Da li se moli samo Bogu?

Ima ih ihaaj na ovoj temi...

Ali molim konkretnog jasnog citata gde u Bibliji piše, "ova knjiga je kompletan udžbenik hrišćanstva" "napisala se sama" i dodao bih kao veoma bitno "sama sebe objašnjava"?

Bez citata su samo tvoje muljotine i izmišljotine. koje ti neka baba nalagala jer nisi bio u pratnji i pod nadzorom odrasle, normalne osobe.
Odgovora dajem kada mi das konkretnog citata gde se koristi rec SEKS !

Engleska reč pa ćeš naći ako budeš čitao verziju na engleskom.
Реално, Роби и јесте у енглеском контексту схватио библију...

Да је на матерњем јурио небеску памет, не би зглајзно у американске фирме за продају библија и осталих пијачних производа мануфактуре...

Реално, Роби и јесте у енглеском контексту схватио библију...

Да је на матерњем јурио небеску памет, не би зглајзно у американске фирме за продају библија и осталих пијачних производа мануфактуре...
A firma mu nije objasnile da fraza "to lie with", kojom izobiluje Biblija kralja Džemsa, = seks.

A firma mu nije objasnile da fraza "to lie with", kojom izobiluje Biblija kralja Džemsa, = seks.
Aha, to je dsakler,logicki povezujes cinjenice i ovaj put moram priznati da si potpuno u pravu,
Dakle i pored toga sto se mozda izricito ne pominje SEKS ipak se koristi formulacija koju si dao na engleaskom a koristi se u nasem jeziku istim recima po znacaju koja direktno i nedvoslimljeno upucuje na seksuaalni odnos !

E sad kad smo ovo rascistili i konacno utrdili principe za tumacenja Pisma daj se molim te vrati onim mojim odgovorima kada sam ti pokazivao/objasnjavao na sustinski bitne cinjeniice u prilog koncepta SOLO SCRIPTURA i pored toga sto takava izricita formulacija u Pismu ne postoji. :mazi:

Jok bato, nije to nikakvo tumačenje reči sex nego sinonim.

literary : to have sex with (someone)
when he first lay with her

Dakle, dao sam konkretnoga odgovora na tvoje pitanje da se seks zaista pominje pa je fudbal i dalje na tvoju polovinu... Dokle ćeš da muljaš i preskačeš direktnih a odgovora na moja legitimna pitanja? Dakle?????????????????????????
SInonim jeste druga rec/formulacija istog znacaja pa se sad lepo fokusiraj onome sto sam do sada iznosio ali obavezno u drustvu osobe koju sam ti predlozio.

P.S. bacio sam mamac i ti si se "upecao'pa istrc ao si sa jednim veoma bitnim principom za citanje Svetog Pisma i donosenje zaljucaka a ja sam ti to potvrdio priznavsi da si u pravu...
...sta sam ti sad ja kriv,mogao si mamca da zaobidjes ali eto,nije te danas sreca posluzila... :mazi:

Poslednja izmena:
SInonim jeste druga rec/formulacija istog znacaja pa se sad lepo fokusiraj onome sto sam do sada iznosio ali obavezno u drustvu osobe koju sam ti predlozio.

P.S. bacio sam mamac i ti si se "upecao'pa istrc ao si sa jednim veoma bitnim principom za citanje Svetog Pisma i donosenje zaljucaka a ja sam ti to potvrdio priznavsi da si u pravu...
...sta sam ti sad ja kriv,mogao si mamca da zaobidjes ali eto,nije te danas sreca posluzila... :mazi:
Ajde bez tih pecaroških fora zbog kojeg ti se urušava forumaški renome, nego daj konkretnoga odgovora ili priznaj poraz. Jer ljudi već jasno vide sa koju stranu vetar duva...

