Da li se ljudi pokvare i postanu egoisti onog momenta kad dobiju djecu ?

Poruka
8.286
Sav odnos sa dragim ljudima u familiji mi se pokvario zbog pokvarenog ponasnja prema meni a kad im to kazem nastane frka tj krenu u napad na mene a ne slusaju sta im govorim.Sve mi to veoma zalosno izgleda.

Rodjaci np koji imaju djecu u inostranstvu kazu za odrzavanje familijarne kuce : kad dodje Salko on ce to sve platiti np popravku krova ,odrazavnje dvorista itd a nikad ne traze od svoje djece pare koja ih imaju, znaci i njihovu polovicu uvijek ja placam.
Druga rodica isto tako , djeca joj veoma bogata a uvijek nesto ,ja nemam mozes li ti ono ovo ,nema teorije da od djece trazi.
Jedan drug u Holandiji hoce svoju kcerku da mi uvali u stan posto ga malo koristimo ,odbio ga 5 puta i opet ,de molim te primi je ,cerci 35 godina u gusci razvedena ima i djete.
Zar nemaju ama bas nimalo objektivnosti ili osjecaja sramote tj izgube li se ti osjecaji i postanes li losija osoba kad postanes roditelj ?

Ne razumem. Zašto plaćaš troškove rođacima koji imaju svoj budžet i zbrutu decu.
Da se možda ne hvališ i obećavaš ' brda i doline', kada dođe vreme za realizaciju obećanja, ti se predomisliš?
Ne obecavam nista niti me ko ista pita, sami kazu ,ah kad dodje to ce Salko sve platiti,ta osoba je moja tetka koja nema budzet ali ima djecu u Holandiji koja imaju i meni veoma draga osoba iz djetinjstva .Kad sam joj rekao zasto ne traziti pare od djece( to traje vise od 10 godina) kaze ,pa niko ziv ne trazi ne mozemo ni mi nego onda trebaju drugi da placaju a ne diraj u djecu i tu je nastala frka.

Ne obecavam nista niti me ko ista pita, sami kazu ,ah kad dodje to ce Salko sve platiti,ta osoba je moja tetka koja nema budzet ali ima djecu u Holandiji koja imaju i meni veoma draga osoba iz djetinjstva .Kad sam joj rekao zasto ne traziti pare od djece kaze ,pa niko ziv ne trazi ne mozemo ni mi nego onda trebaju drugi da placaju i tu je nastala frka.
Onda ti je lako. Jednostavno - otkači ljude bez objašnjenja.

Sav odnos sa dragim ljudima u familiji mi se pokvario zbog pokvarenog ponasnja prema meni a kad im to kazem nastane frka tj krenu u napad na mene a ne slusaju sta im govorim.Sve mi to veoma zalosno izgleda.

Rodjaci np koji imaju djecu u inostranstvu kazu za odrzavanje familijarne kuce : kad dodje Salko on ce to sve platiti np popravku krova ,odrazavnje dvorista itd a nikad ne traze od svoje djece pare koja ih imaju, znaci i njihovu polovicu uvijek ja placam.
Druga rodica isto tako , djeca joj veoma bogata a uvijek nesto ,ja nemam mozes li ti ono ovo ,nema teorije da od djece trazi.
Jedan drug u Holandiji hoce svoju kcerku da mi uvali u stan posto ga malo koristimo ,odbio ga 5 puta i opet ,de molim te primi je ,cerci 35 godina u gusci razvedena ima i djete.
Zar nemaju ama bas nimalo objektivnosti ili osjecaja sramote tj izgube li se ti osjecaji i postanes li losija osoba kad postanes roditelj ?

Salko, ovo zvuči kao problem sa tvojim nedostatkom asertivnosti pre svega. Ljudi se lako naviknu na uspostavljene odnose na kojima oni profitiraju, i brzo počnu da ih uzimaju zdravo za gotovo. To nema veze sa tim da li imaju decu ili nemaju - dok ti daješ, oni će da uzimaju.

