Da li roditelji zaista žele privatne škole koje će plaćati desetine hiljada evra?

Matematicka gimnazija je dzravna skola. Najbolja skola u Srbiji. Ali neki prosfesori iz te skole rade i u privatnim skolama. Pisem o tome zbog toga sto je neko napiso da u privatnim skolama rade profeosri koji nemaju pojma i da su i oni sami zavrsili privatne skole.
Napisala je ćerka. I u pravu je u dobroj mjeri. Nego kako taj isti profesor valja u privatnoj a ne valja u državnoj školi?

Napisala je ćerka. I u pravu je u dobroj mjeri. Nego kako taj isti profesor valja u privatnoj a ne valja u državnoj školi?
Procitaj sta sam napisao, napisao sam da je Matematicka gimnazija (drzavna) najbolja skola u Srbiji, ubedljivo. Nisam napisao da je Racunarska gimnazija (privatna) bolja od nje.

Takodje sam napisao da je Ribnikar najbolja osnovna skola u BGD, i ona je drzavna te se roditelji trude da dovedu svoju decu u tu skolu.

Citaj pazljivije i nemoj da mi prisivas ono sto nisam napisao.

Kojih fakulteta? Jel' postoji statistika koja kaze da je u top 20 na ranglistama na tim i tim fakultetima toliko i toliko djaka iz cacanske gimnazije? mogao

Centar Beograda ima 10km puta 8km recimo, i tu zivi oko milion ljudi a u krugu od 2km od Ribnikara zivi bar pola miliona ljudi te ti poredjenje sa selidbom u Cacku nije u skladu sa sa odvodjenjem dece u Ribnikar.
Nisam čačanin al provedoh tamo 10god..dva državljanstva..prelepo i nisam intelektualno osiromašio grad..nevažno..
Samo me golica onih 5-6000evrića godišnje. Gde je to toliko kad ni na zapadnim fakultetima se ne plaća toliko..stipendije, dobar đak, ma sve džabe!??
Čačanska gimnazija i lepote, najlepše beograđanke..eeeehhh
🤗

Nisam čačanin al provedoh tamo 10god..dva državljanstva..prelepo i nisam intelektualno osiromašio grad..nevažno..
Samo me golica onih 5-6000evrića godišnje. Gde je to toliko kad ni na zapadnim fakultetima se ne plaća toliko..stipendije, dobar đak, ma sve džabe!??
Čačanska gimnazija i lepote, najlepše beograđanke..eeeehhh
🤗
Svaka roba ima kupca, pa ako je neko spreman da da 3-10 hijada godisnje za obrazovanje svog podmladka ko smo mi da mu to branimo...

U nekim trulim zapadnim drzavama skolarina u privatnim skolama ide i mnogo vise, po par desetina hiljada jura ili $. Znam da u UK u internatima koji imaju vekovnu tradiciju ne mozes upisati dete ni da imas milijarde $, tamo se i pre nego sto se rodi dete zauzima mesto za njega a skolarina ide i po 150-200 hiljada funti godisnje. No, Englezi imaju i drzavni skolski sistem i vecina dece u drzavi ide u njega. Slicno je recimo i u Svajcarskoj i USA. Pretpostavljam da takvo sta postoji i u drugim zapadnim zemljama.

Ja rekoh manje više isto. Ne identično.
Pa i nije bas da je manje vise isto, pogledaj:
01000000-c0a8-0242-ee9a-08dbf5a769ff_w650_r0_s.jpg

Srbija je nekih 7-8% ispod Hrvatske (a to nije malo), Crna Gora 10% ispod Srbije itd. Rekoh, u BiH je raspad obarzovnog sistema te se nisu uspeli ni organizovati za testiranje.

Pogledajte prilog 1634750

Srbija je nekih 7-8% ispod Hrvatske (a to nije malo), Crna Gora 10% ispod Srbije itd. Rekoh, u BiH je raspad obarzovnog sistema te se nisu uspeli ni organizovati za testiranje.

Srbija je daleko ispod proseka drugih zemalja po bodovima, a to je vec stvarno katastrofa.

