Quantcast

Da li postoji kraj svijeta?

Ljubo2

Domaćin
Poruka
3.455
Svet - a time ujedno i život jer sve je život - postoji večno, bez početka i kraja, ali ne po načinu večitog trajanja, već po načinu cikličnog večitog ponavljanja (reinkarniranja). Kao kad pluća dišu, srce kuca, želudac se uvek iznova puni i prazni, kao kad se svako jutro budimo, ustajemo iz kreveta, krećemo se, radimo i umaramo, a uveče ležemo u krevet, spavamo i odmaramo se. Ceo Univerzum, zbog nužnosti umaranja prilikom kretanja i rada i zaustavljanja radi odmaranja, uvek iznova nastaje i nestaje, diše, kao i sve materijalne forme u njemu od kojih se on sastoji. Ovo ćete da razumete do kraja kad budete razumeli odgovore na tri osnovna egzistencijalna pitanja: ŠTA postoji, KAKO I ZAŠTO. Odnosno, kad budete razumeli Osnovni i Univerzalni Prirodni Zakon po kojem sve se dešava i sve postoji.

 

M4j4

Domaćin
Poruka
3.284
Daleko da je to iluzija. Možda jeste nama tako ograničenim u shvatanju nekih drugih nepoznatih dimenzija i prostora.
Pitanje je jasno; ako je svemir konačan, šta je izvan njega, a ako je beskonnačan - kako je to uopšte zamislivo??
Šta je sa tezama o širenju svemira? Da li su u svemu tome prostor i vrijeme neodvojivi?
Zamisli: nacrtaš čoveka na zidu i kažeš mu da zamisli kocku. Za njega je to nemoguće zamisliti jer je kocka predmet u 3D, a nacrtani čovek dvodimenzionalni, tako da će on svaki put zamisliti KVADRAT koji je takođe dvodimenzionalni.

Plastično objašnjavam.
Drugo, nema na forumu takvih kapaciteta poput Stivena Hokinga da bi do nekog prosvetljujućeg zaključka došli, mada tema je odlična i šteta što ne možemo više.

Crne rupe/ zakrivljenje prostor/vreme, kraj svemira ili njegova beskonačnost...a šta ako stvarno postoji neka uslovno rečeno "granica" i da je taj "drugi svemir" od drugačije materije? Postoji mogućnost svemira u svemiru, ali shvatam šta pitaš, isključivo da li poznati univerzum ima kraj ili nema?

Ima li mozak kraj? Nema. Moždane vijuge odnosno njihov broj nije konstantan. Sa druge strane, mozak kao nešto što postoji kao materija IMA kraj (granice, meru, širinu, težinu itd)
Moždane vijuge su kao softver u mozgu koji bi pretstavljao hardver.
E, sad- pitanje da li svemir ima kraj je tako postavljeno da se "odnosi na hardver" (materiju) i jednostavno se ne može objasniti (na taj način)
(Primer sa čovekom koji ne može da zamisli predmet koji ima dimenziju više)
 

snouden

Poznat
Poruka
8.607
svet je večan.

to je zato što je uzročnopoledičan. pa nema kraja ni početka.
svet je jedan. to znači ma kakvo bilo njegovo ustojstvo izmedju njegovih delova uvek ima neka veza.
svet se stalno menja. a informatički gledano njegov sadržaj se uvećava.
 
Poslednja izmena:

Ljubo2

Domaćin
Poruka
3.455
svet je večan.

to je zato što je uzročnopoledičan. pa nema kraja ni početka.
svet je jedan. to znači ma kakvo bilo njegovo ustojstvo izmedju njegovih delova uvek ima neka veza.
svet se stalno menja. a informatički gledano njegov sadržaj se uvećava.
Informatički gledano, samo se oblik sveta stalno menja, a Informacija po kojoj svet uvek iznova nastaje, razvija se i nestaje, uvek je ista. To je princip "jaje-pile-koka". Informacija DNK je uvek ista i energija koja se po toj informaciji uvek iznova modifikuje u oblik jaje-pile-koka je takođe uvek ista. To važi i za Univerzum kao celinu. I to je u skladu sa naučnim argumentom da samo energija i informacija postoji. A to što se nama čini da se uvek nešto uvećava razvija ili smanjuje, nije ni informacija, ni energija, već svet raznih materijalnih formi koje energija, kao organizovane sisteme svog kretanja i rada, uvek izniva po uvek istim informacijama gradi, razvija i ruši.
 

JA KOJI JESAM

Iskusan
Poruka
6.955
Jesi li znao da je temperaturni opseg ogranicen samo sa jedne strane (apsolutna nula), ali da nema ogranicenje sa maksimalne strane. Je li to zamislivo?

Odakle ti ideja da je nešto što je nezamislivo moguće naučno dokazati?
Čim nauka može nešto dokazati to je zamislivo.
Htio si reći ti to nisi mogao zamisliti, jer nisi imao nikakvu misao o tome.
Naučnik, bez zamisli o nečemu, nema razloga da istražuje.
Jesi li znao da je temperaturni opseg ogranicen samo sa jedne strane (apsolutna nula), ali da nema ogranicenje sa maksimalne strane. Je li to zamislivo?

