Da li si apofeničar?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
84.199
Apofenija (/æpoʊˈfiːniə/) je tendencija da se vide obrasci ili veze između nasumičnih ili nepovezanih stvari.

Termin je skovao psihijatar Klaus Konrad u svojoj publikaciji iz 1958. o početnim stadijumima šizofrenije.

1732600062341.png

Da li i vi vidite ono što nije a mislite da jeste?

Zahvaljujući načinu na koji mozak obrađuje svet oko vas, „imate utisak da su ove stvari smisleno povezane“ a u stvarnosti su potpuno nasumične.

Ova tendencija pronalaženja smisla u svetu oko nas je praktično u našoj DNK. Ljudski mozak je evoluirao da bude mašina za prepoznavanje obrazaca, formiranje veze i stvaranje značenja, obrađujemo informacije i formiramo uverenja.

Uh... termin lepo zvuči i drago mi je da sam ga naučila danas.
Npr., kreće retrogradni Merkur, i već se psihički pripremam na razne probleme u komunikaciji sa svetom, kvarove na telefoniji, internetu i mašinama koje tu komunikaciju obezbeđuju.
Jesu li svi koji obraćaju pažnju na ovakve stvari apofeničari?
Možda ipak nisam odabrala najbolji primer iz svog života, ali imam ih dosta. :D

Apofenija (/æpoʊˈfiːniə/) je tendencija da se vide obrasci ili veze između nasumičnih ili nepovezanih stvari.

Termin je skovao psihijatar Klaus Konrad u svojoj publikaciji iz 1958. o početnim stadijumima šizofrenije.

Pogledajte prilog 1648189

Де ти мало провјери ради ли се о повезивању насумичних ствари или о повезивању НАИЗГЛЕД насумичних ствари, разлика је дррррастиЋна.

Back