli Bedouins, and Druze in addition to the Southern Europeans, including Cypriots.
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3543766/

Pricas napamet tj samo siris izraeslku propagandu u koju cak ni izraelci ne vjeruju.Evo tebi malo da citas naucne radove koji direktno kazu da su palestinci u genetskoj vezi sa drugim narodima koji vjekovima zive na toj teritoriji .

The closest genetic neighbors to most Jewish groups were the Palestinians, Israeli Bedouins, and Druze in addition to the Southern Europeans, including Cypriots.
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3543766/

Covjek je samo htio reci da danasnji Palestinci nemaju direktni kontinuitet sa antickim Filestejcima, sto i nemaju.

Palestinci su uglavnom Arapi bedoini doseljeni na teritoriju Palestine za vrijeme osvajanja Muhameda u 7-8. vijeka. Naravno medju njima ima i autohtonih Jevreja koji su vremenom primili Islam.

Svakako da su Palestinci nasljednici svih naroda koji su zivjeli na tom prostoru i svakako da se Arapi tu nijesu doselili u sedmom vijeku u znacajnijem broju. Na stranu to sto su arapi grupa zasnovana prvenstveno na kulturi a ne jedan narod (nacija)kao sto izraelci tvrde ( misleci da to sprecava da dobiju pravo na drzavu). To potvrdjuju sva genetska istrazivanja koja pokazuju da Arapi ne poticu od koherentne populacije vec su genetski krajnje sarenoliki. Arapi iz palestine i okoline su jedan genetski klaster dok su saudijci drugi odvojeni. Takodjer mnogo palestinskih rodova ima teadiciju da poticu od jevrejskih rodova a koliko u tome ima istine beljezi cinjenica da je licno otac Izraela Ben Gurion pisao na pocetku 20 vijeka da su palestinski arapi ostaci jevrejskog naroda tj potomci jevrejskih i samaricanskih farmera koji nijesu otisli u dijasporu ( kao sto su uradile druge bogatije klase) i da bi opstali prvo presli u hriscanstvo a potom u islam.
to ti je danas sve izmešano jer svet je definitivno globalno selo
evo ti kod nas ni Srbi nisu više ko nekadašnji Srbi
ne može jedan narod tek tako da nestane ili dobije drugi naziv ili se asimiluje.
pa recimo Srbi katolici su hrvati, muslimani bošnjaci itd. nama sa ove distance je kratko a u budućnosti će to biti "autohtoni" narodi.
problem je što se ova budala poziva na bibliju pa su mu današnji palestinci amalačani pleme hanansko za koje jahva naređuje da se sve pobije. našao je izgovor za toliko pobijenih ljudi.

Cale, Palestina je rimski naziv koji su okupatori Rimljani nametnuli drzavi Izraelu kada su ga porobili.
Zaboga pa to ni Izraelci ne tvrde:
A derivative of the name Palestine first appears in Greek literature in the 5th Century BCE when the historian Herodotus used the word “Palaistine” to refer to the coastal strip inhabited by the Philistines.
https://www.jewishvirtuallibrary.org/origin-of-quot-palestine-quot
Covjek je samo htio reci da danasnji Palestinci nemaju direktni kontinuitet sa antickim Filestejcima, sto i nemaju.

Palestinci su uglavnom Arapi bedoini doseljeni na teritoriju Palestine za vrijeme osvajanja Muhameda u 7-8. vijeka. Naravno medju njima ima i autohtonih Jevreja koji su vremenom primili Islam.
pricas pricu koja nema veze sa genetikom palestinaca koji su totalno drugi genetski klister od Arapa osvajaca. Gore sam postavio link u kojem se navodi da su jevrejima palestinci genetski najblizi (pored samaritanians , druza). Hajde reci mi molim te da si spreman da pobijes tvrdnje te studije

to ti je danas sve izmešano jer svet je definitivno globalno selo
evo ti kod nas ni Srbi nisu više ko nekadašnji Srbi
ne može jedan narod tek tako da nestane ili dobije drugi naziv ili se asimiluje.
pa recimo Srbi katolici su hrvati, muslimani bošnjaci itd. nama sa ove distance je kratko a u budućnosti će to biti "autohtoni" narodi.
problem je što se ova budala poziva na bibliju pa su mu današnji palestinci amalačani pleme hanansko za koje jahva naređuje da se sve pobije. našao je izgovor za toliko pobijenih ljudi.

