Hmmm a kako saznaju prisutni na liturgiji da pomenuti poziv vazi za sve prisutne ?Pa na liturgiji smo pozvani SVI da se pričestimo koji smo prisutni i kršteni
Liturgija se služi za sve
Hristos želi da smo sa njim u zajednici
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Hmmm a kako saznaju prisutni na liturgiji da pomenuti poziv vazi za sve prisutne ?Pa na liturgiji smo pozvani SVI da se pričestimo koji smo prisutni i kršteni
Liturgija se služi za sve
Hristos želi da smo sa njim u zajednici
Jel to zaista pravo vreme da nauci znacaj i simboliku tog svetog obreda ??????????I dete nauci na vreme u hramu i sta je zajednica i kad treba da ucuti .
Ja ne bih mnogo ućutkivao decuI dete nauci na vreme u hramu i sta je zajednica i kad treba da ucuti .
Ajde molim te jos da mu punis glavu koje dete bi to raxumeloJel to zaista pravo vreme da nauci znacaj i simboliku tog svetog obreda ??????????
Dete pričešćem prima HristaJel to zaista pravo vreme da nauci znacaj i simboliku tog svetog obreda ??????????
Pa na ponasanje i mislimJa ne bih mnogo ućutkivao decu
Pre bih ih podsticao da hram dožive kao nešto normalno
Kao svoju kuću
Naravno određeno ponašanje je bitno
A zajednica podrazumeva puno toga
Pa i da druge prihvatimo kao naše, makar poznanike, bez prekora ili nametanja bilo čega
Zato sto su deca i ne treba im naturati dok ne budu svesna kako funkcionise zivotZašto?
Hmmm, a jel moze neki konretan Biblijski dokaz u prilog ovoj ozbiljnoj teoloskoj tvrdnji ?Dete pričešćem prima Hrista
Postaje sudeonik Njegove Slave
Tako je,slazem se... i ???Pustite decu
Ne gnjavite ih značajima i simbolikama
Deca provale sve na keca
TeškoBiblijski dokaz
I šta?
Pa provale puno toga
Tako je,potpuno se slazem.Ajde molim te jos da mu punis glavu koje dete bi to raxumelo
Ne,meni dete ne smeta u crkvu uopste,utoliko vise sto kad malo uzrastu oni postaju deo detskog oddelenja gde ucestvuju u bogosluzenju adaptiranog za decjoj uzrasti...dakle niko nikom ne smeta,odrasli imaju bogosluzenje sa svim elementima te sluzbe pa kad deca odrastu malo vise ( dovoljno da mogu pratiti sve sadrzine sluzbe za odraslih) onda ostaju zajedno sa roditeljima.Nego izgleda tebi dete smeta kad ides u hram na pricest.
Sveštenik izgovara "ovo je Telo Moje koje se za vas lomi..."Hmmm a kako saznaju prisutni na liturgiji da pomenuti poziv vazi za sve prisutne ?
Tako je,donekle se slazem,crkveni sluzbenik to zaista kaze...Sveštenik izgovara "ovo je Telo Moje koje se za vas lomi..."
A posle
"pijte iz Nje svi"
Roditelji ih poveduTako je,slazem se,crkveni sluzbenik to zaista kaze...
...i sad mi konacno reci kako mala deca mogu razumeti taj poziv ?
Bas te mnogo "svrbi" ta pricest?Zamolio bih forumase da mi pojasne ( narocito oni koje su upoznati sa ovom materijom ) dali se deca trebaju pricescivati dok ujedno navodim da mi je motivacija za ovu temu dao sledeci prilog:
https://www.republika.rs/zabava/est..._campaign=TATIN_MALI_PRAVOSLAVAC__Sloba_Radan
Hvala unapred na argumentovanim odgovorima.
Nisam teologPa recimo jer su suvise malog uzrasta da uopste mogu razumeti sustinu tog svetog obreda kji nam ga je ostavio licno nas Gospod i Spasitelj,Isus Hristos i koji je toliko znacajan da u sebi sadrzii bukvalno svu sustinu Hristove zrtve i misije spasavanja palog coveka.
Ovo su suvese kompliciirane ali ujedno i sustinski bitne teme koje mala deca jednostavno ne mogu razumeti...
