Da li se Lazar žrtvovao na Kosovu?

@Glasnik. , Свети Цар Лазар је радио оно што му је била дужност - да брани Отаџбину. Такође, постојале су добре процене да Србска Војска може да се одупре Турцима. Турци нису само хтели да прођу кроз Србију, већ су хтели да Србију ставе под ропство. Е видиш, Србија се са Лазаром тада супротставила.
Изгубили смо. Али Турцима је то ипак била Пирова победа, да се нисмо борили и пружили никакав отпор, Турци би нас само прегазили и ишли даље.
Овако, пошто су и они доста батина добили на Косову, морали су да прихвате постојање србске државе, наравно, вазалне, али србска државност је била сачувана. Да смо се само предали без борбе, Турци би нас прегазили и не би остало ни камен од камена.
Ту наступа Свети Деспот Стефан и склапа споразум са Турцима и тако опстаје Србска Држава.

Али, то је све повезано, да није било овог првог (отпора) не би било ни овог другог (споразума и опстанка државе).
Ја знам да је теби циљ да Цркву окривиш за све, али грешиш. Лазара је, поред Вере и Цркве, водила и логика тога доба- стратешки, Србска Војска имала је снаге за отпор и рачунало се да, борбом, може да се касније отвори и поље з повољније преговоре, него да тако једноставно пустимо Турке да нас прегазе.

Зато су у црквеном календару и отац (Свети Великомученик Лазар) и син (Свети Деспот Стефан ) канонизовани. Дакле, Црква обе одлуке (и отпор и касније вазалство зарад опстанка народа) сматра позитивним поступцима.

@Glasnik. , Свети Цар Лазар је радио оно што му је била дужност - да брани Отаџбину. Такође, постојале су добре процене да Србска Војска може да се одупре Турцима. Турци нису само хтели да прођу кроз Србију, већ су хтели да Србију ставе под ропство. Е видиш, Србија се са Лазаром тада супротставила.
Изгубили смо. Али Турцима је то ипак била Пирова победа, да се нисмо борили и пружили никакав отпор, Турци би нас само прегазили и ишли даље.
Овако, пошто су и они доста батина добили на Косову, морали су да прихвате постојање србске државе, наравно, вазалне, али србска државност је била сачувана. Да смо се само предали без борбе, Турци би нас прегазили и не би остало ни камен од камена.
Ту наступа Свети Деспот Стефан и склапа споразум са Турцима и тако опстаје Србска Држава.

Али, то је све повезано, да није било овог првог (отпора) не би било ни овог другог (споразума и опстанка државе).
Ја знам да је теби циљ да Цркву окривиш за све, али грешиш. Лазара је, поред Вере и Цркве, водила и логика тога доба- стратешки, Србска Војска имала је снаге за отпор и рачунало се да, борбом, може да се касније отвори и поље з повољније преговоре, него да тако једноставно пустимо Турке да нас прегазе.

Зато су у црквеном календару и отац (Свети Великомученик Лазар) и син (Свети Деспот Стефан ) канонизовани. Дакле, Црква обе одлуке (и отпор и касније вазалство зарад опстанка народа) сматра позитивним поступцима.
Pa ostao je kamen na kamenu, a po logici ne bi trebao da ostane posto smo se borili.
A ipak je ostao?.
A sta bi tek bilo da smo se dogovirili.
Nisam govorio o predaji vec o dogovoru.
Srbi su imali sanse kao Ukrajinci prema Rusiji.
A i da su pobedili, kuci bi se vratili njih mozda 100...
A to tek nije pametno.

Nisam govorio o predaji vec o dgovoru.
A zasto i kako, nisi citao unazad.
A nisam ni zastupao svoj stav, vec Hristov.

Pa ostao je kamen na kamenu, a po logici ne bi trebao da ostane posto smo se borili.
A ipak je ostao?.
A sta bi tek bilo da smo se dogovirili.
Nisam govorio o predaji vec o dogovoru.
Srbi su imali sanse kao Ukrajinci prema Rusiji.
A i da su pobedili, kuci bi se vratili njih mozda 100...
A to tek nije pametno.

Nisam govorio o predaji vec o dgovoru.
A zasto i kako, nisi citao unazad.
A nisam ni zastupao svoj stav, vec Hristov.
Остао је камен на камену јер смо се борили. Да се нисмо борили не би ни било услова за преговоре и споразуме.

