Da li preterujem?

Kada odemo od roditelja cekaju nas uglavnom razni brodolomi,kirije,racuni i tako posle zauvek...Zasto ne bi ziveli ususkani i bezbrizni bar do tada...kada si mlad mnogo ti treba i samo jednom si mlad i to treba koristiti.

Naravno. Ali treba imati bar trunku poštovanja i ljubavi prema roditeljima i imati želju da doprineseš u kuću kad već radiš. Da olakšaš roditeljima kad si već u prilici.
A ne da živiš kao parazit i svoje pare smatraš svojim, a njihove zajedničkim.

Мада, ако су могли да живе и без тих примања, можда није лоше да свом детету олакшају неки период.. Ово заиста мислим.
Бар неко време, кад почне да ради, ако не мора да дели део трошкова, већ самим тим што не тражи џепарац и купује себи гардеробу, олакшање је.

Ajde sad da čujem koliko mislite da su troškovi jedne četveročlane porodice? Stanarina, struja, telefon + hrana i kućna hemija i kozmetika?
I jel mi živimo u istoj državi?

I mene to zanima.
Ako ne plaćaju stanarinu, samo na komunalije ode nekih desetak hiljada.
A tek hrana, ona je najskuplja. Juče u supermarketu za suhomesnato, sir, mleko, jogurt, hranu za mačku i slatkiše protrčaše pet hiljadarki dok trepneš. A gde je "hemija", pa konkretne namernice: meso, povrće, voće. Nas je četvoro, pa nam mesečno samo na hranu, kozmetiku i hemikalije ode nekoliko stotina evra.
I smatram da je sasvim normalno i očekivano da svi članovi porodice deo zarade daju "u kuću". Kao što je normalno da svi učestvuju u kućnim poslovima. To se zove život u porodici.

Мада, ако су могли да живе и без тих примања, можда није лоше да свом детету олакшају неки период.. Ово заиста мислим.
Бар неко време, кад почне да ради, ако не мора да дели део трошкова, већ самим тим што не тражи џепарац и купује себи гардеробу, олакшање је.
Vanda, ko zna kako su živeli i nisu li gladovali da oni imaju. Ne mali broj roditelja u Srbiji to radi...odreknu se svega da dete ne bi osetilo krizu i imalo ono što i njegovi vršnjaci imaju. Taj njen prihod im je došao kao olakšanje i kad bi znali šta o njima misli...preseo bi im svaki zalogaj koji su pojeli

То је могуће, али само кажем, уколико тај новац није неопходан, можда би било коректно да омогуће свом детету да мало ,,проживи'' пре него што се скроз осамостали.

400 EUR za hranu je totalna glupost, osim ako se ne hranite iskljucivo luksuznim i ekskluzivnim jelima, a znajuci prosecne plate u Srbiji - ne deluje mi realno nikako.
Pa ja toliko ne potrosim u Becu (nas je inace cetvoro), a posto cesto kupujem i u Srbiji i u RS, znam dobro kakve su cene. U proseku moze se reci da je kod vas hrana duplo jeftinija nego ovde (meso, riba prilicno tacno odnos 2:1), a neke stvari su i po tri, pet, deset puta jeftinije (hleb i mlecki proizvodi pre svega, povrce, voce).
Ja se u Tempu ili Rodi nakupujem za 100-150 EUR da jedva mogu sve to da potrpam u auto.
E sad...mozda medju vama i vasima ima onih koji spavaju u frizideru i jedu svakih 15 minuta...to je nesto drugo. :mrgreen:

Jos jedan bitan detalj...te potrosacke korpe - to je veoma relativna stvar. Ne trosi cetvoroclana porodica sa majkom i troje male dece toliko koliko trosi cetvoroclana porodica sa mamom, tatom i dvoje odrasle dece - i ne trose iste stvari, ne jedu isto. Prosecka plata u Srbiji je oko 30.000 (ako uopste), a samo za hranu treba 40.000??? Ne bih rekao.
Mora da si zadnji put dolazio devedesetih...:lol:

E svasta! :eek: Moze biti milion stvari...mozda je tek pre par godina upisala fakultet, mozda je vec zavrsila jedan pa upisala drugi, mozda nije htela da studira kad je bilo vreme pa se predomislila... mozda ovo a mozda ono...
Prvo nisam mislila na inicijatorku teme konkretno. Drugo, mislila sam na one koji redovno upisuju fakultet, dakle sa 19...
U inicijalnom postu nije navedeno nista od tih okolnosti.
A osim toga: ti mislis da je u redu da se neko zeza i predomislja, menja fakultete i isteruje hirove preko tudjih ledja pa sve to do 30te?
Ja ne smatram.

