Da li popularni umetnici imaju dužnost da se suprotstave užasnim političarima?

Umetnici u principu ne bi trebalo da se mešaju u dnevnu politiku, ali bi trebali da se suprostave izuzetno destruktivnim režimima ili propagandi koja ima za cilj satanizaciju nekog naroda, rase itd... Umetnik i propaganda. To je pitanje aktuelno još od podrške Leni Rifenštal Hitleru, a danas recimo očit primer je recimo stavljanje bosanske Leni Rifenstal Jasmile Žbanić u službu muslimanske mitomanije, propagande i satanizacije Srba. Nema filma koji nije snimila, a da nije gadljiva i ogoljena propaganda. Da njena bestidnost bude veća, ona sama je Kusturicu uporedila sa Leni Rifenštal.

Veću besmislicu skoro nisam pročitao, pazi obavezu na ćutanje, ti baš voliš diktature, samo ne bi voleo da živiš u nekoj verovatno.
Ne, nego kao javna ličnost koja navodno apeluje na sve ljude i sve uzraste nije pametno da se polarizuju.
Ima ih i glupih koji se prime na takve pozive da se ističu.
Normalno je da u privatnom okruženju iznose svoj stav, ali ne i javno ako su zabavljači, tipa glumci, pevači, sportisti.

A ti smatraš da samo oni koji bi zauzeli stav kao i ti treba da pričaju? Šta je sa "ćaci" umetnicima kod nas?

Možda u Severnoj Koreji, Rusiji i sličnim istočnim despotijama.

U Evropi niko nema obavezu na ćutanje.

Civilizacija ljudima donosi slobode a ne jednoumlje i podaništvo.
Уметници су познати због свог уметничког рада, а онда користе ту популарност да ти увале нешто друго? Исто тако могу да пропагиорају и нешто са чим се ти стравствено не слажеш. Шта ћеш онда? Да тражиш да умукну?

Уметници су познати због свог уметничког рада, а онда користе ту популарност да ти увале нешто друго? Исто тако могу да пропагиорају и нешто са чим се ти стравствено не слажеш. Шта ћеш онда? Да тражиш да умукну?

Da, uvale ti slobodu i ohrabre te da misliš svojom glavom i da ne budeš podanik.

Ne da imaju pravo na ćutanje nego obavezu na ćutanje.
Apsolutno,
kao medijska ličnost nemaš pravo da manipulišeš i obmanjuješ javnost koja te idealizuje zbog nečeg sasvim drugog.

Za to služi propaganda. Koja više nego dobro radi posao, "mentalitet krda" u moderno doba je nezamislivo lakše napraviti nego pre kad su se samo čitale novine i gledao dnevnik.
Algoritam danas moze sve.
Danas čak i ako postoje alternativni izvori informacija nego ranije i sve je lako proveriti ljudi su uskoumniji i prate čobana kao ovčice više nevo ikad.
Ljudi zaprsvo nisu ni svesni koji su laki za oblikovanje, samo valjda neko sa prosečnim iq nema kapacitete da to ukapira, bez da vredjam bilo koga, zapravo me boli i pogadja, posebno kad vidim od bliskih osoba kako tvrde ovo ili ono isključivo, opusti se sve, je siva zona, bar analiziraj i drugu stranu, isključi emocije... jok... ispran mozan, ovca ošišana... pešak na sahvoskoj tabli mudrih sto sa strane igraju igru postavljen na polje.
Pri tom ajd kad vidim starije ljude, neko postane mudriji, shvati, nekomostane "ošišan" , al oni su svoje preživeli, mladi ništa nisu naučili, i istorija se ponavalja.

Da ne dužim sa analizama, i filozofijom, ali je i ovo bio uvod, mač sa dve oštrice, umetnici su česti u svom svetu, splrtisti, opet često imaju neki viteški i sporti duh, koji u realnom životu ne postoji.... još ako su i jedni i drugi bezobrazno bogati, slavni popularni
Oni žive paralelan univerzum i nemaju nekimrodir sa realnošću, i ne samo to, i oni su ljudi, obični ljudi, to što ih idealizuju jedni ok, ali ovde je narod surov, iskljuciv, zadrt, pa ja poznajem upotrebicu ruznu reč, pololjude koji se sa pola porodice zavadiše zbog politike, idioti, nece ds sluša ne znam Balaševica jer je "ustaša" , Riblju Ćorbu jer je "ćaci" ...itd
Šta nekom umetniku treba to da ga pogresno razumeju, protumače, jednoumno, a osude
etiketriraju,
ljudi koji ima nisu ni di kolena, sto je Rambo Amadeus genijalno rekao ako ja znam da brojim do 1000 di do 10 ti u svakoj raspravi pobedjuješ, ti mene ne mozes da shvatiš.

A mnogi ljudi su neshvaćeni, drugo je Amerika, niko nece suditi Majklu Daglasu jer podrtava ne znam koga, niti Masku što je podrzavao Trampa, drugi mentalitet, u sustini jedino što imaju od demokratije.

Politika je šugava stvar, i prljava igra... Amo si u etnik treba da ostaneš čist i da te pamte po onome što si stvorio kao umetnik.