Ne treba biblija nego nauka da se dokaze da Palestinci nijesu direktni nasljednici Filestejaca, ka sto ni Hrvati Bosnjaci ni Crnogorci nijesu nikakvi Srbi, itd. I sto Srbi izvorno su bili malo sarmatsko pleme koje se slovenizirao i nasilno asimilovao druge.

Zaboga pa to ni Izraelci ne tvrde:
A derivative of the name Palestine first appears in Greek literature in the 5th Century BCE when the historian Herodotus used the word “Palaistine” to refer to the coastal strip inhabited by the Philistines.
https://www.jewishvirtuallibrary.org/origin-of-quot-palestine-quot

Jes, Filestejn, nije isto sto i Palestina. Filestejn je obuhvatao samo dio oko Gaze dje su zivjeli Filestejci, a Rimski Palestina je obuhvatala citavi Izrael.

pricas pricu koja nema veze sa genetikom palestinaca koji su totalno drugi genetski klister od Arapa osvajaca

Oni dijele mnogo sa Bedoinima.

Jes, Filestejn, nije isto sto i Palestina.
Ej palestina je samo romanizovan naziv za filestejn.

Filestejn je obuhvatao samo dio oko Gaze dje su zivjeli Filestejci, a Rimski Palestina je obuhvatala citavi Izrael.
Pa sta ako se teritorijalno ne poklapa? Sta je danasnja dalmacija istih granica kao i nekadasnja. Naravno da nije. Ovdje pricamo samo o nazivu .
Oni dijele mnogo sa Bedoinima.
sta su ti Beduini istovjetna populacija? Sa nekima da sa nekima ne. Sa saudijskom beduinima palestinci ( sem nekih rodova) nemaju utvrdjene veze a ti ako nadjes studiju da kase imaju , postavi link i ja cu to prihvatiti jer se ja ne trudim da pokazem da su palestinci nesto sto nijesu . Uostalom i da su palestinci bioloski potomci onih koji su tamo dosli u 7 vijeku to ih cini visevjekovnim stanovnicima u ravni sa Madjarima , Bugarima , Hrvatima itd. Sta sad treba da unistimo USA jer su potomci dosli zadnjih par stotina godina

Ne treba biblija nego nauka da se dokaze da Palestinci nijesu direktni nasljednici Filestejaca, ka sto ni Hrvati Bosnjaci ni Crnogorci nijesu nikakvi Srbi, itd. I sto Srbi izvorno su bili malo sarmatsko pleme koje se slovenizirao i nasilno asimilovao druge.
šta koga briga i za bibliju i za nauku šta oni dokazuju.
vidiš da prašte razne i naučne i nenaučne teorije o Srbima.
tradicija kultura i običaji to je za mene bitno da znam kome pripadam. a to potiče od naroda i narodnih verovanja

Ej palestina je samo romanizovan naziv za filestejn.

Tako je.

Pa sta ako se teritorijalno ne poklapa? Sta je danasnja dalmacija istih granica kao i nekadasnja. Naravno da nije. Ovdje pricamo samo o nazivu .

Pa to je bitno. Jer nijesu Filestejci u kontinuitetu sa danasnjim Palestincima, to je poenta. Kao sto danasnji Dalmatinci nemaju kontinuitet sa antickim.

sta su ti Beduini istovjetna populacija? Sa nekima da sa nekima ne. Sa saudijskom beduinima palestinci ( sem nekih rodova) nemaju utvrdjene veze a ti ako nadjes studiju da kase imaju , postavi link i ja cu to prihvatiti jer se ja ne trudim da pokazem da su palestinci nesto sto nijesu . Uostalom i da su palestinci bioloski potomci onih koji su tamo dosli u 7 vijeku to ih cini visevjekovnim stanovnicima u ravni sa Madjarima , Bugarima , Hrvatima itd. Sta sad treba da unistimo USA jer su potomci dosli zadnjih par stotina godina

Da se razumijemo, ja ne opravdam da treba ih unistiti ili iscerati zbog toga, nego samo negiram neki njihov anticki kontiniuitet, ka sto negiram i za Izraelske Jevreje. I jedni i drugi vecinom nijesu autohtoni na toj teritoriji. Autohtoni su uglavnom davno nestali.

Tako je.

