Да ли нам технологија помаже или одмаже

gost 434892

Veoma poznat
Poruka
12.912
Вечито питање које мучи данашње друштво, да ли нам технологија на крају дана помаже или одмаже. Мислим да ипак у овом тренутку технологија има више бенефита него лоших страна по питању односа технологије и нас као јединки.

А аргумент за то ми је управо то што нико не доноси одлуку да се отараси телефона и свега као нечега што је бескорисно и нечега што нам не годи. Али ипак мислим да технологија уништава међуљудске односе који су данас на много ниском нивоу. Ипак, моје лично искуство налаже да је технологија ипак много корисна.

А шта ви мислите?

Tehnologija, generalno,svakako da pomaze.Problem nastane kad ljudi krenu da je koriste u svrhe sopstvene destrukcije,na bilo kom nivou,a opet je stvar njihovog izbora.
Могу се сложити. Само, не знам да ли је човек свестан када почне да је користи у сврхе сопствене деструкције? На шта мислиш?

Могу се сложити. Само, не знам да ли је човек свестан када почне да је користи у сврхе сопствене деструкције? На шта мислиш?
Pa verujem da nije,bar ne na duze staze,a ako i jeste,onda je ciljano.
Tehnologija sama po sebi je samo "alat" ,pitanje je kako ga covek koristi.
Danas,sa pojavom AI recimo,to se podize na visi nivo jer to postaje i autoimuni alat i nekako nema protokola za to na duze staze...mislim da nismo u svesti dorasli tome kao ljudsko drustvo.

Pa i sada se na nekim manjim nivoima ljudi se oslanjaju na tehnologiju od pocetka zivota na nenajsrecniji nacin( banalan primer: sto da se uci tablica mnozenja kad ce kalkulator sve da ti izracuna,zasto da se " izlazi iz kuce" kad ti tehnologija daje virtuelno socijalne aktivnosti...) i tako sami sebe obogaljimo jer stopiramo sopstveni razvoj.

Sve u svemu,tu mi je pravilo kao i sa vatrom...dobar sluga ali los gospodar,ali mi smo opet ti koji pravimo izbor od ta dva.

Pa verujem da nije,bar ne na duze staze,a ako i jeste,onda je ciljano.
Tehnologija sama po sebi je samo "alat" ,pitanje je kako ga covek koristi.
Danas,sa pojavom AI recimo,to se podize na visi nivo jer to postaje i autoimuni alat i nekako nema protokola za to na duze staze...mislim da nismo u svesti dorasli tome kao ljudsko drustvo.

Pa i sada se na nekim manjim nivoima ljudi se oslanjaju na tehnologiju od pocetka zivota na nenajsrecniji nacin( banalan primer: sto da se uci tablica mnozenja kad ce kalkulator sve da ti izracuna,zasto da se " izlazi iz kuce" kad ti tehnologija daje virtuelno socijalne aktivnosti...) i tako sami sebe obogaljimo jer stopiramo sopstveni razvoj.

Sve u svemu,tu mi je pravilo kao i sa vatrom...dobar sluga ali los gospodar,ali mi smo opet ti koji pravimo izbor od ta dva.
Да, одлично образложено, све се слажем. Али шта урадити да људи колективно науче да управљају и укроте технологију, као што су људи научили да укроте ватру?

Мислим да су појавом вештачке интелигенције већина радних места и занимања посебно из виртуелне сфере, поготово она занимања која су до недавно била "занимња будућности" дугорочно уништена.

Pomaze za pare ne za zdravlje
Како мислиш да помаже за паре?

Што се здравља тиче, мени је једино јако чудно то да будући да на телефону читаш, па шта год, стално читаш, слушаш... Како то да људи данас нису речитији, чак напротив, у односу на период пре мобилних телефона?

Можда и није до речитости него до самог физичког контакта приликом разговора, да можда људима заостаје та вештина, а не речитост сама по себи

Да, одлично образложено, све се слажем. Али шта урадити да људи колективно науче да управљају и укроте технологију, као што су људи научили да укроте ватру?

Мислим да су појавом вештачке интелигенције већина радних места и занимања посебно из виртуелне сфере, поготово она занимања која су до недавно била "занимња будућности" дугорочно уништена.
Mislim da ljudskom drustvu generalno,treba da se podigne samosvest,a upravo se desava da se ljudskom drustvu trenira poslusnost globalno...Mnogo je primera za to.I ko ce onda i cime tu ovladati...?

Da li znas da je bila pisana peticija ,maltene, od samih istrazivaca i osnivaca AI ,da se dalja istrazivanja stopiraju na 6 meseci,jer je islo tokom i progresijom koju ni sami nisu ocekivali? A opet,nista se tu nije "zaustavilo".Mislim da cemo upravo biti svedoci preokreta i prekretnice na dalje...a ovladavanje nam nesto i ne ide trenutno...

Poslednja izmena:
Mislim da ljudskom drustvu generalno,treba da se podigne samosvest,a upravo se desava da se ljudskom drustvu trenira poslusnost globalno...Mnogo je primera za to.I ko ce onda i cime tu ovladati...?