Prvo nisam mislila na inicijatorku teme konkretno. Drugo, mislila sam na one koji redovno upisuju fakultet, dakle sa 19...
U inicijalnom postu nije navedeno nista od tih okolnosti.
A osim toga: ti mislis da je u redu da se neko zeza i predomislja, menja fakultete i isteruje hirove preko tudjih ledja pa sve to do 30te?
Ja ne smatram.

Sad si malo konfuzna... zar nisi ti rekla da treba da zivimo ususkani dok smo u roditeljskom gnezdu, jer nas posle cekaju problemi??? I da, ja mislim da sa 18 i 19 nismo sposobni da odlucimo ni sta cemo doruckovati, a kamoli da u tim godinama biramo zivotni poziv, ali to je druga prica... tako da mi je sasvim normalno da se neko predomisli, ili zavrsi dva fakulteta, ukoliko mu to mogucnosti dozvoljavaju, naravno.

Procitaj moj prvi komentar na temu...
Mislim da treba da zivimo ususkani, i mislim da je roditeljska duznost da deci obezbede uslove za skolovanje( ukoliko nisu bas objektivno spreceni) ali ne mislim da to treba zloupotrebiti pa rastegnuti studije do laku noć.
Ne mislim da je 19 rano za odluku.. Do kad da se čeka? Do 25? A u medjuvremenu?

ok, ali nisam ja izmislila da je Mek merilo standarda u evropi ...

Kako je Mek merilo standarda? Bar ovde u Americi to su bas nikakvi restorani, a hrana je katastrofa. Jedino ako u Evropi prave kvalitetnu hranu, al zaista ne verujem.
Bio je nkei film bas o toj hrani, "Super size me".

I samo da dodam, Mek kod nas (u Srbiji) izgleda lepo (uredjen i sve) a sto se kvaliteta hrane tice mislim da je to njima standardizovano (standardno nizak kvalitet).

Ja ne znam što se čudite, gomila ljudi studira do tridesete ako pritom nešto radi, ili se zaposli kao apsolvent pa ga to odvuče.

Kao drugo, mislim da ne treba da napadamo postavljačicu teme jer ne deluje da je razmaženo derište, već da ima razloge zašto je tako postavila pitanje.
Zašto ga je uopšte postavila?
Da je neki kreten ne bi ni ostavila mogućnost da preteruje.

Ona najbolje zna šta se jede i koliko u njenoj kući.

Ja znam da od 500 grama mesa mogu da napravim ručak (recimo nešto sa graškom (80din), ili kupusom (20 din), ili krompirom...) pa da mi taj ručak potraje tri dana.
Naravno, ako mi se nešto sviđa.
Jednoj osobi je 100 grama mesa dovoljno za ručak, mislim uz dosta povrća i hleb.
Najskuplje je kad se jede van kuće, kad se kupuju grickalice i slično.
Ako je majka domaćica, tj. žena sa iskustvom, ona može da kuva za porodicu vrlo jeftino.
Kupuješ voće i povrće kad mu je vreme, kad su akcije, planiraš, od ostataka hleba praviš nešto, pite, čorbe, sve to može da bude vrlo zdravo, a povoljno.
Za mene samu 1 000 dinara nedeljno je dovoljno za hranu ako ne jedem van kuće. To je skuvano 3- 4 ručka, neka pita (može sa kiselim kupusom, ili sirom, palenta sa kiselim mlekom, malo čajne, jabuke, kivi...).

Moje mišljenje je da roditelji možda žele da nešto postignu time što traže 10 000.
Možda žele da joj poruče kako nije lako u svetu odraslih, možda misle da ne raspolaže novcem kako bi oni...
Najverovatnije misle da se ona luksuzira, pa da je vrate na zemlju iz oblaka.