Pa to je bitno. Jer nijesu Filestejci u kontinuitetu sa danasnjim Palestincima, to je poenta. Kao sto danasnji Dalmatinci nemaju kontinuitet sa antickim.
Sta ti to znaci u kontinuitetu? Svakako da u danasnjim stanovnicima izraela i palestina tece “krv “ svih naroda koji su zivjeli na tom prostoru . To je jedino tacno a o kulturnom ili politickpm kontinuitetu svakako ne mozemo govoriti ali to uostalom i nije bitno po danasnju aituaciju sem u glavama ekstremista.
Da se razumijemo, ja ne opravdam da treba ih unistiti ili iscerati zbog toga, nego samo negiram neki njihov anticki kontiniuitet, ka sto negiram i za Izraelske Jevreje. I jedni i drugi vecinom nijesu autohtoni na toj teritoriji. Autohtoni su uglavnom davno nestali.
kategorije u kojim razmisljas tipa kontinuitet i autohtonost sve imaju problem odabira pocetne tacke i nekako nose jak prizvuk nacionalizma tj cesto su izgovor da se negiraju prava stanovnicima nekog prostora.
palestinci su svakako vecinwki stanovnici tog prostora koliko i Slovenci u Sloveniji i svakako su se kao narod poceli formirati u 19 vijeku na tom prostoru. Ako to nije dovoljan kontinuitet i autohtonost onda ne znam koji kriterijum odabrati.
Sa druge strane, vecina izraelaca danas je rodjena u Izraelu i u proteklih sto godina su tu formirali izraelsku naciju( sto ce oni negirati naravno) sto je dovoljno da ostvare prava na zivot tu- tako da tu nema mjesta konceptima kontinuiteta itd jer ostvaruju pravo po rodjenju. Zaboga ljudi rade livadu 30 god pa je njihova Ali tvrditi da je Netanahju ista drugo nego kolonizator je svakako smijesno.

Sta ti to znaci u kontinuitetu? Svakako da u danasnjim stanovnicima izraela i palestina tece “krv “ svih naroda koji su zivjeli na tom prostoru . To je jedino tacno a o kulturnom ili politickpm kontinuitetu svakako ne mozemo govoriti ali to uostalom i nije bitno po danasnju aituaciju sem u glavama ekstremista.

Jedan primjer kontinuiteta je Engleska - drzava koja ima legalni i drzavni kontinuitet preko 1.000 godina.

Mozemo reci da i Grci imaju kulturni i identitski kontinuitet preko Vizantije sa Antickom Grckom. Al to Palestinci nemaju.

kategorije u kojim razmisljas tipa kontinuitet i autohtonost sve imaju problem odabira pocetne tacke i nekako nose jak prizvuk nacionalizma tj cesto su izgovor da se negiraju prava stanovnicima nekog prostora.
palestinci su svakako vecinwki stanovnici tog prostora koliko i Slovenci u Sloveniji i svakako su se kao narod poceli formirati u 19 vijeku na tom prostoru. Ako to nije dovoljan kontinuitet i autohtonost onda ne znam koji kriterijum odabrati.
Sa druge strane, vecina izraelaca danas je rodjena u Izraelu i u proteklih sto godina su tu formirali izraelsku naciju( sto ce oni negirati naravno) sto je dovoljno da ostvare prava na zivot tu- tako da tu nema mjesta konceptima kontinuiteta itd jer ostvaruju pravo po rodjenju. Ali tvrditi da je Netanahju ista drugo nego kolonizator je svakako smijesno.

Kad pricam o autohtonost u vezi Izraela pricam o vezi sa Antikom. Posto ta teritorija nema istorije u moderno i predmoderno doba, vec je samo Antika pa danas.

Dakle 3000 godina nema drzava na tim prostorima. Nema granica. To su samo sela i pustinja u okviru vecih imperija (Rimsko, Arapsko, Asirijsko, Vizantijsko, Britansko itd) i onda kad utvrdimo da preci danasnjih Palestinaca su bili nomadi (Beduini) onda se pojasnjava slika da mnogi od njih su se samo usetali na te teritorije tokom tog perioda i slucajno tu se nasli.

Dakle nema zbora o antickim vezama na tom prostoru. Ali ima interesa. Ko su Amerikancima i modernom sekularnom multikulturalnom svijetu vise u interesu - Izraelska ideja ili Palestinska ideja?

Jedan primjer kontinuiteta je Engleska - drzava koja ima legalni i drzavni kontinuitet preko 1.000 godina.

