Da li se autoritet gradi kroz znanje, empatiju ili strogoću?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
11.596
TEMA ZA FORUM.jpg

Većina osoba gaji naklonost, veliko poštovanje prema nekome ko je svojim znanjem dospeo na neko mesto na kome je autoritet.

Autoritet nije samo moć za donošenje odluka već i način na koji se te odluke doživljavaju.

Neki ljudi svoj autoritet grade na osnovu znanja, neki drugi na osnovu empatije a neko treći je preterano strog. Sve ovo zavisi od samih ljudi koji su autoriteti u nekoj zajednici.

Sva ta ponašanja autoriteta se prepliću, ali, postavlja se pitanje da li neko može istovremeno da bude stručan, da gaji empatiju prema drugima i istovremeno da bude strog jer smatra da disciplina i granice daju osećaj reda ?

Da li je neko vaš autoritet? Kakva je to osoba?

Zašto poštujete tu osobu, da li zbog toga što je stručna, empatična ili stroga?

Da li neko može da bude autoritet, a da ne poseduje moć, već samo svoj lični kredibilitet?

Može li empatija da pomogne ili odmogne osobi koja važi za autoritet?

Kako se i da li se vaš odnos prema autoritetu menja u online i offline okruženju?

pravi auitoritet se gradi kroz znanje. empatiju i primere kojima se demonstrira samodisciplina, hrabrost i mudrost......pravi lider je samo prvi među jednakima...sebe ne vidi kao nekog ko više vredi od drugih.. nameće se za lidera mudrošću i unutrašnjim mirom u teškim situacijama

lažni autoritet se gradi kroz samohvalisanje, manipulaciju i demonstriranje sile prema podređenima...lažni lider boluje od egomanije i želi da ga obožavaju i da ga se plaše i da ima kontrolu i moć nad drugima...nameće se drugima agresijom bilo verbalnom bilo fizičkom...

Poslednja izmena:
Veoma sam poštovala i poštujem osobe koje su bile autoritet u poslovnom okruženju. Te osobe su bile stručne, empatične i pomalo stroge.

Mislim da sam ih najviše poštovala zbog strogoće koju su pokazivali.

Te dve osobe prisutne u mojoj ranoj mladosti ( 20-25 godina ) uticale su, na neki svoj način, na moj pristup prema drugim ljudima. Na moj pogled na svet oko sebe.

Empatiju sam gradila zahvaljujući pre svega svojoj porodici, ali i odnosu sa autoritetima.

pravi auitoritet se gradi kroz znanje. empatiju i primere kojima se demonstrira samodisciplina, hrabrost i mudrost......pravi lider je samo prvi među jednakima...sebe ne vidi kao nekog ko više vredi od drugih..

lažni autoritet se gradi kroz samohvalisanje, manipulaciju i demonstriranje sile prema podređenima...lažni lider boluje od egomanije i želi da ga obožavaju i da ga se plaše i da ima kontrolu i moć nad drugima

Bold: Poznajem par takvih osoba. Njihov autoritet je bio lažan. I ono najvažnije, nikada nisu uspele da budu pravi autoriteti.

Norman Finkelstein . Čovek -profesor čije stavove izutno cenim i poštujem
Jewish Viewer: (crying) During your speech, you made numerous Nazi comparisons directed at Jews. This is extremely hurtful. It is deeply degrading to people who truly suffered under the Nazi regime.Norman Finkelstein responds:— I no longer respect this attitude. I truly don’t. I don’t like these crocodile tears, and I don’t respect them either. (Applause and boos rise from the audience)— I don’t enjoy playing the “Holocaust card” in front of a foreign audience, but right now, I feel compelled to do so. My late father was in Auschwitz. My late mother was in the Majdanek concentration camp. Every member of my family on both sides was slaughtered. My mother and father participated in the Warsaw Ghetto Uprising.— And it is precisely because of the lessons my mother and father taught me and my two siblings that I will not remain silent in the face of the crimes Israel has committed against the Palestinians! I can think of nothing more despicable than using their suffering and deaths to legitimize the torture, savagery, and home demolitions that Israel commits against Palestinians every day!— That’s why I refuse to be intimidated or silenced by these tears any longer. If you had even an ounce of conscience, you’d be shedding those tears here for the Palestinians!

Većina osoba gaji naklonost, veliko poštovanje prema nekome ko je svojim znanjem dospeo na neko mesto na kome je autoritet.

Autoritet nije samo moć za donošenje odluka već i način na koji se te odluke doživljavaju.

Neki ljudi svoj autoritet grade na osnovu znanja, neki drugi na osnovu empatije a neko treći je preterano strog. Sve ovo zavisi od samih ljudi koji su autoriteti u nekoj zajednici.

