Da li "norveški radijatori" štede električnu energiju

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
315.985
Da li se isplati kupovina i ugradnja "norveških radijatora". Kako "norveški radijatori" ostvaruju uštede, iako troše električnu energiju i za vreme skuplje tarife? U kakvim stanovima postoji računica da se grejete na struju uz pomoć "norveških radijatora".

Grejanje na struju je svakako najkomforniji način grejanja. Nema nabavke ogreva, loženja, čišćenja, održavanje sistema za grejanje je svedeno na minimum… Prednosti su očigledne. Ipak, cena komoditeta se plaća visokim računima za struju.
Naravno, kada se kaže grejanje na struju, prva asocijacija su TA, odnosno termoakumulacione peći. Njihova osnovna prednost je ta što troše električnu energiju tokom noći, kada je se električna energija naplaćuje po znatno nižoj tarifi.

S druge strane, već dugi niz godina u ponudi domaćih prodavaca su takozvani "norveški radijatori". Sam pojam "norveški radijatori" je danas postao veoma popularan, iako mnogi prodavci u ponudi imaju i italijanske ili turske brendove ovakvih grejnih tela, koje prodaju pod kategorijom "norveški radijatori".

U pitanju su slični proizvodi koji rade na sličnom principu, ali kao i kada je svaki električni uređaj u pitanju, njegov kvalitet može da varira. Kako je u pitanju uređaj koji može i treba da traje dugi niz godina, naš savet je da se dobro raspitate i da odaberete kvalitetnije proizvode renomiranih proizvođača. U ovom tekstu ćemo se pozabaviti samo temom kolika je potošnja ovakvih grejnih tela, kako ostvaruju uštede i da li njihova ugradnja isplati.

U pitanju su grejna tela koja rade na električnu energiju, ali za razliku od TA peći "norveški radijatori" ne akumuliraju toplotnu energiju tokom noći, već troše električnu energiju dok god su aktivi, odnosno dok greju. Upravo zbog toga se javlja najčešća nedoumica, jer prodavci "norveških radijatora" tvrde da njihov proizvod troši 50 odsto manje energije.

Pitanje je kako je to moguće kada moraju da rade preko celog dana, kada je električna energija višestruko skuplja, za razliku od TA peći, koje se dopunjuju tokom noći kada je struja jeftinija.

Kako "norveški radijatori" štede električnu energiju
Trik je u tome da "norveški radijatori" ne troše manje električne energije od TA peći, potrošnja je uvek onolika kolika je deklarisana snaga ugrađenih grejača. Trik je u tome da su "norveški radijatori" mnogo savremeniji i precizniji uređaj od TA peći. TA peći su nastale pre više decenija i od tada nisu usavršavane i poboljšavane, a jedina prednost im je to što rade dok je struja jeftinija.

S druge strane, "norveški radijatori" su opremljeni veoma preciznim termostatima koji neuporedivo bolje doziraju potrošnju električne energije, odnosno troše električnu energiju samo onda kada je to neophodno. TA peći se tokom noći ugreju do maksimuma, pa tokom dana manje više bez ikakve kontrole isijavaju tu toplotnu energiju.
Često se dešava, da ako je napolju relativno toplo, moraju da se otvaraju prozori. Kod "norveških radijatora" potrošnja električne energije se dozira prema trenutnoj potrebi i tu se krije njihova ekonomičnost. Čak je kod nekih proizvoda moguća daljinska kontrola putem wi-fi konekcije i raznih aplikacija, što je dodatna pogodnost.

Ipak, ne treba prevideti da "norveški radijatori", ipak, najveći deo električne energije troše upravo preko dana, kada je električna energija najskuplja. Da li će se njihova ugradja isplatiti mnogo zavisi od kvadrature i kvaliteta izolacije. U principu, ovaj vid grejanja na električnu energiju se isplati samo za manje kvadrature, koje su odlično izolovane.

