Da li roditelji zaista žele privatne škole koje će plaćati desetine hiljada evra?

Lagerta

Elita
Supermoderator
Poruka
21.584
Čitajući teme i postove na društvenim mrežama, dođoh do zaključka da su prosvetni radnici obični neradnici koji štrajkuju samo za pare, otimaju roditeljima novac za sve i svašta, uglavnom, treba ih ukinuti. Kako na nastavničkim fakultetima i pored stipendije od 20000 odziv je jako slab, pitanje je do kada će preživeti državne škole i kvalitetno obrazovanje koje su te škole pružale. Trenutno, nikada nije bilo lakše zaposliti se u prosveti jer manjak kadra spusta i kriterijume prilikom zapošljavanja. Mladi prvo pitaju kolika će im plata biti što je i logično a plata je takva da početnik ima platu manju za 80 evra od republičkog proseka. Tako se dolazi do zaključka da kampanja koja se vodi poslednjih 15, 20 godina na uništavanju državnih škola daje odlične rezultate i da ćete uskoro moći da birate koju privatnu školu želite za svoje dete, gde će vam potpuno isto školovani kadar, potpuno isti plan i program predavati deci ali za 5,6 hiljada evrića. Nije da nisam rekla i hvala Bogu što ću, nadam se, do tada već biti u penziji, učiću privatno svoje unučiće i smeškati se čitajući neke postove iz prošlosti koji su ostali na društvenim mrežama....

Čitajući teme i postove na društvenim mrežama, dođoh do zaključka da su prosvetni radnici obični neradnici koji štrajkuju samo za pare, otimaju roditeljima novac za sve i svašta, uglavnom, treba ih ukinuti. Kako na nastavničkim fakultetima i pored stipendije od 20000 odziv je jako slab, pitanje je do kada će preživeti državne škole i kvalitetno obrazovanje koje su te škole pružale. Trenutno, nikada nije bilo lakše zaposliti se u prosveti jer manjak kadra spusta i kriterijume prilikom zapošljavanja. Mladi prvo pitaju kolika će im plata biti što je i logično a plata je takva da početnik ima platu manju za 80 evra od republičkog proseka. Tako se dolazi do zaključka da kampanja koja se vodi poslednjih 15, 20 godina na uništavanju državnih škola daje odlične rezultate i da ćete uskoro moći da birate koju privatnu školu želite za svoje dete, gde će vam potpuno isto školovani kadar, potpuno isti plan i program predavati deci ali za 5,6 hiljada evrića. Nije da nisam rekla i hvala Bogu što ću, nadam se, do tada već biti u penziji, učiću privatno svoje unučiće i smeškati se čitajući neke postove iz prošlosti koji su ostali na društvenim mrežama....
Prosvetni radnici koliko pamtim zapravo nikad nisu bili bog zna kako plaćeni, što je svakako greška. Posebno je teško onima koji predaju predmete za koje se ne mogu raditi privatni časovi pa tu onda oni nemaju ni taj dodatni prihod.

Verujem da je i omasovljavanje privatnih škola jedan od razloga za slabo interesovanje za zapošljavanje u državnim jer je ukupno više radnih mesta, a i plate u privatnim su verovatno veće.

Sreća moja pa su mi deca to odavno prerasla, a kako će biti njihovoj deci videćemo.

Privatne skole nisu toliko ni skupe kao sto pokusavas da predstavis a nisu ni toliko lose. Najbolje resenje za Srbiju bi bio miks javnog i privatnog obrazovanja i njihovo medjusobno takmicenje. No, posto je rad u javnim preduzecima i ustanovama cak i na trulom Zapadu skopcan sa salabajz odnosom ka radu ne verujem da bi drzavne skole izasle kao pobednici u tom takmicenju. Drzavnim sluzbenicima je jedino bitno da im tece staz, da im redovno legne plata na racun, da imaju sindikalne povlastice, bili u prosveti, zdravstvu, policiji ili ostalim javnim sluzbama. Zasto bi prosvetari bili drugaciji od zdravstvenih radnika ili radnika u katastru ili policiji? A retko ces kog prosvetnog radnika cuti da je u zdravstvu ili radu javnih sluzbi dobar rad, naprotiv.

