Da li neko zna koja je ovo knjiga/priča?

isimisi

Obećava
Poruka
81
Secam se samo otprilike price. Kao naucnici smisljaju jedan izmisljen svet sa svojom istorijom, jezikom, kulturom...sve je kao osmisljeno do detalja. Ne secam se zasto su to radili. E sad neki drugi naucnici koji nemaju veze sa ovima koji su izmisljali svet pronalaze neke drevne spise ili predmete koji se spominju u tom izmisljenom svetu. U principu, taj izmisljeni svet pocinje da se materijalizuje u ovom nasem. Ne mogu da se setim kako se zove knjiga ni ko je pisac (mozda je neki latino pisac, nadrealista), davno sam je procitala. Jako mi je bila zanimljiva i htela bi ponovo da je procitam.

Kakva bre Atlantida.Nju prvi put,koliko znamo,pominje Platon u svom filozofskom delu Timaj.Jos nisu nadjeni pouzdani dokazi da je postojala i gde je postojala.Uglavnom se smatralo da je ta nestala potopljena civilizacija bila negde zapadno do Gibraltara.

Je li moguće da stvarno u toj meri ne veruješ da postoji išta izvan tvog sveta?

Opis koji je u uvodnom postu nije daleko od Pekićeve Atlantide.

Setila sam se jedne price, ali ne znam niti kako se zove, aniti ko ju je napisao... pa ako neko moze da mi pomogne bila veoma zahvalna. Elem:
prica o spomeniku decaka, gde on govori golubovima da uzmu od njega dragulje i kome da ih daju. Na kraju je golub iscupao dragulj koji je bio u njegovom oku da bi ga dao...ne znam ni ja , nekoj deci valjda. I onda na kraju price, ljudi su videli koliko je spomenik oronuo, pa su resili da ga operu i poprave... E kako se zove ta pricica?
Hvala unapred

Setila sam se jedne price, ali ne znam niti kako se zove, aniti ko ju je napisao... pa ako neko moze da mi pomogne bila veoma zahvalna. Elem:
prica o spomeniku decaka, gde on govori golubovima da uzmu od njega dragulje i kome da ih daju. Na kraju je golub iscupao dragulj koji je bio u njegovom oku da bi ga dao...ne znam ni ja , nekoj deci valjda. I onda na kraju price, ljudi su videli koliko je spomenik oronuo, pa su resili da ga operu i poprave... E kako se zove ta pricica?
Hvala unapred

Oskar Vajld, Srećni princ

Nadam se da cete uspeti da mi resite "zagonetku", nisam citala knjigu, samo sam u predstavi videla scenu, odnosno, monolog iz iste, tako da ne znam koje je delo u pitanju :think: Sumnjam na domaceg komediografa, Nusica, po nacinu govora, ali nisam sigurna, elem, u sceni zena dolazi kod detektiva i trazi od njega da spijunira njenog muza, daje argumente koji su presmesni i na kraju joj detetiv kaze da je luda, to znam :mrgreen: Neko ako ovo resi :worth:

Pozdrav svima,pre par godina citao sam jednu knjigu ali nazalost ne secam se ni ime pisca a ni naslova knjige.Radnja knjige ide otprilike ovako:neki lik treba da se zeni,medjutim njegovi drugovi odluce da mu prirede iznenadjenje za momacko vece tako sto su ga nakon pijanke i slavlja zatvorili u sanduk i zakopali sa flasom viskija i ako se dobro secam kutijom cigareta,nazalost njegovi drugovi u povratku dozive saobracajku i svi ginu ili mozda jedan prezivi ali je on u komi nisam bas siguran,nadalje se ne secam bas kako je isla radnja ali znam da je na kraju knjige ispalo da je njegova verenica bila umesana u sve to i da je valjda imala nekog ljubavnika,znam da nisam bas najjasnije objasnio ali toliko se secam ako neko zna bio bih mu vecno zahvalan:D

Pozdrav svima, htela sam da pitam da li neko zna kako se zove ova knjiga. radi se o tome da devojka koja nije znala da cita i pise i koja je to sakrivala kao najgoru bolest, zaposlila se kod jedne porodice kao pomocnica ili dadilja. stalno je bila opterecena time da niko ne sazna da ona ne zna da cita i pise. kada su saznala ona je uz pomoc jedne zene ubila celu porodicu. unapred sam zahvalana, ne mogu da se setim, lupam glavu satima.

Pozdrav svima, htela sam da pitam da li neko zna kako se zove ova knjiga. radi se o tome da devojka koja nije znala da cita i pise i koja je to sakrivala kao najgoru bolest, zaposlila se kod jedne porodice kao pomocnica ili dadilja. stalno je bila opterecena time da niko ne sazna da ona ne zna da cita i pise. kada su saznala ona je uz pomoc jedne zene ubila celu porodicu. unapred sam zahvalana, ne mogu da se setim, lupam glavu satima.

To ti je krimić Rut Rendel, A Judgement In Stone.
(po toj knjizi je Šabrol snimio film Ceremonija) :bye:

Back