Cilj je izbeći "crvenu" tarifu naplate elektrčne energije

Glavni trik kod grejanja na struju je izbeći takozvanu "crvenu zonu", a ona stupa na snagu kada domaćinstvo prekorači 1.600 kWh. Iz toga može da se postavi i sledeća računica: ako prosečno domaćinstvo za dnevne potrebe troši oko 500 do 600 kWh, za grejanje preostaje još oko 1.000 kWh.

Ako to podelimo na broj dana u mesecu, dolazimo do 35 kWh dnevno koliko ostaje da se utroši za grejanje. Dakle, ko može da troši do 35 kWh dnevno, može da računa da će se na električnu energiju grejati povoljno.

Približan proračun potrošnje električne energije

Kao što je već rečeno, koliko će sistem grejanja da troši električne energije najviše zavisi od kvaliteta izolacije. Ipak, evo grube računice: ako se uzme prosek da je za grejanje deset kvadratnih metara poreban jedan kW, zaključak je da je za stan od 40 kvadratnih metara potrebno oko četiri kilovata. Podrazumeva se da sistem električnog grejanja putem norveških radijatora neće raditi non stop.

Uz posečnu izolaciju i kvalitetne prozore recimo da će biti aktivan tokom 40 odsto vremena u toku 24 časa. Iz toga može da se izvuče računica da će dnevno da se troši 4 kW x 0,4 (40% vremena) x 24 časa = 38,4 kWh dnevno. Kada se ova potrošnja pomnoži sa 30 dana, dobija se mesečna potrošnja od 1.152 kWh.

To znači da ovom domaćinstvu ostaje još 448 kWh za taj mesec do ulaska u crvenu zonu, što je reaalna računica da se ugradnja norveških radijatora isplati, ali i za ovako mali stan je već na granici. Jer, 448 kWh se za osnovne troškove (osvetljenje, kuvanje, pranje veša, bojler…) u toku jednog meseca lako premaši, a i potrošnja norveških radijatora zbog niskih temperatura ili lošije izolacije lako može da premaši izračunatih 1.152 kWh, a tada se ulazi u crvenu zonu, kada sva računica pada u vodu.

Zaključak je jasan – grejanje na norveške radijatore može da se isplati samo za stanove manje kvadrature uz pretpostavku da je izolacija adekvatna, a stolarija kvalitetna. Zbog specifičnosti svakog objekta ponaosob, precizniji podatak nije moguće izvesti. U svakom slučaju, grejanje bilo kog stana veće kvadrature uz pomoć norveških radijatora, može da bude veoma skupo
radijator_temperatura_300517_tw1024.jpg

link
 
Prodavci godinama prodaju maglu kupcima. Norveški radijatori ne štede struju. Hajde lepi su, mogu da se okače na zid pa mogu biti praktični za prostorije koje se ne greju sve vreme ( spavaće sobe ), ali isto će uraditi kalorifer od 20e ako želite da uštedite.
Ako neko želi da se greje na struju ostaju mu TA peći Ili inverter klime, jesu skuplje u startu ali će se otplatiti kroz uštedu struje, a možete i leti da se hladite sa njima.
 
Prodavci godinama prodaju maglu kupcima. Norveški radijatori ne štede struju. Hajde lepi su, mogu da se okače na zid pa mogu biti praktični za prostorije koje se ne greju sve vreme ( spavaće sobe ), ali isto će uraditi kalorifer od 20e ako želite da uštedite.
Daa, slažem se, ima malo razlike u osećaju toplote, i da li grejno telo greje uglavnom vazduh ili i zidove i pod.
Ako neko želi da se greje na struju ostaju mu TA peći Ili inverter klime, jesu skuplje u startu ali će se otplatiti kroz uštedu struje, a možete i leti da se hladite sa njima.
Za hlađenje ok, ali klime su isplative ako je spoljna temperatura viša od 5*C (cca)

Klime sa invertorom (inverter) troše više struje od klasičnih i greju ekonomično do recimo 0*C.
Toplotne pumpe su sad aktuelne ( i moje je grejanje - podno sa toplotnom pumpom).
 
Ovisno o kome kraju pise, a mislim da su i ulaganja prilicno visoka. Za moj kraj su se dosad pokazala najispativija drva, a i nemam nekog izbora tipa da mogu uvesti plin.
Ulaganja jesu visoka, ali se ovde i zgrade sa 30 ili 50 stanova grade sa grejanjem na TP..