Mozemo reci da i Grci imaju kulturni i identitski kontinuitet preko Vizantije sa Antickom Grckom. Al to Palestinci nemaju.

Kad pricam o autohtonost u vezi Izraela pricam o vezi sa Antikom. Posto ta teritorija nema istorije u moderno i predmoderno doba, vec je samo Antika pa danas.

Dakle 3000 godina nema drzava na tim prostorima. Nema granica. To su samo sela i pustinja u okviru vecih imperija (Rimsko, Arapsko, Asirijsko, Vizantijsko, Britansko itd) i onda kad utvrdimo da preci danasnjih Palestinaca su bili nomadi (Beduini) onda se pojasnjava slika da mnogi od njih su se samo usetali na te teritorije tokom tog perioda i slucajno tu se nasli.
Pa sta ako su se tu slucajno nasli? I sta ako su se setali tom teritorijom? To sto pricas me podsjeca na sudbinu cigana. Sta da im dajemo prava kad se setaju i ne pripadaju . Svakako da je dio palestinaca beduinske prirode ali svakako da postoji sjedelacko stanovnistvo sto je atestirano u istorijskim izvorima. Na osnovu cega ti tvrdis da preci danasnjih palestinaca nijesu na tlu palestine dvjesta trista
, sedamsto godina ili hiljadu? Na osnovu nicega
Dakle nema zbora o antickim vezama na tom prostoru. Ali ima interesa. Ko su Amerikancima i modernom sekularnom multikulturalnom svijetu vise u interesu - Izraelska ideja ili Palestinska ideja?
Ne znam zasto ali bas rasipas izraelsku propagandu . Sjwcam se da si slusao carolinu glick pa pretpostavljam da te intelektualna radoznalost vodila da usvojis racionalizaciju cijele te situacije. Samo zaboravljas da je izrael i palestina polje gdje igraju najveci pravnici i politicari svijeta da opravdaju desavanja tamo. Sustina je da amaericki interesi veze nemaju sa situacijom tamo ali izraelski lobi svakako zeli da te uvjeri u obrnuto. Svakako postoji dio ljudi ( dio republikanaca sa ne mnogo para i obrazovanja) koji vidi u izraelu mogucnost kontrole dotoka nafte ali u americi je Izrael pitanje strasti tj. Acia na jiji vidis svijet a ne interesa. Otprilike Amerikanac koji podrzaa izrael razmislja ovako- ako ja dodjem da zivim na Cetinje i tu kupim kucu i imanje, ja i ti imamo ista osnovna prava ali ti nemas nikakvu prednost nadamnom jer si starosjedioc ali ja imam nad tobom jer imam vecu kucu pa placam veci porez i policija mora da dodje da te istjera kad pravis buku ispred tvoje kuce jer me uznemiravas. Posto ja imam para ja mogu da otkupim tvoju kucu a ako ti neces da je prosas, ja cu uz pomoc advokata naci mogucnost da je otkupim.

Poslednja izmena:
Pa sta ako su se tu slucajno nasli? I sta ako su se setali tom teritorijom? To sto pricas me podsjeca na sudbinu cigana. Sta da im dajemo prava kad se setaju i ne pripadaju . Svakako da je dio palestinaca beduinske prirode ali svakako da postoji sjedelacko stanovnistvo sto je atestirano u istorijskim izvorima. Na osnovu cega ti tvrdis da preci danasnjih palestinaca nijesu na tlu palestine dvjesta trista
, sedamsto godina ili hiljadu? Na osnovu nicega

Pa jeste, ja ne tvrdim da treba ikoga procerivati. Ja samo sam protiv mitomanizacije i romantizacije u smislu da su Palestinci ili Jevreji tamo od antike.

Anticki Filestejci nijesu pricali arapskim jezikom, niti su bili muslimani, mislim da je to dovoljan dokaz zbog toga da nemaju kontinuitet sa antickom Palestinom.

Ne znam zasto ali bas rasipas izraelsku propagandu . Sjwcam se da si slusao carolinu glick pa pretpostavljam da te intelektualna radoznalost vodila da usvojis racionalizaciju cijele te situacije. Samo zaboravljas da je izrael i palestina polje gdje igraju najveci pravnici i politicari svijeta da opravdaju desavanja tamo. Sustina je da amaericki interesi veze nemaju sa situacijom tamo ali izraelski lobi svakako zeli da te uvjeri u obrnuto. Svakako postoji dio ljudi ( dio republikanaca sa ne mnogo para i obrazovanja) koji vidi u izraelu mogucnost kontrole dotoka nafte ali Izrael je pitanje strasti u Americi a ne interesa.

