Da li se ljudi menjaju zbog svojih godina i iskustva ili je to posledica eksternih događaja na koje ne mogu da utiču, nevezano za godine?

EnigmaGirl

Zainteresovan član
Poruka
142
Poštovanje svima,

Jedno pitanje kompleksnije prirode postavljam svima i interesuju me vaši odgovori.

Pitanje je postavljeno tako da mogu da učestvuju svi kojima se život preokrenuo za 180 stepeni (nevezano za godine) ili za ljude kojima su godine i iskustva doneli neke promene u životu i koji su te promene uočili nakon dužeg vremenskog perioda (efekat kuvane žabe) - niste reagovali na postepene promene koje su se dešavale dok te promene u vašim životima nisu izazvale ozbiljne posledice!

Sve utiče.
Ako bismo slušali sve savete za duhovni razvoj, napredak i promene ( koje su moguće ako ih želimo dovoljno jako ), našli bi se u haosu.
Nije svaki savet primenljiv na svakoga.
Donekle možemo da utičemo kako ćemo posmatrati stvari i događaje ali ne možemo sve da uskladimo sa sobom. Možda retki.

Uticu dogadjaju a sa godinama se sve teze podnose porazi.
Iz mog iskustva.
Zar ne bi trebalo da bude suprotna varijanta - što si stariji i iskusniji, lakše podnosiš poraze i stvari koje te deprimiraju?

Ukratko, naučio si kako određene stvari funkcionišu i nema više mnogo toga što može da te iznenadi?

Sve utiče.
Ako bismo slušali sve savete za duhovni razvoj, napredak i promene ( koje su moguće ako ih želimo dovoljno jako ), našli bi se u haosu.
Nije svaki savet primenljiv na svakoga.
Donekle možemo da utičemo kako ćemo posmatrati stvari i događaje ali ne možemo sve da uskladimo sa sobom. Možda retki.
Faktički se sve svodi na činjenicu da moraš da slušaš "samog sebe" kako bi izbegao zamke spoljašnjeg uticaja?

Zar ne bi trebalo da bude suprotna varijanta - što si stariji i iskusniji, lakše podnosiš poraze i stvari koje te deprimiraju?

Ukratko, naučio si kako određene stvari funkcionišu i nema više mnogo toga što može da te iznenadi?
Iz mog iskustva nije tako.
Kao mladja, bila sam jaca.

Poštovanje svima,

Jedno pitanje kompleksnije prirode postavljam svima i interesuju me vaši odgovori.

Pitanje je postavljeno tako da mogu da učestvuju svi kojima se život preokrenuo za 180 stepeni (nevezano za godine) ili za ljude kojima su godine i iskustva doneli neke promene u životu i koji su te promene uočili nakon dužeg vremenskog perioda (efekat kuvane žabe) - niste reagovali na postepene promene koje su se dešavale dok te promene u vašim životima nisu izazvale ozbiljne posled
postovanje,
Vise puta sam imao situacije gde mi se sve preokrenulo 180 stepeni maltene preko noci.
Pravio sam i greske i bivao porazen i gubio ali ne predajem se.noge da mi polome puzacu na laktovima da idem napred.
Pozz

Са годинама учимо...
али, како ће ко реаговати зависи од карактера...
јер, нас 10 може имати потпуно исто искуство и ломове у животу...
а да се неко сломи, неко ојача, а неко једноставно отупи...

Iz mog iskustva nije tako.
Kao mladja, bila sam jaca.
Zanimljivo.

Pretpostavljam da kod tebe ne važi ona varijanta : "Ono što te ne ubije, to te ojača"!
Neke ljude životne okolnosti potpuno slome i ne da ih nisu ojačali nego su ih bukvalno slomili do te granice da sve što su stariji - to su slabiji?

Poštovanje svima,

Pitanje je postavljeno tako da mogu da učestvuju svi kojima se život preokrenuo za 180 stepeni (nevezano za godine) ili za ljude kojima su godine i iskustva doneli neke promene u životu i koji su te promene uočili nakon dužeg vremenskog perioda (efekat kuvane žabe) - niste reagovali na postepene promene koje su se dešavale dok te promene u vašim životima nisu izazvale ozbiljne posledice!
Zaborav i starenje čine svoje, menja se program postepeno u čoveku.
Čovek na sve to teško može da utiče.
To je reka koja nosi život.