I u moje vreme, '80-tih na fakultete koji su skolovali nastavnicki kadar su isli samo oni koji nisu bili dovoljno vredni ili talentovani da se upisu na nesto drugo (cast izuzecima, sto kazu na selu). Pa su tako oni studirali u proseku 7-8 godina cetvorogodisnje studije na Fizici, Hemiji, Geografiji a ogroman % upisanih nikada nije ni zavrsavao upisane studije. Jednostavno, upis na takvo sta je za vecinu upisanih bio nacin da se odlozi realan zivot na neko vreme.

Ne zna se vise ko je veci ludak,deca,ili njihovi roditelji,koji ni sami ne znaju sta hoce.Oni misle da bi takva deca bila bolja u porivatnim skolama.Bila bi ista ako ne i gora.

Људи обично не знају о чему причају нити шта је то што заправо желе.

U vreme dok su moja deca isla u osnovnu skolu u Srbiji ( pre 16+ godina) skoro svaka skolska godina je zapocinjala sa strajkovima prosvetara zbog plata. Secam se da su jedne godine moji klinci bili skoro mesec dana van skole pa su imali strasan zaostatak sa gradivom. Supruga i ja smo im organizovali "skolu" u kucama baba i deda, davali dedama i babama sta da predju preko dana sa njima a po povratku sa posla smo to proveravali i objasnjavali ako nisu nesto razumeli. A istine radi i u vreme redovne skole smo morali mnogo toga ta im objasnjavamo i da radimo dodatno sa njima sto njihovi ucitelji i nastavnici nisu odradili. Znam da su ostali roditelji tada (i danas) radili, roditelji kojima je stalo da im deca nesto urade u skoli.

Privatne škole će biti spas za prosvetne radnike a noćna mora za roditelje.

No, one neće rešiti glavni problem - obavezno obrazovanje za sve, koje sa sobom nosi odeljenja od po 25-30 đaka od kojih 90% ne želi da se obrazuje i samo smeta i otežava život onima koji žele. Zato taj relikt prošlosti treba ukinuti i omogućiti i kvalitetno obrazovanje onima koji žele da se obrazuju i kvalitetno okopavanje kukuruza onima koji ne žele.

Onda će biti potpuno nebitno da li dete ide u državnu ili privatnu školu.

potpuno isti plan i program predavati deci ali za 5,6 hiljada evrića.
Jeste, samo sto za 4,5-5,0 hiljada eura koliko kosta skolska godina u jednoj od privatnih novosadskih osnovnih skola djaci dobiju dzaba udzbenike, skolski pribor, ekskurzije, tri obroka dnevno plus sve van nastavne aktivnosti. Sto, jelte, u "besplatnom" drzavnom skolskom sistemu roditelji u stvarnosti ne dobijaju za dzaba. Evo i LINK, LINK <-----, LINK, LINK <-----
OK, ovo nije dostupno roditeljima sa prosecnom srpskom platom, pogotovo na dvoje ili vise dece. No, svet je oduvek bio raslojen na one koji imaju i one koji nemaju, cak i u vreme socijalizma koji je vladao u SFRJ/Istocnoj Evropi.

Skolski program je isti zato sto to propisuje Zakon o obrazovanju ali kvalitet i intezitet nastave garantovano nije isti. A mnogim roditeljima je pun rasplodni organ prosvetara koji malo pa malo preko njihove dece traze vece plate.

Jeste, samo sto za 4500 eura koliko kosta skolska godina u jednoj od privatnih novosadskih osnovnih skola djaci dobiju dzaba udzbenike, skolski pribor, ekskurzije, tri obroka dnevno plus sve van nastavne aktivnosti. Sto, jelte, u "besplatnom" drzavnom skolskom sistemu roditelji u stvarnosti ne dobijaju za dzaba. Evo i LINK, LINK <-----, LINK, LINK <-----
OK, ovo nije dostupno roditeljima sa prosecnom srpskom platom, pogotovo na dvoje ili vise dece. No, svet je oduvek bio raslojen na one koji imaju i one koji nemaju, cak i u vreme socijalizma koji je vladao u SFRJ/Istocnoj Evropi.