Nema kod mene propagande ikakve. Nego logike.

Jel tebi je jasno zasto Amerika i zapadni svijet oduvijek staje na strani Jevreja/Izraelaca a ne Palestine? Sta Palestinska ideja nudi svijetu? Kakva bi ta Palestinska drzava izgledala - da li bi bila demokratija, sekularna i liberalna drzava i prijatelj Amerike/Zapada? ili?

Pa jeste, ja ne tvrdim da treba ikoga procerivati. Ja samo sam protiv mitomanizacije i romantizacije u smislu da su Palestinci ili Jevreji tamo od antike.

Anticki Filestejci nijesu pricali arapskim jezikom, niti su bili muslimani, mislim da je to dovoljan dokaz zbog toga da nemaju kontinuitet sa antickom Palestinom.

Kakva bi ta Palestinska drzava izgledala - da li bi bila demokratija, sekularna i liberalna drzava i prijatelj Amerike/Zapada? ili?
Kako nema a od rijeci do rijeci prenosis misljenja jevrejskih ekstremista al bas os rijeci do rijeci. Pogotovo to gore je stalno ponavljano da se unaprijed cak i odustane od ideje izgradnje palestinske drzave i da se pristane na aparthejd jer boze moj palestinci su zivotinje tj psi - je l znas da tako izraelski ekstremisti zovu palestince.

Kako nema a od rijeci do rijeci prenosis misljenja jevrejskih ekstremista al bas os rijeci do rijeci. Pogotovo to gore je stalno ponavljano da se unaprijed cak i odustane od ideje izgradnje palestinske drzave i da se pristane na aparthejd jer boze moj palestinci su zivotinje tj psi - je l znas da tako izraelski ekstremisti zovu palestince.

Ne, jevrejski ekstremisti citiraju bibliju kao dokaz njihovog kontinuiteta u Izraelu i misle da oni direktno su iz Izraela, sto ja negiram.

Ti vise romantizujes Palestince, vjerovatno jer si pristrastan jer si sam musliman i izlozen palestinskoj/islamistickoj propagandi.

Navedi jednu sekularnu, arapsku demokratiju u okruzenju Palestine.

Jel tebi je jasno zasto Amerika i zapadni svijet oduvijek staje na strani Jevreja/Izraelaca a ne Palestine?
Je l ti ovo bas ozbiljno pitas i tvrdis? Vidis li uopste glasanje u UN gdje jedino Amerika sorecava da se formira palestinska drzava a izrael ne bude oredmet sankcija itd? Priznajem da ne razumijem kako ovo razmisljas
Sta Palestinska ideja nudi svijetu? Kakva bi ta Palestinska drzava izgledala - da li bi bila demokratija, sekularna i liberalna drzava i prijatelj Amerike/Zapada? ili?
Eto ne vidim bas da Americi smeta Saudijska Arabija koja je sve samo ne to sto si opisao . Bitno je da je rezim poklonik Amerike. Uostalom , po tebi -sta da se radi sa palestincima na teritoriju koji Izrael drzi pod ikupacijom ? Ako im se ne da drzava jer nece biti liberalna koliko vjekova je ok da se drze bez drzave? Rwci nam koliko dugo je ok da se vrsi prisila nad njima?

Je l ti ovo bas ozbiljno pitas i tvrdis? Vidis li uopste glasanje u UN gdje jedino Amerika sorecava da se formira palestinska drzava a izrael ne bude oredmet sankcija itd? Priznajem da ne razumijem kako ovo razmisljas

Sta ti nije jasno? Znaci priznajes da Amerika staje na strani Izraela, a zasto mislis da je tako?

Eto ne vidim bas da Americi smeta Saudijska Arabija koja je sve samo ne to sto si opisao . Bitno je da je rezim poklonik Amerike. Uostalom , po tebi -sta da se radi sa palestincima na teritoriju koji Izrael drzi pod ikupacijom ? Ako im se ne da drzava jer nece biti liberalna koliko vjekova je ok da se drze bez drzave? Rwci nam koliko dugo je ok da se vrsi prisila nad njima?

Saudijska arabija se liberalizuje u zadnjih godina i je protiv Irana, sto je sve u prilogu Americi i zapadu.

