Da li se mala deca trebaju pričešćivati?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bato, ali ovakva besmislena pitanja i teme gde samo svoj pogled promovišeš ne mogu da budu interesantne. Pa ako ti smeta drugačije mišljenje, postuj ovo na blogu jer tamo niko ne komentariše umesto što ti nekoga rasteruješ i teraš na distancu. Kontroliši malo emocije.
Meni ne smeta drugacije misljenje vec uvreda na racun hriscanstva ( na racun Biblije a narocito na racun Isusa Hrista) i svakako licne uvrede i diskvalifikacije.
U ovom smislu bih te zamolio da obratis paznju na svoja izlaganja jer je ovo ipak pdf Religija gde su ovakvi nastupi potpuno neprihvatljivi ( a svrh svega moderaciji dajes pune ruke posla).

Ма наравно, откуд би чланови Цркве могли знати шта је причешће, као ви из имитације цркве? :per:
Clanovi crkve o pricesti mogu i smeju saznati iskljucivo iz Svetog Pisma !
...ne znam daliu si primetio ali ja svoje teoloske tvrdnje dokazujem konkretnim Biblijskim dokazima stoga ako smatras da je to dobar nacin da se uopste vodi jedna teoloska diskusije - izvoli da vidimo tvoje argumente.
:D Ово не бих коментарисао нека други чланови процијене твоје исказе.
I lepo je sto priznajesda ovo ne bi komentirao sto nam daje za prava zakljuciti da si ostao bez reci u velikom deficiti sa Biblijskim argumentima. :kafa:

Ма наравно то је новотарија чији коријени сежу двије хиљаде година у прошлост. Дакле много прије него што је направљен трактор, са којег је неко пао на главу и након тога умислио да је пророк и основао некакву имитацију цркве.;)
Tako je,ovo je ocito jedina tvoja konstatacija za koju mogu odmah "potpisati"...
I samo da pojasnim - kad kazem novotarija mislim u odnosu na hriscansku praksu koju vidimo u Svetom Pismu.
Немој да подмећеш ,то је подло и не приличи хришћанину.
Ja nisto ne podmecem nego te citiram e sad ako si hteo nesto drugo reci onda se lepo koregiraj.
Ја нисам рекао да је Причешће Симболична радња, већ сам се осврнуо на став вас који имитирате цркву и који причешће сматрате симболиком.
A sto me nisi citirao da vidimo gde sam ja to iznosio takve stavove ?
Optuzio si stoga je u najmanju ruku korektno da izneses dokaze.
Dakle ?
У Светој Саборној и Апостолској Цркви, Свето причешће није симболична радња, него сусрет са Христом на равни коју ти не можеш схватити, јер си условљен том западњачком материјалистичком вјером.
Ne znam dali si primetio ali je ova tema namenjena svima onima koji su zainteresovani da vide Biblijski stav o pricesti u kontekst jedne prakse za koju sam dao linka da svi pogledaju.
Ako si raspolozen pricati po temi daj izvoli u suprotnom - necemo se ljutiti ako nas pratis sa distance...
Да схваташ шта је у ствари причешће, схватио би и зашто кажем да је причешћивање дјеце у ствари њихово привођење Христу.
Upravo zbog toga je i ova tema otvorena,da mozda prvo ja bolje shvatim nesto ako sam propustiuo skontatai ali to isto vazi i za sve ostale forumase.
Uzmi Bibliju u ruke i izvoli,da vidimo tvoje argumente...
...filozofiranja i neka licna razmisljanja se mogu iznositi i ali oni definitivno nisu relebvantni parametri na osnovu kojih bi smo imali prava donositi konacne zakljuccke.