Puno isticemo pojedince, najcesce prepoznate i podrzane u porodici, pa posledicno i u skoli, na osnovu rezultata na takmicenjima.
Medjutim, postavlja se pitanje, cemu nase skole sluze? Da li je cilj skolskog programa da se njih pedeset slepa na jednog pojedinca (dok se drugima dele petice ispod zita) ili je cilj da sva deca u nekom uzrastu imaju XY znanje.

Meni se cini da se nasi prosvetari slabo bave prosekom. I to PISA test pokazuje jasno jer na isti izlazi mahom - prosek.
Tada Srbi kazu "ne valja PISA test, mi imamo sjajne matematicare". Tacno, imamo ali oni nisu prosek. To su dva potpuno razlicita takmicenja.

Drzavne skole bi trebalo da kao osnovni cilj neguju sto je moguce ravnomernije znanje izmedju dece. Onih 10% najboljih upada u dodatne aktivnosti, kao sto 10% najslabijih upada u dopunske aktivnosti, ali 80% je prosek koji je ujedno i osnovni cilj.
I tu nas siju, koliko vidim, gotovo svi iz Evrope.

"Niskovibrirajući ... evrići"...itd itd
Dobra su deca kakvi ih podučavaju.
PS: Po cenu da se zamerim SModeratoru samo par reči..
U Holandiji je besplatno školovanje.
Fakulteti besplatni..čak i za strance..sa ciljem da ih zadrže..druga tema. Plata prosvetara manja od pandura i vodoinstalatera..što je i logično jer manje rade..odmori, seminari, savetovanja i ostale izmišljotinje na račun nâs, poreskih platiša.
U moje vreme od 250 đaka bilo ih 3 prava vukovca..danas svaki drugi vukovac😅
Fakulteti za nastavnike, kako oni volU da se zovu: profesore, bili lakši od viših škola.
ZapoŠLJeno preko stranke, prosek im kvare bajati kumovi i ostali andreji i janjuševići za koje glasaju i još se qrobecaju sa 4 meseca odmora i ekskurzija
Jadna deca pored takijeh "prosvetara" i roditelja..
Glasali ste (Izbori i biranje su nešto drugo) i to ste dobili i nema kme kme.
Ajd uzdravlje sa tople španske obale🍷
Ne vređa mene natucanje iz ugla nekoga ko je pohađao a ne radio u školi, ili čuo a ne završio bilo koji ''prosvetni'' fakultet. Inače fakulteti sa kojih nam dolaze profesori i nastavnici su Učiteljski, PMF, Filozofski. Ako su to za tebe ''neozbiljni'' fakulteti, onda ne znam o čemu bih pričala sa tobom o ostalom....Da si malo pažljivije čitao/la ceo post i pogledao/la link koji sam navela, jasno bi razumeo/la da mi više nemamo kriterijuma prilikom zapošljavanjanja jer NEMA kadra tako da priče o stranačkom zapošljavanju sve više padaju u vodu. Da si čitao još poneku temu, primetio bi problem vukovca, više puta smo navodili napade i pritiske koje trpe nastavnici, uveliko se prešlo i na fizičko nasilje prilikom davanja ocena, i sve to je neko dozvolio da se desi. Taj neko je isti onaj, koji poslednjih decenija plasira u medijima, upošljava komentatore po društvenim režama da ovakvim, paušalnim procenama, tipa , ja sam išao u školu i znam da radim posao profesora, jer oni ništa ne rade ili su pijani, a pročitah jednu članicu koja napisa da se krije da smo mnogi i pedofili. Ne treba biti mnogo pametan pa shvatiti da se ide na forsiranje privatnih škola na uštrb državnih. Ajd u zdravlje i tebi, pazi da te ne Sunce ne opali ;)

A kako je BDP Srbije za prosvetu, na nivou Konga, može se reći da smo mi sjajni volonteri :mrgreen:

