Da li se SPC treba prilagoditi Gregorijanskom kalendaru?

Da li se SPC treba prilagoditi Gergorijanskom kalendaru?

• Da, svakako

• Ne, nikako

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

PnP

Zainteresovan član
Poruka
298
Posto svi znamo da vecina Krscana se drzi Gregorijanskog kalendara pa cak i neke Pravoslavne drzave kao sto su Grcka i Bugarska namece mi se pitanje zasto se ne bi SPC prilagodila Gregorijanskom kalendaru?Mislim da se malo Krscana pridrzava julijanskom kalendaru i mislim da bi Srbija i Rusija trebala da prilagodi svoj kalendar Gregorijanskom kalendaru.

Od svih pravoslavnih crkava samo je Finska pravoslavna crkva prihvatila gregorijanski kalendar. Ostale pravoslavne crkve su prihvatile reformisani julijanski kalendar koji je izradio naš naučnik Milutin Milanković. Usvajanje tog kalendara na saboru pravoslavnih crkava, koji je održan ako se ne varam 1923. godine, predložila je naša delegacija i tada su ga usvojile neke od prisutnih crkava, a među onima koje su ga odbile bile su srpska, ruska i gruzijska crkva, kao i jerusalimska patrijaršija . Ove četiri pobrojane crkve se jedine i danas drže julijanskog kalendara dok su ostale pravoslavne crkve prešle na računanje vremena po REFORMISANOM julijanskom kalendaru.
Taj novi kalendar je za nijansu tačniji od gregorijanskog, a ova dva kalendara se "poklapaju" sve do 2800. godine kada će gregorijanski "zaostajati" jedan dan.
Istini za volju, pravoslavne crkve koje su prešle na računanje vremena po reformisanom julijanskom kalendaru samo nepokretne praznike računaju po njemu, dok pokretne praznike i dalje određuju prema "starom" julijanskom kalendaru.
Možda je malo komplikovano, ali tako je!

Poslednja izmena:

nonk

Primećen član
Poruka
678
Ne mogu da citam sta ste sve pisali, ukoliko je tema ovde da se priklonimo katolickom kalendaru, odlucno sam protiv toga i to sam glasao.
Pravoslavna crkva je po mnogo cemu uzvisenija od katolicke, za razliku od katolicke gde je sejan horor, strah i trepet, pravoslavna crkva je uvek propagirala mir i ljubav boziju, sto i jeste srz hriscanstva, mislim i svih ostalih vera i religija takodje.
U svim verama se javljaju oni koji te vere zloupotrebljavaju. Muslimani znaju koji su njihovi reprezentativni clanovi sto se toga tice, hriscani takodje znaju.

Katolicki ogranak je prepun ljudske patnje, pravoslavni je cist. Katolicko tumacenje hrista i celokupne biblije je pogresno, pravoslavni deo nije. Katolicki popovi su klali ljude u Jasenovcu, pravoslavni monasi nikad nista slicno nisu uradili. Katolicanstvo u celini je zlo, pogresno interpretiranje vere, pravoslavlje nije.

Ne treba ici za zlom, treba se drzati i braniti dobro.

Kakav crni katolicki kalendar. Drshte se srpski oci, makar i zadnji ostali na starom racunanju vremena. Nista nam nije falilo do sad, nista nece da nam fali pa taman i da svi predju na katolicko racunanje.

nonk

Primećen član
Poruka
678
btw
Sto pise na kosovskoj tabli da je kosovski boj bio 6897. godine? Po kojem je to racunanju vremena? Jel imaju katolici objasnjenje za to? Jel imaju pravoslavci?

Drugim recima, ostavite sve kako jeste, ne dirajte nista. Udruzimo se i otkrimo istinu, ne zatrpavajmo tragove. U tom slucaju istina moze zanavek da bude izgubljena, a nikad je nismo ni spoznali.

Samson2009

Veoma poznat
Poruka
13.411
btw
Sto pise na kosovskoj tabli da je kosovski boj bio 6897. godine? Po kojem je to racunanju vremena? Jel imaju katolici objasnjenje za to? Jel imaju pravoslavci?

Drugim recima, ostavite sve kako jeste, ne dirajte nista. Udruzimo se i otkrimo istinu, ne zatrpavajmo tragove. U tom slucaju istina moze zanavek da bude izgubljena, a nikad je nismo ni spoznali.

6897 то је оно православно рачунање времена.То је рачунање времена од постања света.z:)

Ribar

Poznat
Poruka
9.164
da se priklonimo katolickom kalendaru, odlucno sam protiv toga i to sam glasao.
Kakav crni katolicki kalendar.
Katolički kalendar?
Da li je svako naučno otkriće vezano za veroispovest naučnika koji je do njega došao?
U tom slučaju SPC treba da se vrati na geocentrični system jer su i Gaslilej i Kopernik bili “sa zapadne strane”! Dakle, za SPC Sunce treba da se okreće okreće oko Zemlje a ne Zemlja oko Sunca.
Isto važi i za druge naučnike (Njutn, Ajnštajn) koji nisu bili pravoslavne vere, i njihova otkrića.

Poznata je i ova priča:
Mladić pita devojku da li je već rekla svojima da hoće da se uzmu. Ona odgovori da jeste i on odmah upita šta su na to rekli.
"Tata nije rekao ništa!"
"A mama?"
"Mama čeka da se tata izjasni pa da bude protiv!"

