Da li se Lazar žrtvovao na Kosovu?

Зато што Свети Јован Крститељ није рекао војницима да баце оружје и мењају професију.
Ти не би бранио своју породицу да је неко нападне ?
Ovde ne pricamo o tome.
Ili ti to svesno iskrivljujes ili nisi citao diskusiju?

Luka 14,31Ili kad koji kralj hoće da se zarati s drugim kraljem, ne sjedne li najprije i ne promisli, može li s deset tisuća ljudi izaći protiv njega?Luka 14,32Ako li ne može, onda pošlje poslanike, dok je onaj još daleko, i moli, da se nagode mirno.

Pa nije mogao da vidi?

Na jednoj strani visestruko brojnija naoruzana i uvezbana vojska, na drugoj seljaci sa vilama i koji su upravo dobili mac. Manji deo prava vojska.
I naravno tu je tesko videti da ce svi stradati?
A tako ti zamišljaš da je to bilo...ništa teška konjica, ništa ratničko plemstvo, narod koji je odneo tri pobede pre toga.
Evoksi protiv Imperije. :mrgreen:

Znam da mnogi ovde veruju u Kosovski mit, ali Kosovski boj je bio totalni promasaj, trebalo je kapitulirati, pustiti Truke na Madjare, pa napasti sa ledja, Srbija je dobila nista od toga sto je spasila Evropu od prodora Otomana, a izgubila ogroman broj vlastele.
Sa druge strane, Srbi nisu bili vesti u otvorenom boju na sirokom polju, gexe su Turci imali totalnu superiornost, sa druge strane Madjari koji su ziveli u Panoniji su bili vesti u tome, Srbi su bili vesti u ratovanju sa malim grupama u brdima i planinama, gerila ore gerile praktično.
Za ratovanje na otvorenom su potreni kataput velikog dometa, lukovi i strele velikog dometa, koplja, takticke formacije itd itd Srbi u tome bisu bili Bog zna sta, citav Kosovski boj je bio obican politicki promasaj

Znam da mnogi ovde veruju u Kosovski mit, ali Kosovski boj je bio totalni promasaj, trebalo je kapitulirati, pustiti Truke na Madjare, pa napasti sa ledja, Srbija je dobila nista od toga sto je spasila Evropu od prodora Otomana, a izgubila ogroman broj vlastele.
Sa druge strane, Srbi nisu bili vesti u otvorenom boju na sirokom polju, gexe su Turci imali totalnu superiornost, sa druge strane Madjari koji su ziveli u Panoniji su bili vesti u tome, Srbi su bili vesti u ratovanju sa malim grupama u brdima i planinama, gerila ore gerile praktično.
Za ratovanje na otvorenom su potreni kataput velikog dometa, lukovi i strele velikog dometa, koplja, takticke formacije itd itd Srbi u tome bisu bili Bog zna sta, citav Kosovski boj je bio obican politicki promasaj
Jeste.
Ali ne smes to da kazes zbog c...kve.
Jer gde ona da pogresi?

Poslednja izmena:
Pa nisi citao unazad i postavio si mi pitanja koja ja nisam tvrdio.

Kada vidis da ce vas pobiti ako napadnes daleko jaceg.
Ipak odvedes vojsku u smrt ili bolje ju sacuvas jer bi ishod bio jos gori akp ju odvedes u smrt?
Doci ce vreme za reakciju.
Е мој пријатељу....не можеш ти да натераш на јајарење народ и војску Цара Душана. Јел ти схваташ то ? Ми једни другима хоћемо крви да се напијемо вековима пре тога зарад власти и успут смо одбијали константно освајаче превасходно са запада и ти сад очекујеш од таквог народа да ЈАЈАРИ и да тек тако пређе преко тога да османлија има власт, а неће власт ни сопственом оцу да призна камо ли је*еном селџуку ? Јбт
Очигледно не схваташ какви сy то људи били. Имали су 5x више тестостерона од тебе и мене и потпуно одсуство страха од умирања.

Poslednja izmena:
Ovde ne pricamo o tome.

Luka 14,31Ili kad koji kralj hoće da se zarati s drugim kraljem, ne sjedne li najprije i ne promisli, može li s deset tisuća ljudi izaći protiv njega?Luka 14,32Ako li ne može, onda pošlje poslanike, dok je onaj još daleko, i moli, da se nagode mirno.
Опет те питам, посао војника јесте частан посао или не ? Зашто ми не одговараш на питање ?
Свети Јован Крститељ недвосмислено каже да је то частан посао.
Ти не би бранио породицу да ти је неко нападне ?

Е мој пријатељу....не можеш ти да натераш на јајарење народ и војску Цара Душана. Јел ти схваташ то ? Ми једни другима хоћемо крви да се напијемо вековима пре тога зарад власти и успут смо одбијали константно освајаче превасходно са запада и ти сад очекујеш од таквог народа да ЈАЈАРИ и да тек тако пређе преко тога да османлија има власт, а неће власт ни сопственом оцу да призна камо ли је*еном селџуку ? Јбт
Очигледно не схваташ какви сy то људи били. Имали су 5x више тестостерона од тебе и мене и потпуно одсуство страха од умирања.
Zasto ih crkva nije ucila Hristovom duhu...