Nema prisile, teritorija Palestine/Izraela je oduvijek jedna cjelina, fiktivna je podjela na Izrael i Palestinu. Drzava se danas zove Izrael, i treba i Gaza i West Bank da budu integralni dio Izraela. Protiv sam segregacije Palestinaca.

Ali Izrael treba biti sekularna i multikulturalna demokratija dje svako moze uzivati sva prava - i jevreji, muslimani i hriscani. A ne drzava samo jevreja.

Ne, jevrejski ekstremisti citiraju bibliju kao dokaz njihovog kontinuiteta u Izraelu i misle da oni direktno su iz Izraela, sto ja negiram.
Ma ti veze nemas o Izraelu. Ne samo jevrejski ekstremisti vec cak i najprogresivniji jevreji se pozivaju na bibliju kao dokazu svog kontinuiteta.
Ti vise romantizujes Palestince, vjerovatno jer si pristrastan jer si sam musliman i izlozen palestinskoj/islamistickoj propagandi.
Hahah sad sam te izazvao pa reagujes kako reagujes. Oprosti nije mi to bila namjera. Daj jedan primjer da ja romantizujem palestince. Sto se tice moje pristrasnosti bazirano na mojoj vjeri kako to mozes da kazes -Ako se vratis na komentar gore vidjwces da ja kazem da -posto su vecina jevreja rodjeni u Izraelu i tu su u zadnjih sto godina formirali svoju izraelaki naciju( sto oni negiraju da postoji) te oni i imaju prava na Izrael.
Ja sam moj guslaru proveo 30 god na istom spratu ( na poslu) sa bracom jevrejima i ako sam izlozen nekoj propagandi izlozen sam njihovoj i cak sam zato odustao od tako mnogo koncepta koje sam jer sam rodjen u Jugi smatrao svetim. Ali ti posto slusas Carolinu Glick i Ben shapira ne razumijes da su moji stavovi zapravo vecinski medju jevrejima u Americi
Navedi jednu sekularnu, arapsku demokratiju u okruzenju Palestine.
Nema je i sta sad. Treba da ih ukinemo zato a da podrzimo izrael jer je demokratija u kojoj ja kao musliman ne bih mogao da ozenim koga ja hocu. Zbori ljudski?

Ma ti veze nemas o Izraelu. Ne samo jevrejski ekstremisti vec cak i najprogresivniji jevreji se pozivaju na bibliju kao dokazu svog kontinuiteta.

Hahah sad sam te izazvao pa reagujes kako reagujes. Oprosti nije mi to bila namjera. Daj jedan primjer da ja romantizujem palestince. Sto se tice moje pristrasnosti bazirano na mojoj vjeri kako to mozes da kazes -Ako se vratis na komentar gore vidjwces da ja kazem da -posto su vecina jevreja rodjeni u Izraelu i tu su u zadnjih sto godina formirali svoju izraelaki naciju( sto oni negiraju da postoji) te oni i imaju prava na Izrael.
Ja sam moj guslaru proveo 30 god na istom spratu ( na poslu) sa bracom jevrejima i ako sam izlozen nekoj propagandi izlozen sam njihovoj i cak sam zato odustao od tako mnogo koncepta koje sam jer sam rodjen u Jugi smatrao svetim. Ali ti posto slusas Carolinu Glick i Ben shapira ne razumijes da su moji stavovi zapravo vecinski medju jevrejima u Americi

Dobro, ali da se odje radi o Budistima i Hindusima ne bi ti tako zborio, vjeruj. Ne lazi sebe da nijesu i nasi muslimani pristrasno bezuslovno za Palestince iskljucivo na bazi vjerske pripadnosti i nista drugo. :)

Nema je i sta sad. Treba da ih ukinemo zato a da podrzimo izrael jer je demokratija u kojoj ja kao musliman ne bih mogao da ozenim koga ja hocu. Zbori ljudski?

Nema sto ukinut jer oni nemaju nista. Izrael je jedini sa vojskom tu i jedini sa drzavom.

Drzava se ne daje vec se bori za nju. Tako i Crnogorci zadobili svoju, tako i Amerikanci i svi redom. Ali svako ima pravo da podrzi ili ne podrzi na bazi svojih interesa. Kome je interesu neka nova ekstrem-Serijatska Palestinska drzava?

Sta ti nije jasno? Znaci priznajes da Amerika staje na strani Izraela, a zasto mislis da je tako?