Ne vređa mene natucanje iz ugla nekoga ko je pohađao a ne radio u školi, ili čuo a ne završio bilo koji ''prosvetni'' fakultet. Inače fakulteti sa kojih nam dolaze profesori i nastavnici su Učiteljski, PMF, Filozofski. Ako su to za tebe ''neozbiljni'' fakulteti, onda ne znam o čemu bih pričala sa tobom o ostalom....Da si malo pažljivije čitao/la ceo post i pogledao/la link koji sam navela, jasno bi razumeo/la da mi više nemamo kriterijuma prilikom zapošljavanjanja jer NEMA kadra tako da priče o stranačkom zapošljavanju sve više padaju u vodu. Da si čitao još poneku temu, primetio bi problem vukovca, više puta smo navodili napade i pritiske koje trpe nastavnici, uveliko se prešlo i na fizičko nasilje prilikom davanja ocena, i sve to je neko dozvolio da se desi. Taj neko je isti onaj, koji poslednjih decenija plasira u medijima, upošljava komentatore po društvenim režama da ovakvim, paušalnim procenama, tipa , ja sam išao u školu i znam da radim posao profesora, jer oni ništa ne rade ili su pijani, a pročitah jednu članicu koja napisa da se krije da smo mnogi i pedofili. Ne treba biti mnogo pametan pa shvatiti da se ide na forsiranje privatnih škola na uštrb državnih. Ajd u zdravlje i tebi, pazi da te ne Sunce ne opali ;)
Zaršio sam ETF. Vukovac iz ondašnjih vremena.
A evo sada završavam i diskusiju sa Vama

Nije. Vi imate vas sistem obrazovanja mi imamo nas, Hrvati treci, Slovenci cretvrti... nismo bili isti ni u SFRJ, tek danas nismo. Na PISA testiranju hrvatski i slovenacki djaci su poprilicno bolji od nasih, ne znam kako su prosli bosanski.
Jesi li možda bio u balkanskoj prosvetnoj grupi? Hoćeš da ti dam link, pa da malo se uputiš u probleme koje imamo svi mi na ovom području? Jako su slični, bez obzira na plan i program a tiče se odnosa država prema prosveti.

Važi. Inače, sada bi bez ikakvih problema mogao da predaješ u bilo kojoj školi, bez stranačke knjižice jer nema ko da nam predaje ni matematiku ni fiziku :(
Ova, današnja derišta, ne bih učio ni za kakve pare. Tu vam zavidim na vašim živcima.
Niko od mojih sa etf, mf, mit nije ni pomišljao da radi u prosveti..Osim jednog al on je psy i pedo..otkrilo se kasnije.
Ko je zaista vičan sa fizikom ili matematikom neće ići na pedagoške smerove..na žalost školske dečice.

Ova, današnja derišta, ne bih učio ni za kakve pare. Tu vam zavidim na vašim živcima.
Niko od mojih sa etf, mf, mit nije ni pomišljao da radi u prosveti..Osim jednog al on je psy i pedo..otkrilo se kasnije.
Ko je zaista vičan sa fizikom ili matematikom neće ići na pedagoške smerove..na žalost školske dečice.
Na pedagoske smerive na fizici, matatici, hemiji idu samo oni koji studiraju u proseku dva puta duze od dobrih studenata na tim fakultetima. A onim dobrim to ne pada na pamet. Ne toliko zbog kinte koliko zbog toga sto je rad u naucnim ustanovama ili industriji mnogo inventivniji od onog u osnovnoj ili srednjoj skoli.

Nismo se mogli.organizovati zbog neslaganja Federacije i RS-a, što opet ne znači da nam je 'raspad" obrazovnog sistema. I iz Federacije kao i iz RS-a svake godine taj sistem "izbaci' kvalitetno obrazovane mlade ljude.

Naravno da trebaju privatne skole.
Ocigledno je da drzavu boli uvo da bilo sta uradi, tako da i treba privatnici potpuno da preuzmu obrazovanje.
Isto kao i u bilo kojem drugom biznisu.

