Da li se po bibliotekama mogu naci novi, "moderni" naslovi?

islandjanin

Aktivan član
Poruka
1.775
Ukratko, u biblioteku sam poslednji put usao negde tokom osnovne skole, dakle bile su to osamdesete i pocetak devedesetih... od tada tajac... dolazio sam u posed nekih jako dobrih knjiga, ali tek tu i tamo i s vremena na vreme iako je lista knjiga koje sam zeleo bila jako dugacka.

Da pojasnim, niti imam para niti fizicki mesta gde bih odlagao sve te knjige sa kojima iskreno ne znam sta bih i gde bih, kad ih procitam, dok mi nije sinula genijalna ideja :klap: !!! Zasto ne bih postao drug clan biblioteke, gde ne bih morao da brinem o skladistenju knjiga, niti o njihovoj maloprodajnoj ceni ;), a opet mogao bih da ih iscitam sve...

Medjutim tu se sad javlja samo jedna mala nepoznanica, a to je, da li biblioteke imaju samo one stare, izmrcvarene knjige koje spadaju u lektiru (koju sam tako nerado citao) ili se tu mogu naci i neki noviji, da ne kazem moderniji naslovi, primera radi "Vidimo se na vrhu" Zig Zigler ili nesto tipa "Hiljadu cudesnih sunaca" Haled Hoseini i tako dalje i tako dalje... i koja bi po vama bila najbolja biblioteka (ovo je pitanje za beogradjane) u krugu oko Palilule...

p.s. i da, a koji su iznosi clanarina po bibliotekama?

nema nista novo i moderno, samo Ep o Gilgamesu, u razlicitim izdanjima.
salim se, znam da u bibl Djordje Jovanovic mozes da nadjes Hiljadu cudesnih sunac kada udjes pa na polici desno od bibliotekarskog stola na strani okrenutoj ka prozoru.

clanarina je kada pre par meseci bila 1200 ako se dobro secam
ako je neko u tvojoj porodici, il ti licno i peronalno ako si, dobrovoljni davalac krvi mislim da je clanstvo besplatno..
za starije od 65 godinica je isto besplatno ili je samo jeftinije, ne secam se dobro

u svakom slucaju, bibliteke su shit, pogotovo gradska u kojoj cekas jednu celu vecnost da liftom posalju tvoj papiric sa zahtevom pet metara nize gde kriju knjige, i onda da liftom posalju ili knjigu ili, u mom slucaju cesce papiric nazad uz promrmljano obavestenje da je knjiga izdata. zbog toga ti preporucujem neku od manjih biblioteka u gradu, gde nema liftova nego slobodno biras knjigu medju policama. posto te zanimaju popularne knjige, mozda ce ti biti od koristi inf da mozes da rezervises knjigu ukoliko je neko u tom trenutku cita, i ta ljupka usluga kosta nekih 50 din

Godinama već ne idem u biblioteku, ali dok sam išao to je bilo više zbog starijih knjiga, nego novijih koje su se rijetko nabavljale, a, kako čujem, ni sad nije puno bolje. Kad nabavljaju nešto novo, nabave LJ. H. Đurović, Bjelicu, eventualno D. Ćosića, Bećkovića i slične narodne tribune.

Ja sam, međutim, uživao nekada u provincijskim bibliotekama i skrivenim biserima koji se tu mogu pronaći. Jednom sam u Bijeljini u biblioteci uzeo Foknerovu knjigu priča sa znamenitim Lovom na medvjeda. Knjigu je biblioteci bio poklonio Rodoljub Čolaković, a u trideset i nešto godina od kada je bila poklonjena, samo je jednom bila posuđena. Nisam sebi kasnije mogao da oprostim što je nisam ukrao! Ionako sam samo godinu dana živio u Bijeljini.

Ovo je verovatno sramota, ali, upravo sam utvrdila da sam poslednji put iz biblioteke posudila nestručnu knjigu 1994. i to baš zato što je bila friška - Arsenijevićevu U potpalublju. Dakle, pre 18 godina je u bibliotekama bilo novijih naslova. :D
Neodlazak u biblioteke i tamošnje čitaonice je, primarno, moj način protesta protiv diskriminacije pušača, mada ima i smislenijih razloga.

Vesna Radusinović, Bjelica, ova što je na Pinku pa napisala Ringišpil, Nives Celcijus, Vendi (u najavi, većina se pretplatila čim se pojavi)... Razne Sultavnove kćeri, Princeze noći, Pustinjski cvetovi, Faraonove kćeri (ili kći)...
Kud ćeš modernije naslove?
A od naučne literature: Astrologija za početnike, Smak sveta 2012 godine, sva izdanja Kule stražare...
Pa biraj...

Naravno da imaju modernije naslove, ako misliš na savremenu beletristiku? Npr. kad se pojavi novi Koeljo ili ova aktuelna Pedeset nijansi sive (koje smeće, ali neću o tome), nabave po jedan primerak i onda se svi otimaju o njega tj. moraš da se upišeš na listu čekanja i, kad dobiješ knjigu, ne smeš da produžavaš rok vraćanja.
A možda ti misliš na neke naučne? To ne znam :)

Ovo 50 nijansi sive jos nisam uzela da citam - svi oko mene su odusevljeni a meni to onako na prvu loptu izgleda ko neka uzasno jadna i nevesta erotika za ocajne domacice:lol:

Uh, a ko je autor? To je nesto za mene, nisam domacica, al sam nesto ocajna:D

A i nevesta sam glede erotike. Covek se uci dok je ziv, a ja cu umrem nedoucena ( da ne koristim sada neki drugi izraz):D

Back