Da li Romi obavezno dobijaju socijalnu pomoć?

UltraVioletna

Iskusan
Moderator
Poruka
5.555
Kad nadjem vremena veruj mi da cu pozvati i raspitati se tacno. Nije ovo bilo skoro, pre 7-8 godina i znam da sam bio besan zbog toga. To je grad gde ima dosta Roma. (a gde ih nema...)
Ok,molim te nam napiši kad saznaš,i mene zanima.
Slažem se da se Romi mnogo pozivaju na to da su "nacionalna manjina i diskriminisani", to ne sporim. Ali to je njihovo,a pred zakonom su,makar na papiru,svi jednaki.

đavolčić

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.906
Kod mene u gradu ih vidjam da voze one tricikle koji pa ne znam ni u ludilu ne smeju da se nadju na ulici ni da prodju neki tehnicki pregled. To se raspada, ugrozava bezbednost svim ucesnicima u saobracaju.
Dakle, sta kaze Zakon? Na nekoga se ne odnose pravila samo zato sto je ciganin?
Da budemo pošteni nisu oni krivi. Kriva je država što to toleriše.

R

rozLe pufnasti zeka

Gost
Treba da imaju neke povlastice kao neku socijalu i besplatan prevoz jer zive po stracarama, mada i kada su im dali stanove, oni su upropastili..

a sto bi oni imali besplatan prevoz? ja placam mesecno 3000 dinara za prvu zonu, zivim i radim u prvoj zoni. ali sam imala koleginice iz obrenovca i opova, z aobrenovac je mesecna ukupna karta 5 hiljada dinara, a za opovo i barandu jos vise, mislim da je neka najjeftinija varijanta bila 7 hiljada dinara, pri tome poslodavci daju samo 3275 dinara koliko ukupno kostaju prva i druga zona, ostalo svi doplacuju od svoje plate. a ti ljudi moraju negde da rade, jer tu gde zive uglavnom nema posla. takodje sam imala i kolege iz mladenovca, koje dolaze u bg (radim u ugostiteljstvu) isto je karta nekih 5 hiljada ili koji dinar vise.

znaci, romi isto moraju da placaju kartu kao i svi ostali, makar za nezaposlene, a ako rade da placaju full kartu za zaposlene, bez obzira na zonu.

pri svemu tome karta za nezaposlene je 1120 dinara.

R

rozLe pufnasti zeka

Gost
pre nekoliko godina usle dve romske gospoje i ko prave sele na ona obrnuta sedista. sedi tu i neka zena. vidis zena slomljena zivotom i problemima, odeca onako jadna, u licu joj se vidi da je potrosena i napacena. ulazi kontrola trazi karte, ja sma kartu kao i obicno imala, ali ta zena nije imala kartu. kontrola preskace gospoje romkinje i toj zeni trazi kartu. zena kaze nema, kad je napadose da ustane da izadje iz autobusa. jao kad meni pade mrak na oci i ne samo meni, nego jos nekima, pa kad krenusmo na kontrolore sto nisu trazili romkinjama kartu (naravno, ne sa politicki korektnim izrazom - romi :lol:) i muskarci se povukose, nastavila da se svadja samo zena kontrolor. kolege vise rec nisu smele da kazu, na kraju i ona ucutala i izadjose napolje. ta zena bez karte je ostala u autobusu.

znaci, njih preskaces svesno, a na drugima oces da siljis q. i opet bih to uradila. kad vidim romkinju ne pada mi na pamet da ustajem. ja radim i uredno placam kartu i imam pravo da sedim. ona dobija socijalnu pomoc i vozi se fraj.

pri svemu tome mojoj najboljoj drugarici su napisali kaznu, jer nije imala kartu, a zaboravila je da ponese onaj papir za trudnocu da je valjda oslobodjena karte ili kako to vec ide i trudnoca joj je bila vidljiva. mojoj beloj drugarici.