Ujedno ukljucivati takvu decu u tom obredu dojde mu nesto kao kad neki nazovi vernici nose svoje ljubimce das sklapaju brak ( kucici,macke i t.d.).
A zasto ?
Pa zato sto se na taj nacin direktno i nedvosmisljeno degradira pomenuti sveti obred.
Tako je.
Tako je,a decu nosimo Hristu tako sto im o Njemu pricamo od malena,dajemo im priliku da zive u porodici gde se njeguje porodicna ljubav a pre svega gde se sluzi Bogu Neberskome i veruje se Isusu Hristu...dakle odmalena se deca trebaju naucavati osnovnim poidatcima o Bogu , o Njegovm zakonu pocevsi od kategorizacije sta je dobro a sta zlo i tako se kporak za korakom vode kroz zivot kako bi sto pre realno i doslovno prihvatili Isusa Hrista za svog Gospoda i ujedno se krsttili Biblijskim krstenjem.Nisam teolog
Samo iskazujem svoj stav i stav sveštenika od kojih sam slušao o ovom pitanju (a da imam poverenja u iste)
Mislim da ljudi ne mogu da shvate takvu Svetu Tajnu u koju ne možemo proniknuti umom
Hristos je rekao da pustimo decu Njemu
Mislim da je to više nego dovoljno
Ne mora kad odrastu deca punoletna da idu u crkvu ono mora se tako sam naucio.Tako je,potpuno se slazem.
Ne,meni dete ne smeta u crkvu uopste,utoliko vise sto kad malo uzrastu oni postaju deo detskog oddelenja gde ucestvuju u bogosluzenju adaptiranog za decjoj uzrasti...dakle niko nikom ne smeta,odrasli imaju bogosluzenje sa svim elementima te sluzbe pa kad deca odrastu malo vise ( dovoljno da mogu pratiti sve sadrzine sluzbe za odraslih) onda ostaju zajedno sa roditeljima.
Не, ти си изнијела тврдњу своје организације, не тврдњу из Библије, у Библији нигдје нема ријечи о томе колика треба бити старост човјека да би се крстио или причестио, дакле, дајте цитат за своје неутемељене тврдње.Iznela sam tvrdnju prema Bibliji dakle sa dokazima - dokaz je Bozja rec
pa eto nadji ti u Bibliji gde se mala deca krstavaju i pricescuju - toga nema
Па реално их нико и не ућуткује, мања дјеца углавном трчу по цркви и за вријеме литургије и ја не видим ништа лоше у томе.Ja ne bih mnogo ućutkivao decu
Pre bih ih podsticao da hram dožive kao nešto normalno
Kao svoju kuću
Naravno određeno ponašanje je bitno
A zajednica podrazumeva puno toga
Pa i da druge prihvatimo kao naše, makar poznanike, bez prekora ili nametanja bilo čega
To je okПа реално их нико и не ућуткује, мања дјеца углавном трчу по цркви и за вријеме литургије и ја не видим ништа лоше у томе.
Нико им ништа и не натура, ако родитељи одлазе у цркву, шта би требали да оставе дијете код комшија?Zato sto su deca i ne treba im naturati dok ne budu svesna kako funkcionise zivot
koje bre organizacije sta izmisljasНе, ти си изнијела тврдњу своје организације, не тврдњу из Библије, у Библији нигдје нема ријечи о томе колика треба бити старост човјека да би се крстио или причестио, дакле, дајте цитат за своје неутемељене тврдње.
Da mu decu dovode gde?13. Тада му приведоше дјецу да стави руке на њих, и да се помоли; а ученици им брањаху.
14. А Исус рече: Пустите дјецу, и не браните им да долазе к мени, јер је таквих Царство небеско.
Из ових стихова је видљиво да Христос нема ништа против да му се дјеца доводе, чак напротив. Поново се поставља питање зашто постављач теме и његови истомишљеници мисле да дјецу не треба доводити Христу? Да ли је одговор у томе да је то за њих све симболично, па не могу да појме ту Свету Тајну, ни потврђивање вјере кад свештеник каже: "Христос међу нама", а народ одговара "Јест' и биће. У томе је разлика, јер чеда Цркве приликом причешћа приступају самом Христу у том тренутку, а овима који сматрају да дјецу не треба приводити причешћу, причешће је симболична радња, док је сусрет са Христом негдје тамо далеко у будућности.