Skolski program je isti zato sto to propisuje Zakon o obrazovanju ali kvalitet i intezitet nastave garantovano nije isti. A mnogim roditeljima je pun rasplodni organ prosvetara koji malo pa malo preko njihove dece traze vece plate.
Dakle puta dva ili tri maltene nov auto svake godine. Puta 8 nov stan. Sića. Nego kad prosvetari traže da odeljenja imaju maksimalno 15 učenika kako se to dočeka u javnosti? Šta misliš hoće li u toj privatnoj školi dete smeti da pomisli da uništi inventar škole, ili da kasni ili beži sa časova? Hoće li roditelji i deca tu moći da vređaju direktora i nastavnike? Da deca izmiču stolicu nastavnicima, tuku ih? Naravno ne. A to mnogo govori o roditeljima iste te dece. I društvu generalno.

To i nije neki roditelj , koji skrtari na svojoj deci i na njihovom obrazovanju , to je klasicna balkanska stipsa snob, koji gleda da sebe najede napije i bude faca a deca nek se sama snadju , pa i on se snalazio kad je bio mali....

Ljudi nije dzaba kretenizam nasledan na balkanu....to se neguje vekovima....
Nije jos doslo vreme da roditelji vide koliki su kreteni , a jesu ...
To mora da prodje period kad ce im deca biti krimosi i modernisti koji ih nece gledati 2% ne u smislu paznje, nego u smislu nepodnosenja kad su bolesni , kad su matori i kad su sebicni....

A sto su stariji bice vise bolesni , matori i sebicni...pa ce im onda biti jasno , ali bice kasno...
Zato su u povoljnijem polozaju oni koji su otisli u inostranstvo , jer shvataju otklon sta znaci i vec su donekle naviknuti da se aktivnosti dece placaju....sve osim skolovanja, koje je u tim drzavama ipak pokriveno mnogo bolje nego u Srbiji..

Stvari mora jasno da se kazu , roditelj je ili socijalni slucaj ili moze da plati privatno obrazovanje koje dete zeli i moze da isprati....to ukljucuje i tutore i trenere....

Nema ovog sto svi balkanci hoce, da im deca pokrivaju ledja, a da skrtare na deci a deca zbog sramote prikrivaju svoje snalazenje za nesposobne roditelje ili za skrte....nebitno sta od ta dva..

Bolje odvajanje dece od takvih roditelja nego pritisak i tiranija koju ce takvi roditelji nesvesno ili podsvesno sprovoditi....licemerje koje ce stlano uvoditi i dekadencija koja je tu narocito izrazena a ne zbog bahaluka i senluka nego zbog degradacije svih spontanih i normalnih odnosa jer se ne mogu razvijati , jer se nesto pokriva....

Ja jos nisam video dete pa posle omladinu i kasnije oformljenog coveka koji nema posledice kad pokriva kucne nakaradne odnose...to jos nisam video...Tacno ih nanjusis da nesto pokrivaju , da nesto tu nije njihovo...vidis na 4 polja su spontani , a onda odjednom na nekom polju koje takodje treba da bude spontano , tu su formalni , toplo hladni...kolaz tehnika..

Poslednja izmena:
Jeste, samo sto za 4,5-5,0 hiljada eura koliko kosta skolska godina u jednoj od privatnih novosadskih osnovnih skola djaci dobiju dzaba udzbenike, skolski pribor, ekskurzije, tri obroka dnevno plus sve van nastavne aktivnosti. Sto, jelte, u "besplatnom" drzavnom skolskom sistemu roditelji u stvarnosti ne dobijaju za dzaba. Evo i LINK, LINK <-----, LINK, LINK <-----

Pa 5k evra uopste nije skupo za privatnu skolu ....
To je entry level...
jos ako imaju to sto kazes, to bas stvarno nije skupo...
Kad su se pojavile cena je bila 15k evra, to je da ja znam..
Tako da tih 5k evra, ako je iole normalan kvalitet, je stvarno prihvatljivo za svakog roditelja....plate su sad 1000e, cene su da se obeznanis od prosle nedelje...
Jedan TV uredjaj je toliko...
TV ili obrazovanje deteta odlucite sami...
Ali ne moze se tako razgovarati sa balkancima, ljudi , pa to je zakorelo u primitivizmu , nego daj da se opustimo i zeza , imaju sve sto im treba, privatne skole su imperativ i tacka...ako im treba vise od toga da bi im deca isla u privatne skole, onda su papci...ali mora sve u Srbiji , takvi su Srbi, da se ganja, cak i to privatno ...mora nadri kontrola..