A posle?
500 god.
Mogli su da nas islamiziraju da ne znamo danas ni da li smo bili srbi ni hriscani da su hteli.
Nisi citao unazad sta sam pisao.
То ти је логика, могле су нас усташе све побити и покатоличили, али ето, пошто смо и даље православци, ето ниси хтели то.

Тако испада ако би следили твоју логику.

То ти је логика, могле су нас усташе све побити и покатоличили, али ето, пошто смо и даље православци, ето ниси хтели то.

Тако испада ако би следили твоју логику.
Da su oni vladali sa nama 500 god mi danas ne bismo znali da su Srbi postojali.
Ne pricamo ovde o tlme sto ti pricas...

Da su oni vladali sa nama 500 god mi danas ne bismo znali da su Srbi postojali.
Ne pricamo ovde o tlme sto ti pricas...
Јао, а Турци су нас миловали. Мани се приче, сваки окупатор убија и терорише.

Оно што је поента да, мудар државник, ако има смисла да пружи отпор, пружа отпор, ако нема смисла прави договор да би сачувао народ и државу.

Јао, а Турци су нас миловали. Мани се приче, сваки окупатор убија и терорише.

Оно што је поента да, мудар државник, ако има смисла да пружи отпор, пружа отпор, ако нема смисла прави договор да би сачувао народ и државу.
Nisi citao sta pisem.
Mrzi me da ponavljam.

Nisi citao sta pisem.
Mrzi me da ponavljam.
Читао сам. Теза ти је да је Лазар требао да пусти Турке да иду да ратују са Латинима,а да Србија тада није била мета турских освајања. И да је он, уместо тога, ушао у сукоб са Турцима на Косову, малтене, на наговор Цркве.
Та теза из више разлога није тачна, а неке од њих сам ти овде навео и ја.

Читао сам. Теза ти је да је Лазар требао да пусти Турке да иду да ратују са Латинима,а да Србија тада није била мета турских освајања. И да је он, уместо тога, ушао у сукоб са Турцима на Косову, малтене, на наговор Цркве.
Та теза из више разлога није тачна, а неке од њих сам ти овде навео и ја.
E onda mislim nisi razumio.
Ne znam da li je na nagovor crkve, ali crkva ga nije ocigledno poucila kako Hristos kaze.
Predpostavljam da nije nagovor ali isti stav.
Rekao sam da je Srbija bila turcima zadnja rupa na svirali.
I to je tacno.
Hristos kaze, ako se proracunas da je neprijatelj jaci, a u ovom slucaju je bio daleko jaci.
Onda ne mozes da ratujes sa njime.
Glupo je da izginete, vec gledaj da se dogovoris sa njime.
Bice ti bolje nego posle kad te unisti.
Ovi internet pravoslavci kazu da je to sto ksze Hristos glupost.
Jer ja sam to zastupao.
Zato sto su to samo internet vernici a ne ovi:
https://www.facebook.com/reel/1113223443170619?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v

Iz istorije znamo da su latini znali da su turci krenuli na njih i to smo kasnije i videli.
I pozivali smo ih ali latini nisu hteli da dodju na Kosovo.
Tada smo slobodno mogli da kazemo da ce mo ih pustiti.
Turci bi verujem i platili prolaz.
A kasnije kada primoramo latine, onda smo mogli da se ukljucimo ako treba.

E onda mislim nisi razumio.
Ne znam da li je na nagovor crkve, ali crkva ga nije ocigledno poucila kako Hristos kaze.
Predpostavljam da nije nagovor ali isti stav.
Rekao sam da je Srbija bila turcima zadnja rupa na svirali.
I to je tacno.
Hristos kaze, ako se proracunas da je neprijatelj jaci, a u ovom slucaju je bio daleko jaci.
Onda ne mozes da ratujes sa njime.
Glupo je da izginete, vec gledaj da se dogovoris sa njime.
Bice ti bolje nego posle kad te unisti.
Ovi internet pravoslavci kazu da je to sto ksze Hristos glupost.
Jer ja sam to zastupao.
Zato sto su to samo internet vernici a ne ovi:
https://www.facebook.com/reel/1113223443170619?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v