Sva ta ponašanja autoriteta se prepliću, ali, postavlja se pitanje da li neko može istovremeno da bude stručan, da gaji empatiju prema drugima i istovremeno da bude strog jer smatra da disciplina i granice daju osećaj reda ?

Da li neko može da bude autoritet, a da ne poseduje moć, već samo svoj lični kredibilitet?

Kako se i da li se vaš odnos prema autoritetu menja u online i offline okruženju?
Ovo je perspektiva žene koja je vodila multinacionalne timove i preživela okruženja visokog pritiska: znam da autoritet nije isto što i vlasništvo.
Empatija i solidarnost na prvom mestu! Ni pranje sudova kao tim lideru mi nije „skinulo krunu s glave“, a moj autoritet je proisticao iz mog karaktera, a ne samo iz titule. U malogradskim sredinama poput mog rodnog mesta, takva vrsta „uslužnog liderstva“ ne pije vodu, ali moji podređeni tamo negde se nikad nisu osećali kao moje sluge, već smo gradili odnos u kom smeju da mi se obrate i požale na sve poteškoće, pa čak i personalne do neke mere.
Kao radnik sam češće nailazila na lidere sa aspiracijama da budu Bič Božiji, strah i trepet, i gonič nad radnim snagama. Ljudi su prvo uplašeni, pa bolesni, konačno bezvoljni i ravnodušni. Plata je jedini razlog stupanja u smenu.

Autoritet je Energija Saturna ako nosis energiju Saturna cak iako si ekstremno stidljiva i povucena osoba bices postovana,pojavis se ljudi se pred tobom ne seljoberisu,gledaju da izgledaju pametnije, kulturnije iako im ti to ne trazis i rijec ne govoris ali tvoj Aura i ponasanje postavljaju prirodno neke standarde i ljudima si Autoritet

Autoritet je ona osoba pred kojom te je sramota da ispadnes seljoberka ili seljober iako pred svim ostalim ljudima nemas taj problem i briga te,ti pred osobom sa prirodnim autorietom imas zelju i motiv da budes bolja nego sto jesi

Nije autoritet da ti vristis,naredjujes ne,to je nesigurnost i unosenje straha u druge a ti ljudi nisu inspirisani da pored tebe budu bolje verzije sebe

Ja uvijek koristim odredjene ljude iz Javne sfere koje koristim kao primjer Autoriteta

Fudbal tu je autoritet Maldini,Zidan nije autoritet neki histericni,tetovirani komplekss koji se unosi u kamere,takvog ljudi zezaju a tebe briga da li ces i kako ces da se ponasas pred tim likom

Muzika - Pako de Lusija,Tocak pred tim ljudima jednostavno ne zelis da ispadnes seljoberka,jer oni imaju standard,kvalitet

Kada Prirodni autoritet udje u prostoriju ti ne osjecas se ugrozeno od te osobe,nisi duzna da joj se prilagodis niti ti ta osoba to trazi,ali ipak pazis da ostavis utisak,jer ta osoba ima nesto aristokratsko u sebi, podsvjesno hoces da joj pokazes da i ti vrijedis

Poslednja izmena:
Imala sam takvog šefa. Bio je pravi autoritet. Znanje, strog, pravičan, uvažavao je druge i ljudi su ga poštovali. Mi mladi, podosta nezreli i neozbiljni i svakakve nam je savjete davao. Govorio bi nam da riba uvijek smrdi od glave, a ne od repa. Da ne može direktor da dolazi u 12h na posao a da od drugih očekuje da budu na istom u 7h. Tu njemu nije bilo mane i bio je pravi uzor u radu.

Sjećam se kad bi nam dao neki posao postavljao je 1 pitanje: je li vam jasno? Kad bi neko rekao "jeste, nema problema", on bi na to: Uvijek ima problema, pitajte me odmah sad šta vam nije jasno. Kao i da nikad ne odgovaramo sa "nema problema", da to zamijenimo sa riječi "svakako" ili nekom drugom prikladnom.
NIje podnosio da brbljamo i učio nas je lakonskim odgovorima. Govorio bi nam da skratimo jezike, da brbljivci i lupetala moraju da rade dvostruko više za isto priznanje.
Da znanje je moć, ali da još veća moć od znanja je informacija.
Da mu ne govorimo nikad šta smo radili (to ga ne zanima), već šta smo uradili.
Empatije toliko da nam je govorio neka vas lome, ja nedam da vas slome.

Bilo je toga još dosta od njega, ovo navedeno mi je prvo palo na pamet.

Видим .. на сопствена питања ...у маниру свих...немате ставове...