Samo mi nije jasno kakvi su ljudi poput mog brata na kog nije uticala smrt majke,cak je gori postao
Uh, smrt je za većinu ljudi zeznuta stvar poprilično, pogotovo smrt bliske osobe.
Pretpostavljam da to zavisi od trenutnog psihičkog stanja osobe, kao i na vrlo bitnu činjenicu :kakav je odnos osoba u tom trenutku imala sa pokojnikom?

postovanje,
Vise puta sam imao situacije gde mi se sve preokrenulo 180 stepeni maltene preko noci.
Pravio sam i greske i bivao porazen i gubio ali ne predajem se.noge da mi polome puzacu na laktovima da idem napred.
Pozz
Svaka čast. Ovo je za poštovanje!
Koje su životne okolnosti uticale da postanete životni borac?

Uh, smrt je za većinu ljudi zeznuta stvar poprilično, pogotovo smrt bliske osobe.
Pretpostavljam da to zavisi od trenutnog psihičkog stanja osobe, kao i na vrlo bitnu činjenicu :kakav je odnos osoba u tom trenutku imala sa pokojnikom?
Ma ceo zivot je smrad samo se tako ljigavo provlacio,nisu materijalne stvari toliko vredne nama kao njemu da bi ga procenjivali po tome,bilo koga dok se ne desi ostavinska rasprava
Meni bitne prekretnice su smrt majke i preseljenje iz grada pre toga,shvatio sam i tim primerom brata da mogu lako svakog da otkacim pecrtam kao da nije postojao

Са годинама учимо...
али, како ће ко реаговати зависи од карактера...
јер, нас 10 може имати потпуно исто искуство и ломове у животу...
а да се неко сломи, неко ојача, а неко једноставно отупи...
Jasno sve, karakter bi trebalo da se stiče u mlađim danima, kada si još mlad i zelen i podložan uticajima starijih i iskusniji ljudi iz svoje okoline.

Ili možda postoji opcija da se karakter stiče u poznim godinama, baš zbog iskustva o kojem govoriš?

Menjaju nas godine ali i smrti,.. (nije ta tema, pa OK,.)
Celog života nisam odustajao od 'rada na sebi',.. e sad koliko sam uspeo, je na drugima da primete,.. onima koji me znaju odvajkada.
Reče mi jedna dama (od detinjstva se znamo) začuđeno: Pa ti još uvek radiš na sebi ?
pa mora se,.. u ovim brzim vremenima se lako zaostane.

Svaka čast. Ovo je za poštovanje!
Koje su životne okolnosti uticale da postanete životni borac?
prvo ratovi kod nas.presekli mi skolovanje(upisao bio fax)i otisao drugim putem,zatim porodicni lomovi,razvod,smrt partnera bilo je tu i pauza i odmora po raznim institucijama drzavim 😁 sto kod nas sto u inostranstvu i da ne nabrajam vise mnogo ima.
U sustinu od strebera kome samo skola bila u glavi sam postao nesto drugo.ne cvilim ne kukam ima i gorih situacija kod drugih.jednostavno konstatujem cinjenice.

Pripremani smo manje ili više na situacije u kojima će se samim tim što radimo najbolje što znamo stvari odvijati u pravom i dobrom smeru. Kad izostane logičan sled događaja, preispitivanje i preslaganje kockica je neminovno, kao i promene uz (dovoljno kredibilno) obećanje, garancije i veći potencijal da nešto ispadne drugačije tj. bolje.
Suštinski se osobe teško menjaju kad su jednom "nasađene" u svojim uverenjima, ali možemo menjati pristupe, šablone i mehanizme za postizanje nečega što smo shvatili kao životni imperativ.
Narodna poslovica: "Vuk dlaku menja, ali ćud nikada.", može poslužiti kao zakon i pravilo, iako svakom zakonu i pravilu postoje čuveni izuzeci. Ipak, mislim da je izuzetaka u svakom slučaju malo, a još manje uspešnih.

Zaborav i starenje čine svoje, menja se program postepeno u čoveku.
Čovek na sve to teško može da utiče.
To je reka koja nosi život.
Da, ima i toga slažem se.
Zaborav, na neki način može da bude blagoslov, takođe u isto vreme i kletva

Back