Па лепо је то само је поређење неадекватно.
Видиш, тај часовничар није верник. Он је часовничар и користи чисту механику за утврђивање тачног времена.
И онда нађе верника коме је важније да му сат буде тачан од тога шта му вера каже. А онда тај верник крене да убеђује друге вернике како је он у праву, јер му је тако рекао часовничар...
Признаћеш да звучи мало неозбиљно.
Обзиром да још нисам чуо да ико тражи од католика или од било кога другог да слави Божић по календару који користи СПЦ, никако ми није јасно зашто је појединцима толико стало да убеде православне вернике који Божић славе по јулијанском календару да престану то да чине и да почну да славе по грегоријанском?
Због веће количине купаца у време попуста?
Теби, рецимо, одговара и волиш да носиш џемпер плаве боје. А онда дођем ја и кажем ти "сада се носи жути џемпер, зашто не промениш?" - шта би ми рекао?
а) Извини, нисам знао да је сада модерно да се носи џемпер жуте боје, одмах ћу променити иако нити волим жуту боју, нити ми стоји лепо, нити имам шта да обучем уз тај џемпер..
б) Добро, али мени овај џемпер лепо стоји, свиђа ми се, навикао сам на њега, све ми се слаже уз тај џемпер и ја ћу га носити иако није модеран..
С обзиром на то да се не каже "обзиром" него "
с обзиром" и с обзиром на то да би бар ти као некакав модератор требало да браниш идеју слободне дискусије, а не да по верској основи дискриминишеш ко сме а ко не сме да као члан форума има своје мишљење и јавно га исказује, да ли је чудно то што ти календарска проблематика није позната ни 0%, па сопствену неспособност да квалитетно учествујеш у дискусији надомешћујеш прозивањем по верској основи, као и они пре тебе, а које ниси ни опоменуо?
Ја не знам да ли су људи глупи, или у чему је проблем, да и након 10 понављања да НИЈЕ реч ни о каквом "православном" календару јер га, као прво, већина православних цркава и најугледније патријаршије и архиепископије и не користе, кад већ људи имају проблем да само малкице укључе мозак и скапирају да није у питању никакав "засебан" календар, него исти овај који користимо и свакодневно, само са зблебнутим датумом. Мислим, можда је пре 100 година требало бити Милутин Миланковић да би се тако нешто сконтало, али данас су та знања обавезно градиво гимназија природно-математичког смера и не захтевају неку претерану памет или образовање.
Какве кyрчеве везе има што сам ја католик? Шта, ако нисам из фамилије Петровић него из фамилије Јовановић, немам право да кажем да Петровић лаже? Да је обукао џемпер наопако? Да је побркао леву и десну ципелу, па своју забуњеност назива "православном традицијом"?
Немам право да опоменем људе да не измишљају да се ради о некаквој "традицији", када је Божић у СПЦ 7. јануара ни целих 110 година. Пре тога је био 6. А пре тога 5. А пре тога 4. А наши унуци ће доживети да буде и 8. А у СПЦ нон-стоп понављају да је то све "православни 25. децембар". Какав црни "православни 25. децембар", као да постоји православна поноћ, православно лето или православна таблица множења. Као, православна зима ове године почиње 5. јануара, а католичка је почела 22. децембра.
О јавним темама се говори јавно. А да знаш да имам
право и у сред храма православне цркве да уђем, и да за неку нетачну проповед кажем да је нетачна, ако за то имам доказ.
Овакви "аргументи" типа "ајде ти католик иди гледај своја посла", само су одраз немоћи неуких а тврдоглавих. Да људи имају бар зрно соли у глави, не би чињенице ценили по томе да ли их је рекао католик или православац, него по томе да ли су тачне или не. А мене лично заболе она ствар како ће ко СПЦ да уређује изнутра. Али као човек и као филантроп који људе не дели по вери, него по личним квалитетима, имам лично право и обавезу да подигнем свој глас када неко покушава над неким да манипулише.
Не морам да будем Амиш да бих имао право да кажем Амишима да је њихово веровање да је ушивање дугмади сатанско и безбожничко, нетачно и неправилно.