Kako je Mek merilo standarda? Bar ovde u Americi to su bas nikakvi restorani, a hrana je katastrofa. Jedino ako u Evropi prave kvalitetnu hranu, al zaista ne verujem.
.

kao merilo standarda evropskih zemalja je Mek ... nas jeste sredjen, ali je hrana dosta losija i jeftinija u odnosu na austrijske Mekove ... ponavljam- nisam izmastala

zato, po evropi, Mek dodje kao merilo standarda zemlje ... evropljani (cak i Oxford graduates ) koriste to merilo

Procitaj moj prvi komentar na temu...
Mislim da treba da zivimo ususkani, i mislim da je roditeljska duznost da deci obezbede uslove za skolovanje( ukoliko nisu bas objektivno spreceni) ali ne mislim da to treba zloupotrebiti pa rastegnuti studije do laku noć.
Ne mislim da je 19 rano za odluku.. Do kad da se čeka? Do 25? A u medjuvremenu?

Procitala sam poslednja dva i u jednom govoris jedno u drugom drugo... konkretno, to mi je bilo zbunjujuce. A sto se tice godina, to je jako relativna stvar...kao sto neko rodi u 20 a neko u 25, ne vidim u cemu je problem. Lepo pise da devojka zaradjuje, ne vidim sto bi bio problem da upise fax u 25-oj., ni sta je tu za nevericu i cudjenje.

kao merilo standarda evropskih zemalja je Mek ... nas jeste sredjen, ali je hrana dosta losija i jeftinija u odnosu na austrijske Mekove ... ponavljam- nisam izmastala

zato, po evropi, Mek dodje kao merilo standarda zemlje ... evropljani (cak i Oxford graduates ) koriste to merilo

E pa sad cu da probam Mek na evropskom aerodromu kad budem dolazila za NG pa bas da vidim. Al u BG tesko pored nasih pljeskavica...

I kako to mere standard po Meku? Sto je zemlja sa visim standardom, to ima vise Mekova? kvalitetnija hrana u Meku? Skuplja hrana u Meku? Kako to mere standard i zasto bas po MD u sred Evrope? Izvinjavam se za skretanje sa teme...

Malo li je ?!? :eek:
Pravilnim sistemom eliminacije, faktorom iznenadnih udara po ljudskim resursima, uz malo strpljenja, mic po mic, i ... već te vidim sa izvodom iz Zemljišnih knjiga, u rukama !!! :D

Ma jok brate znas kako to ide..1 se ne pojavi na nekom rocenju i izlasku geometra i to traje 20 godina..samo je ruzno sto to urade roditelji deci.sto si ih pravio koj moj da poneses u grob imovinu i da ih se sto pre otarasis..da imas koristi od dece..nek se takvi teraju dizvines

Ja ne znam što se čudite, gomila ljudi studira do tridesete ako pritom nešto radi, ili se zaposli kao apsolvent pa ga to odvuče.

Kao drugo, mislim da ne treba da napadamo postavljačicu teme jer ne deluje da je razmaženo derište, već da ima razloge zašto je tako postavila pitanje.
Zašto ga je uopšte postavila?
Da je neki kreten ne bi ni ostavila mogućnost da preteruje.

Ona najbolje zna šta se jede i koliko u njenoj kući.

Ja znam da od 500 grama mesa mogu da napravim ručak (recimo nešto sa graškom (80din), ili kupusom (20 din), ili krompirom...) pa da mi taj ručak potraje tri dana.
Naravno, ako mi se nešto sviđa.
Jednoj osobi je 100 grama mesa dovoljno za ručak, mislim uz dosta povrća i hleb.
Najskuplje je kad se jede van kuće, kad se kupuju grickalice i slično.
Ako je majka domaćica, tj. žena sa iskustvom, ona može da kuva za porodicu vrlo jeftino.
Kupuješ voće i povrće kad mu je vreme, kad su akcije, planiraš, od ostataka hleba praviš nešto, pite, čorbe, sve to može da bude vrlo zdravo, a povoljno.
Za mene samu 1 000 dinara nedeljno je dovoljno za hranu ako ne jedem van kuće. To je skuvano 3- 4 ručka, neka pita (može sa kiselim kupusom, ili sirom, palenta sa kiselim mlekom, malo čajne, jabuke, kivi...).

Moje mišljenje je da roditelji možda žele da nešto postignu time što traže 10 000.
Možda žele da joj poruče kako nije lako u svetu odraslih, možda misle da ne raspolaže novcem kako bi oni...
Najverovatnije misle da se ona luksuzira, pa da je vrate na zemlju iz oblaka
.

Dajem ruku da nikad nije slucaj mozda i da je za nju pozitivan nauk..jedini razlog je iskljucivo sto se oni plase za svoje dupe da ne ostanu gladni..to je mnogima vecita boljka pod stare dane:ok:

Back