mackica ns
Poznat
- Poruka
- 7.784
Moji roditelji se nikada nisu mešali. Ni kad nas je maltertirao neko stariji. I znam da mi je jako smetalo kad neko ima podršku roditelja, a mi nemamo. Brat i ja; zato govorim u množini. A sa druge strane, znam da je bilo i debilno i da smo se ismevali deci čiji roditelji su izlazili da nas grde za svaku sitnicu, a da i ne znaju o čemu se radi.
Sad kad je moje dete počelo da ide na igrališta i ostala dečija okupljališta; takođe sam se svega nagledala - od dece potpuno prepuštena samoj sebi, do dece čiji roditelji prosto zahtevaju da im se daju sve igračke, koje nisu njihove samo da ova ne bi histerisala.
Pretpostavljam da ste i vi imali prilike sve to da vidite i pitanje je kako reagujete?
Da li se obratite roditeljima; ako su uopšte u blizini?
Da li pokušavate tuđem detetu nešto da objasnite?
Da li svoje dete odmah samo povlačite iz nekog konflikta u najavi?
Ja se trudim da nađem neku sredinu; ako je dete starije i otima nešto mom detetu uz histeriju, reagujem, zavisno od date situacije. Ako je dete ok, kažem mom lepo - pusti malo da se poigra tvojom igračkom, vratiće ti i sl. Ako moje dete krene za tuđom igračkom, uvek pitam da li sme.
A zaboli me kad su roditelji neotesani kao i njihova deca pa dopuste da uzmu njegove igračke, a njemu ne daju ništa njihovo. Kao, njihovo dete se dere, i hoće sve. Pa, naučite ga drugačije, zašto bih ja mom detetu samo zato što je dobro uskraćivala igru:?
U komšiluku imamo jedno katastrofa agresivno i bezobrazno dete. Pri tom je stariji od mog sina tri godine. Stalno ga udara, sve mu otima, ništa mu ne da i non-stop histeriše. A njegova mama na sve to kaže - nauči se, to ti je zakon ulice. Pa, mislim on ima četiri godine, a moje dete jednu! I ti si niža od mene za glavu, da pokažem i ja tebi zakon ulice8-):razz: Jednom sam mu rekla - ako si ti stariji i jači od mnog deteta, i ja sam od tebe Posle mi se muž smejao i ja sama sebi, ali baš sam poludela.
Kako vi rešavate takve situacije?