Da li neki ljudi predosete svoju smrt?

Prekognisticar

Zainteresovan član
Poruka
323
Ne znam za svoju, ali desilo se da sam predosetila smrt bliske osobe i to je bio najgori osecaj na svetu. To je bilo odjednom, osecaj koji ne mozes da iskontrolises, samo znas da ce osoba umreti. I umrla je sutradan.

Cula sam za neke price gde su ljudi pre svoje smrti imali neke oprostajne momente pa svi kazu "kao da su znali da ce umreti".
Tesko je ziveti sa tim predosecajima :(

georgejune

Starosedelac
Poruka
191.958
Meni je majka rekla umrecu ti sine,nazalost ostavio sam je u bolnici u doba korone i zapostavili su je,mnogo godina unazad je isto pricala i nije se moglo ozbiljno shvatiti,ranije su ljudi bili inteligentniji i nisu imali nista o cemu bi mislili nego zivotu i mudrosti,a mi danas tracimo mozak na net nebuloze nemamo nikakvu intuiciju koliko smo zaglupljeni nebitnim

Ateista1

Iskusan
Poruka
6.885
Sta mislite o ovome?
Da li imate neke primjere?
Dosta sam slusao nekih prica da neki ljudi predosjete svoji smrt
Tek kasnije kada preminu, kad covjek poslozi neke kockice u glavi shvati kao da su znali ili predosjecali svoj kraj..
Pricam o ljudima koji preminu tako reci iznenada ne o ljudima koji boluju..
Poslednji razgovor, poslednja poruka...
Tek kada ih nema vise, prisjetis se nekih stvari koje su uradili, rekli, napisali... i shvatis kao da su znali da je kraj..
Sta mislite, da li je to neko sesto culo, snovi ili nesto trece.. da li dobiju neko upozorenje..
Ah.
Dobro pamtim taj dan...jutro, spremam se da odem do prodavnice, da kupim hleb.
Vidim dedu, sedi u fotelji. Pitam ga ja, šta, već si ustao? On mi reče jesam. Ja ga pitam pa što sediš tako? Kaže on, treba da umrem sada sinko. Ja se mislim more jeb.em ti budalu, šta lupa više....kad sam se vratio, imao sam šta viditi.

a bre Milun

Buduća legenda
Poruka
27.387
Ne znam za svoju, ali desilo se da sam predosetila smrt bliske osobe i to je bio najgori osecaj na svetu. To je bilo odjednom, osecaj koji ne mozes da iskontrolises, samo znas da ce osoba umreti. I umrla je sutradan.

Cula sam za neke price gde su ljudi pre svoje smrti imali neke oprostajne momente pa svi kazu "kao da su znali da ce umreti".
a ako ne umre.........nikom nista. Njegovi "oprostajni momenti" padaju u vodu.
Gledamo u solju i proricemo sudbinu, i pamtimo samo ono sto se dogodilo, a sve sto je proreceno a nije se dogodilo, ne pamti se.
Ako i postoji neka intuicija po tom pitanju, svakako nije u granicama svesnog pa da o tome mozemo ovako razgovarati.

pop80

Iskusan
Poruka
5.798
ima onaj momak pesnik iz Niša koji je u pesmi opisao svoju smrt.. kada je otišao na Kosovo 1999. znao je da će poginuti.. pozdravio se sa majkom i bratom i rekao da se više neće videti... bila emisija o njemu na RTS pre par godina..

našo..

https://www.politika.rs/sr/clanak/27144/Vojnik-predvideo-sopstvenu-pogibiju

Deki, što si tako tužan, a on me zagrli, poljubi i kaže – majko, kada mene ne bude bilo, voleo bih da me se ljudi sećaju. Kažem – sine, valjda će majka prvo da ode, a on je okrenuo na šalu. Dan uoči početka bombardovanja pustili su ga iz kasarne. Sedeo je i čitao "Politiku". Nešto sam radila u kuhinji, a on se okrenu prema meni i kaže – majko, je l` ti znaš da ću ja u ovom ratu da poginem. Pitam ga – šta ti to reče, a on je opet okrenuo na šalu. Mlađem bratu Goranu, kad su bili sami u sobi, jednom prilikom je rekao – brate, ti ćeš ovde biti sam.

Stupid Witch

Primećen član
Poruka
548
a ako ne umre.........nikom nista. Njegovi "oprostajni momenti" padaju u vodu.
Gledamo u solju i proricemo sudbinu, i pamtimo samo ono sto se dogodilo, a sve sto je proreceno a nije se dogodilo, ne pamti se.
Ako i postoji neka intuicija po tom pitanju, svakako nije u granicama svesnog pa da o tome mozemo ovako razgovarati.
Pa dobro sad, svako ima svoje mišljenje.
To nije gledanje u šolju a jos manje proricanje..:roll:
Kako mi možemo uopšte znati o čemu misli osoba kojoj se bliži kraj i koja to oseti ... Dok nešto ne prodješ lično ne možeš da tvrdiš. Previše je priča i takvih iskustava da bi se moglo svrstati u "nesvesno"..

Branimir76

Veoma poznat
Poruka
13.146
Pa dobro sad, svako ima svoje mišljenje.
To nije gledanje u šolju a jos manje proricanje..:roll:
Kako mi možemo uopšte znati o čemu misli osoba kojoj se bliži kraj i koja to oseti ... Dok nešto ne prodješ lično ne možeš da tvrdiš. Previše je priča i takvih iskustava da bi se moglo svrstati u "nesvesno"..
Zna se. To je dobro ispitano i ta istraživanja su javna. Kako, zašto... sve što te zanima.
Jedino što to nismo lično doživeli, kao i što mnogi nisu doživeli amputaciju obe noge, pa ne znamo tačno kako je osobi koja to iskusi.

Stupid Witch

Primećen član
Poruka
548
Zna se. To je dobro ispitano i ta istraživanja su javna. Kako, zašto... sve što te zanima.
Jedino što to nismo lično doživeli, kao i što mnogi nisu doživeli amputaciju obe noge, pa ne znamo tačno kako je osobi koja to iskusi.
Znam ja i za istraživanja u vezi toga. Ni nauka to ne može baš da objasni kako ona hoće. Svako vrti svoje.

Gledala sam neke klipove, medicinske sestre i doktori pričaju o ponašanju pacijenata pred kraj, poslednje reči koje su izgovorili itd.. Sad da li je podsvest ne znam ali je da se čovek naježi.