Da li se ljudi zaista menjaju ili samo glume promenu?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
10.372
ChatGPT Image Jan 12, 2026, 12_45_07 PM.png

Često čujemo od drugih da bi bilo dobro da se promenimo. Na bolje.

Ukoliko neko traži savet od nas, kažemo " Kada se promeniš, sve će biti u redu".

Možemo da promenimo svoje mišljenje, stavove. I to je potpuno prirodno.

Ne možemo da mislimo isto sa 25 i sa 55 godina. Sa 25 godina na primer, možemo da slušamo jednu vrstu muzike a sa 55 ta muzika nam više neće prijati.

Ličnost se menja tokom odrastanja i sazrevanja. Na promenu mogu da utiču neki važni životni događaji, rad na sebi, sazrevanje.

Da li je to baš tako? Da li može da se promene crte ličnosti, temperament?

Da li je za pravu promenu potrebna kriza ili je dovoljna svesna odluka?

Menja li se samo ličnost ili samo ponašanje?

Da li, iz nekih razloga možemo da glumimo promenu, a da se pritom ne menjamo, ne menjamo svoje navike?

Ukoliko neko traži savet od nas, kažemo " Kada se promeniš, sve će biti u redu".

Ne možemo da mislimo isto sa 25 i sa 55 godina. Sa 25 godina na primer, možemo da slušamo jednu vrstu muzike a sa 55 ta muzika nam više neće prijati.

Ličnost se menja tokom odrastanja i sazrevanja. Na promenu mogu da utiču neki važni životni događaji, rad na sebi, sazrevanje.

Da li je to baš tako? Da li može da se promene crte ličnosti, temperament? sve ono sto spada u dubinsku strukturu licnosti ne moze se menjati

Da li je za pravu promenu potrebna kriza ili je dovoljna svesna odluka? svesna odluka moze biti posledica krize ?

Menja li se samo ličnost ili samo ponašanje? to je uzajamno uslovljeno

Da li, iz nekih razloga možemo da glumimo promenu, a da se pritom ne menjamo, ne menjamo svoje navike? sta ti mislis ?

Da li, iz nekih razloga možemo da glumimo promenu, a da se pritom ne menjamo, ne menjamo svoje navike?

temperament teško da može da se promeni ali neke stvari i navike mogu ;)

Mislim da je bolja svesna odluka. Ne treba da čekamo krizu, tj bolest, kako bismo se oslobodili zavisnosti od nikotina.

Ne volim da glumim da sam se promenila, da sam promenila neke navike. Ali, postoje osobe koje glume.

" Odvikla sam se od cigareta/ nisam više zavisnik od duvana, ne treba mi pepeljara", kažu to u kućama u kojoj niko ne puši.

Kada završe posetu i izađu napolje, brzo uzimaju cigarete i upaljač iz jakne. 🙂

Gluma je i kada neko teži da se prilagodi u jednom društvu, pa čini sve kako bi izgledalo da se promenio/ promenila.

Ali dodacu i sledece !

Ne mora nuzno rad na poboljsanju biti proizvod uvidjanja vlastitih pogresnih postupaka i osobina.
Neko se recimo moze menjati radom na sebi u cilju poboljsanja dobrih osobina i tako dalje i tako dalje !
Tačno je i to ali su obično problem loše osobine koje povređuju druge. Mislim da u takvim slučajevima rad na poboljšanju sebe može doneti promene, a tada nastupa i ovo što si ti naveo.

Tačno je i to ali su obično problem loše osobine koje povređuju druge. Mislim da u takvim slučajevima rad na poboljšanju sebe može doneti promene, a tada nastupa i ovo što si ti naveo.
Najdraza Lagerta ,
Tu je po sredi gradacija uzroka kao korena motiva za promenom.

Neko ko je dobar i savestan, moze da bude motivisan da bude jos bolji i savesniji, a sa druge strane neko koje nesavestan i rdjav moze biti motivisan da postane manje rdjav jer ga recimo drustvo odbacuje.

Najdraza Lagerta ,
Tu je po sredi gradacija uzroka kao korena motiva za promenom.

Neko ko je dobar i savestan, moze da bude motivisan da bude jos bolji i savesniji, a sa druge strane neko koje nesavestan i rdjav moze biti motivisan da postane manje rdjav jer ga recimo drustvo odbacuje.
Nisi razumeo da sam se složila sa tobom. Taj koji postane jednom svestan da je odbačen pa počne da radi na sebi shvatiće da je to nešto što je konstantno. Oni nesvesni će ceo život kriviti druge.

Vuk dlaku menja, ali ćud nikad. Retki su prosvetljeni dobrodušnošću.

Koliko smo samo puta čuli da se samo budala ne mijenja. Ono što je važno je to da li se mijenjamo da budemo bolji ili možda još gori..
Mnogi misle da su se promjenili a zapravo su ostali isti.. ljudi koji su bili nevjerni ili nasilni, takvi se ne mijenjaju.
Njihova obećanja su pustom radovanja a svakome od nas bi trebalo biti jasno da su loši, zauvijek loši a dobri će uvijek biti to što i jesu.

Back