Iz istorije znamo da su latini znali da su turci krenuli na njih i to smo kasnije i videli.
I pozivali smo ih ali latini nisu hteli da dodju na Kosovo.
Tada smo slobodno mogli da kazemo da ce mo ih pustiti.
Turci bi verujem i platili prolaz.
A kasnije kada primoramo latine, onda smo mogli da se ukljucimo ako treba.
Турци би на том путу прегазили Србију. Зато се Србија морала бранити. Турци нису тражили од Србије да их само пропусти ка Латинима, већ да падне србска држава. Дакле, ропство.
Отпором који је Лазар пружио и мученичким подвигом косовских јунака, када је турска војска извојевала Пирову победу, створени су услови да србска држава опстане, као и да Деспот Стефан склопи доста повољан договор са Турцима. Да није било отпора, само би нас прегазили, бацили у робље на свом путу према западу.

Остао је камен на камену јер смо се борили. Да се нисмо борили не би ни било услова за преговоре и споразуме.
Па сад, реално није ни било никаквих преговора, већина властелина у Србији је пристала на вазални однос изузев неколицине које су Османлије поразиле у ходу будући да су били изоловани и нису имали никакве подршке.

Турци би на том путу прегазили Србију. Зато се Србија морала бранити. Турци нису тражили од Србије да их само пропусти ка Латинима, већ да падне србска држава. Дакле, ропство.
Отпором који је Лазар пружио и мученичким подвигом косовских јунака, када је турска војска извојевала Пирову победу, створени су услови да србска држава опстане, као и да Деспот Стефан склопи доста повољан договор са Турцима. Да није било отпора, само би нас прегазили, бацили у робље на свом путу према западу.
Pa nece da ju pregaze kada se dogovore.
I nisu ludi da budu oslabljeni da ne mogu dalje.
Nije pametno zrtvovati sve muske prsa u prsa sa mnogobrojnijim neprijateljem.

U bibliji imamo ceste takve dogovore.
Citam da je neprijatelj u nekim slucajevima uzimao 20% poreza.
Koliko uzimaju danasnje vlade?
Pa vidi da li smo okupirani ili ne?

Zasto je dolazilo do toga?
Znog beznostva i greha naroda.

I sam Bog predlaze da se pokore nego da izginu.
Tako ce preziveti za bolja vremena.

Jeremija 27,12I Sedekiji caru Judinu rekoh sve ovo govoreći: savijte vrat svoj pod jaram cara Vavilonskoga i služite njemu i narodu njegovu, pa ćete ostati živi.
Jeremija 27,13Zašto da poginete ti i narod tvoj od mača i od gladi i od pomora, kako reče Gospod za narod koji ne bi služio caru Vavilonskom?

Jeremija 27,17Ne slušajte ih; služite caru Vavilonskom, i ostaćete živi; zašto taj grad da opusti?

Sudije 3,7I činjahu sinovi Izrailjevi što je zlo pred Gospodom, i zaboraviše Gospoda Boga svojega i služahu Valima i lugovima.
Sudije 3,8Zato se razgnjevi Gospod na Izrailja, i dade ih u ruke Husan-Risatajimu caru Mesopotamskom; i služaše sinovi Izrailjevi Husan-Risatajimu osam godina.
Sudije 3,9Potom vapiše sinovi Izrailjevi ka Gospodu, i podiže Gospod izbavitelja sinovima Izrailjevijem da ih izbavi, Gotonila sina Kenezova, mlađega brata Halevova,

2. Carevima 12,17Tada izide Azailo car Sirski, i udari na Gat i uze ga; potom se okrete Azailo da ide na Jerusalim.
2. Carevima 12,18A Joas car Judin uze sve posvećene stvari, što Josafat i Joram i Ohozija oci njegovi carevi Judini bijahu posvetili, i sve što sam bješe posvetio, i sve zlato što se nađe u riznicama doma Gospodnjega i doma careva, i posla Azailu caru Sirskom; i tako otide od Jerusalima.

Pa nece da ju pregaze kada se dogovore.
I nisu ludi da budu oslabljeni da ne mogu dalje.
Nije pametno zrtvovati sve muske prsa u prsa sa mnogobrojnijim neprijateljem.

U bibliji imamo ceste takve dogovore.
Citam da je neprijatelj u nekim slucajevima uzimao 20% poreza.
Koliko uzimaju danasnje vlade?
Pa vidi da li smo okupirani ili ne?
Колики би харач или џизија били то се не зна, као ни могућност народа да плати намете, да ли би репресалије биле мање да су у старту прихватили вазални однос, вјероватно, али ни то не можемо знати са сигурношћу.
Сa друге стране, жртва Лазара и других косовских мученика је била символ отпора, сјеме отпора за наредне вјекове, оно што је чувало народ од националне разградње.