Ajde bez tih pecaroških fora zbog kojeg ti se urušava forumaški renome, nego daj konkretnoga odgovora ili priznaj poraz.
Ja sam vec priznao poraz,eto ti u mom zadnjem komentaru a cak sam ti pojasnio sto-kako... :D
Jer ljudi već jasno vide sa koju stranu vetar duva...
...naravno da vide,narocito kada imas javnog priznanja. :mrgreen:

A kakve to sad veze ima sa evidentiranom verskom praksom Bozjeg naroda u proslosti,dakle u vreme SZ-ta i hriscana u vreme NZ-ta ?
Sve sto je u tim okvirima i proizlazi iz jasno definisanih Bozjih zapovesti i normi za zivot vernika jeste ono sto je Bog nalozio dok je sve ostalo verska novotarija VAN PISMA !!!
U NZ- vidimo da Crkva Hristova nije izmisljala nikakve nove zapovesti nit je mogla pomisliti da tako nesto cini od straha Gospodnjega...nazalost,cak je u ono vreme bilo takvih jeretika koji su na svoju ruku poceli dodavati/oduzimati razno razne stogodarije Hristovom jevandjelju u vezi cega apostol je jasno i precizno porucio sledece:

Gal.1,6-9:
"...Čudim se da se tako odmah odvraćate na drugo jevanđelje od onoga koji vas pozva blagodaću Hristovom,
Koje nije drugo, samo što neki smetaju vas, i hoće da izvrnu jevanđelje Hristovo.
Ali ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drukčije nego što vam javismo, proklet da bude!
Kao što prije rekosmo i sad opet velim: ako vam ko javi jevanđelje drukčije nego što primiste, proklet da bude! .."

Sve sto su apostoli u versku svrhu iznosili/porucivali jeste evidentirano u NZ-tu dok je vredno pomenuti da su apostoli propovedali jevandjelje na osnovu Pisma kojeg su imali u ono vreme,evo jednog takvog dokaza:

Dela 8,34.35:
"...Onda uškopljenik odgovori Filipu i reče: molim te, za koga ovo govori prorok? ili za sebe ili za koga drugoga?
A Filip otvorivši usta svoja, i počevši od pisma ovoga, propovjedi mu jevanđelje Isusovo..."

Eto,ponovio si jos jednom i sad ti fali dokaz iz Svetog Pisma da su pripadnici Bozjeg naroda ikada imali takvu versku praksu.
Izvoli.

Христос је дошао да испуни Стари Завет и успостави Нови Завет са Богом. У време када је Христос проповедао своју веру, није постојало Свето Писмо Новога Завета. У време када су његови први апостоли проповедали веру, постојала је Црква али није постојало Свето Писмо Новога Завета. Они су проповедали усмено Јеванђеље, које је записано касније, а затим је Црква кодификовала Свето Писмо Новога Завета тек неколико векова касније, одабрала која јеванђеља ће прихватити а која неће.

Дакле, Свето Писмо Новога Завета које читаш је документ Цркве, настало је вољом и одлуком Цркве, за потребе Цркве. Ако је Црква усвојила Свето Писмо Новога Завета, онда је усвојила и обичај да се свештеници моле за вернике, као и да се верници моле светитељима. Зашто би селективно прихватао једне одлуке Цркве а одбацивао друге? Или прихваташ Цркву или је не прихваташ. Протестанти дискриминативно прихватају једино Свето Писмо од Цркве, а све остало одбацују, за такав поступак не постоји логичко ни разумно објашњење.

Али постоји историјско објашњење, а то је проналазак штампарске машине и побуна Мартина Лутера против Римокатоличке Цркве. Мартин Лутер је једноставно одлучио да замени ауторитет Папе са ауторитетом Библије. Али таква идеја није могла постојати пре проналаска штампарске машине, до када скоро нико од верника није био писмен нити је икада у животу прочитао Библију, књиге су се ручно преписивале, биле су изузетно скупе, и само су Црква и они најбогатији поседовали примерак Библије.

