Da li popularni umetnici imaju dužnost da se suprotstave užasnim političarima?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
257.277
Čuveni španski režiser Pedro Almodovar kaže da imaju:

Almodovar o Trampu: Umetnici imaju dužnost da se suprotstave monstrumima​

Španski reditelj Pedro Almodovar pozvao je umetnike na Kanskom filmskom festivalu da otvoreno govore o društvenim krizama, ocenivši da je njihova moralna dužnost da budu štit protiv "monstruma" poput Donalda Trampa.

"Stvaralac sa svoje male platforme mora da govori bez uvijanja. Ćutanje i strah su veoma loš znak i predstavljaju znak erozije demokratije", izjavio je Almodovar na konferenciji za novinare nakon premijere svoje tragikomedije "Gorki Božić" (Bitter Christmas).

On je dodao da su umetnici u obavezi da postanu neka vrsta štita protiv lidera kao što su Tramp, izraelski premijer Benjamin Netanjahu ili ruski predsednik Vladimir Putin.
https://www.021.rs/zabava/film/4440...i-imaju-duznost-da-se-suprotstave-monstrumima

Stvarno, da li su umetnici u obavezi da se izjasne povodom užasnih političara koji ugrožavaju svoje, a i mnoge druge narode? Oni koje je Almodovar pomenuo uopšte nisu jedini.
Ima li umetnik pravo na ćutanje i nezainteresovanost?

Sad vidim da Almodovar ima 76 godina. Prilično je ostario. Mislio sam da je mlađi.

1780413673271.png

Zapravo i deluje mi mlađi, ako ne računamo boju kose. Nije on Tramp pa da se farba.

Iskreno ne vidim da je Tramp toliko ''uzasan'', cak ni Netanijahu, da bi se poredio sa npr Putinom... Mnogi od tih zapadnih umetnika rade te kampanje za novac ili da bi bili ''cool'' i prisutni u ocima javnosti kada ne snimaju nista sto je njihov posao.
Dobro, Pedro nije to bukvalno rangirao, mada se recimo ja slažem da je Putin najgori od svih. Mnogi kažu da je i Tramp zapravo njegov proizvod što celu stvar čini još gorom.

Ali generalno - šta mislite o političkom angažovanju umetnika?

Zavisi kako gledaš.

Sa jedne strane, ljudi koji imaju veliku publiku i uticaj nose i određenu moralnu odgovornost. Ako vidiš nepravdu, autoritarizam ili zloupotrebu moći, a imaš mogućnost da digneš glas, razumljivo je zašto neko smatra da bi to trebalo da uradiš.

Sa druge strane, lako je sa strane reći "umetnici moraju". Zašto bi baš oni podmetali svoja leđa pod pendrek, trpeli šikaniranje, pretnje, gubitak angažmana i razne posledice, ako ostatak društva nije spreman da uradi isto? Nisu umetnici ni političari ni profesionalni aktivisti.

Po meni, treba ceniti one koji javno istupe kada procene da je to važno, ali ne bih rekao da su svi u obavezi da to rade. Hrabrost je vrlina, ali ne možeš je propisati kao profesionalnu dužnost.

Dobro, Pedro nije to bukvalno rangirao, mada se recimo ja slažem da je Putin najgori od svih. Mnogi kažu da je i Tramp zapravo njegov proizvod što celu stvar čini još gorom.

Ali generalno - šta mislite o političkom angažovanju umetnika?
Izgleda da je to sve subjektivno npr ako podrzavam neki cilj i neko poznat ga podrzi meni je to super osecam se ispunjeno, mocno, ali ako mi se ne svidja cilj ili licnost cesto vise i ne gledam njegove ili njene filmove/emisije, prebacujem kada vidim na tv itd...

Španski reditelj Pedro Almodovar pozvao je umetnike na Kanskom filmskom festivalu da otvoreno govore o društvenim krizama, ocenivši da je njihova moralna dužnost da budu štit protiv "monstruma" poput Donalda Trampa.

"Stvaralac sa svoje male platforme mora da govori bez uvijanja. Ćutanje i strah su veoma loš znak i predstavljaju znak erozije demokratije", izjavio je Almodovar na konferenciji za novinare nakon premijere svoje tragikomedije "Gorki Božić" (Bitter Christmas).

On je dodao da su umetnici u obavezi da postanu neka vrsta štita protiv lidera kao što su Tramp, izraelski premijer Benjamin Netanjahu ili ruski predsednik Vladimir Putin.
https://www.021.rs/zabava/film/4440...i-imaju-duznost-da-se-suprotstave-monstrumima

Stvarno, da li su umetnici u obavezi da se izjasne povodom užasnih političara koji ugrožavaju svoje, a i mnoge druge narode? Oni koje je Almodovar pomenuo uopšte nisu jedini.
Da.

tesko.........buduci da "uzasni" politicari uglavnom promovisu umetnike.

Izgleda da je to sve subjektivno npr ako podrzavam neki cilj i neko poznat ga podrzi meni je to super osecam se ispunjeno, mocno, ali ako mi se ne svidja cilj ili licnost cesto vise i ne gledam njegove ili njene filmove/emisije, prebacujem kada vidim na tv itd...
Тако на пример мрзе Путина јер им је речено преко медија.

Veću besmislicu skoro nisam pročitao, pazi obavezu na ćutanje, ti baš voliš diktature, samo ne bi voleo da živiš u nekoj verovatno.

Nije toliko neobično. Nervirator i Neno su ovde ozbiljni sendvičari. U početku su botovali prefinjeno, da se ne primeti, sad kako idu izbori i kako je veća frka, verovatno im je naloženo da malo "pojačaju" i budu direktniji u buljopoklonstvu velikom vođi. Nagrada je goveđi preliv u sendviču ;)

Back