HEFESTOS 1
Buduća legenda
- Poruka
- 30.478
Није проблем у легитимности става, наклоности овој или оној хемисфери, него тумачењу информација из овог или оног става заснованог на афинитетима; ту се ми "не разумемо", и ту све дискусије, -не само нас двојице, него скоро све- запну у замци политичке концепције коју преферирамо.И ту бих опет рекао: залажем се за јавност свих уговора о трошењу државног новца у свим пројектима који се уско не тичу безбедности саме Државе.
Дакле, то значи СВИХ уговора, небитно да ли су закључени до Петог Октобра, до 2012, или до сада.
Надам се да се можемо сложити око легитимности таквог става, избегавајући да причу ширимо на тему наклоности овој или оној политичкој опцији, односно наклоности Западу/Русији/Кини/коме год.
Бојим се да ту нема компромисног решења, управо због немогућности "помирења" западног и "незападног" поимања устројства државе и политичког система; и ма колико ми покушавали да нађемо неки "заједнички језик"- то се сведе, пре или касније на свађу, размене увреда и лична денунцирања.
Искуства нам говоре да се тај проблем решава само на један начин- "поразом" једне од страна, јер је неповерење, сасвим оправдано- превелико; западна коалиција је толико пута слагала, прекршила договоре и "примирја" од 1945, да је свако ишчуђавање на неповерење истока (па и нас) неумесно, па сад све и да мисле искрено о неким компромисима- нико им више не верује.
Зато је и само залагање на јавност свих Уговора мало беспредметно, па и неумесно; као да смо ми, "са друге стране барикаде"- за прикривање и тајност;

Слажемо се ми увек у принципу; методологије су нам непомирљиво различите.
Ти би да се то одради кроз систем, демократским процедурама, а ја поодавно објашњавам, без успеха- да демократија не функционише, и да је то узрок проблема, а не решење.