Da li narod ima pravo na kulturno nasleđe nakon što promeni veru?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
49.235
Padoše mi na pamet gusle.

Pominju se još u bibliji. Kod nas se asociraju sa Srbima, ali i Hrvati pa i Albanci prisvajaju da su njihove.
Uglavnom se radi o istom narodu koji je samo promenio veru.

Dakle, ko (ako iko) ima pravo da nosi kulturno nasleđe u novu veru?

51752.jpg

Poslednja izmena:

hm337

Veoma poznat
Poruka
10.115
Padoše mi na pamet gusle.

Pominju se još u bibliji. Kod nas se asociraju sa Srbima, ali i Hrvati pa i Albanci prisvajaju da su njihove.
Uglavnom se radi o istom narodu koji je samo promenio veru.

Pogledajte prilog 1294384
mi nemamo više epske pesme koje se odnose na period pre uvođenja hrišćanstva, zato nemamo sačuvane staroslovenske mitove....eto ti odgovora na pitanje..Grci koji su kod nas uvodili novu veru su našu staru veru, mitologiju i kulturu iskorenili a svoje sačuvali...

Обилић

Poznat
Poruka
8.840
mi nemamo više epske pesme koje se odnose na period pre uvođenja hrišćanstva, zato nemamo sačuvane staroslovenske mitove....eto ti odgovora na pitanje..Grci koji su kod nas uvodili novu veru su našu staru veru, mitologiju i kulturu iskorenili a svoje sačuvali...

Ипак, наши стари су били врло мудри,
чак невероватно довитљиви.

Обрати пажњу на наше гуслање,
на сав тај десетерац.

Библијске приче али на наш начин са нашим јунацима.

Што се опанака тиче, носе их и Грци и Турци и ко зна ко још ...

ves.bole

Poznat
Poruka
8.119
Nije problem u tome ko ima pravo, već ko to želi.
Eno ti muslija u Bosni - prodali veru za večeru, odrekli se i predaka i svega što je sa njima povezano.
Isti slučaj sa rvatima.
Ako im pomeneš da su im preci bili Srbi pravoslavci, odmah skaču da ti iskopaju oči.
Ne menja se (bar ne ovde na Balkanu) vera, a da se ne promeni i pripadnost narodu.

Poslednja izmena:

manem78

Domaćin
Poruka
4.148
Nije problem u tome ko ima pravo, već ko to želi.
Eno ti muslija u Bosni - prodali veru za večeru, odrekli se i predaka i svega što je sa njima povezano.
Isti slučaj sa rvatima.
Ako im pomeneš da su im preci bili Srbi pravoslavci, odmah skaču da ti iskopaju oči.
Ne menja se (bar ne ovde na Balkanu) vera, a da se ne promeni i pripadnost narodu.
A Srbi nisu "prodali veru za večeru"? 🤔

Poruka
20.947
Треба сви да носе своје наслеђе са собом,
то ће их спајати са осталима, који су им постали страни.

Рецимо опанци.

Ако вас не мрзи, погледајте који их народи све носе.
Биће вам пуно тога јасније.
Uopšte ne uzimaš u obzir ogromnu revnost u novoj veri koja veoma često prati nove vernike, najpoznatiji primer u evropskoj istoriji su protestantski vladari u vreme Reformacije - bilo da su prelazili u protestantizam ili se vraćali Rimu svejedno, bilo je jao podanicima koji ih nisu sledili u novu veru - Cuius regio eius religio - čija zemlja njegova i vera, bez prava izbora za podanike. Naročito situaciji kad se religija menja pod prisilom ili od njega zavisi socijalni status (prvo Bosna u doba Turaka a drugo Severna Irska do pre par decenija) versko opredeljenje ne može da bude samo stvar lične odluke i privatna stvar - obavezno izaziva ozbiljnu međusobnu netrpeljovost koja posle traje generacijama, postaje deo identiteta i ostane da trajno truje međusobne odnose i kad religija ostane bez onakve uloge kakvu je imala tokom feudalnog Srednjeg veka i početkom Novog doba. Primer za ovo drugo je Križevačka grkokatolička biskupija, nekadašnja Marčanska pravoslavna eparhija koja je prvo stupila u uniju sa Rimom, a posle preseljena u Križevce.

Drugo, obuća koju mi nazivamo opanak - a u engleskom “evropske mokasine” nije deo tradicije nego narodne nošnje - nosili su ih narodi sa Bliskog istoka verovatno i pre nego što je nacrtana prva očuvana freska - vojska Kira Velikog je na slikama iz tog doba obuvena u obuću koja liči na šumadinske opanke sa kljunovima, naspram Grka u sandalama.

Обилић

Poznat
Poruka
8.840
Nema to niko u Evropi, niti može da se prevede na drugi jezik, a da se sačuva sva lepota deseterca.
Ipak su se tome divili i Šiler i Gete i Grim...

И ја, и ја, и ја ...

Али у једном холивудском филму видех критику савршенства
које ти не да да идеш даље.
Баш је у неком дијалогу споменут српски десетерац ...

Морамо напред !

*pustinjakinja

Buduća legenda
Poruka
31.114
Meni lično nekako kulturno nasleđe i vera nemaju puno veze. Više mi je vezano za teritoriju, pa sad, ako se tu promeni struktura stanovništva dolazi i do promene ostalih struktura.
I onaj koji odlazi i onaj koji dolazi nosi sa sobom delove određene kulture koju je nasledio negde...Od toga da li je manjina ili većina zavisi i koliko će uticaja na širenje te kulture imati.

*pustinjakinja

Buduća legenda
Poruka
31.114
msm , da nema, jer se prekida svakakva veza između staroga i novoga

Razmišljam o ovom tvom... pokušavam se izmestiti iz ličnih iskustava. Ili mi ne polazi za rukom izmeštanje, ili ipak ne kapiram najbolje nasleđe. Vera je svakako sama po sebi daleko složenija. Lično pravim razliku između religije i vere, tako da i nisam baš merodavna :think: