Da li sa rastom bogatstva opada iskrenost kod ljudi?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
355.011
Da li i na koji način bogatstvo menja ljude pitanje je koje se postavlja verovatno otkad postoji civilizacija.
I nekada i sada, komentari na račun navodne promene ponašanja kod osoba koje zarađuju veće sume novca su verovatno svakodnevica.
Bilo da je reč o zavisti ili pukoj radoznalosti, analiza delovanja bogatog pojedinca je neizbežna tema.

Šta vi mislite ..da li pare ljude kvare ? I na koji nacin ?

Uz veliko bogatstvo idu i vece privilegije i osećaj moći a sve to može da utiču na ljude da se osećaju
kao da su iznad društvenih normi, pa i zakona. To može da smanji njihovu iskrenost.
Kao što strah od gubitka bogatstva dovodi do neiskrenosti koja može da bude sredstvo za zaštitu tog bogatstva

Da li i na koji način bogatstvo menja ljude pitanje je koje se postavlja verovatno otkad postoji civilizacija.
I nekada i sada, komentari na račun navodne promene ponašanja kod osoba koje zarađuju veće sume novca su verovatno svakodnevica.
Bilo da je reč o zavisti ili pukoj radoznalosti, analiza delovanja bogatog pojedinca je neizbežna tema.

Dok stigneš do bogatstva i moći, spoznaš mnoge zablude sirotinje (pa i svoje). Ako posle pokušaš da im objasniš - ne veruju ti.

Evo baš primer Tome Mone. Rekao čovek ne prenajedajte se, dva jaja dnevno vam je dosta (ako mislite da se uspnete na društvenoj lestvici), oni mu ne veruju - misle zaebava ih ! 🙄

Ne samo su manje naivni i mogu bolje da sagledaju situaciju tj da iskljuce emocije prilikom donosenja odluka.

Ne.
To zavisi od uslova koji vaze prilikom sticanja bogatstva...tj uslova koji vaze pri radu i zivotu osobe..

Ako su uslovi zahtevni po pitanju kvarenja, onda ce se svako ko posluje, pokvariti, primer ti je Srbija, tu nema nikog ko posluje kao ekonomski ucesnik a da nije lopov ili kriminalac..nikog...

Jer da bi opstao u biznisu mora da krsi zakon, i drzava to dozvoljava cak i podstice..

Sto vise oportunizma, to je kontrolisanost osobe veca, do u sitnije vremenske trenutke..
To je oportunizam, znaci afinitet, ne i odnosi , a sad o odnosima..
Vrlo jednostavno drzava i sprovodioci zakona i odluka vlasti nadju nacin kako da iskrive zakon i nadju tacke gde mogu da izmisljaju , pritiskaju i uticu na isplativost i odrzivost posla , i tako se javlja ekonomska primoranost na kriminal...ili nestanak...
Obicna kafana, koja moze doneti sigurno 3x do 5x vise novca koji je potreban nego sto su troskovi odrzavanja rada upada u gubitke ako se pusti da vlast baca oko koliko moze da izmuze i upravlja se prema tome..
Uz ovakvu vlast dolazi i veza sa kvazi BIA , tj kvazi DB koja je kriminalizovana bas kao i u 90tim, tu je vucic uspeo da povrati iste principe funkcionisanja..

Itd itd..

Pitanje koje je odvojeno od ovog kako su uslovljeni odnosi je pitanje koje odnose ljudi vise zele..

Uvek je lako pokazati da vecina ljudi zeli kriminalne odnose, ali onog nivoa kriminalnosti koje im licno odgovaraju , a to ne moze da se bas podesava, jer ako dozvolis kriminalnost odnosa pri ekonomiji , ti dozvoljavas svima , pa ce oni koji zele veci kriminalizaciju uz upotrebe sile, to i koristiti...a zavrtanje ruke ne funkcionise po principu , zavrcem do ugla od 45 a ne vise....

Kapitalizam je lako ukinuti , za 1h....
Nista se nece promeniti u smislu licnih bankarskih racuna..
Ali ce se promeniti nacin na koji se stice novac...nacin naplate rada i po kom osnovu..
To moze da se menja...
To je donekle ovo o cemu pricam, moze se promeniti nacin okruzenja u kome se obavlja produktivnost i zarada...
Naravno , narod je jako niske svesti i tu je bez veze objasnjavati mu , jer ekonomisti zaradjuju na trenutnom nacinu , nisu ludi da objasnjavaju nesto sto nije trenutno gde zaradjuju..
A samom narodu nema smisla objasnjavati, tako da...nema uslova za tu promenu po nekom kriterijumu koji danas postoji , npr po kriterijumu demokratije, ili po kriterijumu meritokratije, ili po kriterijumu reforme...

