Da li postoje crne rupe?

Meliot

Elita
Poruka
20.852
Postoje li crne rupe? Pročitajte sledeći odeljak o njima sa vikipedije sa prodiskutujte:

"Zvezde sa masom većom od 2 Sunčeve suočavaju se sa velikim problemom kada utroše svoje gorivo. U nekim slučajevima one mogu da eksplodiraju u vidu supernove, te na taj način, odbacujući materiju, da izbegnu katastrofalni gravitacioni kolaps, no teško je poverovati da se ovo uvek desi bez obzira na veličinu zvezde. Poslednji stadijum jedne masivne zvezde je crna rupa. Načelo isključenja u tom slučaju nije dovoljno jako da se odupre gravitaciji, pa zvezda kolabira u jednu tačku (singularitet) koja zadržava masu te zvezde, ali sa zapreminom jednakoj nuli."

Da li je ovako nešto uopšte moguće kada znamo da se materija ne može uništiti već da samo može prelaziti iz jednog oblika u drugi?

Kada zvezda kolabira u crnu rupu, njena masa ne nestaje; ona ostaje sadržana unutar crne rupe i utiče na gravitaciono polje koje crna rupa stvara.

Ne znam šta te tačno buni.
Ali masa je u stvari materija. Nešto što nema masu niti zapreminu ne može biti materija. Ja to tako posmatram. Atom ima masu, protoni i elektoni imaju masu i zapreminu. Doduše jako malu ali je imaju. Gde nestane onda ta silna materija?

Ali masa je u stvari materija. Nešto što nema masu niti zapreminu ne može biti materija. Ja to tako posmatram. Atom ima masu, protoni i elektoni imaju masu i zapreminu. Doduše jako malu ali je imaju. Gde nestane onda ta silna materija?
u stvari mi smo na fakultetu imali materijalnu tacku
to je telo ciji se oblik i velicina mogu zanemariti u nekim uslovima

ali pricamo o tacki.

Ali masa je u stvari materija. Nešto što nema masu niti zapreminu ne može biti materija. Ja to tako posmatram.
Masa nije materija. Masa je samo jedno svojstvo materije. Masa i energija jesu ekvivalentne. U crnoj rupi ništa ne nestaje.

Ne možeš da raspravljaš o ovome dok ne savladaš barem osnovne pojmove.

Kako ne nestaje kada materija mora da ima zapreminu a samim tim i masu? U slučaju crne rupe zapremina je navodno 0.
Nije nula. Crna rupa zauzima konačnu zapreminu u prostoru, definisanu svojim horizontom događaja, koji ima svoju zapreminu. Unutar horizonta događaja nalazi se singularitet.

Nemoj se džaba truditi da ovo razumeš, pošto vidim da ti ne ide, bolje pređi na nešto jednostavnije.

Nije nula. Crna rupa zauzima konačnu zapreminu u prostoru, definisanu svojim horizontom događaja, koji ima svoju zapreminu. Unutar horizonta događaja nalazi se singularitet.

Nemoj se džaba truditi da ovo razumeš, pošto vidim da ti ne ide, bolje pređi na nešto jednostavnije.
"pa zvezda kolabira u jednu tačku (singularitet) koja zadržava masu te zvezde, ali sa zapreminom jednakoj nuli."

Ja bih pre rekao da zvezda kolabira u neku materiju velike gustine odnosno u materiju velike zapreminske težine i da ta zapremina nikako ne može biti 0.

Ne lupaj, objasnio sam ti iznad šta je event horizon. Uzmi pa uči malo.

Ne možeš da raspravljaš o ovome kad nemaš pojma. Osim ako ne voliš da troluješ, onda nastavi.
pa zvezda kolabira u jednu tačku (singularitet) koja zadržava masu te zvezde, ali sa zapreminom jednakoj nuli."

Ja bih pre rekao da zvezda kolabira u neku materiju velike gustine odnosno u materiju velike zapreminske težine i da ta zapremina nikako ne može biti 0.

Sizif je objasnio jednim delom.

Crna rupa je zvezda nakon kolabiranja. Mora da ima ogromnu masu da bi kolabirala u crnu rupu. Crna rupa ima određenu dimenziju. Na primer, kada bi se
Sunce posle smrti moglo prevesti u crnu rupu, a ne može, ali recimo kada bi imalo gustinu crnu rupe, bilo bi u prečniku svega par kilometara. Dakle, crne rupe nisu materijalne tačke, ni tačke. Međutim, one su vrlo malih zapremina.

Ono zašto se zovu crne rupe, to je zbog toga što svetlost koja ide prema njima se ne vraća, tj sasvim se apsorbuje pa je crno, kao apsolutno crno telo.
E sad, one deluju svojom gravitacijom na sve oko sebe, ali samo do horizonta događaja.

