Da li sitne elektro popravke raditi sam ili zvati majstora?

Ima onaj mali Vesic na YT (kao i mnooogo drugih), mnogo stvari objasnio kao car i nama neukima da smo sposobni da te sitne popravke izvrsimo sami...
Npr. kako zameniti dotrajale uticnice i prekidace.
Zasto da maltretiram majstora da dolazi u nevreme sto je jedino kad meni odgovara, kao mogu lepo da naucim da stare rastavim i nove povezem i usrafim?
Naravno, uz obavezno iskljucenje struje i merenje napona pre nego sto se prione na rad. clap.gif
 
Meni ne rade neke uticnice a padajuci osiguraci,radilo i prestalo,ne znam gde je prekid i sam to nema sanse da iscackam,1 mi rece da kao cimam malo gore dole ali nista se ne desava,stariji covek ne mogu da ga cimam,2-3 soma da dam nekom nema sanse
Па бре скинеш утичницу, видиш дал има фаза у жици, ако нема провериш осигураче, ако има у свим осигурачима прекид је негде између, мада је то баш ретко...
 
Ne vidim u cemu je problem posetiti YT stranu nekog ko ovo radi kao uceni elektrotehnicar a onda i sam kaze-mozete to i sami, i evo, pokazacu vam kako.
Onda, ako niste sigurni u sopstvenu koordinaciju i logiku tj da dobro razumete obrazlozenje, bolje je pozvati majstora.
Licno, imala sam sve vreme video na telefonu dok sam menjala uticnice i prekidace, kao i strpljenje.
Da ne pisem kako volim da cackam od malih nogu i kako mi to pricinjava zadovoljstvo...
Mozete misliti kako sam se osecala kad sam uspesno zavrsila biznis i uverila se da svaki prekidac radi...dreamyeyesf.gif
 
Па бре ова једна дирка ти је осигурач, имаш их овде 12, извуци једну по једну, види да ли су негде зашрафљени, не могу сад да се сетим, али није то проблем да се извуче и да се види да ли је с друге стране све лепо повезано.

Иначе, у кући треба да имаш 3 фазе, и нулу, дакле од бројила у згради ти долазе 3 жице које имају фазу, и једна која је нула, и оне се распоређују по овим осигурачима, а онда од осигурача даље и то тако да велики потрошачи попут бојлера, шпорета, грејалице у купатилу и сл, да не буду на истој фази, него на различитим.
Утичнице се онда слично распоређују, значи отвори, нађи прво те три фазе које ти иду од бројила у згради, види да ли свака има напон, нађи нулу, она нема напон, и испрати како је повезано, није то никаква наука.

Ако се плашиш струје, можеш повремено да искључујеш осигураче изнад бројила у згради, тамо би требало да имаш 3 осигурача за те три фазе, тражиш само кључ од председника кућног савета или кога већ.
 
Ne plasim se nego kuca je nije zgrada,sve se pomera ne vidim kako se skida pojedinacni osigurac i sve je lepo odvojeno ima preko 20 osiguraca nista nije optereceno
Ја колико се сећам ти осигурачи су на две шине, и само се повуку назад, види ту, ја сам сад на послу, ако нема шраф доле и горе онда само повуци назад, на жабици је која належе на шину.
 
Ja brate nisam do sad imao takve i ne vidim kako se oni menjaju osim cela tabla da se vadi

Да, мораш да скинеш поклопац.

Ако имаш одвојена три главна фазна осигурача или склопку у приземљу, њих искључи и провери да ли у тој разгодној табли на којој радиш има напајања. Ако немаш одвојене фазне осигураче, већ се исти налазе на тој табли, онда боље не пипај ако ниси 100% сигуран шта радиш.

Није ни то велики проблем, само их искључиш ту на табли и радиш на суседном осигурачу, али један погрешан покрет, а с обзиром да ниси сигуран ни како да скинеш тај осигурач, може да испадне велика глупост.

 

Back
Top