Da li se SPC treba prilagoditi Gregorijanskom kalendaru?

Da li se SPC treba prilagoditi Gergorijanskom kalendaru?

  • Da, svakako

  • Ne, nikako


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

R.Žiskar

Elita
Poruka
15.609
Zasto gresim?

Ja ne poznajem NI JEDNOG SRBINA koji ne slavi Novu godinu 31. decembra !

Ne poznajem ni jednog Srbina koji se cele godine sluzi nekim drugim kalendarom sem onog koji je ZVANICNI.

Ti mozda poznajes?

Neces slaviti SUTRA Novu godinu?

Интересантно. Сви које ја познајем славе Божић за 9 дана.
Сигурно не познајемо исте људе. Али то тебе не спречава да износиш лажне податке.
Они који ће славити дочек нове године прекосутра, нека славе. Држава је прихватила да то буде званичан празник али то не значи да је обавезан.
Ја лично немам шта да славим, моје славље ће бити за 9 дана. Такође државни празник.
Е, сад, ако ја немам ништа против оних који славе прекосутра и не терам их да промене своје обичаје, зашто бих прихватио да они мењају моје и зашто је толико битно да сви славимо исти дан? Зато што ти тако кажеш? Зато што је календарски тако прихваћено?
Извини али када је вера у питању, ово су веома небитни разлози...
 

Ribar

Poznat
Poruka
9.164
Добро, преформулисаћу питање.
Због чега је икоме важно да ли православци у СПЦ славе Божић по новом или по старом календару? Ето, конкретно.
Ne bi bilo važno u srednjem veku kada sam mogao obrađujem ili ne obrađujem svoju njivu i namirujem ili ne namirujem svoju stoku onda kada mi padne na pamet.
Sada u vreme međunarodne saradnje nije moguće raditi onda kada drugi ne rade a trebalo bi raditi onda kada i drugi rade.
Ovako slavlje počinje sredinom decembra a završava se sredinom januara – bar mi tako izgleda.
I čini mi se da je ipak malo mnogo.

Naravno, postojii i razlog za julijanski kalendar. Mislim da je je tu suština:
у инат свима вама који хоћете да имамо грегоријански календар:vudu:

Kao i obično, ne moram biti u pravu!
Ipak smatram da bi se mnogi vernici drugačije ponašali kada bi znali da je razlika nastala samo zbog kalendara!

Logično bi bilo da se za Božić i Novu godinu primenjuje isti kalendar! Po tome bi uvek trebalo čestitati Božićne i Novogodišnje praznike, a ne obrnuto.
 

Petar BSK

Veoma poznat
Poruka
10.064
prvi put cujem za termin "pravoslavna drzava" pa bih te molila da to malo pojasnis.
a sto se tice kalendara, u srbiji je zvanicno na snazi internacionalni (gregorijanski kalendar) koji i vi muslimani koristite i? pita li vas ko zasto ste slavili skoro 1432 umesto da sacekate jos malko na 2011?
U Grckoj pravoslavlje je drzavna religija. Sta fali izrazu drzavna religija ? Nama su Grci ( Vizantijci ) preneli pravoslavlje,pa su sad oni presli u georgijanski kalendar.
 

VoSlavu

Ističe se
Poruka
2.786
Vec se prilagodila....

Samo jos manji deo populacije slavi Bozic 7. januara, a Novu godinu 95% Srba slavi 31. decembra....

Sve ostale datume prihvataju kada i ceo ostali svet.

Ni jedan vernik SPC ne slavi Božić 25. Decembra po Gregorijanskom kalendaru.
Takođe sve slave se proslavljaju po Julijanskom kalendaru.

Nova Godina je svetovni praznik, nije vezan za crkveni kalendar.
 

R.Žiskar

Elita
Poruka
15.609
Ne bi bilo važno u srednjem veku kada sam mogao obrađujem ili ne obrađujem svoju njivu i namirujem ili ne namirujem svoju stoku onda kada mi padne na pamet.
Sada u vreme međunarodne saradnje nije moguće raditi onda kada drugi ne rade a trebalo bi raditi onda kada i drugi rade.
Ovako slavlje počinje sredinom decembra a završava se sredinom januara – bar mi tako izgleda.
I čini mi se da je ipak malo mnogo.