Христос је дошао да испуни Стари Завет и успостави Нови Завет са Богом. У време када је Христос проповедао своју веру, није постојало Свето Писмо Новога Завета. У време када су његови први апостоли проповедали веру, постојала је Црква али није постојало Свето Писмо Новога Завета.
Tako je,sa ovim se potpuno slazem ali onda kazes ovo:
Они су проповедали усмено Јеванђеље, које је записано касније, а затим је Црква кодификовала Свето Писмо Новога Завета тек неколико векова касније, одабрала која јеванђеља ће прихватити а која неће.
Pa nije tako,dao sam vec konkretnog dokaza da su apostoli propovedali jevandjelje Hristovo na osnovu Pisma kojeg su imali do tada dok su ujedno usno dodavali ono sto su slusali licno od Isusa Hrista !!!
Evo teksta jos jednom:

Dela 8,32-35:
"...A mjesto iz pisma koje čitaše bješe ovo: kao ovca na zaklanje odvede se, i nijem kao jagnje pred onijem koji ga striže, tako ne otvori usta svojijeh.
U njegovom poniženju ukide se sud njegov. A rod njegov ko će iskazati? Jer se njegov život uzima od zemlje.
Onda uškopljenik odgovori Filipu i reče: molim te, za koga ovo govori prorok? ili za sebe ili za koga drugoga?
A Filip otvorivši usta svoja, i počevši od pisma ovoga, propovjedi mu jevanđelje Isusovo..."

A sve sto su slusali od Hrista i sto je sustinski bitno za veru u Hristra kasnije su zapisali pa tako danas imamo knjige Novog Zaveta.

Jel primecujes razliku u ovim stavovima ?
Дакле, Свето Писмо Новога Завета које читаш је документ Цркве, настало је вољом и одлуком Цркве, за потребе Цркве. Ако је Црква усвојила Свето Писмо Новога Завета, онда је усвојила и обичај да се свештеници моле за вернике, као и да се верници моле светитељима. Зашто би селективно прихватао једне одлуке Цркве а одбацивао друге? Или прихваташ Цркву или је не прихваташ. Протестанти дискриминативно прихватају једино Свето Писмо од Цркве, а све остало одбацују, за такав поступак не постоји логичко ни разумно објашњење.
Potpuni promasaj,pogresan stav kojeg ne samo sto ne mozes dokazati vec koji direktno rusi teoloski koncept tvoje verske zajednice .
Naime,sve sto se zapisalo u Pismu ukljucujuci i knjige Novog Zaveta bilo je zapisano za pouku i opominjanje vernika

2 Tim.3,16.17;
"...Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za ka..je, za popravljanje, za poučavanje u pravdi, Da bude savršen čovjek Božij, za svako dobro djelo pripravljen..."

Kao sto se jasno vidi,u procesu izrade Pisma kljucni je faktor bio Bog nebeski a ne ljudski faktor i sto ce reci da su ljudske odluke u potpunosti bile irelevantne - kad Bog odluci da se nesto uradi ljudi cak i ako umuknu kamenje ce progovoriti ili mozda cak i zapisati ono sto bi trerbalo biti zapisano !!!

Али постоји историјско објашњење, а то је проналазак штампарске машине и побуна Мартина Лутера против Римокатоличке Цркве. Мартин Лутер је једноставно одлучио да замени ауторитет Папе са ауторитетом Библије.
Uz svo duzno ppostovanje smatram da si u najmanju ruku lose informisan o verovanju pomenutog Lutrera i sta uopste prestavlja Sveto Pismo stoga te savetujem da MALO bolje istrazis ovu materiju citajuci iskljucivo Sveto Pismo.
Али таква идеја није могла постојати пре проналаска штампарске машине, до када скоро нико од верника није био писмен нити је икада у животу прочитао Библију, књиге су се ручно преписивале, биле су изузетно скупе, и само су Црква и они најбогатији поседовали примерак Библије.
...ali je zato bilo onih koji su znali pravu ,istinsku veru u Boga u skladu sa Pismom i TO SE SVETO PREDANJE prenosdilo usno kada je bilo potrebe !
Dakle uvek je bilo pismenih kako u vreme SZ-ta tako i u vreme NZ-ta !