A u uvodnom postu stoji ''Tatin mali pravoslavac''.
Svakako da stoji - primetio sam medijsku paznju za jedan verski dogadjaj stoga sam potrazio konkretna pitanja od svih onih koji imaju sta reci po temi.
Ako se tebi ne odgovara ili uopste ne diskutira po temi onda nas zaobidji...veruj mi,necemo se ljutiti ( mnozina se odnosi na svakog zainteresovanog kojeg vidima da je prisutan na temi ). :kafa:

Svakako da stoji - primetio sam medijsku paznju za jedan verski dogadjaj stoga sam potrazio konkretna pitanja od svih onih koji imaju sta reci po temi.
Ako se tebi ne odgovara ili uopste ne diskutira po temi onda nas zaobidji...veruj mi,necemo se ljutiti ( mnozina se odnosi na svakog zainteresovanog kojeg vidima da je prisutan na temi ). :kafa:
Pa onda otvoriš temu na pdf Šoubiz ili gde se već komentarišu estradne
zvezde.

Jel se setiš ti nekada vaskrsenja, ili ti je samo žrtvovanje u glavi i muke
teške?

Clanovi crkve o pricesti mogu i smeju saznati iskljucivo iz Svetog Pisma !
...ne znam daliu si primetio ali ja svoje teoloske tvrdnje dokazujem konkretnim Biblijskim dokazima stoga ako smatras da je to dobar nacin da se uopste vodi jedna teoloska diskusije - izvoli da vidimo tvoje argumente.
Nemaš ti nikakve biblijske dokaze, već tumačenja nekih zapadnjaka koji
imaju materijalistički pogled na svet.

Živo znanje se prenosi pre svega kroz žive ljude, pa tako tumačenje
Biblije bez duhovnika koji su život proveli u molitvi sa brojanicama, zvuči
kao da se recituju neki politički pamfleti. Zato pravoslavlju ne možeš da
priđeš koliko god nos u knjizi držao.

Pa onda otvoriš temu na pdf Šoubiz ili gde se već komentarišu estradne
zvezde.
Mene ne zanima intimni zivot vec konkretna verska praksa koja mi delovala zbunjuce stoga sam postavio konkretno pitanje.
...nego sta radis jos uvek na ovu temu,zar ti nije bilo mrsko cak i otvoriti jer ?
Daj se molim te fokusiraj na teme o leptirima,zvezdama,politici,filozofiji ma sto god bilo samo nas nemoj smarati.
Jel se setiš ti nekada vaskrsenja, ili ti je samo žrtvovanje u glavi i muke
teške?
Ovo je dobro pitanja - svaki se hriscsanin treba secati vaskrsenja bukvalno svakog dana ali nikako ne smemo zaboraviti i ona dva dana pre toga ...
Isus je u ljudskom telu realno bio mucen i razapet na krstu nakon cega je realno umro dok je u subotu ostao u svom grobu...a mogao je ustati i u sedmom danu ali eto,iz nekog veoma ozbiljnog razloga je u taj dan "pocivao u grobu svom".

Sta je tebi tesko od ovog razumeti ?

Nemaš ti nikakve biblijske dokaze, već tumačenja nekih zapadnjaka koji
imaju materijalistički pogled na svet.
A gde sam ja ista tumacio ,daj me molim te citiraj pa da jednom stavimo tracku na ove tvoje...kako da ih nazovem...hajde neosnovane optuzbe !??
Živo znanje se prenosi pre svega kroz žive ljude, pa tako tumačenje
Ne Jasna,tumacenje se ne prenosi nego se radi trenutno - ne mozes ti nikom u nasledju naloziti kako ce tumaciti Biblijske tekstove kojima zaista treba tumacenje ( simbolicke vizije i simbolicka prorocanstva)...to je nesto sto svaki covek sam cita i moli se Bogu da mu da objasnjenje i ako je to realno potrebno - Bog ti moze poslati nekog koji razume i zna tu materiju kako bi ti objasnio...dakle zivi covek kolji ce imati zivi realni razgovor s tobom.
Primecujes razliku ?
Biblije bez duhovnika koji su život proveli u molitvi sa brojanicama, zvuči
kao da se recituju neki politički pamfleti. Zato pravoslavlju ne možeš da
priđeš koliko god nos u knjizi držao.
Nos se ne drzi u knjigu vec "u pesak" i ta se formulacija odnosi na one koji svesno i tendenciozno ignorisu realnost - u slucaju ono sto je zapoisano u Svetom Pismu.

