AntunTun
Veoma poznat
- Poruka
- 10.816
vuk karadzhitj je austrijski shpijun...smrt vuq !
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Lexa:Ono što pišem kao trenutno razmišljanje nije nužno moj životni stav. I sve se sastoji od gomilu – možda! I fora je baš u tom možda.
Volim da skrećem pažnju ljudima na sumnju i na to kako ništa ne možemo da znamo sa sigurnošću.
Pa, i tehnički gledano, to nije pesimizam. Mi ZAISTA težimo smrti. To je činjenica, nepobitna. Baš to sam i htela da kažem. I onda mi se javi Sindi i napiše kako je tajna života u prihvatanju, pa i smrti. A šta sam ja maločas rekla, pitam se?
Život jeste samo umiranje, jer težimo smrti. Igra reči, ali potpuno tačna. To nije plakanje nad svojom sudbinom, to je konstatacija. Živimo jadnim životom, gledano iz tog ugla. Tačka. To nije predaja, to je zdrav razum, jedino što mi je dato da znam. Tačka. Nema nastavka.
Uskraćeno mi je da znam sve tajne svemira, i to mi se ne sviđa , ali to ne znači da ujutru neću kupiti hleb, kad ustanem.
A taj hleb me, takođe, neće zaustaviti da nastavim da razmišljam o svemu tome. To bi bila predaja! I to bi bio pesimizam.
“jer, da li ce biti isti zivot nekog ko se trudi da stvara i nekog ko se trudi da razara?”
Zbog ovakvih komentara sam i napisala ono manje-više.
Da li se ti praviš da me ne razumeš, ili stvarno ništa ne razumeš? Ne radi se ovde o Hitleru i Ledi Dajani, radi se o nama. Svi, uglavnom, želimo isto. Neko želi da bude košarkaš, neko fudbaler, to su razlike. Ali nema tog čoveka koji ne želi da bude bogat, ima samo onih kojima je do toga manje stalo. Dakle, taj komentar se odnosi na ovo:
„A kakva je to jedinstvenost, kada nam se svi ciljevi svode na jedan isti, takozvani američki san?“ (#11)
Ah, da, neko želi da proputuje svet... Kako originalno. Ne zaboravi da napomeneš da generalizujem.
Fora je u tome da, iako je vrh brda cilj, samo penjanje (tj. ono kako na nas to penjanje utiče, kako nas izmeni ili ne, šta u nas utisne) je svrha.DisMisaL:Kao kad se popnete na neko brdo i sa njega osmotrite planinu na koju se tek treba popeti. I čak da se uspenjete na najviše planinu, sa njenog vrha ćete, kroz oblake, nazreti svu širinu sveta oko vas za koji ste svesni da ga nikako ne možete u potpunosti istražiti. I ako to nije razlog da shvatite da treba pronaći svoj sklad, onda ne znam šta jeste?!
DisMisaL:Sklad, kao što je SINDI napisala, sklad sa sobom, te i sa svetom koji nas okružuje, to određuje nečiji život.
A ambicije, koje ću dalje nazivati ciljevima, mogu određivati naš život u toj meri koliko smo u stanju da prihvatimo svoju (ne)uspešnost u ostvarivanju istih. Moraću da ponavljam tuđe reči već pročitane na ovoj temi: oni kojima ne uspeva da ostvare svoje ciljeve robuju svojoj premisama o nepravednosti života ili o sopstvenoj nesposobnosti i nemogućnostima, nespremni da prihvate jednostavan odgovor: Ako si pao, ustani i kreni dalje. Nigde nije zacrtano da to moraš učiniti, da si obavezan ići tim putem i ka tom cilju... Onaj koji dosegne svoje ciljeve prestaje da ih ceni, često tražeći nove izazove ili 'uviđajući' njihov 'besmisao'. Kao kad se popnete na neko brdo i sa njega osmotrite planinu na koju se tek treba popeti. I čak da se uspenjete na najviše planinu, sa njenog vrha ćete, kroz oblake, nazreti svu širinu sveta oko vas za koji ste svesni da ga nikako ne možete u potpunosti istražiti. I ako to nije razlog da shvatite da treba pronaći svoj sklad, onda ne znam šta jeste?!
U saglasnosti sa tim, na ciljeve (ambicije) mogu gledati samo kao na putokaze uz pomoć kojih biram neke od mogućnosti kuda da krenem, šta da činim, kako se treba ponašati... Neke od bezbroj mogućnosti. Naravno da se ne mogu sve dostići, kao što se neke od njih ne mogu ni nazreti dok ne uspemo ili neuspemo da dostignemo neke druge. Mnoge od tih ciljeva nam društvo nameće, ili mi to sami sebi činimo, ne nužno se pitajući da li je to ispravno za nas (jer nečije ništa nekom drugom može biti sve, i tome slično). I sve je neki cilj. I kada želim da budem uspešan i poštovan, i kada bih da ostanem ceo dan u krevetu i ne radim ništa. I gomila njih na čijem ostvarenju radim, a da ih nisam ni svestan.
Jer život je širok pojam, i za jedan životni vek svako od nas se može upoznati samo sa jednim malim delom nečega što bi se moglo njime nazvati. Svi smo se rodili i svi ćemo umreti. I to je jedina univerzalna jednakost među nama koju sam spreman da prihvatim. Sve ostalo čime ispunjavamo period između ta dva mogu biti najviše sličnosti, jer niko od nas nije u potpunosti nalik onom drugom. I zato se treba truditi da se nešto postigne, da se nešto doživi. Bilo šta. Prijatan trenutak sa nekom osobom, nervoza pred ispit, zimsko popodne u šumi ili očaj nad nečijim grobom,... sve te male večnosti do kojih može doći na toliko mnogo načina, a sve u sklopu puta koji za se odaberemo.