Ljudski odnosi zavise od znacaja koji ima novac, tako da novac menja nacin ponasanja ljudi....prema vama, samim tim i vas prema njima..
Ali to su odnosi koje ljudi imaju prema novcu....uzmimo odnose koji ljudi imaju prema lepoti..
Ko ima lepotu mora razviti metode da razlikuje odnose koji idu uz lepotu od odnosa koji idu uz druge osobine koje poseduje, npr novac, stan, kucu , auto...

Sve to ima uticaja i svaka osoba mora da osmisli nacin kako ce meriti znacaj koji deo odredjenog sopstvenog sadrzaja utice na vrednovanje nje same..
Ako ne uspe, kaze se da su lepe zene nesrecne, a ne da su ispale glupe...sto je steta za tu osobu , mogla je samo da ispadne glupa, sto nije strano , a nesrecna je vec tragedija..
Npr ja mogu da merim koliko odnosa prema meni ide uz moju lepotu , uz moje telo , uz moju pamet , uz moju inteligenciju , uz moju doslednost, uz moj mangupluk , vickastost...interaktivnost..

Zato ja kazem da su Srbi uzas i da mrze inteligentne..jer sam video kako se odnose prema inteligenciji, a kako prema pameti , a kako prema lepoti itd itd..
Naravno to je subjektivna procena, i sad se pitate sto sam uz pomoc pozorista nekad radio eksperimente kako da budem ruzan....pa zato sto sam video iste osobe kako se prema meni ponasaju na salteru kad dodjem kao ruzan i kad dodjem kao lep i kad dodjem kao raspolozem , vickast, mangup , itd itd..

To je moj napor da razvijem sistem razlikovanja kako ljudi oko mene razlicito vrednuju odredjene moje osobine, rj moj sadrzaj..
Isto vazi i za seks...otud ona moja tvrdnja da ne valja biti idealan ljubavnik jer zenske onda imaju ocekivanja prema seksu , a tebe kao osobu uopste ne primecuju...jedva malo ....tek kad namerno pocnes da ne postizes ocekivano , onda se zapitaju sta se desava i postaju krotke u smislu ja tebi ti meni....ali to vise nije princip idealnog ljubavnika...to je realan odnos...koliko je tuki u funkciji boli me tuki...

Naravno sve je ovo nebuloza za vecinu forumasa, ali ipak neki od njih itekako koriste te fore i cake...

Poslednja izmena:
Ljudski odnosi zavise od znacaja koji ima novac, tako da novac menja nacin ponasanja ljudi....prema vama, samim tim i vas prema njima..
Ali to su odnosi koje ljudi imaju prema novcu....uzmimo odnose koji ljudi imaju prema lepoti..
Ko ima lepotu mora razviti metode da razlikuje odnose koji idu uz lepotu od odnosa koji idu uz druge osobine koje poseduje, npr novac, stan, kucu , auto...

Sve to ima uticaja i svaka osoba mora da osmisli nacin kako ce meriti znacaj koji deo odredjenog sopstvenog sadrzaja utice na vrednovanje nje same..
Ako ne uspe, kaze se da su lepe zene nesrecne, a ne da su ispale glupe...sto je steta za tu osobu , mogla je samo da ispadne glupa, sto nije strano , a nesrecna je vec tragedija..
pa, kad baci kljuceve na sto ili skup telefon, to je odmah sve jasno kakav odnos ima (da ga drugi primete)..
..pa, svi cesto ispadnu glupi, nista novo..

Mislis.....sve je to igra, postavljanja....ja mogu da vidim sta ti mislis ne samo sto sam ovakav nego sto se i postavim da sam takav...meni nije blamaza da se postavim i lazno...laz se koristi na razne nacine...to je stvar komunikacije, nije stvar morala...mislim moze se uciniti stvar morala, ali je pogresno to raditi....prevara, tj obmana je vec neka druga stvar, i do koje dubine se to radi..

Deca lazu , a cim deca rade , rade to svi....Deca su primer animalnog bica a to je stanje kod svih...Tek razvojem licnosti osoba moze da prevazidje to kod sebe, da postane manje animalna, recimo do max 30% , smatram da manje od toga vec nije zdravo , zbog srece koje mora da bude usled zadovoljavanja nagona....tako da 30% su neki sigurica optimum bar do 40te, ili do 35 , nisam siguran kako za koga dok spozna da je nasao totalno srodnu dusu i tacno prelomi da vise nista nije bitno samo zivot do kraja ma kakav bio ....

Poslednja izmena:
A da , nisam uopste pogledao rec iskrenost...zaboravio sam da ljudi to tumace totalno subjektivno , ta rec nije dobra...
Iskrenost je rec koju ja ne razumem.....

Kontroverzna je....osoba koja kaze da hoce iskrenost, ja mora da je pogledam sta uopste misli pod tim....nije mi jasno....da li istinu , ili ispovedanje...ili da kazes samo prave reci...

Back