Da li znas da je bila pisana peticija ,maltene, od samih istrazivaca i osnivaca AI ,da se dalja istrazivanja stopiraju na 6 meseci,jer je islo tokom i progresijom koju ni sami nisu ocekivali? A opet,nista se tu nije "zaustavilo".Mislim da cemo upravo biti svedoci preokreta i prekretnice na dalje...a ovladavanje nam nesto i ne ide trenutno...
Много ме брине када моја баба или неко од старијих каже нешто на пример "жао ми је ове деце због света у каквом ће живети"... И можда јеси у праву ал ипак се неким делом уздам да су људи довољно свесни да знају шта ваља а шта не. Мислим, уопштено говорећи, није баш толико лако хипнотисати и варати људе као што ми мислимо да раде велике светске компаније, богаташи и агенде.

Nema tehnologije - nema plate ;) za vecinu profesija...
Добро, новац постоји физички, није условљен технологијом. Берза и кретање новца су постојали хиљадама година пре проналаска модерних технологија.

Много ме брине када моја баба или неко од старијих каже нешто на пример "жао ми је ове деце због света у каквом ће живети"... И можда јеси у праву ал ипак се неким делом уздам да су људи довољно свесни да знају шта ваља а шта не. Мислим, уопштено говорећи, није баш толико лако хипнотисати и варати људе као што ми мислимо да раде велике светске компаније, богаташи и агенде.
matori to oduvek pricaju a situacija je drasticno bolja nego nekad

recimo majka strahuje sto deca gledaju monitor , pokvarice zdravlje, a pricala je kako se pela na najvise drvo

da iz gnezda ptice uzme jaja - svakako opasnije nego sedeti pred kompom

dok otac prica kako je ronio u manastirski bunar , sirine 40-ak cm da skupi sicu

isto mnogo opasnije iako je voda skroz do vrha a bunarce verovatno nije mnogo duboko

matori to oduvek pricaju a situacija je drasticno bolja nego nekad

recimo majka strahuje sto deca gledaju monitor , pokvarice zdravlje, a pricala je kako se pela na najvise drvo

da iz gnezda ptice uzme jaja - svakako opasnije nego sedeti pred kompom

dok otac prica kako je ronio u manastirski bunar , sirine 40-ak cm da skupi sicu

isto mnogo opasnije iako je voda skroz do vrha a bunarce verovatno nije mnogo duboko
Схватам поенту али они мисле на дугорочне последице. Сигурно да то јесте опасно али када погледаш стварно људи данас носе наочаре и имају проблема саа видом више него икада. То су дугорочне последице које се не виде одмах и не делују на прву опасно као рецимо то да се мајка пела на врх дрвета.

Zato i govorim o samosvesti kao kljucnoj stvari,a moze i treba svako da pocne od sebe.

Promene su neminovne i "prirodan" proces.
Ni mi danas ne koristimo petrolej lampe i svece za osvetljenje i kocije za prevoz.

Схватам поенту али они мисле на дугорочне последице. Сигурно да то јесте опасно али када погледаш стварно људи данас носе наочаре и имају проблема саа видом више него икада. То су дугорочне последице које се не виде одмах и не делују на прву опасно као рецимо то да се мајка пела на врх дрвета.
a nekad nisu videli i nisu ni bili svesni toga

kao sto nekad nisu videli dalje od svog sela pa je ubistvo bilo strasan ekces

a sad zacas vidis da je u zimbabveu neko ubio nekog , svaki dan mozes procitati za neko drugo mesto

pa kad svaki dan procitas slicno lako dodjes do zakljucaka da toga nikad nije bilo

a radi se samo o novoj stvarnosti o vestima koje su na domak ruke

Zato i govorim o samosvesti kao kljucnoj stvari,a moze i treba svako da pocne od sebe.

Promene su neminovne i "prirodan" proces.
Ni mi danas ne koristimo petrolej lampe i svece za osvetljenje i kocije za prevoz.
Ја лично мислим да ми је технологија много помогла. Да није ње, не бих имао приступ многим стварима и знањима које данас имам. Но, ипак нисам свестан њених мана и лоших утицаја на мене. Једино у друштвеном виду.

a nekad nisu videli i nisu ni bili svesni toga

kao sto nekad nisu videli dalje od svog sela pa je ubistvo bilo strasan ekces

a sad zacas vidis da je u zimbabveu neko ubio nekog , svaki dan mozes procitati za neko drugo mesto

pa kad svaki dan procitas slicno lako dodjes do zakljucaka da toga nikad nije bilo

a radi se samo o novoj stvarnosti o vestima koje su na domak ruke
Опет си делимично у праву, барем по мени јер истина је да људи данас лошије виде него пре појаве мобилних телефона. То је сигурно и потврђено. За овај пример за убијање си скроз у праву. И тако настаје мањак емпатије. Сваки дан чујеш нешто тако и "навикнеш".

Odmaže.
Ja nisam iz ovog vremena.
Ја например у својој бесплатној крекованој верзији фрути лупса имам све и више него што бих могао набавити куповином аналогних студијских опрема за 5000+е. Плус инструменти, плус још милион ствари.

Доступност музике и креативних садржаја ми је најдража.

Back