Tako je,sa ovim se potpuno slazem ali onda kazes ovo:

Pa nije tako,dao sam vec konkretnog dokaza da su apostoli propovedali jevandjelje Hristovo na osnovu Pisma kojeg su imali do tada dok su ujedno usno dodavali ono sto su slusali licno od Isusa Hrista !!!
Evo teksta jos jednom:

Dela 8,32-35:
"...A mjesto iz pisma koje čitaše bješe ovo: kao ovca na zaklanje odvede se, i nijem kao jagnje pred onijem koji ga striže, tako ne otvori usta svojijeh.
U njegovom poniženju ukide se sud njegov. A rod njegov ko će iskazati? Jer se njegov život uzima od zemlje.
Onda uškopljenik odgovori Filipu i reče: molim te, za koga ovo govori prorok? ili za sebe ili za koga drugoga?

A sve sto su slusali od Hrista i sto je sustinski bitno za veru u Hristra kasnije su zapisali pa tako danas imamo knjige Novog Zaveta.

Jel primecujes razliku u ovim stavovima ?

Potpuni promasaj,pogresan stav kojeg ne samo sto ne mozes dokazati vec koji direktno rusi teoloski koncept tvoje verske zajednice .
Naime,sve sto se zapisalo u Pismu ukljucujuci i knjige Novog Zaveta bilo je zapisano za pouku i opominjanje vernika

2 Tim.3,16.17;
"...Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za ka..je, za popravljanje, za poučavanje u pravdi, Da bude savršen čovjek Božij, za svako dobro djelo pripravljen..."

Kao sto se jasno vidi,u procesu izrade Pisma kljucni je faktor bio Bog nebeski a ne ljudski faktor i sto ce reci da su ljudske odluke u potpunosti bile irelevantne - kad Bog odluci da se nesto uradi ljudi cak i ako umuknu kamenje ce progovoriti ili mozda cak i zapisati ono sto bi trerbalo biti zapisano !!!

Uz svo duzno ppostovanje smatram da si u najmanju ruku lose informisan o verovanju pomenutog Lutrera i sta uopste prestavlja Sveto Pismo stoga te savetujem da MALO bolje istrazis ovu materiju citajuci iskljucivo Sveto Pismo.

...ali je zato bilo onih koji su znali pravu ,istinsku veru u Boga u skladu sa Pismom i TO SE SVETO PREDANJE prenosdilo usno kada je bilo potrebe !
Dakle uvek je bilo pismenih kako u vreme SZ-ta tako i u vreme NZ-ta !

Такође у процесу оснивања Цркве кључни фактор је Бог небески, исто као и у процесу израде Писма. Нико не каже да Библија није Божје дело, али је зато и Црква Божје дело такође. Не постоји никаква логика у прихватању Писма а одбацивању Цркве и њених Светих Тајни. Јер Свето Писмо, Црква као Тело Христово, Свете Тајне, све је то заједно Божје дело и нераздељиво једно од другога. Намена Светог Писма је била да се чита на Црквеним службама и да га тумаче свештена лица, а не да се чита индивидуално код куће и да га свако тумачи како сам лично мисли да треба.

Такође у процесу оснивања Цркве кључни фактор је Бог небески, исто као и у процесу израде Писма.

Tako je,slazem se.
Нико не каже да Библија није Божје дело, али је зато и Црква Божје дело такође.
Kako ne kazes kada si jasno rekao da je Novi Zavet kao deo Svetog Pisma bilo rezultat "volje crkve" !??
Zar je mogiuce da nisi svesan cinjenice da je crkva zapravo skup ljudi koji su se sakupili da sluze Bogu dok sam ti ja dao jasne citate koji nam potvrdjuju da je Pismo OD BOGA DANO !??
Nema tu prostora za ikakvih teoloskih akrobacija,ili je tacno ono sto sam ja dao ii ono sto ti kazes,treceg nema.
Не постоји никаква логика у прихватању Писма а одбацивању Цркве и њених Светих Тајни.