E, sad, sto je Balkan kvarljiva roba pa ce te privatne skole da postanu vrlo brzo kvalitet kao Megatrend, onda jbg :D
da, da...

u privatnim školama je nasilje no, no

Ima tu istine. U krajnjoj liniji ja ne znam da postoji privatni fakultet za npr profesora fizike, hemije, biologije. Što znači da toj djeci opet predaju kadrovi školovani po državnom sistemu. Ne znam jesi li primjetila da privatni fakulteti profesorski kadar u 90% slučajeva uzimaju sa državnih fakulteta. Ne od svojih diplomaca i doktoranata. Što li :mrgreen:
nije baš tako, ako proveriš kadrove nekih privatnih imaju masu svojih

što se tiče osnovne škole tu je fakat veća verovatnoća da su kadrovi bolji u privatnoj školi jer samo budala pristaje ne državne plate koje su ispod časti i dostojanstva

Ja kao roditelj želim da se ukine obavezno školovanje dece.
Deca treba da budu uz roditelje a ne po nekim školetinama gde ih kojekakvi nesrećnici uče budalaštinama.

Danas je sasvim dostupno osnovno školsko i srednjoškolsko znanje na internetu, a testovi za selekciju radi upisa na visoke škole mogu da se rade po odsluženju vojnog roka za one kandidate koji pokažu želju i mogućnosti tokom vojnog roka.
Ko nije za vojsku, nije ni za školu.

Dok smo bili zemlja seljaka bili smo sila.
Od kada smo dali da nam decu uče neprijatelji, odošmo ukurac krasni

Čitajući teme i postove na društvenim mrežama, dođoh do zaključka da su prosvetni radnici obični neradnici koji štrajkuju samo za pare, otimaju roditeljima novac za sve i svašta, uglavnom, treba ih ukinuti. Kako na nastavničkim fakultetima i pored stipendije od 20000 odziv je jako slab, pitanje je do kada će preživeti državne škole i kvalitetno obrazovanje koje su te škole pružale. Trenutno, nikada nije bilo lakše zaposliti se u prosveti jer manjak kadra spusta i kriterijume prilikom zapošljavanja. Mladi prvo pitaju kolika će im plata biti što je i logično a plata je takva da početnik ima platu manju za 80 evra od republičkog proseka. Tako se dolazi do zaključka da kampanja koja se vodi poslednjih 15, 20 godina na uništavanju državnih škola daje odlične rezultate i da ćete uskoro moći da birate koju privatnu školu želite za svoje dete, gde će vam potpuno isto školovani kadar, potpuno isti plan i program predavati deci ali za 5,6 hiljada evrića. Nije da nisam rekla i hvala Bogu što ću, nadam se, do tada već biti u penziji, učiću privatno svoje unučiće i smeškati se čitajući neke postove iz prošlosti koji su ostali na društvenim mrežama....

Саговорници те уништили аргументима.

Има ли потребе да се укључујем?

Izgleda da ja imam pogrešnu sliku, jer meni je cilj ne da mi dete bude u ''cvetnoj školi'' već da ima kvalitetnog nastavnika koji ume da motiviše i podrži moje dete, koji ume da uoči i razvije potencijal svakog deteta.
Наравно да имаш погрешну слику, јер, као што сам много пута истакао, мислиш да си центар света. Да школе постоје због тебе и наставника.

Видиш, дете не долази у школу код наставника.

Дете се школује У ИНСТИТУЦИЈИ а не код наставника. Наставник је само један мали делић те ИНСТИТУЦИЈЕ коју дете похађа.

nije baš tako, ako proveriš kadrove nekih privatnih imaju masu svojih

što se tiče osnovne škole tu je fakat veća verovatnoća da su kadrovi bolji u privatnoj školi jer samo budala pristaje ne državne plate koje su ispod časti i dostojanstva
Koji npr? @Alter_Ego_ nastavnik/profesor i učenici su najveći dio tog sistema. I dobrog sistema nema bez međusobne saradnje i uvažavanja.

Koji npr? @Alter_Ego_ nastavnik/profesor i učenici su najveći dio tog sistema. I dobrog sistema nema bez međusobne saradnje i uvažavanja.
uzmi pa traži sam

svojevremeno sam se zanimala za privatne fakultete i malim grebanjem ispod površine došla do toga da im je masa kadrova sa nekih opskurnih privatnih fakulteta iz Donje Vukojebine

Back