...
Добро, значи опет се враћамо на оно да је једини разлог божићне распродаје?
Онда нека сви раде до православног Божића. Па нека славе Божић једном. Онако, међународно...
И какав нерад од средине децембра до средине јануара? Ко то не ради месец дана?
 

menjam.se

Iskusan
Banovan
Poruka
5.943
Па лепо је то само је поређење неадекватно.
Видиш, тај часовничар није верник. Он је часовничар и користи чисту механику за утврђивање тачног времена.
И онда нађе верника коме је важније да му сат буде тачан од тога шта му вера каже. А онда тај верник крене да убеђује друге вернике како је он у праву, јер му је тако рекао часовничар...
Признаћеш да звучи мало неозбиљно.
Обзиром да још нисам чуо да ико тражи од католика или од било кога другог да слави Божић по календару који користи СПЦ, никако ми није јасно зашто је појединцима толико стало да убеде православне вернике који Божић славе по јулијанском календару да престану то да чине и да почну да славе по грегоријанском?
Због веће количине купаца у време попуста?
Теби, рецимо, одговара и волиш да носиш џемпер плаве боје. А онда дођем ја и кажем ти "сада се носи жути џемпер, зашто не промениш?" - шта би ми рекао?
а) Извини, нисам знао да је сада модерно да се носи џемпер жуте боје, одмах ћу променити иако нити волим жуту боју, нити ми стоји лепо, нити имам шта да обучем уз тај џемпер..
б) Добро, али мени овај џемпер лепо стоји, свиђа ми се, навикао сам на њега, све ми се слаже уз тај џемпер и ја ћу га носити иако није модеран..

С обзиром на то да се не каже "обзиром" него "с обзиром" и с обзиром на то да би бар ти као некакав модератор требало да браниш идеју слободне дискусије, а не да по верској основи дискриминишеш ко сме а ко не сме да као члан форума има своје мишљење и јавно га исказује, да ли је чудно то што ти календарска проблематика није позната ни 0%, па сопствену неспособност да квалитетно учествујеш у дискусији надомешћујеш прозивањем по верској основи, као и они пре тебе, а које ниси ни опоменуо?

Ја не знам да ли су људи глупи, или у чему је проблем, да и након 10 понављања да НИЈЕ реч ни о каквом "православном" календару јер га, као прво, већина православних цркава и најугледније патријаршије и архиепископије и не користе, кад већ људи имају проблем да само малкице укључе мозак и скапирају да није у питању никакав "засебан" календар, него исти овај који користимо и свакодневно, само са зблебнутим датумом. Мислим, можда је пре 100 година требало бити Милутин Миланковић да би се тако нешто сконтало, али данас су та знања обавезно градиво гимназија природно-математичког смера и не захтевају неку претерану памет или образовање.

Какве кyрчеве везе има што сам ја католик? Шта, ако нисам из фамилије Петровић него из фамилије Јовановић, немам право да кажем да Петровић лаже? Да је обукао џемпер наопако? Да је побркао леву и десну ципелу, па своју забуњеност назива "православном традицијом"?

Немам право да опоменем људе да не измишљају да се ради о некаквој "традицији", када је Божић у СПЦ 7. јануара ни целих 110 година. Пре тога је био 6. А пре тога 5. А пре тога 4. А наши унуци ће доживети да буде и 8. А у СПЦ нон-стоп понављају да је то све "православни 25. децембар". Какав црни "православни 25. децембар", као да постоји православна поноћ, православно лето или православна таблица множења. Као, православна зима ове године почиње 5. јануара, а католичка је почела 22. децембра.

О јавним темама се говори јавно. А да знаш да имам право и у сред храма православне цркве да уђем, и да за неку нетачну проповед кажем да је нетачна, ако за то имам доказ.

Овакви "аргументи" типа "ајде ти католик иди гледај своја посла", само су одраз немоћи неуких а тврдоглавих. Да људи имају бар зрно соли у глави, не би чињенице ценили по томе да ли их је рекао католик или православац, него по томе да ли су тачне или не. А мене лично заболе она ствар како ће ко СПЦ да уређује изнутра. Али као човек и као филантроп који људе не дели по вери, него по личним квалитетима, имам лично право и обавезу да подигнем свој глас када неко покушава над неким да манипулише.

Не морам да будем Амиш да бих имао право да кажем Амишима да је њихово веровање да је ушивање дугмади сатанско и безбожничко, нетачно и неправилно.
 

menjam.se

Iskusan
Banovan
Poruka
5.943
ebte, sto volite termin "pravoslavna drzava". z:mrgreen:
objasni sta to znaci z:mrgreen:

Државе чији су грађани изразито већински православне вероисповести, или припадају православном културном поднебљу.