Poslednja izmena:

Владан ИПХ

Veoma poznat
Poruka
13.429
predložila je naša delegacija i tada su ga usvojile neke od prisutnih crkava, a među onima koje su ga odbile bile su srpska,

Какво је ово лудило и обмањивање!

Предложити новотарију другима да прихвате, па је потом једнострано одбити. Предлагач одбацио свој предлог, уз прихватање осталих.

Промене календара (да л' папске, да л' масона Миланковића) су под анатемом јер ремете духовну повезаност и истоветност празновања Бога и Светих Његових између војинствујуће и торжествујуће Цркве. Ђаво је управо то и хтео, да ''научном'' и ''бољом'' прецизношћу (нечега за шта не постоји репер земаљски) прекине истоветно празновање и благосиљање земаљске и небеске Цркве Духом Божијим.

Свака промена и новотарија духовне садржине је анатемисана у предвечности и чак не мора бити донешена у земаљској Цркви, јер је на небу важи од постања свега створеног.

Poslednja izmena:

Ribar

Poznat
Poruka
9.164
Промене календара (да л' папске, да л' масона Миланковића) су под анатемом јер ремете духовну повезаност и истоветност празновања Бога и Светих Његових између војинствујуће и торжествујуће Цркве.
Da li se ovo odnosi na sva naučna otkrića ili samo na kalendar? (Kalendar je fizički – astronomski pojam!)

Ђаво је управо то и хтео, да ''научном'' и ''бољом'' прецизношћу (нечега за шта не постоји репер земаљски)
Reper itekako postoji, dovoljno je posmatrati sunčani sat pa videti šta se, i kako, dešava.

Свака промена и новотарија духовне садржине је анатемисана у предвечности
Da li su i Kopernikovi i Galilejevi nalazi duhovne prirode?
Šta je to “duhovne prirode” u fizici ili astronomiji?

treba li očekivati da će sada SPC anatemisati sve pravoslavne crkve koje su prihvatile tačniji kalendar i neće sarađivati sa njima?

Samson2009

Veoma poznat
Poruka
13.411
Malo sutra.Daj,nemoj da se sramotiš više,pošto se tim kreacionističkim glupostima smeju i deca u osnovnoj školi.

У време Светог великомученика кнеза Лазара тако се рачунало време.Ако мислиш да је глупост што се овај Божији угодник управљао тим календаром свака ти част.

VoSlavu

Ističe se
Poruka
2.786
У време Светог великомученика кнеза Лазара тако се рачунало време.Ако мислиш да је глупост што се овај Божији угодник управљао тим календаром свака ти част.

To nije kalendar koji vuče korene iz 5000 godina pne ... već je osmišljen 988 , nova godina je počinjala 1. septembra.

God_the_Geometer.jpg

insanity_13

Iskusan
Poruka
5.746

To što oni nisu znali koliko je Zemlja zaista stara nije opravdanje da i mi tako verujemo.Za njega nije glupost,ali za tee u 21.veku jeste.

Ribar

Poznat
Poruka
9.164
Tada se vrema zaista tako računalo, ali se isto tako verovalo i da je Zemlja centar vasione!

Kategorično - ne!!!
Zašto bismo Vatikanu pravili ustupke!?
Pravoslavlje se snalazi i u ovom kalendaru.
Toliko.
Vatikanu ili istini?
Hoćemo li samo nekome za inat podržavati svaku grešku?

Poslednja izmena:

Samson2009

Veoma poznat
Poruka
13.411
To nije kalendar koji vuče korene iz 5000 godina pne ... već je osmišljen 988 , nova godina je počinjala 1. septembra.

God_the_Geometer.jpg
Није.Јер јевреји имају слично рачунање времена.
Tada se vrema zaista tako računalo, ali se isto tako verovalo i da je Zemlja centar vasione!

Vatikanu ili istini?
Hoćemo li samo nekome za inat podržavati svaku grešku?

То и јесте центар света,јер је домострој спасења људског рода озвршен ту.

Grof Vronski

Legenda
Poruka
60.495
Izvinite ali cudno mi je sto su Krscani tako podijeljeni te imaju dva kalendara.I mi muslimani smo podijeljeni na Siite i Sunnite ali ipak imamao isti kalendar i klanjamo se Allahu.Za nas muslimane je vec prosla Nova Godina i mi smo je obiljezili a to je bila 1432 godina koja je u toku i mislim da sam se navikao da vrijeme pratim po Islamskom kalendaru jer ovaj mjesec je Muharem to jest 22 Muharem 1432 godine.Znaci za nas je prosla Nova Godina i ova Nova godina koja nam dolazi nema veze sa nasom tradicjom te cemo svi u 21 cas 31 decembra polijegati da spavamo kako bi smo se probudili svjezi i odmorni za Sabah.Znaci kod nas se sve odvija u normalnom toku i nemamo nikakav docek Nove Godine i ostajanja budnim do kasno u noc.

Vi živite u kamenom dobu...
Vekovima stojite u 1432.godini
i spavate.....spavate,dok se svet razvija.
Kad se na tren probudite,otklanjate tih 5 x,
iskamenujete do smrti neku mučenicu i
opet u san......