Da li se Lazar žrtvovao na Kosovu?

Meliot

Elita
Poruka
21.696
Da li se Lazar žrtvovao na Kosovu polju ili je otišao u bitku sa namerom da pobedi kao kod Pločnika 1386. godine? Da li je vladar koji je godinama osnaživao Srbiju i okupljao oko sebe oblasne gospodare svesno otišao da pogine protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja žrtvujući sebe zarad hrišćanstva? Otvorio sam ovu temu u Religiji jer je ovo povezano sa Kosovskim mitom o Lazarevoj žrtvi na Kosovu.

naravno da je mislio da će da pobedi. I eventualno smo pobedili jer smo prvi ubili njihovog cara, ali po dobro oprobanom scenariju, opustili smo se pre vremena i Lazar je platio glavom. Da kneginja Milica nije sklopila savez sa Turcima, ne bi oni mogli da se šire po Srbiji dosta dugo vremena, ako uopšte.

Da li se Lazar žrtvovao na Kosovu polju ili je otišao u bitku sa namerom da pobedi kao kod Pločnika 1386. godine? Da li je vladar koji je godinama osnaživao Srbiju i okupljao oko sebe oblasne gospodare svesno otišao da pogine protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja žrtvujući sebe zarad hrišćanstva? Otvorio sam ovu temu u Religiji jer je ovo povezano sa Kosovskim mitom o Lazarevoj žrtvi na Kosovu.
Косово није мит, митомане...

Цела је поента да свако са свог нивоу просвете разуме повјестне приче које слуша...

Џаба неко са психолошког редуктивног нивоа, гледа на богоносне личности попут цара Лазе... Мора се живети њему сличним животом да би се сагледавало практично, а не теоретски...

Otvorio sam ovu temu u Religiji jer je ovo povezano sa Kosovskim mitom o Lazarevoj žrtvi na Kosovu.
Да си икад прочитао свето житије цара Лазара, које је такође писао светац и његов лични духовник, архиепископ Србски Данило, разумео би зашто се са духовним људима догађају натприродне ствари, јер је цео свој живот свети цар посветио послушању Христу и светим људима...

Turska izvidnica upala je jedne noći u Lazarev feud i odnela iz bogomolje kosti Elijaha. Kako je ovaj bio njegov glavni svetac, Lazar sa nekolicinom izabranih kreće u potragu i da se osveti.

Moguće da je sam Kosovski boj bio kulminacija prethodnih sukoba ili alegorija na sve njih zajedno.

Свети Цар Лазар се жртвовао за одбрану својих ближњих и Свете Вере Православне!
Наравно, циљ је био и победа, али Свети Кнез је одабрао Небеско, а не земаљско царство!

Погрешно сам учен па тако не бих знао одговор на ово питање и то захваљујући наставници из историје.
Пре одлучујуће битке, цару Лазару се јавио Архангел Гаврил, као и сваком побожном човеку пред смрт који моли за Божанско просветљење шта да ради као најодговорнији за судбину великог мноштва Хришћана...

Архангел му је понудио од Бога две опције:

1) Да му пода потпуну победу, која ће нажалост проузроковати бахатост и унијаћење већ подивљале србске властеле која не трпи ауторитете и побожност Цркве у пракси, што ће на дуги рок коштати Србе праве вере (попут рецимо Мађара и сличних дивљака)..

2) Да му ПОКЛОНИ потпуни пораз и мучеништво свих пострадалих хришћана, који ће због мањка бахатих главара довести до покајне катарзе обичног Србског народа...

Као прави цар свог крштеног народа - изабрао је дар пораза, који ће довести до духовне катарзе и преображаја ( Који се и десио под његовим сином Деспотом Стеваном Високим и касније Бранковићима)...

Своју визију и избор је ујутру цар рекао своме духовнику, и будућем Србском Архијепископу, и та верзија догађаја из уста очевидаца је трајала до 19тог века, док је секуларни атео мудраци и полуверници нису елегијом препевали у "победе" и сл... Ради мотивације Србског робља да се покоље са Турцима...

Данас та верзија пијаних песника о победи, има примат над сведочанством самог Лазара и духовника које је Бог обојицу посветио крајњом светошћу душе и тела, који су гарант истинитости њиховог сведочанства о Завету Цара Лазе...

Pogresio.
Turci su hteli latine ne nas.
Platili bi nam cak i prolaz.
Milosevica lincovase jer se borio na Kosovu preko 3 meseca.
A Lazar odvede u Smrt vecinu najboljih muakaraca da spasi Latine i hfale ga.
Danas bi nas bilo 20 miliona najmanje ako ne i vise.

Back