Шта, толико је тешко да се то схвати, не разумем поенту непрестаног понављања тог питања око једне сасвим нормалне и уобичајене фразе? :confused:
 

menjam.se

Iskusan
Banovan
Poruka
5.943
Добро, преформулисаћу питање.
Због чега је икоме важно да ли православци у СПЦ славе Божић по новом или по старом календару? Ето, конкретно.
Или још јасније, коме смета што православци из СПЦ славе Божић када га славе?

Ето, горе је човек написао како су муслимани дочекали 1432. годину.
Кинези дочекују неку њихову ко зна коју по реду.
Ваљда и Јевреји имају своје рачунање, нисам сигуран....
Треба сви да славимо униформно? На команду? Због чега?

Ја стварно овде морам страшно да се самоконтролишем, како ти не бих написао нешто непримерено и попио картон. :( Оваква аргументација је стварно блесава и не знам због чега бар не би прочитао чланак на Википедији пре заузимања става на теми, ако не желиш да читаш литературу. :(

Муслимани су дочекали 1432. лунарну годину од Мухамедовог преласка из Меке у Медину, и читав свет, укључујући и православце и католике, се слаже да ово заиста јесте 1432. лунарна година од Мухамедовог преласка из Меке у Медину.

Надам се да не треба цртати шта је лунарна, а шта соларна година, и да лунарна година заправо и није година, него се само тако назива.

Нису муслимани прогласили, као, данас је 1432. лунарна година од Хиџре, а да се појави нека друга група муслимана и тврди, "Е, по нашем мишљењу је тек сутра 1432. лунарна година од Хиџре", јер су такве ствари математички проверљиве. Тачно се да проверити ко користи прави датум, а ко се зајeбо у бројању.

Данас једноставно није 16. децембар по соларном календару чија је основа тропска година, него 29. То је објективна чињеница, величина која се мери.
 
Poslednja izmena:

R.Žiskar

Elita
Poruka
15.609
...
Какве кyрчеве везе има што сам ја католик? Шта, ако нисам из фамилије Петровић него из фамилије Јовановић, немам право да кажем да Петровић лаже? Да је обукао џемпер наопако? Да је побркао леву и десну ципелу, па своју забуњеност назива "православном традицијом"?
...
Ти са том везом вероватно носиш наопако ципеле од почетка па то хоћеш да прогласиш за правило.
То што не препознаје лице и наличје џемпера није проблем Петровића већ Јовановића.
И да, немаш право никоме да кажеш да лаже ако не можеш то да докажеш.
Ти би изгледа да сви живе како ти хоћеш? И Амиши, и православци и тако редом...неће то да може тако.
Иначе, баш бих волео да будем присутан када будеш у православном храму стављао примедбе на проповед. Хоћеш да ме зовеш када будеш одлучио да то урадиш?
И поред овог омањег састава нигде не видех одговор зашто би СПЦ требала да пређе на грегоријански календар?
 

Владан ИПХ

Veoma poznat
Poruka
13.429
Хвала на самоконтроли, ценим то.

Упс, ближи се сукоб различитих мишљења поткрепљиваним доказима, што је и циљ форума (наравно мислим на здраве форуме).

Боље ти стави катанац, ипак модови имаја директиву о неким другим, много ригиднијим и ''исправнијим'' циљевима, од те тако мрске у данашње време, несметане и немодерисане комуникације.
 

Владан ИПХ

Veoma poznat
Poruka
13.429
iako je gregorijanski kalendar tačniji SPC ne bi trebalo da ga prihvati iz čisto tradicionalnih razloga, kao i zbog oštrijeg isticanja razlike u odnosu na ostale neopravoslavne crkve

Лаж је да су папин и масона Миланковића календари ''тачнији'' од Јулијанског - ЦРКВЕНОГ (Црквом благословеног и освећеног).

Који је теби репер тачности као Православцу (пошто се тако декларишеш).

Шта ти узимаш као мерило исправности?

Цркву или теорије безбожних и кривоверних астронома папиних (плус масон Миланковић апостата)?