Mene ne zanima intimni zivot vec konkretna verska praksa koja mi delovala zbunjuce stoga sam postavio konkretno pitanje.
...nego sta radis jos uvek na ovu temu,zar ti nije bilo mrsko cak i otvoriti jer ?
Daj se molim te fokusiraj na teme o leptirima,zvezdama,politici,filozofiji ma sto god bilo samo nas nemoj smarati.
Ja ne znam što ti ne odeš lepo na pdf Politika ili Istorija, nego ovde smaraš.
Ovo je dobro pitanja - svaki se hriscsanin treba secati vaskrsenja bukvalno svakog dana ali nikako ne smemo zaboraviti i ona dva dana pre toga ...
Isus je u ljudskom telu realno bio mucen i razapet na krstu nakon cega je realno umro dok je u subotu ostao u svom grobu...a mogao je ustati i u sedmom danu ali eto,iz nekog veoma ozbiljnog razloga je u taj dan "pocivao u grobu svom".

Sta je tebi tesko od ovog razumeti ?
Ne, nikako misleno ne smeš napustiti mučenje i raspeće i krvne žrtve i
ostali mrak, jer bi se u suprotnom malo svetla moglo pojaviti u tvom
životu. To bi bilo zastrašujuće. :roll:

Hajde da vidimo koje je to pitanje :

Evo odgovora na to pitanje,dao sam ga u postu br.80:

" Pricest je veoma svet hriscanski obred kojeg je uspostavio licno Isus Hristos i koji je ujedno nalozio da se taj obred obavlja sve do Njegovog drugog dolaska.
Sam obred ima svetu simboliku jer ukazuje na "lomljenje"Hristovog ljudskog tela i na prolivanje Njegove krvi u toku Njegove zrtve koju je dobrovoljno dao kako bi ljudskom rodu omogucio drugu sansu za vecni zivot ( vecnost su ljudi prvicno izgubili kada su pogresili u Edemskog vrtu ).
Sustina hriscanstva jeste verovanje u toj zrtvi ili jos preciznije u Isusa Hrista koji je bio to Jagnje Bozje koje je dalo svoj zivot kako bi svi ljudi koji Ga budu verovali - dobili vecni zivot !
A verovati Isusa Hrista znaci prihvatiti cinjenicu da je On bio ujedno i Bozji Sin ali i Gospod i Spasitelj, PRVI I POSLEDNJI, Onaj koji ima kljuceve od zivota i smrti i koji ce ,kad bude dosao,davati placu svakom ljudskom bicu neovisno od njegove verske pripadnosti,verskog ubedjenja u generalnom smislu,etnicke pripadnosti i t.d.
...ujedno,verovati Hrista podrazumeva i drzanje Njegovih zapovesti i naloga dok je pricest jedna od njih.
Dakle pricest je obred koji je Isus zapovedio da ga Njegovi ucenici drze .

I za kraj bih naglasio da imati pricest ( uzimanje hljeba i vina ) u okvirima Hristove crkve jeste direktno secanje na zrtvu Isusa Hristra i na sve Njegove muke i ponizenja koje je u ljudskom telu trpeo pred i u toku raspeca i na Njegovu krv koja je bila prolivena u toku tih dogadjaja.
Upravo ozbog toga je ovaj obred obaveza hriscana koju su svesno odabrali sluziti i verovati Hristu."

I,sta ce biti dragi moj prijatelju,jel ti i nakon ovog smatras da je za mene pricest ono sto si ti naveo ??? :kafa:
Šta ti ovo citiraš kao "relevantan" odgovor? Sigurno nije BIBLISKI tekst?

Nisi odgovorio na pitanje. Zbog čega je naložio apostolima da se pričeste još u Njegovom prisustvu? Dakle, Bio je živ i u njihovom društvu,pa zašto su morali? Ja u tome ne vidim nikakvu "simboliku" kao što nema "samo simbolike" u bilo čemu što je On radio,.dok je bio u telu.

Ja ne znam što ti ne odeš lepo na pdf Politika ili Istorija, nego ovde smaraš.
Hmmm,interesantna primedba koju cu svakako uzeti u obzir...

