Jeste, samo sto za 4,5-5,0 hiljada eura koliko kosta skolska godina u jednoj od privatnih novosadskih osnovnih skola djaci dobiju dzaba udzbenike, skolski pribor, ekskurzije, tri obroka dnevno plus sve van nastavne aktivnosti. Sto, jelte, u "besplatnom" drzavnom skolskom sistemu roditelji u stvarnosti ne dobijaju za dzaba. Evo i
LINK, LINK <-----,
LINK, LINK <-----
OK, ovo nije dostupno roditeljima sa prosecnom srpskom platom, pogotovo na dvoje ili vise dece. No, svet je oduvek bio raslojen na one koji imaju i one koji nemaju, cak i u vreme socijalizma koji je vladao u SFRJ/Istocnoj Evropi.
Skolski program je isti zato sto to propisuje Zakon o obrazovanju ali kvalitet i intezitet nastave garantovano nije isti. A mnogim roditeljima je pun rasplodni organ prosvetara koji malo pa malo preko njihove dece traze vece plate.
Pa 5k evra uopste nije skupo za privatnu skolu ....
To je entry level...
jos ako imaju to sto kazes, to bas stvarno nije skupo...
Kad su se pojavile cena je bila 15k evra, to je da ja znam..
Tako da tih 5k evra, ako je iole normalan kvalitet, je stvarno prihvatljivo za svakog roditelja....plate su sad 1000e, cene su da se obeznanis od prosle nedelje...
Jedan TV uredjaj je toliko...
TV ili obrazovanje deteta odlucite sami...
Ali ne moze se tako razgovarati sa balkancima, ljudi , pa to je zakorelo u primitivizmu , nego daj da se opustimo i zeza , imaju sve sto im treba, privatne skole su imperativ i tacka...ako im treba vise od toga da bi im deca isla u privatne skole, onda su papci...ali mora sve u Srbiji , takvi su Srbi, da se ganja, cak i to privatno ...mora nadri kontrola..
Vidite da se svaka prilika za prevaru ganja...sto bi skole privatne bile drugacije..tamo rade samo zaposlenici...to zaboravljate..
Npr udjem u market, radnicu boli tuki sto nece usluziti musteriju..cak i ako dobije otkaz kasnije..
Udjem u banku , komercijalistu boli tuki da posalje mail svojoj koleginici da bi mogao da se odredi neki ugovor na kojem ce banka zaradjivati...
Registruju mi prepaid uknown broj bez mojih dokumenata i interakcije, cisto neko odradio sebi kvotu koju je imao za taj dan...naravno da je mogao da poveze moje ime i prezime i prepaid broj, moze se na osnovu sms i sadrzaja razgovora ako imas i tu mogucnost da tacno znas da li osoba ima stabilnu vezu , kakva je ekonomski i sve to ...ne treba ti 25 razgovora nego 3 do 5 razgovora, da samo cujes na trenutak sadrzaj, ne mora ni ceo razgovor..a jeste nelegalno ali je tako balkanski..
Dakle balkan je balkan...ovaj sistem je ovaj sitem, bila skola drzavna ili privatna...ali je totalno drugacije kad ti mozes da zahtevas kvalitet u privatnoj skoli i mozes da ga kontrolises, jeste trazi trud od onog ko placa novac, ali to je balkanski deo , a svetski deo je to sto dobijas mogucnost da ostvarujes neki visi standard obrazovanja i integracije i networkinga u odnosu na drzavne skole...
Lekare cemo da preskocimo ovaj put, iako su isto sivilo a trenutno se to bas vidi ....jer imaju talas odlazaka i otkaza ....skoro sve ustanove su pred pucanjem, ali i dalje daju otkaze ....rotiranja, izmisljanja ,svasta nesto...