Vidite da se svaka prilika za prevaru ganja...sto bi skole privatne bile drugacije..tamo rade samo zaposlenici...to zaboravljate..

Npr udjem u market, radnicu boli tuki sto nece usluziti musteriju..cak i ako dobije otkaz kasnije..
Udjem u banku , komercijalistu boli tuki da posalje mail svojoj koleginici da bi mogao da se odredi neki ugovor na kojem ce banka zaradjivati...
Registruju mi prepaid uknown broj bez mojih dokumenata i interakcije, cisto neko odradio sebi kvotu koju je imao za taj dan...naravno da je mogao da poveze moje ime i prezime i prepaid broj, moze se na osnovu sms i sadrzaja razgovora ako imas i tu mogucnost da tacno znas da li osoba ima stabilnu vezu , kakva je ekonomski i sve to ...ne treba ti 25 razgovora nego 3 do 5 razgovora, da samo cujes na trenutak sadrzaj, ne mora ni ceo razgovor..a jeste nelegalno ali je tako balkanski..

Dakle balkan je balkan...ovaj sistem je ovaj sitem, bila skola drzavna ili privatna...ali je totalno drugacije kad ti mozes da zahtevas kvalitet u privatnoj skoli i mozes da ga kontrolises, jeste trazi trud od onog ko placa novac, ali to je balkanski deo , a svetski deo je to sto dobijas mogucnost da ostvarujes neki visi standard obrazovanja i integracije i networkinga u odnosu na drzavne skole...

Lekare cemo da preskocimo ovaj put, iako su isto sivilo a trenutno se to bas vidi ....jer imaju talas odlazaka i otkaza ....skoro sve ustanove su pred pucanjem, ali i dalje daju otkaze ....rotiranja, izmisljanja ,svasta nesto...

Poslednja izmena:
Pamet u glavu , i obrazujte se roditelji , to stipsarenje mozete opravdati kako god hocete, kao tradiciju , pa do tako su i moji dedovi i ocevi ucili skole...Ali danas je drugo vreme, i trenerski posao se placa, a trener nauci osobu sve sto joj treba da bi razvila talenat...bez toga luta...

Najgore orpavdanje je kako Pera , slao svoju decu u drzavnu skolu i nista im ne fali...to je ubedljivo najgore pokrivanje svojih boli me tuki stavova...

jedno veliko DA zs privatne škole
nije da ih nema svakakvih , ali moje iskustvo sa mlađim sinom je itekako pozitivno
počevši od obdanište, osnovne škole, srednje Američke i američkog fakulteta , sve je bilo na akademskom nivou
i ne , nije bilo stavljanje ocena iz rukava , bilo je nit po babu nit po stričevima
samo kao primer , u srednjoj , američka gimnazija bio je u klupi zajedno sa ćerkom , poginulog/ubijenog predsednika B.Trajkovski , i kod nje bilo je C i C- , kao pleva , nije bilo popuštanja
ljudi jedina kvalitetna investicija u životu je investicija u obrazovanju svoje dece, višestruko se vraća
moja iskustva sa privatnim obrazovanjem je veoma pozitivno

Jeste da na balkanu ljudi ne cene ljude...to je tacno ..

Ali to nije nebitno , to sto su balkanci takvi , dobro , to znaci da i deca ima da im ispastaju , to jeste...ali mozda se nekom i posreci..

Uopste nije isto biti moj komsija koji ide , upada u dvorista i kuce kad ljudi nisu ti i kraducka , lopovise , kleptomanski i stalno i na sitno...i biti ja., koji kad se devojka na radnom mestu nasali da bi trebao za njenu ljubaznost da je castim cokoladom a ja slucajno imam , kupio sebi , nije neka ali je od onih koje ja volim , sebi sam kupio...pa joj poklonim...znam da nije snobovski i na nivou cokolada, ja sam dete kvaliteta ali tog trenutka i zbog necega je ta cokolada meni bitna... a to se racuna ....kao i spontanost , a ne pozeraj..
Pozerski , Srbi su izuzetno posteni , vredni i genijalni...to pozerski , a ovako realno , je razlog zasto sami gledaju da zaobidju druzenje sa drugim Srbima..