Ne, nikako misleno ne smeš napustiti mučenje i raspeće i krvne žrtve i
ostali mrak, jer bi se u suprotnom malo svetla moglo pojaviti u tvom
životu. To bi bilo zastrašujuće. :roll:
U redu,cenim tvoje misljenje...ne slazem se ali ga svakako cenim. :whistling:

A gde sam ja ista tumacio ,daj me molim te citiraj pa da jednom stavimo tracku na ove tvoje...kako da ih nazovem...hajde neosnovane optuzbe !??
Sve što ti pišeš ovde je tvoje slobodno tumačenje, tako da ne mogu da ti citiram
sve što si do sada na pdf Religija napisao.
Ne Jasna,tumacenje se ne prenosi nego se radi trenutno - ne mozes ti nikom u nasledju naloziti kako ce tumaciti Biblijske tekstove kojima zaista treba tumacenje ( simbolicke vizije i simbolicka prorocanstva)...to je nesto sto svaki covek sam cita i moli se Bogu da mu da objasnjenje i ako je to realno potrebno - Bog ti moze poslati nekog koji razume i zna tu materiju kako bi ti objasnio...dakle zivi covek kolji ce imati zivi realni razgovor s tobom.
Primecujes razliku ?
Celoj Bibliji je potrebno tumačenje. Posebno je bitno ostaviti sva predubeđenja
pre nego što se sa čitanjem krene. A ti već imaš zadate okvire u koje smeštaš
ono što čitaš.
Ne može da razume i zna tu materiju, ako nije u osami proveo vreme, nego
je sa nosem u knjizi mudrovao.
Nos se ne drzi u knjigu vec "u pesak" i ta se formulacija odnosi na one koji svesno i tendenciozno ignorisu realnost - u slucaju ono sto je zapoisano u Svetom Pismu.
Ti ne znaš šta je realnost. Živiš u dubokoj materijalističkoj iluziji.

Šta ti ovo citiraš kao "relevantan" odgovor? Sigurno nije BIBLISKI tekst?
Daj se odluci prijatelju - trazio si moj odgovor i ja sam ti ga dao.
Citate sam vec dao pre toga stoga mi daj reci dali smatras da ono sto sam izneo ne korespondira sa Biblijskom realnoscu pa ukoliko smatras da je to slucaj - daj citiraj koji deo je po tebi sporan da ga razjasnim/dopreciziram.
Dakle ?
Nisi odgovorio na pitanje. Zbog čega je naložio apostolima da se pričeste još u Njegovom prisustvu?
U pomenutu priliku su apostoli vecerali sa Isusom stoga bi jeli hljeba i pili vina i bez onog sto je Isus uradio ali eto On je iskoristio priliku i uspostavio jednu simboliku.
Onog sto im je On rekao i pokazao te veceri trebali su se secati u buducnosti.
Inace,ako vec insistiras na detalje - apostoli su jeli i pili hljeba i vina te veceri jer im je Sam Isus Hristos to nalozio...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A zasto im je to rekao trebas pitati Isusa Hrista a ne mene,ja ga samo bezrezervno slusam i izvrsujem Njegova naredjenja.
Ja se ne osudjujem tumaciti Isusove zapovesti nego ih izvrsujem a tumacim jedino simbolicke vizije i simbolicka prorocastva...i to sa velikom rezervom.

Dakle, Bio je živ i u njihovom društvu,pa zašto su morali? Ja u tome ne vidim nikakvu "simboliku" kao što nema "samo simbolike" u bilo čemu što je On radio,.dok je bio u telu.
Zato sto im je On to naredio !!!
Evo dokaze jos jednom :

Mat.26,26-28:
"...I kad jeđahu, uze Isus hljeb i blagoslovivši prelomi ga, i davaše učenicima, i reče: uzmite, jedite; ovo je tijelo moje.
I uze čašu i davši hvalu dade im govoreći: pijte iz nje svi;
Jer je ovo krv moja novoga zavjeta koja će se proliti za mnoge radi otpuštenja grijeha..."

