Da li nas osećaj krivice udaljava od Boga?

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
"A sud je ovaj što vidjelo dođe na svijet, i ljudima omilje većma tama negoli vidjelo; jer njihova djela bijahu zla. Jer svaki koji zlo čini mrzi na na vidjelo i ne ide k vidjelu da ne pokaraju djela njegovijeh, jer su zla." Iv 3:19,20)
Da. Onda bi to što ne vidimo istinu bio mehanizam odbrane. Na taj način
se štitimo od osećaja krivice.
A kako se drugačije krivice možemo rešiti?

Matej 3,2I govoraše: pokajte se, jer se približi carstvo nebesko.
Matej 4,17Otada poče Isus učiti i govoriti: pokajte se, jer se približi carstvo nebesko.
Marko 1,15I govoreći: iziđe vrijeme i približi se carstvo Božije; pokajte se i vjerujte jevanđelje.
Djela apostolska 2,38A Petar im reče: pokajte se, i da se krstite svaki od vas u ime Isusa Hrista za oproštenje grijeha; i primićete dar svetoga Duha;
Matej 11,21"Teško tebi, Korozaine! Teško tebi, Betsaido, jer da bi se bila dogodila u Tiru i Sidonu čudesa, što su se dogodila u vama, oni bi već davno bili činili pokajanje u vreći i pepelu.
Marko 1,4Ivan Krstitelj pojavio se je u pustinji i propovijedao je krštenje pokajanje za oproštenje grijeha.
Marko 6,12Tada su zaputili i propovijedali pokajanje.
Luka 5,32Nijesam došao da zovem na pokajanje pravednike nego grješnike."
Luka 10,13Teško tebi, Korozaine! Teško tebi Betsaido! Jer kad bi se bila u Tiru i Sidonu dogodila čudesa, što su se dogodila u vama, davno bi već činili pokajanje u vreći i pepelu.
Luka 24,47U ime njegovo ima se propovijedati pokajanje i oproštenje grijeha svim narodima, počevši od Jerusalema.
Djela apostolska 3,19Činite dakle pokajanje i obratite se, da se unište grijehi vaši, da dođu vremena okrepe od lica Gospodnjega,
Djela apostolska 5,31Ovoga Bog desnicom svojom uzvisi za vladaoca i spasitelja, da dadne Izraelu pokajanje i oproštenje grijeha.
Djela apostolska 11,18A kad čuše ovo, umiriše se, i slavili su Boga i govorili: "Dakle i neznabošcima dade Bog pokajanje za život."
Djela apostolska 17,30Ne gledajući dakle Bog na vremena neznanja, sad navješćuje ljudima, da svi svuda čine pokajanje.
Djela apostolska 26,20Nego sam propovijedao najprije onima, koji su u Damasku i u Jerusalemu, potom i po svoj zemlji židovskoj, i neznabošcima, da čine pokajanje i da se obrate k Bogu čineći djela dostojna pokajanja.
2. Korinćanima 7,9Sad se radujem, ne što ste bili žalosni, nego što se ožalostiste na pokajanje; jer se ožalostiste po Bogu, da od nas ni u čemu ne štetujete.
2. Korinćanima 7,10Jer žalost, koja je po Bogu, rađa stalno spasonosno pokajanje, a žalost svijeta rada smrt.
Hebrejima 6,6pa su ipak otpali, opet obnoviti na pokajanje, jer sami sebi nanovo propinju i ruže Sina Božjega.
Otkrivenje 2,5Pomisli, s koje si visine spao, čini pokajanje i djeluj opet kao prije! Ako li ne, doći ću ti brzo, i dignut ću svijećnjak tvoj s mjesta njegova, ako se ne pokaješ.

Da. Onda bi to što ne vidimo istinu bio mehanizam odbrane. Na taj način
se štitimo od osećaja krivice.
Ko je hriscanin treba da se ispovedi, da se trudi da promeni zivot i da ne razmislja vise o tome, jer greh kada se ispovedi nebitno da li je u formi osecaja krivice ili nekoj drugoj formi, jednostavno nije dobro se vracati na to.

Ne znam da li bi bilo dobro da to izdvojimo kao posebnu temu. Ljudi ovo
obično shvate kao kajte se neprestano. Boravite u osećaju krivice dok ste
živi. A tako se ne živi nikome.
Pokajte se nije trajno vreme. To je nešto što uradiš i ideš dalje.
tako je; zaboravila si

Mitropolit rekao da je požar Božja kazna za nevernika

nego, ne dadoh glisti da me ispituje za jedanput prosvetljen, pa da pitam ja vas, ako smem jel se pokajao neko od vas?
ja sam pokusao to da se objasnim sa nekima, na primer:

Slovo o smrti - Mitarstva

jeste, mrtvi se kaju :mrgreen: , kao i ti sto priznade da si se kajao, ali nikad i pokajao!

Adam, otkrivam: kako se postaje svet[itelj]

POKAJAO SAM SE [na pocetku Puta, pre mozda 20 godina], I ZATO OVO ZNAM [mozda od skora ovako kristalno jasno, jer i ja ucim, osvrnem se ponekad na proslost, priznajem], VEC SAM REKAO SOUTH-U, KAD ON PRIZNADE DA MU IZMICE, pa sam resio da mu objasnim zasto mu izmice, ili je na pola Puta, a gde je...

Православне молитве

pa kada pricamo o molitvi i pokajnickoj molitvi, gde je taj ROD DOSTOJAN pokajanja? ali, ne, neko rece ovde kada pitah, da u stvari nije se ni pokajao

Back