L
Nema prisile, teritorija Palestine/Izraela je oduvijek jedna cjelina, fiktivna je podjela na Izrael i Palestinu. Drzava se danas zove Izrael, i treba i Gaza i West Bank da budu integralni dio Izraela..
da li ti uopste razumijes da sam i ja za to?
Protiv sam segregacije Palestinaca.

Ali Izrael treba biti sekularna i multikulturalna demokratija dje svako moze uzivati sva prava - i jevreji, muslimani i hriscani. A ne drzava samo jevreja.
Da li ti razumijes da sam i ja za Izrael za svakoga ali da na to sto ti pises svaki izraelac bi ti rekao da si ti za unistenje Izraela. Da ti trazis od njih da izvrse kolektivno samoubistvo. Da li ti shvacas jevrejsku paihu pobogu? Oni ne vjeruju ni Bajdenu ni Trumpu ej a ti bi da ih smjestis u istu drzavu sa palestincima gdje bi postali manjina vrlo brzo. Moras malo da shvatis da se ti ljudi zestoko mlate vec sto godina. Vidis mi od 90 tih ne mozemo da se oporavimo a tek oni kako.

da li ti uopste razumijes da sam i ja za to?

Da li ti razumijes da sam i ja za Izrael za svakoga ali da na to sto ti pises svaki izraelac bi ti rekao da si ti za unistenje Izraela. Da ti trazis od njih da izvrse kolektivno samoubistvo. Da li ti shvacas jevrejsku paihu pobogu? Oni ne vjeruju ni Bajdenu ni Trumpu ej a ti bi da ih smjestis u istu drzavu sa palestincima gdje bi postali manjina vrlo brzo. Moras malo da shvatis da se ti ljudi zestoko mlate vec sto godina. Vidis mi od 90 tih ne mozemo da se oporavimo a tek oni kako.

Izgleda mi raspravljamo a ustvari se slozimo 😂

Da ja mislim da moraju biti jedna drzava, da Palestinci budu punopravni gradjani Izraela i da uce hebrejski.

To ce bit dobro za Izrael, i za Palestince. Palestinci bi se onda polako liberalizovali, a Izraelci bi zadobili nove lojalne gradjane.

Dobro, ali da se odje radi o Budistima i Hindusima ne bi ti tako zborio, vjeruj.
ti stvarno mislis da bih ja podrzavao izraelce da su oni muslimani a palestinci budisti. Kako pobogu da podrzim sad da Bosanci odu na Bali i tamo formiraju entitet i jos zabrane lokalnim ljudima da voze autoputem kojim bosanci voze jer moze neki bombu da baci na njih. Pretjerao si malo
Ne lazi sebe da nijesu i nasi muslimani pristrasno bezuslovno za Palestince iskljucivo na bazi vjerske pripadnosti i nista drugo.
Ne lazem ja sebe vec ti pricas pricu- svakako da je prosjecni balkanski musliman na strani palestinaca u prvom redu zbog vjere ali to bi bilo nedovoljno da nijesu u stanju i da se po drugoj osnovi identifikuju sa sudbinom palestinaca. Guslar stvari nijesu tako jednostavne. Muslimani ginu svugdje okolo pa se balkanski muslimani mnogo ne cešu.

Drzava se ne daje vec se bori za nju. Tako i Crnogorci zadobili svoju, tako i Amerikanci i svi redom. Ali svako ima pravo da podrzi ili ne podrzi na bazi svojih interesa.
Opet ti na bazi interesa.
Ja ti kazem da Izrael u americi nije pitanje interesa vec strasti i nacina na koji vidis svijet( to se cak i navodi kao glavni razlog podrske Izraelu-shared values). Treba ti malo da sjwdnes da pricas sa evangelistima o Izraelu pa da vidis koje to interese oni vide.
Kome je interesu neka nova ekstrem-Serijatska Palestinska drzava?
Kom je u interesu produzenje ove situacije i sta je druga mogucnost. Ono sto ti predlazes da sve to pripadnw izraelu a ja sam za to nije prihvatljivo izraelcima jer bi to znacilo unistenje izraela. Ti si prakticno antisemita u ocima izraelaca

ti stvarno mislis da bih ja podrzavao izraelce da su oni muslimani a palestinci budisti. Kako pobogu da podrzim sad da Bosanci odu na Bali i tamo formiraju entitet i jos zabrane lokalnim ljudima da voze autoputem kojim bosanci voze jer moze neki bombu da baci na njih. Pretjerao si malo

Ne lazem ja sebe vec ti pricas pricu- svakako da je prosjecni balkanski musliman na strani palestinaca u prvom redu zbog vjere ali to bi bilo nedovoljno da nijesu u stanju i da se po drugoj osnovi identifikuju sa sudbinom palestinaca. Guslar stvari nijesu tako jednostavne. Muslimani ginu svugdje okolo pa se balkanski muslimani mnogo ne cešu.