Pa dok nije čuo od tebe nije mogao ni zamisliti. Sada, kad si mu ti to objasnio, jelte, sad 'zna' i zamišlja.
Idi...
 

InternetExplorer

Aktivan član
Poruka
1.472
Problematika je zamisliti bilo sta sto je beskonacno. I ja sam naveo samo jos jedan primer.
Ja ne znam kako ti zamisljas beskonacnost svemira na primer. Mozda si ti izuzetak od nas obicnih smrtnika. Ja se osecam kao da mi fali deo mozga koji moze da shvati nesto takvo. Kao sto ne vidimo infracrveni spektar svetlosti jer nam oko nema receptore. Dok neke zivotinje mogu da vide i infracrveni spektar. Kao sto neke zivotinje cuju frekfencije i do 60Khz. Mi znamo da postoji i drugi spektar svetlosti i vise frekfencije zvuka ali ne mozemo da ih iskusimo nasim culima. Tako isto ja nisam sposoban da u svojoj glavi zamislim beskonacnost svemira npr.
 

M4j4

Domaćin
Poruka
3.284
Ja se osecam kao da mi fali deo mozga koji moze da shvati nesto takvo. Kao sto ne vidimo infracrveni spektar svetlosti jer nam oko nema receptore. Dok neke zivotinje mogu da vide i infracrveni spektar. Kao sto neke zivotinje cuju frekfencije i do 60Khz. Mi znamo da postoji i drugi spektar svetlosti i vise frekfencije zvuka ali ne mozemo da ih iskusimo nasim culima. Tako isto ja nisam sposoban da u svojoj glavi zamislim beskonacnost svemira npr.
Slažem se.
 

louiskrstic

Ističe se
Poruka
2.514
Da li postoji kraj svijeta..? kraj svemira, galaksije, supernova, crnih rupa...?
Zamišljate da sve ima svoj neki kraj, granicu, liniju razdvajanja, liniju trajanja.. dodjete do kraja svijeta.. a šta je tu kraj? Neki ambis, crna rupa, nešto nepostojeće, neshvatljivo, misteriozno.. neobjašnjivo?
Može li ljudski um zamisliti da nešto nema kraja? Beskonačnost.. ali dokle ide ta beskonačnost? Ima li kraja ili sve završava u beznadju u postojanom nepostojanju, trajanju.. naš mozak je limitiran za to poimanje beskonačnosti, neshvatljivo za njega, nedefinisano.. da li smo mi samo djelić prašine u svemiru? Da li je onda i svemir djelić ili mrva nečeg mnogo većeg u beskonačnim prostranstvima? :roll:
Ja sam i pre filma "Matrix" još na početku srednje škole rekla majci i sestri kako "me nervira ovo dvorište, ovo drveće, imam osećaj da su kao nacrtani, ja osećam da iza ovog paravana nečega ima, ali ne mogu da ga provalim kako da to vidim...kako da srušim?"
Svi su me savetovali da ćutim, da me ne strpaju u ludaru.
Sa "Matrixom" je došlo olakšanje- ne moram biti u pravu, ali utešno je da nisi jedini na svetu koji tako razmišlja.
Ne znam, po mom mišljenju, "Matrix" se dobro "očešao o istinu", ali ni to nije ni blizu potpunog odgovora.
Iz oba vaša teksta 'izvukao sam' tri kratka citata pa bih prvo nešto o njima.

