Da li nas NIS dodatno zadužuje-Deo kredita će da otplaćuju građani

Maksim 3

Iskusan
Poruka
5.333
Sta je bre ovo, i Rusi se poceli zaduzivati na nas racun...:think:..izgleda da su svi oni koji su sumnjali u taj dili i bili u pravu, je su mnoge stvari iz toga ugovora ostale sakrivene od javnosti....:eek:

Evo procitajate i sami,tekst nije mnogo dugacak zato cu ga celog prekopirati...:rtfm:

http://www.blic.rs/temadana.php?id=117287
Deo kredita će da otplaćuju građani

Autor: V. Spasić | Foto: FoNet | 25.10.2009. - 00:01

Naftna industrija Srbije uzela je kredit od 100 miliona dolara čime je osim većinskog vlasnika „Gasprom njefta“ zadužena i država Srbija koja je vlasnik 49 odsto akcija. Danica Drašković, član UO NIS-a, kaže da o kreditu nije raspravljalo ovo telo ali da će tražiti da se o tome izjasni jer je zadužena i država Srbija. Nije jasno za šta će se koristiti kredit kao i da li je uzet pod uslovima predviđenim kupoprodajnim ugovorom za NIS.


Danica Drašković na pitanje da li je ovaj UO dao saglasnost za zaduživanje prvo je izjavila da misli da je reč o zajmu za modernizaciju ali je zatražila malo vremena da sve proveri. Kada smo je ponovo pozvali ona je rekla da ugovor o kreditu od 100 miliona dolara nije prošao UO jer direktor ima pravo da bez njegove saglasnosti sklapa poslove vredne i više od 200 miliona evra.
- Koliko sam saznala nije reč o modernizaciji već novcu za tekuće poslovanje. Protivimo se tome da direktor ima tolika ovlašćenja pa je srpska strana spremila novi statut kojim bi se vrednost poslova koje neko na toj funkciji može da sklopi smanjila na pet miliona evra. Međutim, ruska strana to ne prihvata. Na sledećoj sednici UO raspravljaćemo o kreditu jer je reč o zaduživanju i srpske strane koja je vlasnik 49 odsto NIS-a – objašnjava Draškovićeva.


Nikola Martinović, član UO, nije želeo da komentariše uzimanje kredita. Dušan Petrović, treći član UO sa srpske strane, nije bio dostupan za komentar. Ni u Ministarstvu energetike nisu imali komentar. Ministar energetike Petar Škundrić odnedavno je predsednik Skupštine akcionara NIS-a.
Inače, u saopštenju ove kompanije, navodi se da je sa Moskovskom bankom potpisan sporazum o dodeli kredita od 100 miliona dolara na dve godine uz mogućnost produženja roka na još godinu dana. „Sredstva će biti usmerena na finansiranje tekućih aktivnosti NIS-a“, navodi se u saopštenju.
Investicije „Gasprom njefta“ u NIS bile su kamen spoticanja i u toku pregovora o kupoprodajnom ugovoru. Iako je bilo dosta ostrašćenih tumačenja stručnjaci su se složili da je legitimno pitanje kako će „Gasprom njeft“ uložiti 500 miliona evra. Ali stručna rasprava u suštini nije ni vođena jer ko je kritikovao Sporazum između Srbije i Rusije o saradnji u oblasti nafte i gasne privrede bio je protiv Rusa, a oni drugi su za njih. Tako su mnoge opravdane kritike postale predmet političkih rasprava. Treba spomenuti da je prilikom dosadašnje privatizacije društvenih preduzeća protivzakonito bilo da kupac uzme kredit na ime firme koju je kupio i tako ispuni investicionu obavezu. Može da investira iz kredita ali uzetog na sopstveno preduzeće.

Vredi podsetiti da se u kupoprodajnom ugovoru kod stavke „Investiciona obaveza“ navodi da je to obaveza „Gasprom njefta“ da obezbedi 500 miliona evra NIS-u putem zajmova pod uslovom da novac legne do 2012. godine i da „će kamata na glavnicu kredita datih NIS-u dospevati kvartalno, a za svaki kvartal iznosiće 12-mesečni EUR LIBOR“, bez dodatnih troškova i provizije. Kredit će biti na 14 godina, od prve otplate uz grejs period do 31. decembra 2012. godine. Ove odredbe izazivaju nedoumicu da li je reč o kreditu koji će uzeti „Gasprom njeft“ ili NIS. Takođe, potrebna je i analiza da li je pod ovim, veoma povoljnim uslovima, NIS odlučio da se zaduži kod Moskovske banke.

Finansijska stabilnost
- Još u drugom kvartalu ove godine NIS je raspisao tender za davanje povoljnih kreditnih linija, kako bi sav kreditni portfolio kompanije bio zamenjen – sa kratkoročnih kredita sa rokom otplate do godinu dana, na srednjoročne kredite, sa rokom otplate od dve do pet godina. Moskovska banka postala je jedan od pobednika tog tendera. Sporazum sa Moskovskom bankom omogućiće da se deo kratkoročnih kredita zameni srednjoročnim zajmovima, što će poboljšati finansijsku stabilnost kompanije – navodi se u odgovoru NIS-a na pitanja o kreditu od 100 miliona dolara.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.