Palestinci su daleko od nevinih u svemu ovome.

Ovo je Dalal Mugrabi, Palestinka koja je 1978 ubila 33 izraelskih civila, medju njima 13 bebi.

I ona se danas smatra kod Palestinaca heroinom

Palestinci ubijaju Izraelce i vrse teroristicke akte nad civilima decenijama unazad, oni podrzavaju islamisticki teror u Iranu, Afganistanu, teror napade u Americi 9/11, i ti mislis da su to neke nevine zrtve? Ti identifikujes sa sudbinom Palestinaca, terorista punih mrznji prema drugima?

main-qimg-bba9739de7118746b41e159f505abac2.jpg

Muslimani kroz istoriju su vecinom bili agresori a ne zrtve, Muhamed je sirio islam macem a ne ljubavlju. U Kuranu vise se govori o nasilju nego o ljubavi, i zato sve sto mi cujemo o islamskim drzavama uvijek je u pitanju nasilnici - Al Kaida, Isis, Hezbollah, Hamas, Sjecenje Glava, itd. Nije to slucajnost, nije to zavjera protiv muslimana - nego tamna priroda Islamskog ekstremizma i istorije.

Opet ti na bazi interesa.
Ja ti kazem da Izrael u americi nije pitanje interesa vec strasti i nacina na koji vidis svijet( to se cak i navodi kao glavni razlog podrske Izraelu-shared values). Treba ti malo da sjwdnes da pricas sa evangelistima o Izraelu pa da vidis koje to interese oni vide.

Nije strast vec prakticnost. Da li bi ti ako si skolovan civilizovan covjek - zelio za komsiju nekog ko ima posao i manire, ili nekog besposlicara koji bije zenu i pravi probleme?

To je izbor izmedju Jevreja i Palestinaca. Jevreji, volio ti ili ne, su cvecka od naroda globalno, uporedjenju sa Arapima.

Kom je u interesu produzenje ove situacije i sta je druga mogucnost. Ono sto ti predlazes da sve to pripadnw izraelu a ja sam za to nije prihvatljivo izraelcima jer bi to znacilo unistenje izraela. Ti si prakticno antisemita u ocima izraelaca

Pa ocito je Izraelcima u interesu, jer zele da smanje broj Palestinaca da ne bi bili oni manjina u sopstvenoj drzavi.

Izgleda mi raspravljamo a ustvari se slozimo 😂
Mi se slazemo u pogledu zeljenog ishoda tamo a to je da se ta teritorija objedini i da se daju prava svakome . Medjutim ti to ne shvacas jer mislis bas nisko o islamu tj da je tesko nekome da se iZdvoji od tipicnog islama ( a to ti je normalno za hriscane hahaha). Salim se iako ima malo istine u tome.
Da ja mislim da moraju biti jedna drzava, da Palestinci budu punopravni gradjani Izraela i da uce hebrejski.

To ce bit dobro za Izrael, i za Palestince. Palestinci bi se onda polako liberalizovali, a Izraelci bi zadobili nove lojalne gradjane.
Ono sto se ne slazemo je da ti odbijas da prihvatis surovu realnost tamo a to je da je sukob tamo sto godina i da su izraelci Stavili palestince u toliko ponizavajuce uslove zivota da ce palestinci biti u afektu jos sto godina i da samim tim zivot gdje ce palestinci imati ista prava sa izraelcima je nemoguc. Jednostavno , palestinci bi u istoj drzavi pojeli Izraelce svojim brojem i izmijenili bi karakter sadasnje drzave da bi se izraelci iselili. Rjesenje se mora traziti u tome da se izraelci povuku u svoju drzavu a da se uprava nad palestinom prepusti Americi sto ce uvjerwvam te palestinci objerucke prihvatiti i sokirat ces se kad vidis zasto su palestinci najobrazovaniji dio arapskog svijeta sto je tebi sad tesko da prihvatis.

Back