Da li si mizofoničar?

Nervirator

Džomba
VIP
Poruka
102.026
1776009088743.png

Mizofonija je stanje u kojem određeni zvuci - poput žvakanja, kucanja ili disanja - pokreću iznenadnu i snažnu emocionalnu reakciju. Za one koji je dožive, reakcija nije u jačini zvuka, već u načinu na koji ga mozak obrađuje. Istraživanja sugerišu da ovi zvuci okidači aktiviraju područja povezana sa emocijama i otkrivanjem pretnje, zbog čega reakcija može delovati trenutno, preplavljujuće i teško kontrolisano.

Da li si mizofoničar(ka)? Ako nisi, a šta jesi?

Negde kod Slavonskog Broda nekad mnogo davno. Noć, ja jedva nekako zaspao, spavam, kad ti odjednom uđe porodica neka teška seljana. Baba podeli bombone svima i kad je to počelo da ih sisa u ustima glasno, pa sve glasnije, ona kesa šuška, valjda običaj da se gužva u rukama dok se sisaju btvrde bombone, šta li su već imali, pa je bilo daj još jednu pa još jednu. Pa jao što su dobre bombone, pa jel ima još koja pa i meni, pa i meni. Dobro im nije podelola nešto da jedu. Ko zna koje bi to tek mljackanje bilo. Nemam ja neke sad pa striktne manire i to, ali za ovako nekakve jesam taj mizofoničar. Jedino što sam se sigurno pokrio jaknom preko glave. Sve u svemu, ne sećam se da me je u vojsci neko tako nervirao, a jeste bilo svakakvih da se osmotre za veme obroka. jedino se niu ovoliko čuli. Ovo skoro pa decibeli da su bili u pitanju.

Ovo za disanje. ne znam da li kada nego hrče da li se to računa u disanje.

Back