A, treba i loźiti.. kod toplotne pumpe nema posla.
Ja 120m² grejem sa 2 do 3 hiljade mesečno..
Može sa drvima za te pare, ako kupuješ drva ?
 
Ulaganja jesu visoka, ali se ovde i zgrade sa 30 ili 50 stanova grade sa grejanjem na TP..

A, treba i loźiti.. kod toplotne pumpe nema posla.
Ja 120m² grejem sa 2 do 3 hiljade mesečno..
Može sa drvima za te pare, ako kupuješ drva ?
Sve je to meni jasno da nema posla samo mene interesira koja su ulaganja pa da odprilike izracunam za koliko bi mi to sezona bilo drva. Za razliku od tebe ja grijem 3x manji prostor. Ne bi mogao s toliko para grijati tvoj prostor da imas na mom mjestu kucu ili stan nebitno. Zivim u jamislim najhladnijem djelu Hrvatske.

Spasava me sta imam izbora pa odem na more ako zelim pa mi je tu usteda, a druga usteda je da kupujem otpad drva koji je prosao kroz sušaru i ima vecu kaloricnu vrijednost nego primjerice obicna drva. Mana tih drva je da ne stvaraju puno zara, a ni otpada tj. pepela nema puno. 300 eura sam platio drva i biti ce mi za cijelu zimu i jos ce mi nesto ostati.

Ontopic
Nemam iskustva s tim radijatorima jer je grijanje na struju ne isplativo u kraju gdje zivim.
 
Toplotna pumpa je 2200 eura sa ugradnjom.
Ja sam pravio novu kuću pa sam odmah stavljao stirodur i cevi u pod..
To je još 1500 eura.
Bunar je (u proseku) od 200 do 400 eura
Za moju racunicu neisplativo sa tvojom napisanom cijenom. Ne znam sada koja je prosjecna temperatura zimi i koja zna biti najniza i koliko vremena. Kod mene zna biti po -15 neko vrijeme, a maksimalan -30 samo to je ekestrem
 
Za moju racunicu neisplativo sa tvojom napisanom cijenom. Ne znam sada koja je prosjecna temperatura zimi i koja zna biti najniza i koliko vremena. Kod mene zna biti po -15 neko vrijeme, a maksimalan -30 samo to je ekestrem
Srednja projektna temperatura (po knjizi "Grejanje" od Zrnića ) je najniža baš za Zrenjanin i Banja Luku -21*C... knjiga je pisana u vreme SFRJ.

ali ne sećam se da su skoro bile te temperature
 
kilovat je kilovat, dali je u norveskom radijatoru ili kineskoj grejalici. Ne moze nesto od recimo 2 kilovata da greje kao da ima 5. Sve se svodi na dobru izolaciju i koliko sati dnevno se greje.
Za sad na struju su najisplatljivije TA peci. Zivim u kuci, imam 2 peci jedna 6 i jedna 4 kw i obican panel 2 kw i u kuhinja/trepezarija sporet na drva. Kuca je prizemna, stara zidana od kamena, pola metra zida, pvc stolarija. Nas troje smo na poslu od ujutru pa do nekih 5 popodne. Peci punim uvece i pri ovako blazim zimama retko kada i duvaju, sporet palim kad dodjem, panel veoma retko jer u toj sobi skoro niko i ne boravi. sve u svemu mesecno (u hladnijim mesecima ) potrosim oko 1200kw struje i manje od kubnog metra drva. za 5 meseci bi sve u svemu potrosio mozda oko 5000kw struje i nekih 4 kubika drva.
 
mi ga imamo u kupatilu. ukljuci se pola sata pred tusiranje pa bude podnosljivo
ali znam ljude koji ceo stan greju sa 5-6 norvezana, mada ih nisam pitao kako greje i dal se isplati
Narod SRJ misli da je klasicna grejalica isto što i norveški radijator, ne kupuju kvalitetan nego u Tehnomaniji za 8k na popustu...
 

Back
Top