Poslednja izmena od moderatora:
@AleksaJ

Ovo je moj stav..
Veoma sam poštovala i poštujem osobe koje su bile autoritet u poslovnom okruženju. Te osobe su bile stručne, empatične i pomalo stroge.

Mislim da sam ih najviše poštovala zbog strogoće koju su pokazivali.

Te dve osobe prisutne u mojoj ranoj mladosti ( 20-25 godina ) uticale su, na neki svoj način, na moj pristup prema drugim ljudima. Na moj pogled na svet oko sebe.

Empatiju sam gradila zahvaljujući pre svega svojoj porodici, ali i odnosu sa autoritetima.

Bold: Poznajem par takvih osoba. Njihov autoritet je bio lažan. I ono najvažnije, nikada nisu uspele da budu pravi autoriteti.

Moraću parcijalno.

Na mnoge pozicije se ne dolazi znanjem, tako da je u Srbiji ovo vrlo diskutabilna izjava.
Ovde je bitan stepen empatije nosioca tog autoriteta (kako mi to loše zvuči ova reč (?)), da ne bi oni koji te odluke trpe bili povredjeni ili bilo kako oštećeni.
Jako osetljivo područje, gde smo ispod nule na nekoj skali, ukoliko bi postojala.
Autoritet se ne gradi preko noći. Njega ne čini diploma ili prirodni položaj, stanje (zavisi o kom segmentu govorimo).
Njega stičeš znanjem a kao nagradu za pravilno stavove dobijaš poštovanje.

“Preterano strog” ?
U kom segmentu? Na kom polju?
Ovo nije dobro.
Može, ali jako su retki takvi ljudi.
I nema mesta “strogoći”. Razgovor rešava baš sve. Prijatan i blag.
Ne.
Nailazila sam na razne vrste “autoriteta”.
Nije se pokazalo kako valja.
Iznad sam opisala manjkavosti koje su zastupljene, što u poslovnom svetu, što u privatnom životu.
Može samo u svojim očima.
Ili u očima one manjine koja se golim okom ne vidi.
Empatija bi trebalo da bude broj 1 u službi autoriteta.
Potpuno je svejedno. Ista su pravila.

pravi auitoritet se gradi kroz znanje. empatiju i primere kojima se demonstrira samodisciplina, hrabrost i mudrost......pravi lider je samo prvi među jednakima...sebe ne vidi kao nekog ko više vredi od drugih.. nameće se za lidera mudrošću i unutrašnjim mirom u teškim situacijama

lažni autoritet se gradi kroz samohvalisanje, manipulaciju i demonstriranje sile prema podređenima...lažni lider boluje od egomanije i želi da ga obožavaju i da ga se plaše i da ima kontrolu i moć nad drugima...nameće se drugima agresijom bilo verbalnom bilo fizičkom...
Kao mlađi sam svoj autoritet pokušavao da ostvarim strogoćom pa i silom, da bih što se bližim sedmoj deceniji video da je empatija ipak najbolji način da se ostvari autoritet

Kao mlađi sam svoj autoritet pokušavao da ostvarim strogoćom pa i silom, da bih što se bližim sedmoj deceniji video da je empatija ipak najbolji način da se ostvari autoritet

Ево алтернативно мисленије вашој селф анализи:

' Смешно.

У младости си имао снаге и безобразлука па си ствари 'силио' .....а садати је ' стрина отежала' па покушаваш 'дипломатски' '

п.с.

шта мислиш шта је ближе реалноме ?

Ево алтернативно мисленије вашој селф анализи:

' Смешно.

У младости си имао снаге и безобразлука па си ствари 'силио' .....а садати је ' стрина отежала' па покушаваш 'дипломатски' '

п.с.

шта мислиш шта је ближе реалноме ?
Nije tako, ja održavam kondiciju i u dobroj sam fizičkoj formi, sa trideset nisam bio u takvoj formi kakvoj sam sad. Mogao bih i dalje da furam silu.
Ali sam zavoleo mir koji dolazi sa empatijom, Mir i prijateljski odnosi sa podređenima. Kad osećaš da te ljudi vole a ne da te se plaše i da te mrze

Vređanje / psovanje / omalovažavanje / provociranje
Nije tako, ja održavam kondiciju i u dobroj sam fizičkoj formi, sa trideset nisam bio u takvoj formi kakvoj sam sad. Mogao bih i dalje da furam silu.
Ali sam zavoleo mir koji dolazi sa empatijom, Mir i prijateljski odnosi sa podređenima. Kad osećaš da te ljudi vole a ne da te se plaše i da te mrze

... увек ми је мило и драго када се изнесе још једна фантазија алетрнативе бивствовања .... Поздрав машти и инспирацији

Back