Da li se mala deca trebaju pričešćivati?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pre svega zamolio bih te da kontrolises svoje emocije i da pripazis na svoj recnik - ipak je ovo pdf Religija gde su ovakvi komentari zaista neprihvatljivi.
Inace post je svakako potreba svakog vernika ( ukoliko mu zdtravstveno stanje to uopste dozvoljava) s tim sto kad se posti to bi trebalo biti potpuno uzdrzavanje od hrane i pica,dakle nulta tolerancija za obe kategorije ( ili samo za vodu ) u odredjenom vremenu kojeg mi definisemo jer je to pravi Biblijski post...

A dan odmora , dakle sedmi dan u sedmici svakako drzim i svetkujem u skladu sa 4-om Bozjom zapovescu.

Poslednja izmena od moderatora:
1 Kor.11,24.25:
"...I zahvalivši prelomi i reče: uzmite, jedite, ovo je tijelo moje, koje se za vas lomi; ovo činite meni za spomen.
Tako i čašu, po večeri, govoreći: ova je čaša novi zavjet u mojoj krvi; ovo činite, kad god pijete, meni za spomen..."

Isus je ocito bio veoma precizan u vezi svetog obreda kojeg je uspostavio stoga se namece veoma,veoma ozbiljna dilema - kako to mala deca mogu bilo sta a narocito uzimanje hljeba i pijenje vina ciniti Isusu za spomen ???
Da isus je pred smrt za vreme pashe uspostavio sa svojim ucenicima Gospodovu veceru...
To su bili odrasli ljudi posveceni sledjenju Isusa i vrsenju Bozje volje
i uzimanje tih simbola za njih je znacilo da imaju nebesku nadu...
Dakle da li bi Isus dao vino kao simbol bebi ili malom detetu ????

Imamo kad su svi posttili kad je sledio propast Ninevljanima pa se Bog smilovao.
Hajde da vidimo dali je to zaista tako kako kazes.

Jona 3,7.8:
"...I proglasi se i kaza se po Nineviji po zapovijesti carevoj i knezova njegovijeh govoreći: ljudi i stoka, goveda i ovce da ne okuse ništa, ni da pasu ni da piju vode.
Nego i ljudi i stoka da se pokriju kostrijeću, i da prizivaju Boga jako, i da se vrati svaki sa svoga zloga puta i od nepravde koja mu je u ruku..."

Kao sto se jasno vidi iz teksta,trebali su postiti i ljudi i stoka s tim sto su dati i neki parametri da bi se znali o kojim uzrastnim kategorijama ljudi je rec.
Naime, stoka je stoka i tu nema dileme dok ljudi koji su trebali postiti bili su svi oni koji su mogli prizivati Boga,koji su cinili lose stvari i hodili zlim putevima i koji bi se mogli pokajati,dakle vratiti se od tih zlih puteva !!!

U ovom smislu je vise nego jasno da se to ne odnosi na malu decu jer oni ne mogu ici zlim putevima,ne mogu prizivati Boga i svakako ne mogu se pokajati !

Poslednja izmena:
Molim te odgovori na postavljeno pitanje pa da idemo dalje - kako deca mogi ista raditi na spomen Isusa Hrista ????????
...ovo nam je pitanje polazna tacka pa cemo tek onda uci i dublju analizu.

Dakle ?
Јел то она ваша фарисејска догма, пошто није свјесно, не може се ни крстити ни примити причешће, па тако испаде да не може ни приступити Царству, ако се не дај Боже нешто деси? :confused:

Hajde da vidimo dali je to zaista tako kako kazes.

Jona 3,7.8:
"...I proglasi se i kaza se po Nineviji po zapovijesti carevoj i knezova njegovijeh govoreći: ljudi i stoka, goveda i ovce da ne okuse ništa, ni da pasu ni da piju vode.
Nego i ljudi i stoka da se pokriju kostrijeću, i da prizivaju Boga jako, i da se vrati svaki sa svoga zloga puta i od nepravde koja mu je u ruku..."

Kao sto se jasno vidi iz teksta,trebali su postiti i ljudi i stoka s tim sto su dati i neki parametri da bi se znali o kojim uzrastnim kategorijama ljudi je rec.
Naime, stoka je stoka i tu nema dileme dok ljudi koji su trebali postiti bili su svi oni koji su mogli prizivati Boga,koji su cinili lose stvari i hodili zlim putevima i koji bi se mogli pokajati,dakle vratiti se od tih zlih puteva !!!

U ovom smislu je vise nego jasno da se to ne odnosi na malu decu jer oni ne mogu ici zlim putevima,ne mogu prizivati Boga i svakako ne mogu se pokajati !
A kad da probudis detetu instiktivnu duhovnost u 40

Јел то она ваша фарисејска догма, пошто није свјесно, не може се ни крстити ни примити причешће, па тако испаде да не може ни приступити Царству, ако се не дај Боже нешто деси? :confused:
Carstvo nebesko je,kaze Isus,takvima - misleci na decu stoga ona ne trebaju raditi aposlutno nista pa u slucaju neke tragedije njima je tamo prestoj automatski zagarantovan !!!

