Da li se Bog pokajao, da li se može kajati?

Eleleth

Veoma poznat
Banovan
Poruka
10.312
Što mislite o ovome?
Čas se može čas nemože po biblji kajati!!!

Bog se pokajao:
„I dode rijec Gospodnja Samuelu ovako:”Kajem se, što sam Saula postavio kraljem, jer se je on odvratio od mene i nije izvršio mojih zapovijedi.” To ražalosti Samuela, i on je vapio Gospodu svu noc.“ (1. Samuelova 15,10-11)
„Samuel više ne vidje Saula do svoje smrti; jer je Samuel žalio Saula, što se je Gospod pokajao, da je bio ucinio Saula kraljem nad Izraelom.“
(Prva knjiga o Samuelu 15, 35)
„Pokaja se Gospod, da je bio nacinio ljude na zemlji, i bio je duboko ožalošcen.“ (Postanak 6,6)
” I rece Gospod: “I zbrisat cu s lica zemlje, covjeka i zvijeri, gmizavce i ptice u zraku, jer se kajem, što sam ih nacinio.”
( Postanak 6, 7)

Bog se ne kaje:
” Nije Bog kao covjek, da laže, nije kao sin covjecji da se kaje. On zar da rekne i da ne ucini? Zar da obeca i ne izvrši?”
(Brojevi 23, 19)
” I ne laže postojani Bog Izraelov, niti se kaje; jer on nije covjek, da se može kajati.”"
(1. Samuelova 15,29)

Što mislite o ovome?
Čas se može čas nemože po biblji kajati!!!

Bog se pokajao:
„I dode rijec Gospodnja Samuelu ovako:”Kajem se, što sam Saula postavio kraljem, jer se je on odvratio od mene i nije izvršio mojih zapovijedi.” To ražalosti Samuela, i on je vapio Gospodu svu noc.“ (1. Samuelova 15,10-11)
„Samuel više ne vidje Saula do svoje smrti; jer je Samuel žalio Saula, što se je Gospod pokajao, da je bio ucinio Saula kraljem nad Izraelom.“
(Prva knjiga o Samuelu 15, 35)
„Pokaja se Gospod, da je bio nacinio ljude na zemlji, i bio je duboko ožalošcen.“ (Postanak 6,6)
” I rece Gospod: “I zbrisat cu s lica zemlje, covjeka i zvijeri, gmizavce i ptice u zraku, jer se kajem, što sam ih nacinio.”
( Postanak 6, 7)

Bog se ne kaje:
” Nije Bog kao covjek, da laže, nije kao sin covjecji da se kaje. On zar da rekne i da ne ucini? Zar da obeca i ne izvrši?”
(Brojevi 23, 19)
” I ne laže postojani Bog Izraelov, niti se kaje; jer on nije covjek, da se može kajati.”"
(1. Samuelova 15,29)

"Pokaja se Bog sto je stvoro covjeka na zemlji, i bi mu zao u srcu."

Biblija je puna takvih kontradiktornosti. To niko ne moze raspetljati. Nije sve ni tamo od Boga, pisari su dopisivali, grijesili slucajno ili namjerno. Ima negdje zapisano: "I laz ucini lazljiva ruka pisareva."

Ali, i Gospod cesto promijeni svoje misljenje kad pojedinac ili narod narod odstupi od Boga, ili kad pojedinac i narod pridju iskrenom pokajanju. I takvih primjera ima dosta u Pismu. Uostalom, zato i sluzi Crkva, molitva i pokajanje.

Poslednja izmena:

Back