Tako je,slazem se.
Kako ne kazes kada si jasno rekao da je Novi Zavet kao deo Svetog Pisma bilo rezultat "volje crkve" !??
Zar je mogiuce da nisi svesan cinjenice da je crkva zapravo skup ljudi koji su se sakupili da sluze Bogu dok sam ti ja dao jasne citate koji nam potvrdjuju da je Pismo OD BOGA DANO !??
Nema tu prostora za ikakvih teoloskih akrobacija,ili je tacno ono sto sam ja dao ii ono sto ti kazes,treceg nema.
Tako je,u vezi prvog se slazem,Isus je jasno rekao da ce na zemlji biti sa svojim ucenicima dok je ovog sveta sto ce reci da isto toliko dugo biti sa svojom crkvom.
Ne mozes odbaciti crkvu jer tako odbijas da Isus bude "s tobom"kao sto je obecao ili mozda to radis jer Mu ne verujes obecanju kojeg je dao.
Ali sto se tice onih TAJNI koje si pomenuo uz svo duzno postovanje ti zelim reci da je to teoloski nonsense,verska novotarija koja nema apsolutno nikakvih osnova u Svetom pismu stoga se treba kategoricki odbaciti.
Bozji narod NIKADA nije imao tajne u svojim redovima koji ce se selektivno razumevati od clanstva vec je UVEK bilo transparentna vera u Boga nebeskoga u skladu sa Bozjim zapovestima !!!
Nista vise i nista manje od ovog !
ER upravo je ovo sto si naveo pogrersna teologija tipicna iskljucivo za verske zajednice koje nemaju niceg zajednickog sa Crkvom a jos manje sa Hristopm !
Naime, veto Pismo se citalo uvek kada je bilo prigode i ta se sadrzina trebala prenositi deci od strane roditelja u formatu onog sto danas neki pogresno i neosnovano nazivaju predanje !
..,Pisma su citali obicni ljudi,carevi,hriscani kada su slusali apostole kada su im propovedali Hrista kako bi bili sigurni da ih niko nece prevesti "zedne preko vode"u teoloskom smislu a citali su ga cak i uskopoljenici i sve je ovo bilo po direktnim vodstvom i blagoslovom samog Boga !!
Наравно да је Свето Писмо дело воље Цркве, а Црква је дело Божје воље. Православна Црква је Тело Христово, чија Глава и Првосвештеник је сам Исус Христос, а чланови Цркве су његови удови. Дакле, када одбијаш одлуке Цркве, на пример да се моли светитељима, одбијаш самога Исуса Христа који је Глава Цркве.
Света тајна је видљива свештена радња кроз коју Божја благодат преноси чудотворне дарове на оне који је примају. Свете тајне Цркве су крштење, миропомазање, исповест, причешће, брак, свештенство, освећење уља.
Света тајна причешћа се спомиње у Светом Писму, када је Исус на
Тајној вечери први пут причестио дванаесторицу апостола својим телом и крвљу, и рекао им да наставе да се причешћују. Дакле, сам Христос је направио
тајну вечеру. Светом причешћу је дозвољено да присуствују само крштени верници као саучесници Христове Тајне вечере, мада се ово правило данас не примењује стриктно, али зато једино крштени у Православној Цркви могу да се причесте.
Наравно, крштени су се прво причешћивали, па су тек после написали да их је Христос први причестио и рекао да треба да се причешћују. Можеш ти да читаш о Христовој Тајној вечери у Светом Писму, али не можеш на тај начин да
саучествујеш у њој. Да би био саучесник Христове Тајне вечере, мораш да се крстиш у Православној Цркви и да се причешћујеш.
Библију је читао ко је био писмен и ко је био довољно богат да може да је приушти, међутим у почетку су постојали разни списи, од којих су неки касније прихваћени а неки одбачени. Међутим, читање светих списа није доносило никакву корист без теолошког образовања или без тумачења од стране свештеног лица. Свето Писмо Новога Завета кодификовано је на сабору Цркве за потребе Цркве, Црква је одлучила која ће јеванђеља и посланице и списи ући у Свето Писмо, а који ће бити одбачени. Такође се односи и на Стари Завет који је кодификовала Православна Црква и одлучила који списи ће ући у Православну Библију а који неће. Тако да, не постоји једна Библија, већ бар четири Библије, а коју читаш зависи од тога да ли си Јеврејин, Православан, Католик, или Протестант.