Salko, ovo zvuči kao problem sa tvojim nedostatkom asertivnosti pre svega. Ljudi se lako naviknu na uspostavljene odnose na kojima oni profitiraju, i brzo počnu da ih uzimaju zdravo za gotovo. To nema veze sa tim da li imaju decu ili nemaju - dok ti daješ, oni će da uzimaju.
u kontekstu koriscenja se vidi da ti prike ne znas sta podrazumeva asertivnost

Ne ,ploblem je sto drugi ne slusaju nego odmah krenu u napad na tebe, jer su djeca tabu tema tj ne diraj u djecu nema veze sto ne valjaju.

Meni ovde deluje kao da je problem u tebi, ne u njima. Ako si se namestio da te jašu, onda će tako i biti ;)

sto se mene tice i ja imam kcer koja radi u Engleskoj , tamo drzi Hostel za decu iz Spanije koja uce tu u toku cele godine..Dobro zaradjuje pa nije u mogucnosti da dodje u toku godine..Ne trazim od nje nista jer cenim njen rad..Ja sam radio kao izvestac s bojista u toku Hrvatsko Srpskog rata pa sam nesto i zaradio od strane zemlje u okruzenju,,Druga kcer i zet rade i dobro zaradjuju kcer od slikanja, snimanja i foto sesija na svadbama i td a zet radi kao ITM manipulator i ne trtaze od mene novac nego ja unucima svaki put kupim po nesto i platim boravak u autokampu u Grckoj...snalazimo se i zivot tece..

Ako se tako postavis onda to nije vise taj odnos , bolje da nemas nikako kontakta ako mora na taj nacin.

Nisi u pravu. Čvrst stav ne podrazumeva prekidanje odnosa. Poenta je da se držiš svog stava pa kome se sviđa sviđa, ostali će se sami odstraniti.

Ovako si napravio imidž popustljivog lika koji je pogodan za jahanje i sad će ti biti teško da se izvučeš iz te situacije.

Pa zalosno je da moram sve drage ljude da otkacim iz familije, zato i moje pitanje.
Ima jedna magična rečenica koja rešava sve te probleme, izgovara se "nažalost, ne mogu".

Možeš da popraviš krov? "nažalost, ne mogu".
Možeš da primiš nekoga u stan? "nažalost, ne mogu".
Možeš i varijaciju:
Možeš li to i to da uradiš? "mnogo bih voleo da mogu da pomognem, ali sad ne mogu".

Vrlo je jednostavno i radi u svakoj prilici.

To sa decom i roditeljstvom nema nikakve veze.

Nisi u pravu. Čvrst stav ne podrazumeva prekidanje odnosa. Poenta je da se držiš svog stava pa kome se sviđa sviđa, ostali će se sami odstraniti.

Ovako si napravio imidž popustljivog lika koji je pogodan za jahanje i sad će ti biti teško da se izvučeš iz te situacije.
To je tacno ako se radi o nepoznatim ,kako da postavis cvrst stav prema roditeljima ili dragim rodjacima ,sestri itd. Ponekad stari ljudi ni ne razumiju o cemu govoris.

Ima jedna magična rečenica koja rešava sve te probleme, izgovara se "nažalost, ne mogu".

Možeš da popraviš krov? "nažalost, ne mogu".
Možeš da primiš nekoga u stan? "nažalost, ne mogu".
Možeš i varijaciju:
Možeš li to i to da uradiš? "mnogo bih voleo da mogu da pomognem, ali sad ne mogu".

Vrlo je jednostavno i radi u svakoj prilici.

To sa decom i roditeljstvom nema nikakve veze.
Ne znam bas, roditelji nisu nimalo objektivni kad su djeca u pitanju i prije ce drugima natovariti nesto a svoju djecu cuvaju bar u mom okruzenju.

Ne znam bas, roditelji nisu nimalo objektivni kad su djeca u pitanju i prije ce drugima natovariti nesto a svoju djecu cuvaju bar u mom okruzenju.
Opet ti kažem, nema to nikakve veze s tobom, i čim počneš da razmišljaš u tom pravcu, odlutao si.

Normalno je da roditelji (neki) u nekim slučajevima pokrivaju svoju decu i žele da im život učine lakšim, ali to sa tvojim "ne mogu nažalost" nema nikakve veze.

Onaj ko se na tebe naljuti zbog "ne mogu" i ne treba da bude predmet tvoje brige.

Back