Prvi deo je pitanje, "Može li um zamisliti...?" Druga dva dela su, "...na početku srednje škole rekla sam majci..." i "...utešno je da nisi jedini na svetu koji tako razmišlja." Druga dva dela napisala je ista osoba tako da iz prvog citiranog dela zaključujemo da ga je pisala osoba ženskog pola. Iz drugog citiranog dela da se zaključiti da je pisala osoba muškog pola.
Nisam naveo ove citate da krenem sa negiranjem ikog ili ijednu osobu ovde citiranu, već da ukažem na nešto što govori o našem umu. Iz druga dva dela sagledavamo, iako se nikada ne pitamo jer o tome i ne razmišljamo više, da naš um funkcioniše po automatizmu kako smo ga programirali a to znači da on ne može da zmišlja niti razmišlja. Tačnije, ovi pojmovi su prebačeni iz dela uma koji je zadužen za naše budno stanje u naš podsvesni deo uma odakle sve to funkcioniše po automatizmu, nadalje više nikada ne razmišljamo o tome.
Sve ovo kaže da je um samo jedan manji kompjuter kojeg trebamo dobro utrenirati da nam omogući lakši i jednostavniji život. Pa ipak ako hoćemo izaći iz okvira kolotečina vlastitog uma neophodno je uložimo dodatne napore a to znači da podignemo svoju svest, nas kao jedino svesnog Bića, koje zna, može i ume da reazmišlja. Tek kada podignemo svoju svest, nas kao Bića, koji smo jedina Svest i koji smo duhovno Biće, možemo započeti sa reprogramiranjem svog uma i podizati ga na jedan viši nivo kada ćemo mu ubaciti nove podatke i nove pojmove. Tek tada možemo nastaviti sa ponavljanjem procesa sve dok mi kao Biće ne podignemo svoju svest do tog stadijuma da posedujemo najviše znanje i da možemo isto utisnuti i u naš um. Ovo kaže da pravo znanje o nama i o svetu u kojem živimo ne može nikada doći iz spoljašnog sveta, objektivnog, već iz naše subjektivne realnosti gde jedino postoji znanje svake vrste i svakog nivoa.
Zapravo, to i jeste pravi smisao naših života, da znamo istinu ili da možemo učiniti pristupačnu istinu za nas kada god poželimo da je dublje i sveobuhvatnije znamo.
Naš um nam daje samo one podatke koje smo u njega ubacili što znači da mi u datom trenutklu za ovaj stadijum znanja nismo dosegli odgovarajuće stanje ili stadijum svesti.
Tačno je da jednom dođe dan kada svako u svom trenutku oseti potrebu da podigne svoju svest i spozna naredni stadijum ili možda čak da dosegne najviši stadijum svesti, znanja i razumevanja. Da li je to moguće? Ovo pitanje se pojavljuje slično onom citiranom gore i ako očekujemo da um može dati odgovor onda ćemo uvek biti razočarani i odgovor će uvek biti negativan. Još bolje rečeno može biti ovako, Ako očekujemo da nam odgovor dâ iko drugi osim nas samih onda ga nikada nećemo imati, ili ako očekujemo da odgovor da bilo koji filozof iz bilo koje prošlosti takođe ćemo biti uvek razočarani. Jer, niko iz prošlosti niti iko iz sadašnjosti nama ne može dati odgovor osim nas samih jer, to se tiče naše lične svesti. Naša lična Svest, tj. mi kao duhovno Biće, Duša, moramo potražiti i naći odgovor kako bismo ga pretočili u našu dnevnu svest.
Da li smo sa ovim zbunjeni? Verujem da će većina biti zbunjena pa čak i najveći sveznalci, mislim na one knjiške sveznalce koji citiraju razne knjige i autore.
Naravno, ako bih ja pokušao dati odgovor na postavljena pitanja, u uvodnom postu, siguran sam da bi retko ko bio zadovoljan i dobar deo bi imao jaku reakciju ili podsticaj da odgovori sa čvrstim nipodaštavanjem. Ništa od toga ne bi bilo niti neobično niti alarmantno jer bi to samo iskazalo osobinu naših umova kako oni reaguju. Kako? Jednostavno, um svakog od nas nastoji da negira sve što dolazi spolja, od bilo kojih izvora, ako nije u skladu sa informacijama koje već ima u sebi - sa informacijama i ubeđenjima. Tako funkcioniše vaš ali i moj um.
Naš um može prepoznati onu istinu spolja za koju već ima dotok spoznaje sa unutarnje strane iz vlastitog subjektivnog izvora, iako on sam ne prihvata da unutar njega samog postoji drugo Biće koje od njega zna bolje i više. Iz tih razloga naš um je spreman da uništi i vlastito fizičko telo samo da sačuva svoja ubeđenja ili stadijum spoznaje ili informacija. Obiučno se kaže da naš ego spremno uništava i nas same samo da sačuva sebe.
Iz tih razloga bitka za istinom je rastrzajuća za svakog pa i za nas ovde koji razmenimo po koju reč.

Svet u kojem živimo funkcioniše na načiun kako funkcioniše a naš um 'vidi' ono što je naučen da 'vidi i kako da vidi.' Ovo rečeno je u skladu sa onim što već rekoh. Iz ovih razloga najbolje je da potražimo metodu i način kako da radimo na ekspanziji svoje svest i da onda sami znamo iz unutarnjih izvora po metodama i principima koji nisu poznati našim umovima. Metode i načini postoje, mnogi veruju da ih već imaju, jer ne shvataju još uvek da postoji samo jedna jedina metoda koja pojedincu može doneti najvišu i apsolutnu istinu. Ta metoda od svakog od nas zahteva ono što još uvek nemamo dovoljno iako će se mnogi rado zaleteti da potvrde kako toga imaju, tačnije, imamo, iako nije slučaj.
Obuzdajmo atomatsku reakciju uma jedinom metodom kojom je to moguće a to je otvaranjem srca prema najvišoj i beskonačnoj ljubavi koja dotiče iz samog centra Kreacije. Tada, nam neće trebati niti knjige ali ni potvrde drugih. Tada možemo imati znanje (razumevanje) i tad presahnu mnogobrojna ili bewskonačna pitanja koja uvek postavlja naš um.
Prijatno!
 
Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.