Ono zašto se zovu crne rupe, to je zbog toga što svetlost koja ide prema njima se ne vraća, tj sasvim se apsorbuje pa je crno, kao apsolutno crno telo.
E sad, one deluju svojom gravitacijom na sve oko sebe, ali samo do horizonta događaja.
Možda nisu tako male. One nikada nisu viđene jer su crne. Samo se vidi neki oblak gasa koji se vrti oko njih pa se pretpostavlja da se unutar takvog diska nalazi crna rupa. Sunce je zvezda patuljak u odnosu na druge zvezde.

"pa zvezda kolabira u jednu tačku (singularitet) koja zadržava masu te zvezde, ali sa zapreminom jednakoj nuli."
Odakle ti to?
I crne rupe imaju radijus i masu.
A zapremina se obično računa koristeći horizont događaja.
Sve ostalo o beskonačnoj gustini i gravitacionoj sili su samo
matematičke pretpostavke, pogotovo što bi crna rupa iskrivila
i prostor i vreme, a mi to sa našom matematikom jednostavno ne
možemo ni da objasnimo, ni da shvatimo.
Kao što sam već više puta napisao - nama jednostavno fali jedna
dimenzija
da bi shvatili Univerzum - počevši od Velikog Praska...

I pored toga što je njihovo postojanje dokazano i opšteprihvaćeno, nađe se majstor koji tako nešto dovede u pitanje.

Prajsles.
To nisu rupe već nebeska tela koja imaju svoju masu i zapreminu. U njihovoj definiciji kako sam video i sada i pre one se predstavljaju kao "nešto" čija je zapremina jednaka nuli. Po meni to je nemoguće. Od koga su materijala? U koji to element ili jedinjenje prelazi helijum?

Masa nije materija. Masa je samo jedno svojstvo materije. Masa i energija jesu ekvivalentne. U crnoj rupi ništa ne nestaje.

Ne možeš da raspravljaš o ovome dok ne savladaš barem osnovne pojmove.
Alo naučni radniĉe,

1) kolika je masa vasione?
2) koja gravitacije je drži?
3) u čemu se nalazi taj prostor?
4) koliko košta Zemlja u dolarima?

Glupo?
Pazi šta kažu jači naučnici: "we are on by far the most expensive planet in the solar system." :dash:

To nisu rupe već nebeska tela koja imaju svoju masu i zapreminu. U njihovoj definiciji kako sam video i sada i pre one se predstavljaju kao "nešto" čija je zapremina jednaka nuli. Po meni to je nemoguće. Od koga su materijala? U koji to element ili jedinjenje prelazi helijum?
U uvodnom postu si jasno pitao da li one uopšte postoje. Fasciniralo me je tvoje nepoverenje prema nečemu sa čime se slažu svi koji se bave tom tematikom. A i na temi ti je objašnjeno sve što ti nije bilo jasno. Od kojeg su materijala ne znam, verovatno bi bilo potrebno da se uzme uzorak direktno iz jedne od crnih rupa ili da se u CERN-u napravi mala veštačka crna rupa pa da se to proučava. Ali možda naučnici mogu da pretpostave indirektno koji bi materijal mogao da bude u pitanju.

Alo naučni radniĉe,

1) kolika je masa vasione?
2) koja gravitacije je drži?
3) u čemu se nalazi taj prostor?
4) koliko košta Zemlja u dolarima?

Glupo?
Pazi šta kažu jači naučnici: "we are on by far the most expensive planet in the solar system." :dash:
Hej Stojke, i ti imaš jednu crnu rupu u svom domaćinstvu. Doduše, to je drugačija vrsta crne rupe.

Ne, nisam zainteresovan da je proučavam. Hvala.

:lol:

U uvodnom postu si jasno pitao da li one uopšte postoje. Fasciniralo me je tvoje nepoverenje prema nečemu sa čime se slažu svi koji se bave tom tematikom. A i na temi ti je objašnjeno sve što ti nije bilo jasno. Od kojeg su materijala ne znam, verovatno bi bilo potrebno da se uzme uzorak direktno iz jedne od crnih rupa ili da se u CERN-u napravi mala veštačka crna rupa pa da se to proučava. Ali možda naučnici mogu da pretpostave indirektno koji bi materijal mogao da bude u pitanju.
Rupe ne mogu biti nebeska tela to je suština. To sam i hteo reći, da to uopšte nisu neke rupe gde se sve sažima u nekoj tački koka nema ni masu ni zapreminu već da su to nebeska tela sa nekom svojom masom i zapreminim.

Back