Ja lično se ne bih isticao, otkud znam, čromene se vređena shvatim da sam pogrešio, a ne mozes obrisati gumicom, opet imamo primere u istoriji, oni koji su podrzavali naciste, danas ih etiketiraju, dmoratski :/

Iskreno ne vidim da je tramp toliko ''uzasan'', cak ni Netanijahu
Ti očigledno isključivo pratiš zapadnu prooagandu.
Pri tom za Trampa mislim da je opasan, u rat u Iranu uveo ga je Jevrejski lobi, ekstremno mocsn u SAd, drze i kapital a i mocne pojedince u šaci koje mogu lako da kompromitju, iako Amerika hoce monopol na bliskom istoku, nafta i to, a Iran joj smeta, ogroman deo kako šire javnosti osti tako ni establišmenta, kongresa, senata ne podržava napad na Iran.
Što se Netanijahu tiče zaista nemam komentar, ti ne vidiš? Ok, najmanju ruku ne cidim kako ne vidiš, ako ništa gde ima dima ima i vatre..
I još ga porediš sa Putinom kome si u najmanju ruku misljenje formirao samo na osnovu ispiranja mozga, što bi mladi rekli hajpa u zapadnom medijskom mraku... al nebitno za priču...

Ok, ajmo ovako, pretpostvamo da si čuo za medjunarodnog pravo... da li je moguce imati toliko duple standarde, gde ga ceo svet ga optužuje, uključujući i nezavisnu komisiju UNa za genocid nevidjenih razmera od drugog svetskog rata, plansko in
strateško unišenje Palestinaca, ti glavu u pesak? Ako ništa, bar uzeti u obzir..pti zaključivanju...
Ok, jeste Amerika mu čuva ledja pa je malo nije se desilo... al opet... ljudi su ljudi...a ljudi pate..
Bar malo istraži, a tek smo zagrebali vrh ledenog brega, ništa od toga Putinu kog si pomenuo ne mogu da prilepe i oni koji zele. Čisto poredjena radi.
Ne znam da li shvataš koju težinu reč genocid ima uopšte da bi ti napisao "ve vidim" eto ja cu napisti, ne razumem.
Sve duple standarde na stranu.

Svaki rat je grozan, ali uvek postoje dve strane, i svaki rat i a i pozadinu, i deo je nečeg mnog većeg i šireg...
A i ako znap istoriju dosta je toga su šabloni koji se ponavljaju.

Propagandi bilo koje vrste ne veruj, a koga god Amerika podrzava, ti imaj na umu da je drugi zapravo mozda zrtva, ili u pravu najverovatnije.
Americki neoimperijalizam se nije značajno promenio od hladnog rata, samo igrači, eto i famozni Grenland je dokaz da ni "saveznici" citaj sluge, nisu bezbedni, Grenland ima resurse, što Amerikanci vole, ima stratešku poziciju i kontrolu Aritika, a onaj ko ne zna, kad au kopili Aljasku od Rusa, hteli su i Grenland, Grenland nije nova priča, u više navrata u prteklih 100 i kusur godina su pokušali da ga pripoje. Grenland je dugoročan cilj.
Dakle Putin, Tramp, Bibi iz Izraela, su igrači ali je igra mnogo veća na geopolitičke perspektive.
Ako gledaš jednoumno i crno na belo, onda si izmanipulisan propagandom. Dakle onaj ko vuce konce je pobedio nad tobom, ja sebi ne dozvoljavam da ispadnem izigran, ali isto zato i ne tvrdim da sam uvek u pravo, otvoren sam za to da nisam.
Za Putina sam gotovo 100% uveren da nikad nije hteo da dodje do rata, i da je bio otvoren za kompromise npr. A za zapad ne mogu isto da tvrdim. A Ukrjainske političare ne zelim ni da komentarišem. Vulgaran bih bio previše.
Treba malo ući i u mentalitet za Bibija mislim da mislida je u pravu, i znam i zašto, ali cilj ne opravdava sredstvo ako se bazira na rat bez pogovora. I ako opet kazem zivot je zovot, i vojnik je covek i gine za interese nekog tamo, al bap po civilima, deci ne ide...
Pa seti se 1999.
Tramp je kompleksna ličnost.

Poslednja izmena:
Možda u Severnoj Koreji, Rusiji i sličnim istočnim despotijama.

U Evropi niko nema obavezu na ćutanje.

Civilizacija ljudima donosi slobode a ne jednoumlje i podaništvo.
Против агресије НАТО-а на СРЈ 1999. само мали број уметника у Европи је дигао свој глас. Пропаганда и цензура су биле јаче.

Apsolutno,
kao medijska ličnost nemaš pravo da manipulišeš i obmanjuješ javnost koja te idealizuje zbog nečeg sasvim drugog.

Jeli?

Diktatorski lider ima pravo da privatizuje državu, uguši institucije, progoni neistomišljenike, pokrade izbore i uvede kult ličnosti... a svi drugi trebaju da gledaju samo svoja posla? :think:

Lepo ste to osmislili. Pravi mentalitet korumpiranih banana istočnih despotija :dash:

Back