A sad se vrati konkretnom pitanju ako imas sta reci a ako nemas - onda nas prati sa distance.

To ko ce dobiti spasenje zavisi od Boga a ne od ljudi i ljudskih rituala.

Bog je dao da simbole uzimaju samo oni koji nasledjuju Isusa kao odrasle osobe i tako Bog kaze.
Dakle to je Bozja nauka
a farisejska je u suprotnosti sa Bozjom
Takodje Isus se krstio sa 30 godina kao punoletna odrasla osoba i on je nama primer
dalje nigde u Bibliji nema da su se krstavala mala deca a kamoli bebe

A kad da probudis detetu instiktivnu duhovnost u 40
Dete se treba vaspitavati o Bogu od namanje uzrasti,kad pocne da razume elementarne stvari...tokom rasta korak za korakom roditelju im trebaju otkrivati sustinu verovanja u Bogu sa akcentom na licnoj praksi.
Naravno,kad porastu deca se trebaju ohrabrivati da sto pre donesu odluku da se krste...medjutim nikako ih ne smemo prisiljavati !

To ko ce dobiti spasenje zavisi od Boga a ne od ljudi i ljudskih rituala.

Bog je dao da simbole uzimaju samo oni koji nasledjuju Isusa kao odrasle osobe i tako Bog kaze.
Dakle to je Bozja nauka
a farisejska je u suprotnosti sa Bozjom
Takodje Isus se krstio sa 30 godina kao punoletna odrasla osoba i on je nama primer
dalje nigde u Bibliji nema da su se krstavala mala deca a kamoli bebe
Супер, пошто износиш тврдњу без икаквих доказа, сад нам цитирај дио гдје се каже да причешће узимају само одрасли и ја ћу признати да сте ви у праву, ако не можеш да приложиш такав доказ, извини се због нетачне тврдње коју си изнијела.

A sad se vrati konkretnom pitanju ako imas sta reci a ako nemas - onda nas prati sa distance.
Ох, па ти умислио да си неки шериф овдје, извини нисам те препознао. ;)
Carstvo nebesko je,kaze Isus,takvima - misleci na decu stoga ona ne trebaju raditi aposlutno nista pa u slucaju neke tragedije njima je tamo prestoj automatski zagarantovan !!!
Тачно, зашто онда не би могло приступити причешћу? Мислиш да ће му се нешто догодити? Зашто имаш анимозитет према причешћу, кад су то Тијело и Крв Христова? Зашто заступаш став да дјеци треба забранити приступ Христу?

Супер, пошто износиш тврдњу без икаквих доказа, сад нам цитирај дио гдје се каже да причешће узимају само одрасли и ја ћу признати да сте ви у праву, ако не можеш да приложиш такав доказ, извини се због нетачне тврдње коју си изнијела.
Iznela sam tvrdnju prema Bibliji dakle sa dokazima - dokaz je Bozja rec
pa eto nadji ti u Bibliji gde se mala deca krstavaju i pricescuju - toga nema

U pravu si ali ces svakako doprineti temi ako nam bar malo obrazlozis.
OK. S godinama i zivotnim iskustvima koje sam stekao uvjeren sam da nam je stosta nametnuto u zivotu. Samim time ljudi ukaljupljuju svoju djecu u njihova uvjerenj. Vjerojatno mi je krsten kao i ja. Imam srece s jedne strane da su nas roditelji pustili odabrati. Ispostavilo se na kraju da moj brat nije htio ici u crkvu dok je meni to s druge strane bilo dobro. Roditelji su postivali bratov odabir kao i moj. Godinama kasnije sam i ja odbacio ne samo religiju nego i nacionlnost. I o tome bi imao sta za pisati. Da sam roditelj pustio bi svoje dijete da razmislj svojom glavom i da sam odabere sta zeli. Iako sve religije poducavaju o miru, toleranciji, ljubavi vidim kako se ratovi vode bas na toj osnovi. Najocitiji primjer je izmedu siita i sunita u istoreligijskoj vjeri. Zasto? Retoricko pitanje. Nesto slicno je i kod katolika i pravoslavaca koji su otisli svaki na svoju stranu ja mislim u 11 stoljecu. I za kraj moj odabir i jedan od po meni najbolji citata Jiddu Krisnamurtija:
“When you call yourself an Indian or a Muslim or a Christian or a European, or anything else, you are being violent. Do you see why it is violent? Because you are separating yourself from the rest of mankind. When you separate yourself by belief, by nationality, by tradition, it breeds violence. So a man who is seeking to understand violence does not belong to any country, to any religion, to any political party or partial system; he is concerned with the total understanding of mankind.”
― Jiddu Krishnamurti

Malo sam s ovim otisao u sirinu i izasao iz okvira teme, ali bez obzira na to mislim da se iz toga da izvuc bit. Barem je ja vidim.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back