Quantcast

Da li se 500L proizvodi ili sklapa?

gost 186661

Elita
Poruka
24.154
Iako je objavljeno da je u FAS-ovoj fabrici počela serijska proizvodnja 500 L, kako B92 saznaje ovaj model se za sada u Kragujevcu samo sklapa. Tweet
168283038850055e77da8a1330210089_orig.jpg
Ovo tvrdi Zoran Mihajlović, predsednik Samostalnog sindikata u FAS-u, dodajući da više od polovine delova za novi model uvozimo, uglavnom iz Italije.

"Samo ‘Manjeti Mareli’ proizvodi skoro 60 odsto delova za ‘500 L’ a on još uvek nije počeo sa radom u Srbiji. Dakle sve delove koje on proizvodi uvozimo. Ni preseraj u FAS-ovoj fabrici još nije profunkcionisao, tako da se i svi delovi za karoseriju uvoze. Pa, više je ‘punto’ imao delova koji su se izrađivali u Srbiji. A pored toga, trenutno se proizvodi oko 50 vozila dnevno, tako da to nikako ne može da se nazove serijskom proizvodnjom“, kaže Mihajlović.
Sudbina cele fabrike automobila u Kragujevcu znaće se bolje već u septembru, kada će se napraviti i prva procena prodaje na američkom tržitu i kada će se videti ko je od koperanata došao u Srbiju.
Model 500L teško da može da prođe na srpskom tržištu, tako da najviše odčekujemo od izvoza, pogotovo na američko tržište. Kada budemo videli kako nam ide tamo prodaja i kada budemo videli da dolaze koperanti i zapošljavaju nove radnike znaćemo bolje u kakvoj situaciji se nalazimo, zaključuje Mihajlović.
On napominje da je i to sklapanje dobro za fabriku ali da stvari treba nazvati pravim imenom. Na zapažanje da je čudno da je puštanje serijske proizvodnje prošlo bez svečanog otvaranja Mihajlović kaže da je to urađeno kako se ne bi primetilo da sam proces ide jako sporo.

"Da su doveli novinare neko bi primetio da tu ima dosta problema. Još uvek čitav proces nije potpuno uhodan i ne radi se u punom kapacitetu. Jer kako su oni predvideli proizvodnju od 200 – 300 hiljada automobila godišnje trebalo bi da se proizvodi 50 komada po minuti“, kaže naš sagovornik.

Razlog zašto se požurilo sa objavljivanjem početka serijske proizvodnje Mihajlović vidi u tome što je menadžment fabrike na taj način hteo da pokaže da čitav projekat napreduje jer se pribojavaju reakcije nove vlasti kada bude videla ugovor koji je potpisan sa Fijatom.

"Nova vlada će imati mogućnost uvida u ugovor i pretpostavljam da se tu mogu naći i neki delovi koji su nepovoljni za privredu Srbije. Kada je 2008. godine potpisivan ugovor sa Fijatom, bivša vlada je pristala na takav aranžman da bi dobila političke poene. Sada ćemo videti kako će reagovati nova vlada kada se bude upoznala sa svim delovima koji su poslovna tajna“, kaže Mihajlović, dodajući da ni država sa svoje strane nije ispunila obavezu izgradnje auto puta i obilaznice oko Kragujevca.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=07&dd=17&nav_id=627436

:whistling:
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.