R

rozLe pufnasti zeka

Gost
Ok,molim te nam napiši kad saznaš,i mene zanima.
Slažem se da se Romi mnogo pozivaju na to da su "nacionalna manjina i diskriminisani", to ne sporim. Ali to je njihovo,a pred zakonom su,makar na papiru,svi jednaki.

uvek se na to pozivaju, sta god im treba, ako im ne das odmah je to zato sto su romi. ma idi bre. sto se mene tice mogu svedjani u kompletu da ih usvoje i decu i odrasle.

napisala sma slucaj u dz kako je romkinja odmah pocela kako nece da je prime, jer je romkinja, a zaista je bilo puno. druge, bele ljude su vracali, nije mogla doktorka da ih sve primi.

Poslednja izmena od moderatora:

FDDD

Iskusan
Poruka
6.666
a sto bi oni imali besplatan prevoz? ja placam mesecno 3000 dinara za prvu zonu, zivim i radim u prvoj zoni. ali sam imala koleginice iz obrenovca i opova, z aobrenovac je mesecna ukupna karta 5 hiljada dinara, a za opovo i barandu jos vise, mislim da je neka najjeftinija varijanta bila 7 hiljada dinara, pri tome poslodavci daju samo 3275 dinara koliko ukupno kostaju prva i druga zona, ostalo svi doplacuju od svoje plate. a ti ljudi moraju negde da rade, jer tu gde zive uglavnom nema posla. takodje sam imala i kolege iz mladenovca, koje dolaze u bg (radim u ugostiteljstvu) isto je karta nekih 5 hiljada ili koji dinar vise.

znaci, romi isto moraju da placaju kartu kao i svi ostali, makar za nezaposlene, a ako rade da placaju full kartu za zaposlene, bez obzira na zonu.

pri svemu tome karta za nezaposlene je 1120 dinara.
Garantujem kad bi stavili na papir koliko ciganin dobije socijale, donacija, promuva nesto, ukrade itd, vecina ima vise nego prosecna porodica. Ja koliko sam video 80% su dobro uhranjeni, debeli. Svaka ciganka nosi zlato na ruci i oko vrata. Struju ne placaju, vodu ne placaju. Kod mene u gradu to im placa opstina a za uzvrat svi glasaju za aktuelnu vlast ma koja bila.

bezimeni1

Primećen član
Poruka
607
Njima je moderna civilizacija donela zabranu na tradicionalni nomadski nacin zivota u kojem su bili samodovoljni, naterala ih da imaju konstantnu adresu i dokumente, dok istovremeno nisu prihvaceni u modernom drustvu. Mislite li da npr. mogu slobodno da idu po putevima konjskom zapregom kao sto su oduvek radili, ne mogu nego moraju da igraju po tudjim pravilima. Posao cesto ne mogu da lako nadju ni oni koji nisu diskriminisani a kamoli oni, drzava ionako ne garantuje posao nikom. Oni se cesto bave skupljanjem sekundarnih sirovina ali nemaju puno nacina da to izvedu legalno i da samim tim imaju prava kao i svi drugi zaposleni.

deda tripko

Aktivan član
Poruka
1.906
Na ovu temu podstakao me je komentar jedne forumašice :
" ja sam na drugoj temi pisala oni od ove drzave dobijaju sve, njima za socijalnu pomoc trebaju 3 papira, srbima treba 11 ili 12 papira. dobijaju besplatnu struju, ne placaju komunalije, nista. ne placaju ni bus plus karticu, dok drugi koji se svercuju kad naidje kontrola izlaze iz autobusa, oni ostaju u autobusu i jos sednu, jer njima kontrola ne trazi karticu. videla sam vise puta (meni firma placa karticu, ali zasto ja te pare ne bih potrosila na nesto drugo?)."