Јер није могуће потпуно учити реч истине ако неко мисли да има праву веру, а не руководи се божанским канонима.
+Св.Теодор Студит+, Писмо I,30 (РG 99:1005D)


''Ономе који било какво Предање Црквено, писано или неписано одбацује анатема'' - Акта Седмог Васељенског Сабора
 

Ribar

Poznat
Poruka
9.164
у чему је проблем, да и након 10 понављања да НИЈЕ реч ни о каквом "православном" календару јер га, као прво, већина православних цркава и најугледније патријаршије и архиепископије и не користе,
Upravo to mnogima nije jasno!
Kada bi rasčistili pojam kalendara i njegovog uticaja, lako bi videli da su veći i nepokretni hrišćanski praznici istog dana kod svih: Božić je 25. decembra, Velika Gospojina 15. avgusta, Sveti Stevan (letnji) 20. avgusta ...
Poenta je u tome da li neko želi da vidi sličnost ili insistira na razlikama?
Od insistiranja na razlikama do fundamentalizma (u najgorem i najopasnijem smislu te reči!), put je veoma kratak!
 

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.722
Upravo to mnogima nije jasno!
Kada bi rasčistili pojam kalendara i njegovog uticaja, lako bi videli da su veći i nepokretni hrišćanski praznici istog dana kod svih: Božić je 25. decembra, Velika Gospojina 15. avgusta, Sveti Stevan (letnji) 20. avgusta ...
Poenta je u tome da li neko želi da vidi sličnost ili insistira na razlikama?
Od insistiranja na razlikama do fundamentalizma (u najgorem i najopasnijem smislu te reči!), put je veoma kratak!

ma to sa kalendarom je obicno foliranje!

Svi slave Novu godinu 31. decembra.

I SVE DRUGE dane racunaju po gregorijanskom kalendaru..

Insistiranje na necem drugom je cista utopija, da ne kazem SMESNO...
 

Ribar

Poznat
Poruka
9.164
ma to sa kalendarom je obicno foliranje!

Svi slave Novu godinu 31. decembra.

I SVE DRUGE dane racunaju po gregorijanskom kalendaru..

Insistiranje na necem drugom je cista utopija, da ne kazem SMESNO...Podsetiste me na nešto zanimljivo: dok sam radio dobio sam dopis od Srpske Pravoslavne Crkve (upućen preduzeću) u kome je datum bio samo po gregorijanskom kalendaru!
(Očekivao sam da bude po julijanskom ili da budu navedena oba.)
 
Poslednja izmena:

menjam.se

Iskusan
Banovan
Poruka
5.943
Хвала на самоконтроли, ценим то.

Не, ево гледам сад шта сам написао и нисам задовољан тоном и извини због тога.

Не као модератор, него као човек који се интересује за ову тему. А ја уместо да то испоштујем и кренем са даљим навођењем доказа, узмем да хистеришем што не знаш неке ствари које можда и није могуће да знаш. Ниси модератор на Природним наукама, па да ово сад буде нешто неопростиво... а можда си и млађи лик. Ја сам ову тему и са астрономске и са религијске стране детаљно проучио тек при крају факса, пре тога бих вероватно говорио исто што и ти, да неки анонимус узме да ми соли памет.

Волим мало да пркосим ауторитетима и не волим када они не чине довољно у просвећивању маса и зато сам ти оштрије одговорио. Не због тебе као тебе, и зато ово сад пишем.

Upravo to mnogima nije jasno!
Kada bi rasčistili pojam kalendara i njegovog uticaja, lako bi videli da su veći i nepokretni hrišćanski praznici istog dana kod svih: Božić je 25. decembra, Velika Gospojina 15. avgusta, Sveti Stevan (letnji) 20. avgusta ...
Poenta je u tome da li neko želi da vidi sličnost ili insistira na razlikama?
Od insistiranja na razlikama do fundamentalizma (u najgorem i najopasnijem smislu te reči!), put je veoma kratak!

Да. Имало је смисла пре 100 година говорити да је то "православни Божић", јер су сви православци славили 7. јануара и веровали да тад заправо пада 25. децембар.

Али у међувремену су променили. Већина православних цркви сада користи исправне датуме, и они неисправни више не могу да се зову "православни", кад их се придржавамо од православаца само ми.

И Руси, и мислим Грузијци. Али све троје смо најавили да ћемо и ми поправити календаре, чим народ уконта да то није никакво "покатоличење" него једноставно датумска корекција неисправног датума.
 

menjam.se

Iskusan
Banovan
Poruka
5.943
ma to sa kalendarom je obicno foliranje!

Svi slave Novu godinu 31. decembra.