Živeti, imati svoje ciljeve, ali ne robovati njima niti gajiti predrasude o sebi i o svetu prema stepenu ostvarenosti svojih ambicija. Ja, a prema tome cenim i druge, nisam ono što jesam ili nisam postigao, niti ono što tek nameravam. Mada to čini deo moje ličnosti, ja sam pre svega ono što činim sada, jer svaki trenutak je samo delić kontinuma, i ostaće tu, u mome sećanju samo dok i ja trajem, a posle mene me mogu ceniti oni čiji sam deo života bio (tj biću) i jednom potpuno zaboraviti, to se mene više ne tiče. Jer me neće biti. Ali sad sam tu. I nemam vremena da preispitujem detaljno svaki svoj uspeh ili neuspeh. Ne zato što nešto moram da postignem, dobro ili loše, već što je moj cilj da živim, koliko mogu. A da bih u tome bio 'uspešan', potreban mi je sklad i neki unutrašnji mir, koji mi može doneti spremnost da prihvatim ono što je bilo, što jeste i što će tek biti. Na putu koji sam izabrao, vođen ciljevima, malim, velikim, svojim, tuđim ili čak nepojmljivim. Ali onim koje ću tek ostvariti, ili ne.
Izaberi brdo po svojoj meri!CaLiMeRo:Fora je u tome da, iako je vrh brda cilj, samo penjanje (tj. ono kako na nas to penjanje utiče, kako nas izmeni ili ne, šta u nas utisne) je svrha.
I još nešto - treba birati svoja brda. Brda po sebi.
“I naši životi su svi, manje-više, slični.”DisMisaL:Svi smo se rodili i svi ćemo umreti. I to je jedina univerzalna jednakost među nama koju sam spreman da prihvatim. Sve ostalo čime ispunjavamo period između ta dva mogu biti najviše sličnosti, jer niko od nas nije u potpunosti nalik onom drugom.
Lexa:“kako objasnjavas populaciju mladih ljudi koji upisuju umetnicke fakultete?”
Evo ovako: “Ali nema tog čoveka koji ne želi da bude bogat, ima samo onih kojima je do toga manje stalo.”
Odgovor na toje pitanje je: da.
Lexa:Umetnošću se profesionalno bave ljudi koji su umetnost stavili ispred materijalne sigurnosti (što ne znači da među njima nema onih koji planiraju da se obogate, npr. prodajom svojih slika).
To znači da materijalna sigurnost njima nije prva i najbitnija stvar u životu. Ali ni oni ne bi odbili nagradu za sedmicu na „Loto“-u. Možda bi je podelio sirotinji neki potpuno predani sveštenik, ali i to je pitanje da li postoji...
anakin:i sad kazes da za baveljenje umetnoscu ne postoji ni jedan drugi motiv osim tog na materijalna sigurnost nije na prvom mestu?
a i naravno, yebes ti te umetnike koji bi prihvatili sedmicu na lotou...
izvini, ali odgovor ti je u rangu plitkoumnog materijaliste koji zaista ne vidi dalje od svog nosa...
Lexa:SINDI;
Sve to što ste ti i DisMisaL napisali je istina, ali (barem u mojoj glavi) toliko podrazumevana da izbegavam da je pišem, jer niša time ne postižem.
Uglavnom na temu odgovaram pitanjima koja i mene interesuju, ne onim što smatram default-om. Otuda i utisak od Anakin da sam negativna, da ništa ne znam, i da plitko razmišljam.
Otuda i tvoje protivljenje. Ne kažem ja da to što ti pišeš nije istina i da sama nisam nikada na taj način razmišljala, samo to nije ono o čemu bih da razgovaram u ovoj temi. Zato insistiram da nema potrebe uvoditi moje motive u priču. Moji motivi su čista radoznalost.
Život je, svakako, nešto što je i lepo. Ali je, ovde, nešto što ne razumemo, a pokušavamo. Smrt ima svoje razloge i svoj značaj, ali mene ovde interesuje njena svrha i njen pojam kao završetak i sumiranje života. OK?
Kad ne bi bilo „potpitanja“ i sitnih digresija, zatim, drugačijih gledišta (i to od ljudi koji takođe prihvataju tvoje reči), neko bi napisao post kao tvoj, ostali bi klimnuli glavom, i tema bi mogla da se završi.
anakin:ne, sindi, nisi u pravu jer ovde pricamo o motivima bavljenja ovim ili onim...
a Lexa nije pomenula ni u od umetnosti nego insistira na prici o parama (materijalna sigurnost, sedmica na loto-u)...
I to je to. Užasno, kad se suočiš da tvoji izbori zavise od finansijskih (ne)mogućnosti, pogotovu ukoliko do tada nisi prihvatio materijalnost kao iole bitnu odrednicu u svome životu. I dolazi do pogreške, kada se sve težnje usmeravaju ka dostizanju sredstava (pre svega novčanih), misleći da je to ono što će nam omogućiti ispunjen život, tj otvoriti mogućnosti za zadovoljavanje nekih drugih težnji.CaLiMeRo:Novac? Užasno bitan za slobodu, pa ga ne potcenjujem, ali mu ni ne robujem.