Опет те питам, посао војника јесте частан посао или не ? Зашто ми не одговараш на питање ?
Свети Јован Крститељ недвосмислено каже да је то частан посао.
Ти не би бранио породицу да ти је неко нападне ?
Nije to ovde diskusija.
Tvoje pitanje dolazi iz tvojih predrasuda.
Ako nisam negirao vojsku vec hocu da ju sacuvam za bolje prilike i da ne stradaju zbig latina, kako mozes to da pitas?
Ali ti hoces da kazes da ja ne bi pucao pa sve proizilazi iz toga?
Bih itekako...
Samo odbrana nije od Boga zabranjena.
Ali imamo molitvu: sacuvaj nas od zla.
Da do toga ne dodje.

Косовска битка је имала велики одјек у тадашњој Европи и успела је да привремено заустави османско ширење у Европи.

Kada Evropa nije dosla, pusti turke na evropu a onda bi oni morali.
Pa onda od nazad...

Ali da su turci osvojili evropu, bili bi 5 sv carstvo na tom podrucju.
A peto je samo Hristovo.
Na tom podrucju do kraja mogu da budu samo 10 careva.

Ali sta vas to briga?

Косовска битка је имала велики одјек у тадашњој Европи и успела је да привремено заустави османско ширење у Европи.

Kada Evropa nije dosla, pusti turke na evropu a onda bi oni morali.
Pa onda od nazad...

A peto je samo Hristovo.

Ali sta vas to briga?
Зашто нису наставили даље са освајањем кад су освојили Србију и Босну, додуше, није да нису покушали!?

Па капитулирали су послије косовског боја, али Турска није имала снаге да из овог правца уради нешто више на западу, сем тога то су биле политичке игре са Енглезима, који су заједно са Турцима дували у исту тикву да би смањили руски утицај и њихов излазак на топла мора.

Зашто нису наставили даље са освајањем кад су освојили Србију и Босну, додуше, није да нису покушали!?
Pa celo vreme su spremmali i pokusavali.
I bas to ih je kostalo glave kod beckih kapija.
Da su latini dosli na Kosovo sa nama,a trebali su, danas bi ga drugacihe cenili.
A kad nisu dosli nismo trebali da idemo sami.

Ne moze na tim podrucjima da se razvije peto carstvo.
Posle 10 roga ili prstiju,peto je damo Hristovo.

Па капитулирали су послије косовског боја, али Турска није имала снаге да из овог правца уради нешто више на западу, сем тога то су биле политичке игре са Енглезима, који су заједно са Турцима дували у исту тикву да би смањили руски утицај и њихов излазак на топла мора.
mi uvek najebemo zbog rusa
treba ih se kloniti :D

Знаш и сам да није баш тако, Руси су помагали кад су били у прилици и та њихова помоћ је много значила како на војном тако и на дипломатском пољу.
sad si napisao da se smanji ili prekine rusima put ka jadranu i to u vreme Lazara, danas ista priča.
kroz istoriju saveznici su se menjali iz naravno interesa.
ne znam zašto smo toliko vezani za njih. šta je Karađorđe dobio od njih
rusima su bugari veći saveznici od nas. to što smo iste vere ništa ne znači, to za koga je crkva vezana ne igra uopšte ulogu, po meni samo šteti diplomatiji.
možda ja grešim ali treba da ih se ratosiljamo

naravno, slazem se

sad si napisao da se smanji ili prekine rusima put ka jadranu i to u vreme Lazara, danas ista priča.
kroz istoriju saveznici su se menjali iz naravno interesa.
ne znam zašto smo toliko vezani za njih. šta je Karađorđe dobio od njih
rusima su bugari veći saveznici od nas. to što smo iste vere ništa ne znači, to za koga je crkva vezana ne igra uopšte ulogu, po meni samo šteti diplomatiji.
možda ja grešim ali treba da ih se ratosiljamo
Реално Срби су тада, као и сада калкулисали мало са Аустроугарима мало са Русима, чини ли ти се занимљиво да су Аустроугари подржавали Карађорђа и Србе у Србији док су истовремено саботирали и гушили устанак Срба у Босни?

Реално Срби су тада, као и сада калкулисали мало са Аустроугарима мало са Русима, чини ли ти се занимљиво да су Аустроугари подржавали Карађорђа и Србе у Србији док су истовремено саботирали и гушили устанак Срба у Босни?
pa sve je interes, nema ljubavi u diplomatiji, nema prijatelja, nema nacije . ko nama garantuje da nas rusi neće pustiti niz vodu ako im se ustupi pola ukrajine. oni danas i igraju na tu kartu, kad ste mogli kosmet da uzmete Srbima što mi da ne uzmemo ukrajinu.
bosna je uvek bila zasebna i verovatno da su švabe imali neki svoj interes

Ovde ne pricamo o tome.

ma u pravu si ti, ej osmanlije najjaca sila, a sada nas zeza neko siftarsko pleme, obljutavio je kosovski mit, ja kazem da se satre nafo, ali ne oruzjem, nego RECJU, da ih mi samo osolimo dobro, ruje ce ih gadjati s'oresnikom
Luka 14,34So je dobra, ali ako so obljutavi, čim će se osoliti?
A peto je samo Hristovo.

Ali sta vas to briga?
ovo nisi u pravu, to su neka vasa tumacenja samo koja tesko ko moze da shvati uz svu mentalnu gimnastiku i ukrstanja Pisma

Poslednja izmena:

Back