Јер Свето Писмо, Црква као Тело Христово, Свете Тајне, све је то заједно Божје дело и нераздељиво једно од другога.
Tako je,u vezi prvog se slazem,Isus je jasno rekao da ce na zemlji biti sa svojim ucenicima dok je ovog sveta sto ce reci da isto toliko dugo biti sa svojom crkvom.
Ne mozes odbaciti crkvu jer tako odbijas da Isus bude "s tobom"kao sto je obecao ili mozda to radis jer Mu ne verujes obecanju kojeg je dao.
Ali sto se tice onih TAJNI koje si pomenuo uz svo duzno postovanje ti zelim reci da je to teoloski nonsense,verska novotarija koja nema apsolutno nikakvih osnova u Svetom pismu stoga se treba kategoricki odbaciti.
Bozji narod NIKADA nije imao tajne u svojim redovima koji ce se selektivno razumevati od clanstva vec je UVEK bilo transparentna vera u Boga nebeskoga u skladu sa Bozjim zapovestima !!!
Nista vise i nista manje od ovog !

Намена Светог Писма је била да се чита на Црквеним службама и да га тумаче свештена лица, а не да се чита индивидуално код куће и да га свако тумачи како сам лично мисли да треба.
ER upravo je ovo sto si naveo pogrersna teologija tipicna iskljucivo za verske zajednice koje nemaju niceg zajednickog sa Crkvom a jos manje sa Hristopm !

Naime, veto Pismo se citalo uvek kada je bilo prigode i ta se sadrzina trebala prenositi deci od strane roditelja u formatu onog sto danas neki pogresno i neosnovano nazivaju predanje !
..,Pisma su citali obicni ljudi,carevi,hriscani kada su slusali apostole kada su im propovedali Hrista kako bi bili sigurni da ih niko nece prevesti "zedne preko vode"u teoloskom smislu a citali su ga cak i uskopoljenici i sve je ovo bilo po direktnim vodstvom i blagoslovom samog Boga !!

ER upravo je ovo sto si naveo pogrersna teologija tipicna iskljucivo za verske zajednice koje nemaju niceg zajednickog sa Crkvom a jos manje sa Hristopm !

Naime, veto Pismo se citalo uvek kada je bilo prigode i ta se sadrzina trebala prenositi deci od strane roditelja u formatu onog sto danas neki pogresno i neosnovano nazivaju predanje !
..,Pisma su citali obicni ljudi,carevi,hriscani kada su slusali apostole kada su im propovedali Hrista kako bi bili sigurni da ih niko nece prevesti "zedne preko vode"u teoloskom smislu a citali su ga cak i uskopoljenici i sve je ovo bilo po direktnim vodstvom i blagoslovom samog Boga !!
Да бато, црквени Оци који су Библију написали су горели од жеље да некога преведу жедне преко воде. Само твоја баба не спада у ту категорију ризичних.

Јесте бато, потпуно си у праву са овога цитата...
Али је све Писмо од Бога дано цркви јер су јој сви аутори припадали. Никоме ван цркве није пала ниоткуд.
Zapravo dano je Bozjem narodu u vrerme SZ-ta i onda hriscanima u vreme NZ-ta sto ce reci Hristovoj crkvi a ne pravoslavlju,katolicizmu,ovom,onoim...
Ponavljam - iskljucivo onoj crkvi koja je propovedala Hrista NA OSNOVU PISMA !!!

Zapravo dano je Bozjem narodu u vrerme SZ-ta i onda hriscanima u vreme NZ-ta sto ce reci Hristovoj crkvi a ne pravoslavlju,katolicizmu,ovom,onoim...
Ponavljam - iskljucivo onoj crkvi koja je propovedala Hrista NA OSNOVU PISMA !!!
Nije ništa dano, ne lupaj. Dato isključivo vernicima jedne apostolske hrišćanske crkve kao podsetnik. Na vas sadukejce, što ne jedete prasetinu a ne obrezujete kožuru i plaćate desetak prvosveštenici, se ne odnosi. A ni na one što prate đihovu.