Колики би харач или џизија били то се не зна, као ни могућност народа да плати намете, да ли би репресалије биле мање да су у старту прихватили вазални однос, вјероватно, али ни то не можемо знати са сигурношћу.
Сa друге стране, жртва Лазара и других косовских мученика је била символ отпора, сјеме отпора за наредне вјекове, оно што је чувало народ од националне разградње.
ja bih to uprostio
pošto vide Lazar gubitak maričke bitke reši ovako. "e nećeš ga majčin sine pa makar crkli"
poznat srpski inat :D

Najvece blago je narod.
Sta vredi izginuti a ostane nejac iza tebe?
A sve ostalo se vrati kasnije.
Sigurno se uvek bolje prodje kada se pregovara i dogovori.
Treba se uzeti u pamet ne uvek biti kabadahija i stradati a drugi profitira.
Nedavno je i Dacic kazao da drugi put necemo zadrzavati turke.
Znate vi to sve dobro ali tesko je priznati...

Sin Murata II, Mehmed Osvajač, je reorganizirao državu i vojsku osvajajući Konstantinopolj 29. maja 1453. Mehmed je dozvolio Pravoslavnoj crkvi da zadrži svoju autonomiju i zemljište u zamjenu za prihvatanje osmanlijske vlasti. Zbog loših odnosa između država zapadne Evrope i Bizantijskog Carstva, većina pravoslavnog stanovništva je prihvatila osmanlijsku vlast.

Gregorije Palama, arhiepiskop grada Soluna, koji su Osmanlije zauzele 1354. godine, odmah nakon osvajanja Galipolja, ovako govori o osmanskim osvajanjima: „Nezadrživo napredovanje islama od istoka prema zapadu jasan je dokaz da Bog njima pomaže i da je islam prava vjer

Osmanlije su utemeljile svoju imperiju ujedinivši muslimansku Anadoliju i kršćanski Balkan pod svojom upravom. Iako je neprestani džihad bio osnovni princip ovog carstva, ono je istovremeno bilo i zaštitnik pravoslavne crkve i miliona pravoslavaca. Islam je kršćanima i jevrejima garantovao život i imovinu pod uslovom pokornosti i plaćanja džizje i ostalih državnih poreza.

Dopuštao im je da slobodno ispovijedaju svoju vjeru i da žive u skladu sa sopstvenim vjerskim zakonima. Pošto je tadašnje osmansko društvo bilo pograničnog tipa i pošto su se slobodno miješali sa kršćanima, Osmanlije su ove principe islama primenjivali sa najvećom širokogrudošću i trpeljivošću. Vrlo često, Osmanlije su vodili takvu politiku da su, prije nego što bi se latili oružja, prvo pokušavali sa dobrovoljnim potčinjavanjem kršćana i sticanja njihovog povjerenja.

U novoosvojenim oblastima Trakije primenjivan je isti postupak kao u Anadoliji. Lokalno grčko stanovništvo, izlagano stalnim upadima gazija, sklanjalo se u tvrđave. Onim koji bi se dragovoljno pokorili, Osmanlije nisu činili ništa nažao, ali ako bi pružili otpor, prisiljavali su ih da im ustupe svoje gradove.

Osmanski Turci su savladali i podčinili kršćanske balkanske države, kao i veliki dio Srednjeg istoka i sjeverne Afrike. Kao i u ranim arapskim osvajanjima, njihova fleksibilna politika prema pravoslavnim kršćanima i drugim vjerskim manjinama često je bila dobro primljena od strane pokorenog stanovništva: Ova politika, vođena krilaticom, ‘živi i pusti druge da žive’, bila je u punoj suprotnosti s fanatičnom zatucanošću kršćanskih država u to vrijeme. Balkanski seljaci su u vrijeme Mehmeda Osvajača govorili: ‘Bolje turski turban nego papska kruna’.”[3] Međutim, ako su mnogi na Balkanu u osmanskim Turcima vidjeli oslobodioce, izgleda da je centralni dio Evrope bio traumatiziran.

A sada ponovo hoce pod papsku krunu?

Back