Да ли неко има искуства са преносом регистрације аутомобила у Грчкој?

Tu ulazi u igru na koliko će da bude procenjen polovan auto iz inostranstva.

Tehnički, ako imam Grka kojem verujem, prodam mu moj auto za male pare, on ga registruje sa malim dažbinama a ja ga kupim od njega za neku kintu više, da ga častim.
Ne razumem sta ti tu Grk može pomoći.. Porez mora platiti i on kao što ga moras platiti ti ..

Tako što će bazična cena za oporezivanje da bude manja jer ću da mu "prodam " za recimo 6 hiljada a država bi procenila auto na 20
Mislis da moze tako da oni nemaju svoju katalosku cenu .. Tako bi moglo se mucka koliko hoces napisu ti račun na 1000€ I pici ..Ja sam jednom slao auto kupljeno na BCA aukciji koja je najveća u Evropi pa mi nisu hteli priznati račun kiji je bio dosta ispod procenenjene vrednosti. ..Doduse nije za Grčku već drugu EU zemlju ali ne verujem da tu ima neke razlike

Poslednja izmena:
Kod mene kad se carini auto ne pitaju te posto si platio već samo upises podatke a sa tehničkog im posalju stanje i dobiješ cifru koju trebaš da platiš..Jedino sto imaš 15dana da se zalis ako je procena off tj ako nades jeftinije taj auto na netu. To je jako retko jer imaju cene sa aukcija (koje optatiraju non stop) na osnovu kojih se vrsi procena .. kad je reč o autu koje je jako retko tu mogu pogresiti

Znači za auto procenjen u Grčkoj na 20 iljada moraš da platiš 2 soma carinu plus 5 za PVD i plus registracija?
Da ako ga procene na 20k. Procena je niza od cene koju možeš videti kod prodavaca ..Vozilo se kategorise kao nesto sto mora malo da se radi da bi imalo top cenu sve zavisi od stanja ..O kom vozilu se tačno radi?

Da ako ga procene na 20k. Procena je niza od cene koju možeš videti kod prodavaca ..Vozilo se kategorise kao nesto sto mora malo da se radi da bi imalo top cenu sve zavisi od stanja ..O kom vozilu se tačno radi?
Tojota. Prošle godine kupljena kod nas nova kod dilera za 25 hiljada

Tojota. Prošle godine kupljena kod nas nova kod dilera za 25 hiljada
Neće biti 20k ..
Procena verovatno oko 15-16 plus pdv
Screenshot_20241103_195401_Chrome.jpg

Opet nisi pročitao lepo piše preregistracija vozila i plaćaš registraciju koliko ti je odobren boravak u toj zemlji. Dobijaš nove table ali drugačije su od regularnih. U jugi su bile i imale su oznaku pr.
Nema drugih tabli i ne radi se o tablama niti te ko obelezeva na taj nacin ..Radi se o mestu boravka i vremenu koliko provodis u toj zemlji..

Radi se privremeni uvoz i preregistracija, tablice su druge boje nego uobičajene. U hr su sivoplave boje. Plaćaš registraciju i osiguranje a traje koliko ti je odobren boravak.

Dakle min produženi boravak za strance je 6 meseci pa na više koliko tražiš. Prvih 5 god produžavaš na god dana pa posle tražiš stalni.

Inače sve diplomate voze na istu foru.

..vas dvojica pricate o razlicitim stvarima... Jedan prica o rezidencialnom statusu, gde si duzan da boravis vecinu godine (6meseci plus 1 dan) da bi imao osnov da se rezidencijalna dozvola produzava (inace je izgubis posle nekog vremena, obicno moras da provedes 3 od 5 godina) i tada auto registrujes na lokalne tablice. Drugi prica o privremenom koriscenju/uvozu automobila sa privremenim tablicama, ali na to nemaju pravo oni koji imaju rezidencijalnu vizu, samo ljudi sa privremenim statusom boravka (od diplomata, novinara ili raznih predstavnika firmi)

Jel to može mario ili neko drugi ko zeli da se preseli u Grčku ?..i sto bi neko prebacivao auto ako boravi 6meseci na godinu

U teoriji moze, na primer da otvori neku firmu tamo (koja naravno mora da uspunjava odredjene uslove), a u praksi to je dosta zajebancije i neisplativo za male iznose.

Forumas koji je pokrenuo temu, zainteresovan je za Golden visa, a ona nudi rezidencijalni status. Znaci moras svoju SRB dozvolu da prebaciš na GR, a samim tim i auto koji voziš. Pretpostavljam da bi mogao i dalje da vozi na naše table, ali ne znam kako bi blagonaklono gledala domaća policija na to, naročito zbog osiguranja i pravila dužine boravka stranog automobila u zemlji. Svakako kad dodje ima jedan duži legalni period vremena da vozi svoj auto dok ne prebaci dozvolu na domaćina.

Ono sto meni nije jasno..problem je par hiljada eur da se plati tax i zajebancija oko tog prenosa i papirologije (a da ne pričamo poznavanje jezika da se sve to odradi) a čovek inače planira da investira min Eur 250.000 i to u vukojebinama regionima, dok za druge regione ide i do 800.000.

U grčkoj za dizel vozila udaraju po ušima i to treba uzeti u obzir.

Golden viza je kupiš nekretninu za 200k evra ili koliko već košta i automatski dobijaš produženi boravak. Nakon 5 god ako se ne tučeš dobiješ i državljanstvo.

nije nas tako lako za drzavljanstvo..7 godina (ako nisu promenili) i mora pričaš grčki jezik

U teoriji moze, na primer da otvori neku firmu tamo (koja naravno mora da uspunjava odredjene uslove), a u praksi to je dosta zajebancije i neisplativo za male iznose.

Forumas koji je pokrenuo temu, zainteresovan je za Golden visa, a ona nudi rezidencijalni status. Znaci moras svoju SRB dozvolu da prebaciš na GR, a samim tim i auto koji voziš. Pretpostavljam da bi mogao i dalje da vozi .
Pa onda nije relevatno da se priča o tome sto Mario drvi već o ovome o čemu ja govorim ..6 meseci može da vozi bez problema ali mora da uzade iz zemlje 6 meseci ili da plati ako ostaje duze od toga.. Skidaju table kod mene non stop Rumunima Bugarima i ostalim jedino Ukrainci mogu jel su dobili dozvolu .

Imam ja jednu ukrajinku koja tamo sada živi. Ona je dobila godinu dana da vozi svoje table pa mora da izađe pa opet uđe. Njima gledaju kroz prste. Ovde je poenta proče da se auto privremeno uvozi i preregistruje. To je moj ćale radio na privremenom radu u inostranstvu. To svaka zemlja dopušta. Niko nije lud da plaća porez za SVOJ auto na privremenom radu u inostranstvu. Besmisleno je.

Opet imam ovde komšiju engleza koji levi volan vozi na ebgleske table već 20 god.

Back