Tako je,slazem se.

Kako ne kazes kada si jasno rekao da je Novi Zavet kao deo Svetog Pisma bilo rezultat "volje crkve" !??
Zar je mogiuce da nisi svesan cinjenice da je crkva zapravo skup ljudi koji su se sakupili da sluze Bogu dok sam ti ja dao jasne citate koji nam potvrdjuju da je Pismo OD BOGA DANO !??
Nema tu prostora za ikakvih teoloskih akrobacija,ili je tacno ono sto sam ja dao ii ono sto ti kazes,treceg nema.

Tako je,u vezi prvog se slazem,Isus je jasno rekao da ce na zemlji biti sa svojim ucenicima dok je ovog sveta sto ce reci da isto toliko dugo biti sa svojom crkvom.
Ne mozes odbaciti crkvu jer tako odbijas da Isus bude "s tobom"kao sto je obecao ili mozda to radis jer Mu ne verujes obecanju kojeg je dao.
Ali sto se tice onih TAJNI koje si pomenuo uz svo duzno postovanje ti zelim reci da je to teoloski nonsense,verska novotarija koja nema apsolutno nikakvih osnova u Svetom pismu stoga se treba kategoricki odbaciti.
Bozji narod NIKADA nije imao tajne u svojim redovima koji ce se selektivno razumevati od clanstva vec je UVEK bilo transparentna vera u Boga nebeskoga u skladu sa Bozjim zapovestima !!!
Nista vise i nista manje od ovog !

Наравно да је Свето Писмо дело воље Цркве, а Црква је дело Божје воље. Православна Црква је Тело Христово, чија Глава и Првосвештеник је сам Исус Христос, а чланови Цркве су његови удови. Дакле, када одбијаш одлуке Цркве, на пример да се моли светитељима, одбијаш самога Исуса Христа који је Глава Цркве.

Света тајна је видљива свештена радња кроз коју Божја благодат преноси чудотворне дарове на оне који је примају. Свете тајне Цркве су крштење, миропомазање, исповест, причешће, брак, свештенство, освећење уља.

Света тајна причешћа се спомиње у Светом Писму, када је Исус на Тајној вечери први пут причестио дванаесторицу апостола својим телом и крвљу, и рекао им да наставе да се причешћују. Дакле, сам Христос је направио тајну вечеру. Светом причешћу је дозвољено да присуствују само крштени верници као саучесници Христове Тајне вечере, мада се ово правило данас не примењује стриктно, али зато једино крштени у Православној Цркви могу да се причесте.

Наравно, крштени су се прво причешћивали, па су тек после написали да их је Христос први причестио и рекао да треба да се причешћују. Можеш ти да читаш о Христовој Тајној вечери у Светом Писму, али не можеш на тај начин да саучествујеш у њој. Да би био саучесник Христове Тајне вечере, мораш да се крстиш у Православној Цркви и да се причешћујеш.

Библију је читао ко је био писмен и ко је био довољно богат да може да је приушти, међутим у почетку су постојали разни списи, од којих су неки касније прихваћени а неки одбачени. Међутим, читање светих списа није доносило никакву корист без теолошког образовања или без тумачења од стране свештеног лица. Свето Писмо Новога Завета кодификовано је на сабору Цркве за потребе Цркве, Црква је одлучила која ће јеванђеља и посланице и списи ући у Свето Писмо, а који ће бити одбачени. Такође се односи и на Стари Завет који је кодификовала Православна Црква и одлучила који списи ће ући у Православну Библију а који неће. Тако да, не постоји једна Библија, већ бар четири Библије, а коју читаш зависи од тога да ли си Јеврејин, Православан, Католик, или Протестант.

Back