Sve što ti pišeš ovde je tvoje slobodno tumačenje, tako da ne mogu da ti citiram
sve što si do sada na pdf Religija napisao.
Babe su pripadnici ljudskog roda ,zene u odmaklim godinama dok su zabe bezrepi vodozemci koje krekecu i zive u vodenim sredinama...
Ovo sam ti pojasnio jer se stice utisak da ne pravis razlike iz te dve kategorije a jos manje sta je tumacenje a sta iznosenje realnih sadrzina Svetog Pisma.
Dakle tumacenje jeste iznosenje moguceg znacaja neke simbolicke vizije ili simbolickog proirocanstva dok je iznosenje realnih sadrzina Svetog Pisma bukvalno i doslovno citiranje neke zapovesti, dokumentarnih zapisa ili neke druge realne sadrzine koje se shvacaju bukvalno tako kako su zapisani !!!
E sad ako je ovo jasno ponavljam pitanje:

Jel imas nekog dokaza da sam ikada nesto tumacio na ovom forumu i ako smatras da jesam navedi bar jednog primera !!?????????????????????
Celoj Bibliji je potrebno tumačenje. Posebno je bitno ostaviti sva predubeđenja
Potpuno pogresno - daj molim te reci sta se treba tumacviti u zapovesti ne kradi ????????????

pre nego što se sa čitanjem krene. A ti već imaš zadate okvire u koje smeštaš
ono što čitaš.
Ne može da razume i zna tu materiju, ako nije u osami proveo vreme, nego
je sa nosem u knjizi mudrovao.

Ti ne znaš šta je realnost. Živiš u dubokoj materijalističkoj iluziji.
Ovo je uvreda koju ostavljam da resi moderacija ukoliko je primeti ali te ja necu prijaviti...ne ovaj put !

Ne znam dali si primetio ali je ova tema namenjena svima onima koji su zainteresovani da vide Biblijski stav o pricesti u kontekst jedne prakse za koju sam dao linka da svi pogledaju.
Ako si raspolozen pricati po temi daj izvoli u suprotnom - necemo se ljutiti ako nas pratis sa distance...
Upravo zbog toga je i ova tema otvorena,da mozda prvo ja bolje shvatim nesto ako sam propustiuo skontatai ali to isto vazi i za sve ostale forumase.
Uzmi Bibliju u ruke i izvoli,da vidimo tvoje argumente...
...filozofiranja i neka licna razmisljanja se mogu iznositi i ali oni definitivno nisu relebvantni parametri na osnovu kojih bi smo imali prava donositi konacne zakljuccke.
Немој да се лажемо, ова тема је тенденциозно отворена, само са једном сврхом, као и она што ти је затворена. Типична техника критиковања и омаловажавања других у циљу афирмације сопствених ставова. Док год будеш тако наступао, полемика ће изгледати овако као досад. Ти наводиш своје тумачење и ставове као некакав "библијски став", ваљда да оставиш утисак, што је напросто смијешно. Према томе, ако немаш нешто конструктивно да кажеш на властиту тему, боље је да тражиш да се затвори.

Ako su krstena treba, jer je i sam Gospod rekao "pustite decu i ne branite da dolaze k meni jer takvih je Carstvo nebesko".
Изгледа да сам једини који схвата ову реченицу на овај начин:
''Немојте терати децу (а и остале) да раде оно што им ви кажете, већ ће они сами пронаћи свој пут.''

Babe su pripadnici ljudskog roda ,zene u odmaklim godinama dok su zabe bezrepi vodozemci koje krekecu i zive u vodenim sredinama...
Babe su žene koje imaju unučiće i to samo svojim unučićima.
Ostale žene su samo žene i dame, bez obzira na godine.
Ovo sam ti pojasnio jer se stice utisak da ne pravis razlike iz te dve kategorije a jos manje sta je tumacenje a sta iznosenje realnih sadrzina Svetog Pisma.
Sad pošto sam ja tebi pojasnila, da ti pojasnim i ostalo.
Realna sadržina Svetog Pisma je citat Svetog Pisma koji postaviš na forum.
Sve ostalo što napišeš vezano za taj citat je tvoje slobodno tumačenje.
Dakle tumacenje jeste iznosenje moguceg znacaja neke simbolicke vizije ili simbolickog proirocanstva dok je iznosenje realnih sadrzina Svetog Pisma bukvalno i doslovno citiranje neke zapovesti, dokumentarnih zapisa ili neke druge realne sadrzine koje se shvacaju bukvalno tako kako su zapisani !!!
Ovo što si sada napisao je tvoje tumačenje Biblije. Način na koji ti gledaš
Bibliju. Drugi ljudi nisu u obavezi da je gledaju na taj način, niti da sadržaje
razumeju na isti način kao i ti.
E sad ako je ovo jasno ponavljam pitanje:

Jel imas nekog dokaza da sam ikada nesto tumacio na ovom forumu i ako smatras da jesam navedi bar jednog primera !!?????????????????????
Ponavljam, da sve što napišeš vezano za sadržaj Biblije, jeste tvoje tumačenje
iste. Primera dakle ima koliko i tvojih poruka ovde na forumu.
Potpuno pogresno - daj molim te reci sta se treba tumacviti u zapovesti ne kradi ????????????
Treba se tumačiti, naravno. Prvo moraš jasno pogledati šta je zapravo
tvoje i na šta imaš pravo. Ako ne znaš kome šta pripada, ne možeš
primeniti zapovest. Tumačenje te zapovesti bi moglo da stane u tomove
knjiga.
Pa onda, da li je dovoljno samo ne ukrasti ili u srcu ne sme ni da se
rodi pomisao da uzmeš nešto što ti ne pripada. I o tome se može
raspravljati.
Ovo je uvreda koju ostavljam da resi moderacija ukoliko je primeti ali te ja necu prijaviti...ne ovaj put !
Koje je uvreda? Veći deo ljudi ima materijalistički pogled na svet. Nauka je
sva na tome zasnovana. To naučnike ne da ne vređa, već se time ponose.
A ti se na učiteljice biologije pozivaš kada ja o duhovnosti pišem i smeješ
mi se. Kao da sa ateistom okorelim razgovaram.

Изгледа да сам једини који схвата ову реченицу на овај начин:
''Немојте терати децу (а и остале) да раде оно што им ви кажете, већ ће они сами пронаћи свој пут.''
Da, samo malom detetu otvoriš vrata od stana i pustiš ga da odluči hoće
li u parkić ili u kafanu ili u crkvu. Nek ide kuda mu volja.
Pa ne može se baš tako doslovno shvatati sve. Na ovoj temi se radi o
sasvim maloj deci, koja su sa roditeljima, na mestu koje je prikladno za
čitavu porodicu.
Da je odveo dete u kafanu, pa da raspravljamo da li je to normalno.

Vredjas hriscanstvo s tim sto u sali Isusa nazivas ludim i sve dok sam jprisutan na ovom forumu necu tolerisati takve ispade a iskreno ocekujem razumevanje i od strane moderacije...
... s tim sto cu od sad pa na daljesniziti nivo telerancije za tvoje licne uvrede stoga cu reagovati cak i kad mi se malo pricini da si vredjao...
Ja ili ti sa ovakvom neukusnom temom o tome šta pravoslavci rade?
Tema je generalnoig sadrzaja i opfata i tretira veoma ozbiljno teolosko pitanje na koje su svakako prvo prozvani oni koji imaju takvu praksu - ovo je forum Religija gde svako ima pravqa postaqvljati svakakva teoloska pitanja.
Jednom je već bila pod ključem kao uvredljiva i ti nastavio po svome? Tebi lepo?
Tema je bila pod kljuc zbog procene moderacije da je naslov trebao biti drugaciji i eto,promenio sam ga.
A sad natrag na temu ili lep ti provod na neku drugu temu.

Poslednja izmena:
ima razlike od toga da neko dođe ili bude odnesen
Dakle, da čovek ne poveruje šta ovde može da pročita. Pa ako su nekoga
dovezli recimo u invalidskim kolicima, biće da je to jako velika razlika jer nije
sam došao. Kao što i dete koje ne ume da hoda, roditelj donese i eto nije
samo došlo.
Meni neverovatno deluje to što tako doslovno nešto uzimate, bez i malo
promišljanja.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back