I SVE DRUGE dane racunaju po gregorijanskom kalendaru..

Insistiranje na necem drugom je cista utopija, da ne kazem SMESNO...

Прочитај оно моје за "православни сат" на претходној страници.

Мало је дуже, али мислим да ће ти се свидети. :)
 

R.Žiskar

Elita
Poruka
15.609
Julianski kalender kakvog mi danas znam je iz 18 veka.

Pre toga je nova godina bila 1. Oktobra.

Tog dana po jevrejskohrscanskoj tradiciji je stvoren svet.

Nije ni julianski toliko star kako se misli.

Јулијански календар је увео Јулије Цезар 45. године пре нове ере...
...
Током XX века, практично све православне земље, прешле су на употребу грегоријанског календара (у световне сврхе). Њихове православне цркве нису желеле да користе „католички“ календар, већ су тражиле усвајање новог календара који би био прецизнији од грегоријанског. Тако је на Свеправославном конгресу, 30. маја 1923. године усвојен Миланковићев календар. Међутим, како су све православне цркве аутокефалне, неке су цркве задржале употребу јулијанског календара (између осталих и СПЦ, иако је за нови календар усвојен њен предлог).
http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%88%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80
Ето, мало објашњење.
Само да се једну ствар разумемо. Постоје два аспекта посматрања разлика у календарима.
Први аспект је световни аспект и ту нема пуно проблема. Сав пословни свет користи грегоријански календар, нерадни дани се равнају по истом и тако даље. То уопште није спорно.
Други аспект је верски аспект и о том аспекту треба овде да дискутујемо, ако ћемо узети у обзир (може овако?) да смо на пдф Религија.
Са верског аспекта гледано, зашто би СПЦ требала да пређе на грегоријански календар?
 
Poruka
22.425
Posto svi znamo da vecina Krscana se drzi Gregorijanskog kalendara pa cak i neke Pravoslavne drzave kao sto su Grcka i Bugarska namece mi se pitanje zasto se ne bi SPC prilagodila Gregorijanskom kalendaru?Mislim da se malo Krscana pridrzava julijanskom kalendaru i mislim da bi Srbija i Rusija trebala da prilagodi svoj kalendar Gregorijanskom kalendaru.

Види мухамедовог што се нервира за календар!
Имамо ми са римљанима горих проблема од календара!
 

Ribar

Poznat
Poruka
9.164
Други аспект је верски аспект и о том аспекту треба овде да дискутујемо, ако ћемо узети у обзир (може овако?) да смо на пдф Религија.
Са верског аспекта гледано, зашто би СПЦ требала да пређе на грегоријански календар?
Upravo ovo je mnogima (uključujući i mene!) nejasno!
Kakve veze ima kalendar sa verom?
Po meni bi to bilo isto kao kada bih rekao da čovek ima deset prstiju na rukama ali pošto je neko nekada, dok nije naučio da broji, izbrojao osam, vera priznaje samo osam i to je sada versko pitanje.
 
Poslednja izmena:

Konstantin Veliki

Buduća legenda
Poruka
28.126
Јулијански календар је увео Јулије Цезар 45. године пре нове ере...
...
Током XX века, практично све православне земље, прешле су на употребу грегоријанског календара (у световне сврхе). Њихове православне цркве нису желеле да користе „католички“ календар, већ су тражиле усвајање новог календара који би био прецизнији од грегоријанског. Тако је на Свеправославном конгресу, 30. маја 1923. године усвојен Миланковићев календар. Међутим, како су све православне цркве аутокефалне, неке су цркве задржале употребу јулијанског календара (између осталих и СПЦ, иако је за нови календар усвојен њен предлог).
http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%88%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80
Ето, мало објашњење.
Само да се једну ствар разумемо. Постоје два аспекта посматрања разлика у календарима.
Први аспект је световни аспект и ту нема пуно проблема. Сав пословни свет користи грегоријански календар, нерадни дани се равнају по истом и тако даље. То уопште није спорно.
Други аспект је верски аспект и о том аспекту треба овде да дискутујемо, ако ћемо узети у обзир (може овако?) да смо на пдф Религија.
Са верског аспекта гледано, зашто би СПЦ требала да пређе на грегоријански календар?


SPC je imao kalendar koji je racunao od pocetka sveta, i gde je nova godina pocela 1. Oktober.

Da je Julianski kalender uveo Ceasar mi je poznato.
 

Top