Prvo da objasnimo ko sve ima pravo na socijalnu pomoć i pod kojim uslovima.
21 u mesecu je crveno slovo za cigane

R

rozLe pufnasti zeka

Gost
Garantujem kad bi stavili na papir koliko ciganin dobije socijale, donacija, promuva nesto, ukrade itd, vecina ima vise nego prosecna porodica. Ja koliko sam video 80% su dobro uhranjeni, debeli. Svaka ciganka nosi zlato na ruci i oko vrata. Struju ne placaju, vodu ne placaju. Kod mene u gradu to im placa opstina a za uzvrat svi glasaju za aktuelnu vlast ma koja bila.

znas koliko puta sam na adi videla situaciju da roditelji daju deci pare da kupe sebi sladoled, ali oni ne kupe za sebe, jedu samo deca. kad romi kupuju oni kupe za sve njih, a bude ih gomila. taj sladoled je sitnica, ali ocigledno je da u zlatnom dobu je mnogima skupo da kupe 3 ili 4 sladoleda, za prosecnu srpsku porodicu.
ne mislim na ove po kaficima, nego gledam ljude koji sede na plazi, na peskirima.

UltraVioletna

Iskusan
Moderator
Poruka
5.555
znas koliko puta sam na adi videla situaciju da roditelji daju deci pare da kupe sebi sladoled, ali oni ne kupe za sebe, jedu samo deca. kad romi kupuju oni kupe za sve njih, a bude ih gomila. taj sladoled je sitnica, ali ocigledno je da u zlatnom dobu je mnogima skupo da kupe 3 ili 4 sladoleda, za prosecnu srpsku porodicu.
ne mislim na ove po kaficima, nego gledam ljude koji sede na plazi, na peskirima.
Koliko vidim,ti baš ne voliš Rome i imaš puno predrasuda u vezi njih.

MilanM021

Zainteresovan član
Poruka
133
Realno, tolerisu se i bahata parkiranja po trotoarima, pogotovo kad su dzipovi u pitanju. Kao i lopovluk raznih poslodavaca itd. Bolje da sirotinja za promenu bude malo povlascena umesto sto su vecito povlasceni bogati.
Samo što se u ovom slučaju, kroz poreze i doprinose, otima od srpske sirotinje koja uglavnom radi, poštuje zakone i ne prima socijalu, i daje romima koji se onda tim parama drogiraju na sred ulice.

R

rozLe pufnasti zeka

Gost
Koliko vidim,ti baš ne voliš Rome i imaš puno predrasuda u vezi njih.

To sto ja primecujem pojave u prolazu, nema veze sa voleti ili ne voleti. Jednostavno vidljivo je da njima ne treba karta, da.ne rade nista, da ne placaju racune, a uvek imaju para za taj sladoled na Adi. A cinjenica je da je pozitivna diskriminacija dovela dontoga da su Srbi postali gradjani drugog reda unsiostvenoj zemlji.

hirajgoagain

Zaslužan član
Poruka
126.298
Pa morao bih prvo da pozovem prosvetnu radnicu pa da je pitam. Ne, dobijali su mesecno i bilo je 10-12 hiljada dinara

u stvari dosta je rekla kazala i pretpostavke, a ne šta je tačno zakon, zašto bi oni imali neko pravo a ne-romi ne, mada npr "deca sa ulice" su većinom romi, da li je to moguće, verovatno nije jer ima i druge siromašne dece? da l to znači da druga deca nisu izbačena na ulicu da se snalaze il šta
npr. ona svratišta za decu, u bg ima 2

možda su neke mere da bi se oni integrisali al da li neke njihove grupacije to namerno odbijaju tj održavaju svoj način života, to su im kao neka pravila, karton naselja itd?

UltraVioletna

Iskusan
Moderator
Poruka
5.555
To sto ja primecujem pojave u prolazu, nema veze sa voleti ili ne voleti. Jednostavno vidljivo je da njima ne treba karta, da.ne rade nista, da ne placaju racune, a uvek imaju para za taj sladoled na Adi. A cinjenica je da je pozitivna diskriminacija dovela dontoga da su Srbi postali gradjani drugog reda unsiostvenoj zemlji.
A da li si primetila da 90% roma nije obrazovano,nisu pismeni,nemaju dokumente,nemaju zdravstveno osiguranje? Nemaju regularne poslove.
Da li misliš da je život od danas do sutra - lagan?
Ima ih,manji postotak,koji se emancipuju,pa završe školu,zaposle se,ali opet,hteli mi to da priznamo ili ne, ipak budu diskriminisani uprkos tome,ako ničim drugim,ono stavom i držanjem kolega.