Dakle puta dva ili tri maltene nov auto svake godine. Puta 8 nov stan. Sića. Nego kad prosvetari traže da odeljenja imaju maksimalno 15 učenika kako se to dočeka u javnosti? Šta misliš hoće li u toj privatnoj školi dete smeti da pomisli da uništi inventar škole, ili da kasni ili beži sa časova? Hoće li roditelji i deca tu moći da vređaju direktora i nastavnike? Da deca izmiču stolicu nastavnicima, tuku ih? Naravno ne. A to mnogo govori o roditeljima iste te dece. I društvu generalno.
Gde mozes da kupis nov stan za 36 hiljada eura u zemlji Srbiji? Pa tako na oglasima kvm u Krusevcu kosta 1200 eura, odnosno mozes da kupis garsonjeru od 30kvm a u BGD mozes da kupis 10-15kvm. Ako smo vec kod cena.

No, mi ovde pisemo o JAVNOM (drzavnom) skolskom sistemu, Lagerta je samo pokazala dozu ljubomore na kolege u privatnom obrazovanju (naplacuju XY jurica za ISTI skolski program, zamislite) pa su se oni uvukli u ovu pricu. A sve sto si pobrojao (unistavanje skolske imovine, vredjanje prosvetnih radnika i fizicki obracuni sa zaposlnima) su ipak stvar kucnog vaspitanja i ucenika i roditelja, nevezano sa sistemom kaznjavanja u obrazovanju. Meni ili bratu a posle ni nasoj deci na pamet nije palo da vredjamo nastavnike ili unistavamo skolsku imovinu a biilo je takvih huligana i u nase i u njihovo vreme. Pretpostavljam da su i danas huliganski djaci i roditelji manjina. No, danas postoje drustvene mreze koje sire takve vesti poput pozara, to takodje treba imati na umu.

nešto skuplja su obdanište i osnovna škola 6,500€ srednja gimnazija 5,000€ , a faking faks se kreće cena od 2,500/3,500€
Moj brat je placao sinu privatnu Racunasrku gimnaziju u BGD, 3200 eura godisnje (doduse cene su bile do 2020/21). Klinac je bez problema upisao programiranje na univerzitetu u Milanu. Pre 2 meseca je dobio i BSc.

Gde mozes da kupis nov stan za 36 hiljada eura u zemlji Srbiji? Pa tako na oglasima kvm u Krusevcu kosta 1200 eura, odnosno mozes da kupis garsonjeru od 30kvm a u BGD mozes da kupis 10-15kvm. Ako smo vec kod cena.

No, mi ovde pisemo o JAVNOM (drzavnom) skolskom sistemu, Lagerta je samo pokazala dozu ljubomore na kolege u privatnom obrazovanju (naplacuju XY jurica za ISTI skolski program, zamislite) pa su se oni uvukli u ovu pricu. A sve sto si pobrojao (unistavanje skolske imovine, vredjanje prosvetnih radnika i fizicki obracuni sa zaposlnima) su ipak stvar kucnog vaspitanja i ucenika i roditelja, nevezano sa sistemom kaznjavanja u obrazovanju. Meni ili bratu a posle ni nasoj deci na pamet nije palo da vredjamo nastavnike ili unistavamo skolsku imovinu a biilo je takvih huligana i u nase i u njihovo vreme. Pretpostavljam da su i danas huliganski djaci i roditelji manjina. No, danas postoje drustvene mreze koje sire takve vesti poput pozara, to takodje treba imati na umu.
4 500 puta dva je 9 000. Puta osam 72 000. Na troje djece za 8 godina 108 000 evra. Sića. Lagerta pokušava da objasni da je žalosno da roditelji potcenjuju nastavnike u državnoj školi. A cijene one u privatnim.

To i nije neki roditelj , koji skrtari na svojoj deci i na njihovom obrazovanju , to je klasicna balkanska stipsa snob, koji gleda da sebe najede napije i bude faca a deca nek se sama snadju , pa i on se snalazio kad je bio mali....
Sve receno ovom recenicom, u sridu - sto bi rekli alkari iz Sinja i Vrlike. Cestitke na jezgrovitom objasnjenju.

Back