R
rozLe pufnasti zeka
Gost
A da li si primetila da 90% roma nije obrazovano,nisu pismeni,nemaju dokumente,nemaju zdravstveno osiguranje? Nemaju regularne poslove.
Da li misliš da je život od danas do sutra - lagan?
Ima ih,manji postotak,koji se emancipuju,pa završe školu,zaposle se,ali opet,hteli mi to da priznamo ili ne, ipak budu diskriminisani uprkos tome,ako ničim drugim,ono stavom i držanjem kolega.
ali oni ne zele da idu u skolu. sto je pisao ovaj korisnik FDDD, njima je placeno d aidu u skolu. ili u krajnjem slucaju ono sto si ti rekla mora da im se preti ukidanjem socijalne pomoci da bi im deca isla u skolu.
ako se secas, a sigurno se secas slucaja alekse jankovica koji se ubio zbog vrsnjackog nasilja i to od strane malih roma.....jedna od stvari koja se na kraju ispostavila jeste da skola nije smela da kaznjava nasilnike, jer ako ih kazni onda nijedno dete iz tog romskog naselja nece ici u skolu. sama direktorka zbog raznih beneficija koje je dobijala, a u vezi inkluzije, nije htela da reaguje.
njihov je izbor da ne idu u skolu. ja sam u odeljenju u osnovnoj imala jednog roma, zavrsio je prva 4 razreda skole i nestao. to sto nemaju dokumenta je opet njihov izbor, mogu da prijave svako dete rodjeno u srbiji.
sto se tice poslova, mogu da rade poslove za koje ne treba kvalifikacija, ali nece. ja rekoh da radim u ugostiteljstvu, kao kuvarica. zavrsila sam fakultet, ali za mojhu struku mi je trebala veza da bih se zaposlila, u ugostiteljstvu ti ne treba ni veza, ni stranacka pripadnost da bi nasla posao i ja sam samu sebe prekvalifikovala za kuvaricu, jer mi to ide od ruke. radila sam na mestu gde nam je romkinja bila peracica sudova i to na masini za sudove, ona pola posla njie obavljala, jer je bila zasticena ko beli medved. vlasnik je manje placao porez, jer je zaposlio nju,a ona spada pod ugrozenu kategoriju. drugi koji su radili dolazili i odlazili su radili i za nju. ona je jako svesna toga da ni sef kuhinje, nije mogao da je skloni odatle, bez obzira na traljavost.
sad ovde gde radim, malo je falilo da nam opet zaposle romkinju kao peracicu sudova, ali ja rekoh vlasniku, ako hoces da svaka njena reakcija kad joj se kaze da nesto uradi bude - vi to meni tako kazete, jer sam romkinja...to ne moze. onda se i on prisvestio i setio se da u komsiluku ima rome koji zive regularno u kuci, uredni, cisti, ali da cesto potezu to- mi smo romi. zato je i sam odustao, jer njemu u kuhinji ne treba traljavost i potezanje nacionalnih i drugih pitanja. a ni nama kao zaposlenima to ne treba, dovoljno je stresa i bez toga.
znaci posao mogu da dobiju, ako nemaju skolu, kuhinje placu za radnicima, ali ne mogu ni oni da se ponasaju u stilu - mi smo romi, ne smete nista da nam kazete, jer sve sto kazete je diskriminacija spram nas.
dalje, ja sam pricala sa jednom romkinjom sin joj radi u skroz dobroj pekari u kojoj postoji izrazen mobing spram zaposlenih i to znam sto posto za taj mobing, ali njenom sinu je dobro, nema mobinga.....a nema ga, jer je rom, jer uvek moze da potegne to da ga diskriminisu na nacionalnoj osnovi.
u jendom hotelu u kom sam radila, znam da su u vesernici radile dve romkinje, a jedna je bila sobarica. znaci mogu da nadju posao, to sto nece da rade, sto znaju da ce dobiti socijalnu pomoc, to je vec druga stvar.